Mi a bajom a láthatatlan munka forintosításával?
2016. szeptember 01. írta: George Herceg

Mi a bajom a láthatatlan munka forintosításával?

lathatatlanmunka.jpg

Mi a láthatatlan munka?

Minden olyan feladatot ide sorolhatunk, amelyet nem fizetség ellenében – egyszóval a családért vagy egy közösségért – végeznek az emberek, akik gyakran társadalmi elismertséget sem kapnak érte. Ilyen a nyugdíjas nagymama önkéntes „bébiszitterkedése”, az idős, beteg rokon vagy szomszéd néni gondozása, és ide tartozik a házimunka vagy a civilszervezeteknél végzett önkénteskedés is. A feministák a láthatatlan munka szűkebb értelmezését használják, általában a családért és a háztartásért végzett munkát nevezik így.

Házimunka elszámolással?

A feministák természetesen ebből a témából is férfigyűlölő propagandát csináltak, arra hivatkozva, hogy a láthatatlan munkát, nagyobb részt nők végzik, és ezért ennek a kiszámított ellenértékét a férfiak fizessék ki a nőknek. Hogyan működne ez a valóságban?

Példaként vázoljunk fel egy átlagos magyar családot. Kovács János 40 éves férfi. János csoportvezető egy középvállalatnál, nettó munkabére 300 000 Ft. Ezért Kovács János heti 48-50 órát dolgozik és mivel hagyományos gondolkodású a házi munkából csekély mértékben veszi ki a részét. Mondjuk, hetente egyszer lenyírja füvet, elviszi a gyerekeket különórákra és megszereli a csöpögő csapot, ha elromlik. Kovács Jánosné, a felesége 35 éves középiskolai tanár. Nettó bére 180 000 forint havonta. Mivel többet van otthon és Ő is hagyományos gondolkodású a házimunka java részét Ő végzi el. Főz, mos, takarít, gardírozza a gyerekeket. A házaspár közös kasszán van, tehát János több pénzt rak bele, mint a felesége mivel többet keres. Ha ez a képzeletbeli pár feminista lenne, akkor Kovács Jánosné forintosítaná az összes elvégzett láthatatlan munkát:

  • heti háromszori meleg étel főzés havi költsége amennyiben egy középkategóriás étteremmel vetjük össze: 60 000 Ft.
  • főzés, mosás, teregetés, takarítás amennyiben bejárónő 5000 Ft órabérével számolunk és heti 3 óra munkavégzéssel havonta: 60 000 Ft.
  • Gyermekfelügyelet és gyermektanítás, foglalkozás és fejlesztés heti 14 órával és 2500 Ft órabérrel számolva havonta: 140 000 Ft.

Na mármost ebből a vázlatos kalkulációból világosan látszik, ha a házaspár a rezsit fele-fele fizeti, akkor ezen felül Kovács Jánosnak még havi 240 000 forintot kellene  odaadni a feleségének, hogy létrejöjjön a feminista egyenlőség. Vagyis teljes fizetésének 80%-kát kifizetheti az asszonynak, aki ezen felül a saját munkabérével a rezsi ráeső részének rendezése után szabadon rendelkezhetne. Igaz, Kovács János miután szembesülne ezzel a ténnyel, kikalkulálhatja a saját láthatatlan munkájának ellenértékét is:

  • Feleség és család furikázása taxis költséggel számolva, havonta: 30 000 Ft.
  • kétheti fűnyírás és egyéb kertészeti munkák 3000 Ft, órabérrel és havi 8 órával számolva: 24 000 Ft.
  • házkörüli kisebb szerelési munkák elvégzése 5000 Ft órabérrel és havi 4 órával számolva 20 000 Ft.

Jánosunk tehát a havi feleségnek fizetett 240 000 forintból betudhat 74 000 forintot, így már csak 166 000 forintot kell kipengetnie hó elején az asszonynak. Természetesen már hallom is az érvet, hogy ez azért van, így mert a nők kevesebbet keresnek mint a férfiak. Ez egyrészt így ebben a formában nem igaz, másrészt ez akkor alakul így, ha a nők a kisebb felelősséggel és energiával járó szakmákat és karrier utakat választják.

De miért baj ez?

Józan paraszti ésszel is belátható, hogy vannak olyan munkák, amiket csak abban az esetben adunk át fizetős szolgáltatóknak, ha önmagunk fizikailag képtelenek vagyunk elvégezni, vagy nincs meg hozzá a megfelelő szaktudásunk, esetleg nem rendelkezünk az elvégzéséhez szükséges szabad idővel. Ha egészségesek vagyunk és nem vagyunk fogyatékosak akkor a házimunka teljes tárházát el tudjuk magunk látni, tehát semmi szükség ezen szolgáltatások forintosítására. Ennyi erővel vegyük bele az elszámolásba, hogy reggel felöltözök, fogat mosok és kitörlöm a fenekemet szarás után, mivel régen ezt is bizonyos társadalmi rétegek esetében, fizetett szolgák végezték. Hiába az életben maradásért bizonyos ingyen munkákat el kell végezni saját magunk számára. Ezen kívül ne feledjük el, hogy a házimunka jó része akkor is elvégzendő, ha teljesen egyedül élünk. Ebben az esetben kinek akarjuk benyújtani a számlát? Az államnak? Természet Anyának? Istennek?

