Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Létezik párkapcsolaton belüli prostitúció?
2014. november 19. írta: George Herceg

Létezik párkapcsolaton belüli prostitúció?

boobs.jpg

Prostitúciónak nevezik a fizetség ellenében nyújtott szexuális szolgáltatást. A prostituált szó a latin „prostere” igéből származik, jelentése: kiáll, árul, árulja magát. Nem különíthető el az általában vett prostitúciótól a kitartott szerető esete, aki elsősorban az anyagi támogatásért cserébe enged támogatója szexuális kívánságainak.

(wikipedia)

 

 

Válasz egyértelműen igen. Két jól elkülöníthető válfaja van. Az egyiket hívjuk pozitív prostitúciónak. Ennek lényege, hogy a pár egyik fele (általában a férfi) valami ajándék megvásárlásért, nyaralásért, éttermi vacsoráért olyan szexuális szolgáltatást kap a párjától (általában a nőtől) amit ezen juttatások nélkül megtagadnának tőle. Ez lehet egy sima, a szokásosnál gyakoribb, szeretkezés, valami új a férfi által régóta vágyott szexuális aktus (pl. anál), szexuális pozíció vagy szerepjáték kipróbálása. A jelenség általában sosem kimondva, hanem látensen húzódik végig a párkapcsolaton. A férfi sokszor nem is érzékeli, hogy partnere összefüggést teremtett az általa nyújtott szex és a kapott juttatások között, ezért nagyon nehéz a folyamatot tetten érni.

 

A másik fajtája sokkal alattomosabb és fájóbb. Hívjuk negatív prostitúciónak. Ennek lényege, hogy az egyik partner előre megtagadja a közös szexuális tevékenységet, abból az okból, hogy a másiktól majd valamilyen ajándékot, előnyt, szolgáltatást kapjon, megszerezzen. A hétköznapokban ezt a szexszel történő hatalmi játszmának nevezik, de jobban belegondolva mivel a szex léte, vagy nem léte itt is valamilyen cserealap, nyugodtan nevezhetjük prostitúciónak. Ez már sokkal nyíltabb formában megfigyelhető.

 

Elgondolkodtató, hogy ez utóbbit tekinthetjük e a családon belüli erőszak egyik fajtájának, hiszen itt az egyik fél visszaél a másik szükségleteivel és cserébe olyan cselekvésre kényszeríti ami a másik fél nem akar, vagy nem áll érdekében. Sajnálatos módon az esetek többségében az elkövetők többsége nő, azonban bizonyára létezik a jelenség a férfiak körében is. Várom a t. kommentelők történeteit és véleményét a témához kapcsolódóan.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr786916079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Víz Ivó 2014.11.20. 08:23:03

Te miféle délibábot kergetsz ? :-)

Szerinted arra jön létre Egy kapcsolatban ffi és nő között, hogy

1, örökké szeressék egymást (lehetőleg szerelemmel) , mert arra születtünk, hogy megtaláljuk az erre született párunkat?

2, hogy keressünk egy párt, aki minket szeret (kb mint az anyák, csak még dugni is lehet vele), akinek ezért fizetünk, akit ezért eltartunk?

Ugyanez női oldalról, még hogy:
Keressenek egy férfit, akiről gondoskodhatnak, aki ezért eltartja őket?

George Herceg 2014.11.20. 09:39:49

@Víz Ivó: A naivitásom a hitvallásom .-)))

Víz Ivó 2014.11.20. 10:11:05

@George Herceg:

Mindazonáltal továbbra is kiváncsi vagyok, hogy milyen kép él a fejedben...

Szerinted mivégre kellene hosszabb távra (és praktikusan, mekkora időtáv is az a bizonyos "hosszabb táv", vagy más szóval "tartós") párt alkotnia még embernek ?