Mellékesen jegyzem meg, hogy a gyerekvállalással kapcsolatos láthatatlan munka bevállalását remélhetőleg egy felelős közös döntés előzi meg, ami alapján ezt forintosítani és elszámolni vele a szülőtárs felé eléggé aggályos erkölcsileg. Senkinek sem tartanak fegyvert a fejéhez, hogy gyermekeket szüljön, vagy nemzen.

 Másodsorban a családok úgy biztosítják a megélhetésüket, hogy maximalizálják a bevételüket és minimalizálják a költségeiket, tehát ezért fontosabb, hogy Kovács János bemenjen időben a munkahelyére a nagymosás helyett, mint hogy otthon többet vállaljon a láthatatlan munkából. Ugyanakkor ugyanolyan fontos, hogy Kovács Jánosné, aki kisebb órabérér dolgozik, ne fogadjon fel bejárónőt pénzért, ha a házimunkát egyedül Ő is el tudja végezni. Mielőtt hímsovinizmussal vádolnának, megjegyzem a felállás akkor is ez, ha a feleség keres többet, ebben az esetben a férjnek kell több láthatatlan munkát elvégezni a család boldogulása érdekében.

Véleményem szerint az egész forintosítsuk a láthatatlan munkát dolog nem más, mint feminista furkósbot, mellyel csak a nemek harcát akarják szítani. Ezt, ha komolyan vesszük egy pénzügyi harcot és feszültséget teremt családon belül, ahol forintra mérik az egymásért és a gyerekekért végzett idő és energia befektetést. Ennek ellenére nemtől függetlenül tiszteljük azokat, akik sok láthatatlan munkát végeznek el, de ne gondoljuk, hogy a tevékenységük forintosításával elérünk valami pozitív nemes célt. Ugyanakkor tiszteljük azokat is, akik a családjukért sokat dolgozva hozzák haza a pénzt minden hónapban, hogy feleségük, férjük, gyermekeik boldogulását elősegítsék.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr911667754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rush2112 2016.09.01. 19:16:36

Nem csak a láthatatlan munkavégzést, hanem a láthatatlan túlfogyasztást, egyéb kártékonykodást is forintosítani kéne, akkor aztán szépen átbillenne a mérleg.

Leylandi 2016.09.01. 21:20:15

A láthatatlan munkát úgyis csak a feminácik számolgatják, ők meg úgyis egyedül élnek, nincs kinek számlázni.
A normális nőket meg ne bujtogassák! Milyen dolog a partvonalon kívülről beugatni?

Tisztességes Természettudomány 2016.09.01. 21:44:49

Nos, nem csak elméleti probléma van, hanem gyakorlati is. Én már fizettem mindazokért, amit felsoroltál, így látom, hogy jelentősen túláraztál egy-két tételt:

NŐI oldal:
- heti háromszori meleg étel főzés havi költsége amennyiben egy étel házhoz szállító céggel vetjük össze: 3000 Ft-ból már jól lakik egy 4 fős család, ugyanezt megfőzni alapanyagáron csak a felébe kerül, tehát a "meleg étel főzés" munkadíja alkalmanként 1500 Ft piaci áron számolható. Havi 18 000 Ft.
- főzés, mosás, teregetés, takarítás. A bejárónő 1000-1200 Ft, ismerősék lánya még 500 Ft órabérért is megcsinálja. Ez havi 14 400 Ft.
- Gyermekfelügyelet és gyermektanítás, foglalkozás és fejlesztés. Két nyelven beszélő bébiszitter órabére 1600 Ft, és órákon át megy a mondókázás. Heti 14 órával 1600 Ft órabérrel számolva havonta: 89 600 Ft.

NŐ ÖSSZESEN: 122 000 Ft

FÉRFI oldal:
- Feleség és család furikázása taxis költséggel számolva. Hát, az iskolába-oviba járás minimum 5 km alkalmanként, 450 Ft alapdíj és 280 Ft km díj esetén alkalmanként 1850 Ft, naponta 3700 Ft, havonta 74 000 Ft. Hétvége + feleség figyelembe vételével havi 100 000 Ft számolható.
- kétheti fűnyírás és egyéb kertészeti munkák. Ezt 1000 Ft órabérrel megcsinálja a kertész, vagy a haver, vagy a kertészhaver. Havi 8 órával számolva: 8000 Ft.
- házkörüli kisebb szerelési munkák elvégzése. 1200 Ft órabérért 2-3 ismerős is vállalja. Havi 4 órával számolva: 4800 Ft

FÉRFI ÖSSZESEN: 112 800 Ft

Ezek pesti árak, drágábbat nyilván mindig lehet találni.

Következtetés: a NŐI és FÉRFI összeg különbözete 9200 Ft havonta a nő javára - ennyit minden férfi költsön a feleségére.

VT Man 2016.09.01. 22:12:46

@Tisztességes Természettudomány:
"- házkörüli kisebb szerelési munkák elvégzése. 1200 Ft órabérért 2-3 ismerős is vállalja. Havi 4 órával számolva: 4800 Ft"

Micsoda??
1200 Forintert? 5 ezer alatt ki se jon egy mester! Akkor se, ha csak egy polcot kell felcsavaroznia. Alkalmankent 10 ezertol indul.

Ugyanigy a funyiras is lehet, hogy 4 x 2 ora, de a kiszallas, az utazas?

Amugy valoban hulyeseg az egesz forintositas.

Josagos 2016.09.01. 23:10:36

Még tovább finomítanám. Nem pontosak a költségadataid, a takarító, mivel nem egy nagytudású munka, filléres a szerelőhöz képest.
A fenti költségeket viszont az fizesse, aki a hasznukat húzza. Ha már extrém, legyen az :)
Azaz a legtöbbnél 4 tagú család esetén a férj a költségek negyedét kellene fizesse.
Főzés 4500, takarítás kerekítsük 5000-re, gyerekfelügyelet 0 - azt a gyerek fizeti :)

Taxi - gyerekek fizetik, őket kell vinni. Szerelés legalább 15 000 /hó, 6000 Ft-os kiszállással számolva.

Szóval nem kell a femiknek számolgatniuk, mert nem járnak jól :))))
Amúgy baromság.

Josagos 2016.09.01. 23:12:16

@sírjatok: Én sokat vagyok a gyerekkel, a főzés kb. nem érdekel, ellennék hideg kaján, takarítani nem vagyok hajlandó, mióta nem a szüleimmel lakom, van bejárónőm, az időm és a család ideje többet ér.

nevetőharmadik 2016.09.01. 23:40:32

És a szexet hogy számoljátok el, he? :D

sírjatok 2016.09.02. 01:28:27

@Josagos: Nem kérek én számon senkit, ha nektek így a jó, és remélem így a jó, akkor csináljátok felőlem. Csak pl. mikor asszony dolgozott, akkor tökre nem vártam el, hogy még főzőcskézzen is meg mittomén. De ha nálatok bármi más működik, akkor áldásom rá, vagy nemtom miért írod ezt most nekem :)

sírjatok 2016.09.02. 01:29:13

@nevetőharmadik: hát itt érdemes abból kiindulni, hogy a dzsigolók drágábbak, mint a sima kurvák... nem? :D

nevetőharmadik 2016.09.02. 02:48:39

@sírjatok: Háááát, van benne valami... illetve ugye ott az időfaktor is. Kezdetben még lehet, hogy a nő javára alakulna a mérleg, de úgy 45-50-től már ez egyáltalán nem olyan biztos! És ha így nézzük, akár még jó befektetés is lehet férfiszemmel (pontosabban férfizsebbel, mert pont, hogy szemmel nem) :D

tobias2 2016.09.02. 06:14:58

@anyadmajma: Természetesen a feminek járó összegre be kell fizetni a 27% áfát és az összes előírt járulékot. Ha a férj erre nem hajlandó, fel kell jelenteni a NAV-nál, gondolkodjon el a börtönben azon, kit vett el feleségül.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.09.02. 06:53:21

Nos, a karrier előrehaladtával a férfi kasszához való hozzájárulása egyre csak nő, így a nő házimunkával töltött ideje elinflálódik, egyre kevesebbet hoz a házhoz.
Sőt, ha piacgazdaság van, akkor ki is lehet rúgni az asszonyt, egy idő után sokkal kisebb rezsióradíjjal lehet kapni feszes fenekű 20 éves csajokat.

Baromságezazegész.

Barbaarb 2016.09.02. 07:28:56

A feministák gerjesztik a férfi-női ellentétet, családon belül is. A család egy egység, azon belül ilyeneket elszámolni nevetséges, amikor én gyümölcsöt termesztek az a családnak termesztem, amikor a párom főz, akkor a családnak főz. Mindketten a saját családunkért dolgozunk.
Vagy ahol nagy a különbség a házimunka között, mert az egyik fél rokkant, vagy beteg, akkor akár hitelre is kényszerítheti az egyik felet? :D

midnight coder 2016.09.02. 07:29:26

@Tisztességes Természettudomány: Nem tudom, hívtál-e már Pesten szerelőt házhoz mostanság... Az a gyanúm, hogy nem igazán. Ne abból indulj ki, hogy vidéken a haver neked mennyiért csinálja meg - vagy ha igen, akkor a takarítást és az éttermi szolgáltatást se piaci áron számold.

Amúgy is ott bukik el a dolog, hogy sok-sok olyan szakma van, ahol nem csak abban a 8 órában dolgozol amikor benn vagy. Pl. egy szoftverfejlesztő jól keres, de ahhoz hogy hosszú távon piacképes maradjon, folyamatosan képeznie kell magát. És ezt általában nem a melóhelyen teszi, hanem otthon, szabadidőben. De gyanítom, egy jó orvos is kb. hasonlóan működik. A pedagógus sem csak a melóhelyén dolgozik, nálunk az asszony állandóan dolgozik itthon is - óravázlatot ír, prezentációkat csinál, stb.

midnight coder 2016.09.02. 07:31:50

@Barbaarb: Pontosan, ez a lényeg. Egy feministát épeszű ember soha a büdös életben nem vesz feleségül, ezért aztán egyedül, megkeseredve élik le az életüket. Ezért aztán próbálják a normális családokat is szétverni, a dögöljön meg a szomszéd tehene is elv alapján.

Barbaarb 2016.09.02. 07:34:02

@sírjatok:

Nálunk úgy működik, hogy dolgozunk mindketten, és emellett mindketten házimunkát is végzünk, pedig én kvázi sosem főzök, mosogatok, takarítok, stb. ő pedig kvázi sosem nyír füvet, épít akármit, termeszt gyümölcsöt, stb.