- szexre? de akkor magától értetődne a monogámia... :-)

- gazdasági előnyök miatt? de akkor tök indiferens a szex.... :-)

- ideológiai (vallási, nemzeti hagyomány, stb) okokból? a csapda ott van, hogy ezen miatt "cdakis" a szaporodás és utódgondozás a cél, és nem a l'art pour l'art szex-szerelem kombó.... :-)

- a tisztán érzelmi (örök szerelem), és kényelmi (kúrható anyapótlék, szexért eltartó apapótlék) szempontokat még ragozhatod, kifejtheted.... :-)

George Herceg 2014.11.20. 10:46:43

@Víz Ivó: Nyilván ezen ezen okok mindegyike szerepet játszik abban, hogy az emberek nem egyedül élnek hanem párban. A kérdés az, hogy ezen okok milyen mértékben játszanak szerepet az adott kapcsolatban. Nem mindegy pl, hogy a barátnőm kizárólag azért van velem mert el tudom tartani, vagy ez is számít de a megjelenésemnek és a szexuális teljesítményemnek is van szerepe. Esetleg még érzelmileg is meg tudom őt érinteni. Én úgy látom, hogy ez az ok halmaz manapság nem is működik egy időben egy kapcsolatban. pl. sok nő tart több fickót több funkcióra. tudod: Béla elvisz ide-oda, Józsinak nagy farka van, Dezsővel el lehet menni színházba, Gábor mindig ajándékokat hoz, Jenővel jól lehet romantikázni.

Víz Ivó 2014.11.20. 10:53:12

Helyesen:- ideológiai (vallási, nemzeti hagyomány, stb) okokból? a csapda ott van, hogy ezek miatt "csakis" a szaporodás és utódgondozás a cél,

George Herceg 2014.11.20. 10:56:00

@Víz Ivó: Szerinted nem emiatt van sokaknak hivatalos kapcsolata, azért hogy a társadalmi, vallási szaporodási elvárásoknak megfeleljen? Szerelemre erotikára ott a szerető, meg a prosti.

Víz Ivó 2014.11.20. 10:58:09

@George Herceg:

De Te, Herczeg György, miért akarsz tartós párkapcsolatot Egy másik emberrel?

És annak a másik embernek miért volna fontos veled tartósan párt alkotni?

Még tudod mondani konkrétan? Tételesen, fontossági sorrend szerint le tudod ide ìrni?

George Herceg 2014.11.20. 11:04:51

@Víz Ivó:

Le!

Lelki szükségletek: Valakivel megosztani a veled történt dolgokat, érzéseket. Beszélgetni, közös programokat csinálni. Valakivel mély érzelmi kapcsolatban lenni.

Testi szükségletek: Szex, érintés, összebújás stb.

Családalapítás: Ha a fenti kettő jól működik akkor miért ne.

Víz Ivó 2014.11.20. 11:26:08

@George Herceg:

:-)

Egész jó, amit itt összehordtál... :-)

Csak azért nem találsz ehhez nőt, mert ahol nem ezt akarják.... :-D

Sose higgy egynek sem, bármit mond!!!

Te tudd, hogy mit akarnak a nők, és miért!!!

George Herceg 2014.11.20. 11:33:08

@Víz Ivó: Igen! A legősibb kérdés, hogy mit akarnak a nők valójában, mert ha ezt így elmondom nekik akkor helyeselnek, de a gyakorlat más mutat :-))

Szerintem egyébként ők se tudják, illetve mindig mást. Mint mi a puncival. Ha otthon van egy nagy mellű barna, tuti , hogy megtetszik egy kis mellű szőke...vagy fordítva :-))

Víz Ivó 2014.11.20. 11:53:12

@George Herceg:

A nők gyerekeket (nem egyet-kettőt) akarnak. Ehhez ffi IS kell.

Mivel általában a gyerekek vállalása alkalmanként évekre "kiszolgáltatottá" teszi őket a gyerekek apjának (régen ez kb azt jelentette, hogy életük végéig), ezért baromi válogatósak.... A legjobbat akarják....

Ha ezt felfogod, akkor minden "hülyeségüket" érteni fogod....

Ha Egy nő nem akar tőled gyerekeket, akkor nem Te vagy az, akire várt.... Hagyd a picsába! Ne lopjátok egymás idejét!!