Barbaarb 2016.09.02. 07:36:12

@midnight coder:

És ha egy nőt a házasság után fertőz meg a feminizmus? Mert anyuka és apuka ölelő karjaiból a való életbe csöppen, ami frusztrálja, és a feminista lózungok épp alkalmasak arra, hogy ezen változtasson?

gyongyi70 2016.09.02. 08:49:40

@Kulics: meg azért is rosszul számolt, mert mosás+főzés (heti 3-szor)+takarítás sehogy sem jön ki heti 3 órás munkával.

Mi a férjemmel ketten végezzük ezeket a teendőket, csak hétvégén főzünk (egyszer vagy kétszer, attól függően, hogy van-e programunk, ami miatt nem vagyunk otthon egyik nap), de ennél jóval több időt töltünk ezzel. Reálisabb napi 1 óra + hétvégén a mosás+takarítás+főzés 5-6 óra.

Ha már számolunk.

Egyébként ezekre a számításokra nem azért van szükség, mert mindenki feltétlenül el kíván számolni egymással (a legtöbb család még közös kasszán van Maon), hanem hogy Kovács úr ne vághassa oda a feleségének veszekedés, megcsalás, válás stb. idején, hogy fogd be, mert te nem keresel semmit, én tartom el a családot...

gyongyi70 2016.09.02. 08:52:46

@Tisztességes Természettudomány: a taxis költségben a benzin is benne van, tehát a taxis munkabérét alaposan lejjebb veheted, vagy ha anyagköltségekkel is számolunk, akkor a kajánál is vedd bele+mosószer+víz+villany.

gyongyi70 2016.09.02. 08:57:14

@midnight coder: én feminista vagyok, boldog házasságban élek 16 éve. Annyi a titka, hogy a férjem is hisz a női egyenlőségben.

encir 2016.09.02. 09:04:36

Miért mocskoljátok be a feminizmus szót?

" A feminizmus célja tehát az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek."
Ennyi. Szerintem ezt minden normális ember belátja és törekszik rá, hogy így legyen.

Különben meg azt nem értem, miért kell az "Ő" szót folyton nagybetűvel írni?

Különben érdekes és gondolatébresztő cikk.

George Herceg 2016.09.02. 09:22:50

@encir: A feminizmus második hulláma már túllépett az azonos jogok elérésnél. Már többet akarnak a férfiak kárára.

Barbaarb 2016.09.02. 09:27:33

@gyongyi70:

Aki a női egyenlőségben hisz, az nem feminista. A feminista - ahogy a neve is mutatja - nőpárti. A nők jog előtti egyenlőségét vajmi kevesen vitatják, minden egyébért viszont meg kell harcolni minden egyénnek a nemétől függetlenül.

gyongyi70 2016.09.02. 09:29:27

@Barbaarb: feminizmus célja az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek. nem több, nem kevesebb

George Herceg 2016.09.02. 09:36:35

@encir: Női kvóta az egyetemeken és a vezető beosztásokban, apai jogok szűkítése, reprodukciós jogok megvonása a férfiaktól, korai és könnyített nyugdíjba vonulási lehetőség a nőknek stb.

gyongyi70 2016.09.02. 09:40:22

@George Herceg: női kvóta az egyetemen? semmi szükség rá, így is több a női hallgató. kvóta a vezető beosztásban? erről sincs szó, csak nagyobb esélyegyenlőségről. korai nyugdíj? azt épp az antifeministák akarják, akik szerint a nő helye otthon van és lehessen nagymama. reprodukciós jogok megvonása... mi van??!

George Herceg 2016.09.02. 09:44:30

@gyongyi70: Úgy látszik nem olvasol feminista irodalmat. Ez mondjuk nem baj. Én teljes szívemből támogatom a női egyenjogúságot, de nem szeretném ha átesnénk a ló másik oldalára.

gyongyi70 2016.09.02. 09:48:11

@George Herceg: nem. de nem is próbáltam forintosítani az otthoni munkát, méricskélni, hogy ki mennyit dolgozik és az menyit ér, mert nálunk nem kérdés, hogy együtt csináljuk... mert addig is együtt vagyunk, gyorsabban végzünk, így több időnk marad egymásra. Ehhez viszont olyan partner kell, aki nem nézi le a nőket és a női teljesítményt.

George Herceg 2016.09.02. 09:50:22

@gyongyi70: Nos, lehet, hogy kicsit körülményes megfogalmazásban de erről írtam a posztban. Mennyire durva már, hogy a családon belül is mindent amit egymásért és a gyerekekért tesz az ember azt vadkapitalista módon forintra váltanánk.

Barbaarb 2016.09.02. 09:57:20

@gyongyi70:

És ez nincs meg ma? Minden jog ugyanúgy kijár a nőknek, sőt egy-két helyen több is, mint a férfiaknak.

"női kvóta az egyetemen? semmi szükség rá, így is több a női hallgató. kvóta a vezető beosztásban? erről sincs szó, csak nagyobb esélyegyenlőségről."

A feministák mégis ezekért harcolnak...

"mert addig is együtt vagyunk, gyorsabban végzünk, így több időnk marad egymásra"

Ez jó addig, amíg csak annyi dolgotok van, hogy ketten elvégzitek, és marad időtök. Ahol a napnak jelentősebb részét töltik ki az ilyen munkák, ott ez nem megoldható.

gyongyi70 2016.09.02. 10:00:27

@Barbaarb: próbálj meg egyszer segíteni az asszonynak és rájössz, hogy marad idő összebújni, sőt, még a feje sem fog fájni... de ha csak a kanapéról nézed, hogy mosogat,akkor tényleg belealszol a meccsbe, mire végez

encir 2016.09.02. 10:12:30

@George Herceg: alapvetően én sem értek egyet a kvótával: az arra leginkább érdemeset kell helyezni minden posztra, akár férfi, akár nő. Csak sajnos a férfiak hajlamosak rá, hogy a saját nembelire essék a választásuk, hiszen ha nem így lenne, nyilván jóval több nő lehetne felelősebb beosztásban.Ez a kvóta remélhetőleg hamar kikopik majd a gyakorlatból.
A reprodukciós jog, no az egy kemény dió, jóval feljebb helyezkedik el holmi feminista-antifeminista szócséplésnél.
Az már a legigazibb EMBERI jog kérdése.
A korai nyugdíjat meg lehet magyarázni azzal, hogy azoknak az idős nőknek, akik akkor fiatalok voltak, semmiféle "feminista" segítsége nem volt, teljesen természetesen nyugodott rajtuk a háztartási/háztáji/gyereknevelési teher.
Nekünk meg nyugdíjunk se lesz - igazi egyenjogúságként se férfinak, se nőnek, úgyhogy teljesen mindegy már addigra.

gyongyi70 2016.09.02. 10:16:18

@George Herceg: nem, te azt bizonygattad, hogy ha a pasi 2 hetente lenyírja a füvet, munkába menet kiteszi a gyerekeket a sulinál és évente egyszer megszerel egy csöpögő csapot, akkor kvázi egálban vannak, tehát értelmetlen a nőknek pampogni...

elárulom, boldog, kiegyensúlyozott nők nem szoktak pampogni és számolgatni... akkor történik ez, ha úgy érzik, ők ingyen cselédek otthon, nem becsülik meg a munkájukat sem a munkahelyen, sem otthon

a munkahely kérdése messzire vezet, se te, sem én nem tudjuk megoldani... de az otthoni munkamegosztás saját hatáskörben megoldható... vagy, persze, ki lehet venni az asszonyt a munkából, és legyen övé a háztartás... vagy ha ő dolgozni szeretne, megfizetni a bejárónőt, kertészt stb-t.

gyongyi70 2016.09.02. 10:21:18

@encir: én úgy tudom, a kvótát inkább politikai posztokon (pl. parlament) szokás emlegetni, és nyilván, ahogy te is írod, csak addig élne, míg a választóknak lenne lehetősége kipróbálni, hogy nem dől össze a világ akkor sem, ha a nők is ülnek a vezetésben... utána már maguktól is el tudnak vonatkoztatni a jelölt nemétől... ilyen kezdeti támogatásra még egy egyszerű termék is jogosult, ha pl. jót tesz a közjónak (lsd. elektromos autók), így talán a nők is megkaphatnak ennyit...

George Herceg 2016.09.02. 10:23:07

@gyongyi70: Ezzel csak az a probléma, hogy amikor egyedül élsz akkor nem végzed el ugyanazt a házimunkát? De igen. És kitől vársz el ilyenkor elismerést? Ha gyereked van, akkor az pedig a te felelősségteljes döntésed következménye, akárcsak az, hogy ehhez milyen férfit választottál. Harmadsorban, valóban az végezzen több házimunkát, akinek több szabad ideje van munka mellett, vagy kevesebbet rak bele a közös kasszába, ugyanis azt is tisztelni kell ám, aki a hazagörgeti a lóvét minden hónapban. És ezek a dolgok függetlenek attól, hogy ki milyen nemű.

gyongyi70 2016.09.02. 10:29:24

@George Herceg: és a pasi nem végzi el a házimunkát egyedül? (ja, nem, biztos mamahotelből megy az ifjú asszonykához...). Azzal egyetértek, hogy az végezzen többet, akinek több ideje van, de a családok 99%-a kétkeresős, tehát, mindkét félnek azonos szabadideje van.

Azzal nem, hogy aki többet keres, annak nem kell otthon dolgoznia. Az ugyanis, hogy vki többet keres, nem azt jelenti, hogy jobban elfárad, nem képes kiteregetni, elmosogatni. A munka díjazása nagyon cseles dolog, még csak az értékkel sincs összefüggésben, inkább a mázlival.

2016.09.02. 10:34:36

@gyongyi70: szerintem, ha megromlik két ember viszonya akkor millió mást is egymás fejéhez vágnak.. pl miért nem hufnágel pistihez ment férjhez :-)))

szóval a korrektség persze kell az egymás kölcsönös tiszteletéhez.

amúgy az egész vblogot nem értem, valami képzeletbeli feminista archetipussal vitatkozik állandóan, de őt magát, a RÉMet, még sosem láttuk itt, se hivatkozásként, hogy milyen internetes cikkre reagána, se kommentelőként nem volt itt soha femináci.. szóval olyan szélmalomharc ez, kitalált ellenséggel bajvívás :-)

Barbaarb 2016.09.02. 11:09:38

@gyongyi70:

Nem is olvasod, amit írok? Amíg ő mosogat, én nem a kanapéról nézem, hanem a kertben dolgozom. A munkaidőnkön kívüli mondjuk 8 órából 6 órát mindketten további munkával töltünk, akkor hiába segítenénk egymásnak, nem végeznénk hamarabb, sőt!
Nem csak hatékonyabb ő a munkák egyik részében, én meg a másikban, de ezek közül bizonyos dolgokat félig-meddig hobbiból is csináljuk. Tehát ha ő szeret takarítani, én meg szeretek gyümölcsöt termeszteni, akkor miért vonnánk be a másikat olyan munkába, amelyet nem is szeret, és nem is tud annyira végezni. Nem elég hogy rosszabb hatékonyságú, még kedvromboló is.