George Herceg 2014.11.20. 12:03:49

@Víz Ivó: Ne haragudj, de egy kicsit túlspilázod a gyerekkérdést. Baromi sok családos nő ismerősöm van. A legtöbbje tökéletesen elégedett 1 max. 2 gyerekkel és a hideg futkos a hátukon az ötletre is, hogy gyarapodjon a család. Az tény, hogy amelyik nőnek nincs gyereke mondjuk 40 éves koráig, az mind megkattan. Egyébként én nem szeretném ha velem csak azért lenne valaki mert gyereket akar, de tudod én naiv vagyok :-)

George Herceg 2014.11.20. 12:05:42

@Víz Ivó: Ráadásul manapság a gyerekhez már nincs szükség férfira. :-) Ott a spermabank

Víz Ivó 2014.11.20. 12:50:47

@George Herceg:

"... Szerintem egyébként ők se tudják, illetve mindig mást...."

Tudják ők, csak ha nem érzik biztonságban egy ffi mellett magukat, akkor nem "vallanak szìnt", Illetve, ha a környezetük mást sugall, mást "vár el tőlük", akkor "összezavarodnak"....

Ez Igaz arra az estere is, ha életerős, termékeny nőt "kényszerìtenek" a körülmények megállni 1, vagy akár. 2 egészséges gyerek után, viszonylagos jólét és biztonság megléte mellett (a cucc az, hogy Pont a biztonság és jólét elvesztésének rémképével riogatják el a nőket az újabb gyerekek vállalásától), ami miatt "jobb ffira" kezd vágyni...(klasszikusan: felébred benne az igény a "szerelemre")... aki kellett igazán Nő lehet.... A társadalmi bazzmeg meg ott van ebben (amitől értelmetlen pótcselekvéssé silányul a szeretőzés, az "igazi "értelme" helyett: ami a zabigyerekcsinálás lenne) hogy Pont gyereket nem eredményez ma már leginkább az ilyen viszony.... Csak zavart a fennálló viszonyokban :-(

Víz Ivó 2014.11.20. 12:59:34

@George Herceg:

"....Ráadásul manapság a gyerekhez már nincs szükség férfira...."
Max. Rád nincs szükség.... :-)
Az még ma is nagyon ritka merész nőnek számìt, aki magában-egyedül vállalna akár csak egyszem gyereket is.... Általában nagyon nem úgy van, mint Egy Egy extrém, ritka esetben.... Te ,és én a leges leges legátlagabbak vagyunk :-) semmi dolgunk az extrém kevesekkel..... :-)

George Herceg 2014.11.20. 13:25:19

@Víz Ivó: Na-na! Én nem kevés olyan nőről hallottam akik, igaz nem kimondva, spermadonornak nézték a barátjukat, aztán kidobták a faszit a fenébe. Igaz ők min. közép osztálybeliek. Tudod, hogy a nők mindenre képesek. Arról nem beszélve, hogy hány nőtől hallottam én azt, hogy mindegy ki az apa, én felnevelem egyedül.

Mondjuk én ebbe a szaporodási kényszerbe elégé beleszarok. Tudom, hogy az anyagi erőforrásaim max. 1 utódot tesznek lehetővé, ergo aki ennél többet akar az nálam nem játszik. Eléggé materiálisan hangzik, de tudjuk, hogy a nők is így gondolkodnak amikor párt választanak. (a faszi legyen elég gazdag ahhoz, hogy n+1 gyereket és engem az igényeim szerint eltartson)

Víz Ivó 2014.11.20. 13:38:59

@George Herceg:

"...Eléggé materiálisan hangzik, de tudjuk, hogy a nők is így gondolkodnak amikor párt választanak. (a faszi legyen elég gazdag ahhoz, hogy n+1 gyereket és engem az igényeim szerint eltartson)....."
Egészen jól látod :-) és ebböl szerintem az következik, hogy A NŐKNEK GYEREKEK KELLENEK, AMIHEZ NAGYON JÓ APA-FÉRFI KELL....