Általános proli panaszkodás, hogy akinek jól megy, annak szerencséje van. Nos elárulom, hogy a jó fizetés a jó munka ismérve. Ebben a profitorientált világban senki sem fog többet fizetni valakinek, mint ami megéri neki. Vagyis a fizetés arányban áll az elvégzett munka értékével.

@encir:

Az egy összeesküvés-elmélet, hogy a férfiak inkább férfiakat választanánk különböző pozíciókba. Egyszerűen arról van szó, hogy a férfiak természetüknél fogva általában agresszívebbek, rámenősebbek, de amely nő ilyen, az is odajut.
A nők korábbi nyugdíjazása azért visszás, mert Magyarországon átlag 7 évvel tovább élnek, korábban is mehetnek nyugdíjba. Sokkal többet fizetnek összességében a férfiak a nyugdíjkasszába, és sokkal többet vesznek ki a nők.

@George Herceg:

Na igen, hiába főzne az egyik, ha a másik nem hozná haza azt, amiből lehet...

@Kulics:

Igen, lehet hogy itt nincsenek feltüntetve ezek, de a helyzet, hogy ettől még léteznek. Nem ez az egyetlen ilyen blog a neten, és bizony számtalan linket találni arra, hogy a feministák milyen őrültségeket művelnek.

encir 2016.09.02. 11:20:38

@Barbaarb: "Egyszerűen arról van szó, hogy a férfiak természetüknél fogva általában agresszívebbek, rámenősebbek, de amely nő ilyen, az is odajut."

Ez egy nagyon szép mondat.

A harcos feministák fejéhez szokták vágni, mikor a nők elleni erőszakról van szó, meg százalékokról, kb. 80-20% az erőszakos férfiak javára, hogy: de hát ez nem is igaz, legalább annyi nő követ erőszakot férfiakon, csak a pasik nem mernek/szégyellnek panaszkodni.

Bocs, nem akartam a témától elkanyarodni, csak annyira bájos, hogy ilyenkor előjön az igazság :)

Barbaarb 2016.09.02. 11:31:46

@encir:

A két téma hogyan függ össze? Ha valaki agresszív és rámenős a munka világában, az automatikusan az a tettlegesség világában? Én úgy tudom, hogy nem a munkában sikeres emberek szokták a fizikai erőszakok nagyobb részét elkövetni...

gyongyi70 2016.09.02. 11:35:55

@Barbaarb: lelketek rajta... mi együtt főzünk, együtt kertészkedünk, mert szeretünk együtt lenni... egyikünk sem szeret különösebben takarítani vagy füvet nyírni, a tiszta lakást és a rendezett kertet szeretjük és hogy nem egyedül kell küzdeni a feladattal... a szüleimnél "működik" a nő bent, férfi kint beosztás, apukám hihetetlen hatékonysággal képes a leveleket ide-oda söprögetni, nehogy be kelljen menni és esetleg megbízzák valamivel :-)

proli panaszkodást tőlem biztos nem hallasz, mert jól keresek, a férjemmel együtt... de nem hinném, hogy a munkám értékesebb mondjuk egy bölcsődei gondozónőnél, aki szemtelenül keveset keres, holott a legdrágább kincsünket bízzuk rá, akivel szeretettel, odafigyeléssel gondoskodik (a gyerekeim már rég iskolások, de a mai napig emlegetik a bölcsik, sehol olyan jó dolguk nem volt): Mégis a gondozónők keresnek legkevesebbet (főiskolai végzettséggel is) még a pedagógusok közül is.

Barbaarb 2016.09.02. 11:59:54

@gyongyi70:

Látom nem érted, amit leírtam. Nem akaratról van szó, hanem a matematika nem adja ki azt, amit te levezettél. Nálunk.
A feministák szeretik a férfiak munkáját lekicsinyleni, de nálunk ilyenkor bizony én többet dolgozom a háztartásban, mint a párom. Igaz, télen aztán ez megfordul.