Te nem vagy "jó ffi apának"..... ezért sosem fogsz kelleni Egy nőnek sem sokáig "csak szexre, összebújásra, élménymegosztásra, stb-re". Maximummagány Ellen, átmenetileg..... Ezt hìvják liánozásnak... :-(

Víz Ivó 2014.11.20. 13:44:22

@George Herceg:

"...na! Én nem kevés olyan nőről hallottam akik, igaz nem kimondva, spermadonornak nézték a barátjukat, aztán kidobták a faszit a fenébe. Igaz ők min. közép osztálybeliek. Tudod, hogy a nők mindenre képesek..."

ma már (hogy bizonyìtani lehet az apa kilétét, és el lehet tőle szedni némi fix pénzt majd húsz évig) be be vállal ilyesmit néhány elszánt nő.. de Szerinted ez mit bizonyìt?

George Herceg 2014.11.20. 13:53:39

@Víz Ivó: Hát ha ez azzal jár, hogy egy gyerekkel és egy feleséggel vagy elvált feleséggel, nem húznak le anyagilag életem végéig akkor vállalom.

Aztán filozofálhatunk, ki járt jobban:-)))

Víz Ivó 2014.11.20. 14:07:07

@George Herceg:

"....Tudod, hogy a nők mindenre képesek. Arról nem beszélve, hogy hány nőtől hallottam én azt, hogy mindegy ki az apa, én felnevelem egyedül...."

Ez, most Egy ilyen korszak :-(
Ekkora Nagy a córesz.... Egy átlag ffi nem képes SEHOGYAN SEM eltartani Egy kb 5-6 fős családot... Alapból "alkalmatlan" apának.... :-(

A NŐKNEK még ebben a "közegben" kéne elégedettnek lenniük :-(

Arra meg, hogy miket mondanak, ne nagyon figyelj, mert az nem (úgy) igaz! Mert az az "egyedül felnevelem", annyit tesz, hogy anyagilag azért nagyon is számìt a törvények segìtségére, ami azt a társadalmi felfogást tükrözi (ami egyébként a TERMÉSZET RENDJE is egyben), hogy a szex Silva a gyerekcsinálás, és hogy a szexelő felnőttek kötelezettsége a szexgyümölcse kiskölyök felnevelése....

Aki olyan hülye, hogy ilyen természeti törvény és társadalmi kényszer mellett egyéni örömködésnek tekinti a "párosodás" bármely formáját, az még is érdemli a sorsàt... :-)

George Herceg 2014.11.20. 14:09:01

Aki olyan hülye, hogy ilyen természeti törvény és társadalmi kényszer mellett egyéni örömködésnek tekinti a "párosodás" bármely formáját, az még is érdemli a sorsàt... :-)

Kövezzetek meg!!!!!!!! :-))))))

Víz Ivó 2014.11.20. 14:56:40

@George Herceg:

Senki nem fog megkövezni semmiért :-)

A lényeg (szerintem), hogy ha kiegyensúlyozottsàggal kecsegtető, nyugodt, szeretet és szexszel teljes kapcsolatra vágysz Egy nővel, hosszútávon, akkor tégy még mindent, hogy családban, gyerekekkel élhessen a nő veled.... Vagy, ha rövid távra akarsz jó csajokat dugni, lelkizni, élményt megosztani, meleg kaját frissen misott ruhában otthon zabálni a TV előtt dögölve, akkor hitesd el vele, hogy családra vágysz, hogy ha gyerekeitek lesznek majd, akkor felszabadìtod a most részvényekben lekötött százmillióidat, amit a gyerekek jövöjére tettél félre, stb.... Ha erre sem szeret beléd, azután, hogy egyszer-kétszer már lefeküdt veled, akkor Egy igazi hulladék vagy.... Vagy még hazudni sem tudsz.... Vagy Egy agybeteg nőcit fogtál ki, aki mellett semmilyen körülmények között sem lesz "idilli" a kapcsolatod (még az elöbb vàzolt egyetlen lehetséges módozat mellett sem)....

TakeMeCloser 2014.11.21. 06:21:35

@Víz Ivó: vitatkoznék, létezik olyan aki kb ezt akarja, és nem azt hogy eltartsák, ajándékot vegyenek neki. Normális öntudatos nő beleteszi a maga részét is mindenbe egy tartós kapcsolatban. Csak keresgélni kell az ilyet, kitartóan. Aztán ha megvan, vigyázni kell rá. De legyél Te is olyan szintű férfi, hogy egy ilyen főnyeremény nő is vigyázni akarjon rád! Kölcsönösség a kulcs!