Ami példát említesz, az épp a közszféra, ott nyilván nem az elvégzett munka értékének felel meg a fizetés. Ezek a munkahelyek is a kétkeresős modell miatt lettek létrehozva. Azért vigyáz más a gyerekedre, hogy te termelhess. Erre pedig egy adott keret van, hiszen eleve nem lenne ennek értelme, ha többe kerülne a leves, mint a hús.
Mellesleg a rég iskolás gyerekeid hogyan emlékezhetnek a bölcsis korukra? Mert ugye a gyerekek agya 6-8 éves kora körül törlődnek az 5, esetleg 4 évesnél korábbi emlékek.

gyongyi70 2016.09.02. 12:33:44

@Barbaarb: attól függ, hogy mezőgazdasági munkát végzel, vagy 400 nm-es kerted van
ennek ellenére állíthatom, mert több olyan család működését láttam, ahol női munka- férfi munka felállásban dolgoztak otthon, hogy a női munka mindig sűrűbb

A fizetéseknek bizony nem sok köze van a teljesítményhez, sem ahhoz, hogy mennyire fárad el az ember... 8 órán át kapálni napszámban sokkal fárasztóbb, mint egy BSC-ben napi 2 órát excel táblákat töltögetni, 6 órát internetezni, mégis az utóbbi fizet jobban...nem is kevéssel.
Mint mondottam ez a világ nagy igazságtalanságai közé tartozik, hogyan alakulnak ki a fizetések (egy amerikai közgazdász azt is górcső alá vette, miért keres többet a főnök: nem, nem azért, mert többet dolgozik, okosabb, vagy a felelősség... hanem azért, hogy az alatta dolgozókat motiválják.., ugyanis abból lesz főnök, aki hajt és miért hajtanának, ha a főnöki fizu nem lenne vonzó), amit a családi munkamegosztás nem befolyásolhat, de családi igazságtalanság lenne a 8 órát kapálóval elvinni a balhét, holott az irodai munkát végző (férj/feleség) sokkal pihentebben érkezik haza...

Barbaarb 2016.09.02. 13:28:45

Nem mezőgazdasági munkát végzek, és a kertem nem sokkal nagyobb, mint amit írsz, de én a gyümölcstermesztést csak úgy kiemeltem a munkáim közül, mint a mosogatást az övéi közül.
És igen, sok olyan család van, ahol a nő többet dolgozik otthon, mint a férfi, még akkor is, ha mindkettejüknek van állása, de szerintem nem általánosítható.

"A fizetéseknek bizony nem sok köze van a teljesítményhez, sem ahhoz, hogy mennyire fárad el az ember... 8 órán át kapálni napszámban sokkal fárasztóbb, mint egy BSC-ben napi 2 órát excel táblákat töltögetni, 6 órát internetezni, mégis az utóbbi fizet jobban...nem is kevéssel."

Ezzel igazoltad, hogy a fáradtság nem áll egyenes arányban a bérrel, de a teljesítményét nem. Simán lehet több értéket előállítani 2 óra alatt, mint 8 alatt.
Nyilván nem tökéletes az egyezés a munka értéke és a bér között, de a versenyszférában jellemzően azok keresnek többet, akiknek a munkája értékesebb. Ide értve azt is, hogy amit ő tud, azt nehezebb pótolni.
Éppen ezért én úgy gondolom, hogy ha a példádban említett nagy különbség van a két fél között, ott igenis kijár az ennyivel jobban keresőnek, hogy az otthoni dolgokat már ne ő lássa el. Ugyanis többet dolgozott. Nem órában, nem befektetett energiában, hanem értékteremtésben.

gyongyi70 2016.09.02. 13:40:51

@Barbaarb: hát, nekünk ennél nagyobb kertünk van, és simán leápoljuk átlag heti 1-2 órában... a benti munka (takarítás, mosás, vasalás, főzés, mosogatás) ennél jóval időigényesebb, és akkor még a télről nem is beszéltünk
(és nem, nem azért mert fű van, 7 db, gyümölcsfa, málna, áfonya, ribizli, szőlő és kis zöldségeskert is van, meg virágok)

tehát itt sántít, amit írsz

amit meg az értékteremtésről írsz: no comment... ha te abban méricskéled, hogy segítesz-e az öreg édesanyádnak, fáradt anyukádnak, hogy teremtett-e ma már elég értéket... hát, nem lennék se az anyád, se a feleséged... nem, ez nem így működik: ha vki rohadt fáradt, beteg, gyenge, akkor elvárhatja a sziporkázóan jól kereső párjától, aki igaz, hogy jól keres, de mivel azt napi két óra alatt tette és ezért majd kicsattan az energiától, hogy ő is tegyen vmit a közös háztartásért, gyerekért..

arról nem is beszélve, hogy sajnos nem igaz, hogy aki nagyobb értéket állít elő, jobban keres... sajnos... a piac sem tökéletes, arról nem is beszélve, amikor nem piaci alapon működik a bérezés

Comment.Elek 2016.09.02. 14:25:47

@gyongyi70: Alljon meg a menet: eddig a hazastarsak kozti munkamegosztasrol volt szo, hogy jon ide a fekvobeteg dedi? :)

Nyilvan ha a parom beteg, nem varom el tole, hogy nekialljon takaritani, akar van munkahelye, akar haztartasbeli.

2016.09.02. 16:00:20

@Kulics:

Elég fura, hogy nem hallottál még erről, pedig a "nem végzünk ingyen házimunkát" a híres magyar "feminista" blog kiáltványában is szerepelt (nem linkelem, nem terjesztem itt a szellemiségét), és vagyonmegosztásnál is állandó érv szokott lenni a nők részéről arra, hogy miért igazságos az, ha váláskor az anyuka 6 év gyes után szépen elsétál a 90%-ban a mérnök informatikus férj által összegürcölt családi vagyon felével.

Azzal viszont egyetértek, hogy nem láttál még itt feministát. Leginkább azért, mert feministákat ma már itt legközelebb kb. Oroszországban találsz, és a netes fórumozgatás helyett általában a rohamrendőrökkel való verekedéssel vannak elfoglalva.