TakeMeCloser 2014.11.21. 06:26:29

@George Herceg: kb 22-23 évig vállalnod kell a terheket, ha ezzel nem tudsz azonosulni, inkább ne csinálj egy nőnek sem gyereket.

Víz Ivó 2014.11.21. 08:08:12

@TakeMeCloser:

A gyerek nem fteher számomra, hanem "cél", az életem értelme, ami összeköt egy (vagy több) nővel "örökre"....

Kakadu moron óta tudom, hogy ez hajt a nőkhöz. Persze, eleinte fontosabb volt a kiváncsiság a másik nemre, a szex testi-lelki örömöket nyujtani tudása, de épp azért, mert tudta, hogy bármelyik dugásból lehet gyerek, nagyon válogatóssá váltam nagyon hamar. És csak olyan nőkkel akartam lefeküdni, akiket legalább el tudtam képzelni Egy esetleges közös gyerek anyjaként. Emiatt 100%-ig el tudom fogadni a nők méginkább szigorú feltételeit.....

Életemben egyetlen egyszer sem Duggan direkt azért, hogy gyereket csináljak, de mindek dugásról tudtam, még védekezés kellett is, hogy bármikor lehet beløle Egy 20-25 éves szoros kötelék az épp alattam-felettem ügyködő csajjal...

Később pedig direkt azt a nőt kerestem, akivel szívesen és Nagy kedvvel fogok bele a gyerekgyártásba, akivel nem lesz gond néhány évtized együtt....

Csak egy kúrásért (vagy többért), sosem àlltam me akárkivel :-)

Víz Ivó 2014.11.21. 10:09:18

A prediktiv "segítő" program egy kicsit túlbuzgó.... én még ügyetlen :-)
helyesen ìgy nézne ki, ami most szinte megfejthetetlenül vicces..

"...Kamasz koron óta tudom, hogy ez hajt a nőkhöz. Persze, eleinte fontosabb volt a kiváncsiság a másik nemre, a szex testi-lelki örömöket nyujtani tudása, de épp azért, mert tudtam, hogy bármelyik dugásból lehet gyerek, nagyon válogatóssá váltam már nagyon hamar..."

ill.

"...Életemben egyetlen egyszer sem dugtam direkt, csak azért, hogy gyereket csináljak...."

nomeg:

"...Csak egy kúrásért (vagy többért), sosem àlltam le akárkivel :-)..."

Víz Ivó 2014.11.21. 10:46:32

@TakeMeCloser:

Most pontosan mivel vitatkozol? :-)
Csak mert nem értem pontosan, hogy mire gondolsz, amikor ezt írod:

"....vitatkoznék, létezik olyan aki kb ezt akarja, és nem azt hogy eltartsák, ajándékot vegyenek neki..."

Mi az az "ezt" , amit akar az a bizonyosan létező?

És mi a vita tárgya? Hogy létezik-e olyan nő, aki "ezt" (mit is ?) akarja?

Én speciel azt tapasztaltam, hogy "minden nő" gyerekeket akar legelső sorban.
Ehhez a legfontosabb "előfeltétel", hogy meglelje az ehhez legjobb társat, akivel a legjobb eséllyel indíthatják el a gyerekeiket a saját gyerekeik összehozásáig...

Erre van igazi "kereslet", de a megismerkedés, válogatás időszaka is lehet önmagában érdekes, szórakoztató, izgalmas, stb... (egy darabig) de csak ezért az időszakért élni, ezt célként kitűzni, hogy életünk végéig kitartson, vakvágány...

Én magam Pont úgy gyerekeket suereztem volna, mint bármely más ember (nő és ffi egyaránt), nekem sem volt mindegy, ki lesz a gxerekeim anyja, Kivel köt össze a jó-rossz sorsom évtizedekre...

Nekem a nő szépsége, nőiessége, anyai erényekre utaló tulajdonságainak megléte, volt az elsődleges szűrő, amivel a gyerekeimnek a legtöbbet biztasìthattan. Az egxéb tulajdonságai "másodlagodak" csupán, hiszen azok arra voltak csak jók, hogy bìzni tudjak benne, hogy 20-30 évig lehetővé tetszik a kiegyensúlyozott együttélést.. ezen csak áttételesen fontosak a gyerekek szempontjából, sokkal fontosabbak az én egyéni szempontomból :-)

Ezeket a szempontokat előre venni (előbbre, mint a gyerekek primér szempontjait) önző "hülyeség", + zsákbamacska is, mert sem a nőről, sem magamról, sem a körülményeinkről semmit nem tudok 20 évre előre. De a gxerekeim genetikai állománya a fogantatásuk napjától állandó lesz, belőlünk lesz :-) és ez a legfontosabb "ősi" szempont :-) a párválasztánál...

Hogy ez mennyi melót ró rám, mint ffire-apára, az elég kiszámíthatatlan...

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2014.11.21. 15:24:00

Hű fiúk, jól elvagytok :D

Ha hozzá szabad szólni nőként is.. szerintem amúgy egész jól látjátok, legalábbis a környezetemből érkező ingerek alapján azt hiszem, van ebben igazság.
De amúgy meg ez a "mit akarnak a nők" dolog azért rossz, mert jól kitaláljátok, aztán ha véletlen adódik egy nő, aki meg pont nem, ahhoz már élből úgy álltok, hogy hát baccad meg a fűnyíródat.
Tapasztalat, bő évembe telt míg a zemberke felfogta, hogy amúgy még a nők sem egyformák (ahogy, hálistennek ti sem), és nem mind 'azt' akarja. Bármi is az 'az' :D
A gyerek/házasságpánikot amúgy nem értem. Nekem is volt-van nőismerősöm, aki X (sok) év együttjárás után közölte a fickóval, hogy no akkor most vagy a megházasodás következik, vagy akkor inkább menjünk szét. Persze összeházasodtak, dehát mi értelme így? Passz.
De csak hogy tudjátok... veletek se sokkal könnyebb ám :D És szerintem a férfi agyvelő legalább olyan átláthatatlan, mint a női, csak máshol vannak a sötét zónák..

TakeMeCloser 2014.12.02. 21:02:47

@Víz Ivó: erre válaszoltam:

"...Eléggé materiálisan hangzik, de tudjuk, hogy a nők is így gondolkodnak amikor párt választanak. (a faszi legyen elég gazdag ahhoz, hogy n+1 gyereket és engem az igényeim szerint eltartson)....."

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.12.12. 20:36:38

@TakeMeCloser:

Vagyis akkor a nő és a gyerekei a család, a férfi meg az igavonó barom, aki gályázik rájuk? Nem meglepő ez, az elmúlt tízezer év során is így ment, azzal a kivétellel, hogy

- ma a nő bármikor kitehet a családból és a házadból az utcára, de továbbra is el kell tartani
- nyugaton épp gőzerővel lobbiznak azért, hogy a férfi semmiféle módon ne tudjon meggyőződni arról, hogy tényleg a saját kölykeit eteti, vagy ha meggyőződik, annak semmilyen jogi következménye ne lehessen
- a régi nők értékelték a férfi értük hozott áldozatát, míg ma ez a patriarchális kizsákmányolás csimborasszója
- azzal, hogy a férfi-női viszonyokba beszállt harmadik félnek az állam, aki a férfitől elvon és a nőnek kioszt, a nő nem találkozik közvetlenül a férfival, és abba az illúzióba rángatja magát, hogy önálló és független
- nők egyre nagyobb hányada nemes egyszerűséggel ellenségének tekinti a férfiakat

De azért a hölgyek továbbra is ugyanúgy fölmérnek, elvárnak, osztogatják az ultimátumokat, majd megy az elkeseredett cirkusz, ha a másik fél ezt megunja és nemes egyszerűséggel kiszáll a játékból. Nősülni nem nősül, adót nem fizet, költeni nem költ, megszűnik az erőforrás-áramlás minden közvetett és közvetlen csatornája férfitól nő felé. A svédek már agglegény-adót pedzegetnek. A jelenség viszont nem új: Spárta és Róma is bevezette, nem használt, összeomlottak a faszba.
süti beállítások módosítása