Akiket a neten találsz "feminista" címkével, azok leginkább középkorú, rossz házasság vagy kapcsolat miatt a férfiakat megutáló, erős középkorú nők, akik leginkább csak "a férfiak" iránt érzett üres gyűlöletüket élik ki ezzel a címkével takarózva.

Miért is lennének itt bárhol igazi feministák, csak olyanok lennének, mint a szibériai partizán a viccben, aki csak robbantgatja a síneket, csak robbantgatja, mert nem tud róla, hogy már 30 éve véget ért a háború.
A feminizmus már teljesen okafogyottá vált a nyugati kultúrában, a nők sok területen valójában már POZITÍVAN vannak diszkriminálva.

2016.09.02. 18:49:19

@Barbaarb: "Ebben a profitorientált világban senki sem fog többet fizetni valakinek, mint ami megéri neki"
ööö melyik világról beszélünk? egy elméleti tanköünyvi kapitalizmusról? ott lehet.
A valóságban meg a politikai korrupció egész végletes szinteket ölt pl ebben az országban. De máshol is a hatalomközeli nyaloncok érdemtelenül sok pénzt kapnak...
még talán az usában lehet kb profitorientáltságról beszélni.. de azért az sem 100%.

Szóval simán érdemtelenül gazdagok bizonyos emberek.

2016.09.02. 18:57:53

@tff: egyetértünk. Ha meg nincsenek feministák a lőtávolban akkor kivel vitatkozik ez a blog ?

Igen nélunk is ez volt a szitu, hogy kb 5* többet kerestem a feleségemnél, volt, hogy 8* és mégis a fele mindennek nála maradt. De ez benne van a pakliban.

Ha nem fele fele lenne a törvényben akkor vég nélküli vitatkozássá válna egy válás.

Mi más rendező elvet tudsz elképzelni, ha a közös élethez mindenki a maga képességei szerinti maximumot teszi hozzá ?

Sajnos aki megházasodik annak ezt vállalnia kell.
Aki a pénzét és a biztonságát félti az maradjon magányos.

2016.09.02. 19:24:56

@Kulics:

"Mi más rendező elvet tudsz elképzelni, ha a közös élethez mindenki a maga képességei szerinti maximumot teszi hozzá ?"

Nagyon egyszerű: házassági szerződés, amiben kikötik a felek, hogy a saját nevükben megszerzett minden bevételt, vagyontárgyat különvagyonnak tekintenek, és a másik különvagyonára semmiféle igényt nem támasztanak.
(Megjegyzem, a fele csak a főszabály, mert ha tudja igazolni a férj, hogy ő aránytalanul több költséget viselt a család kiadásaiból), akkor a feleségnek már rögtön kevesebbet ítélnek meg a válásnál.)

A házassági szerződés egyébként erősen javasolt ma már, mert mindkét felet védi. Mert addig a vagyonközösség valóban jól hangzik, hogy a "házastársam sokkal jobban keres nálam, de ha nincs szerződés, válásnál majd elsétálok a közös vagyon felével". Csak éppen a negatív oldalára nem gondolnak ennek, hogy pl. a végrehajtó a feleség kocsiját vagy fizetését is elviheti majd a vagyonközösségre hivatkozva, ha a férjtől nem tudja behajtani a tartozását.

"Sajnos aki megházasodik annak ezt vállalnia kell.
Aki a pénzét és a biztonságát félti az maradjon magányos."

a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma

2016.09.02. 19:32:34

@Kulics:

"Sajnos aki megházasodik annak ezt vállalnia kell.
Aki a pénzét és a biztonságát félti az maradjon magányos."

Ezt egy kicsit bővebben kifejtve: olyan is lehet, hogy valaki házasságon belüli magányban él, olyan, is, hogy valaki házasságban él, de nem vállalja a vagyonközösséget, olyan is, hogy valaki nem él házasságban, de mégsem magányos, mert több barátnője van, mint alsógatyája s.í.t.

2016.09.02. 20:15:02

@tff: a házassági szerződés úgy tudom a külön szerzett vagyonokra vonatkozik. Azt előre nem lehet tudni, hogy a jövőben a férjnek vagy a feleségnek az esetlegesen jobb munkája miatt mennyivel fog többet keresni és a jövőben majd várhatóan hogy oszlik meg a vagyon.
Meg aztán, ha közös az ingatlan amiben laknak, akkor annak a tulajdoni arányait állandóan változtatgatni kell attól függően hogy épp ki keres többet a házaspárból ?
Vagy hogy gondolod ezt ?

az éljen magányosan azt akarta jelenteni, hogy ma már az élettársi közösséget is elfogadja a biróság.. tehát ott is el lehet perelni egymás vagyonát.. csak kicsit nehezebb.

De tényleg, minek összekötni az életeket házassággal, ha már a jövőre nézve is bizalmatlanok vagyunk egymással?

2016.09.02. 23:52:12

@Kulics:

Amit a házasságkötés előtt szereztek a felek az eleve külön vagyon, de ezt is lehet rögzíteni a házzasági szerződésben, hogy később egyszerűbb legyen bizonyítani. Ezen felül a házasság során a későbbiekben megszerzett vagyonra is lehet kötni. Ha nem kötnek olyan házassági szerződést, amiben eltérnek a törvényben meghatározott vagyonjogi viszonyoktól, akkor a házasság alatt megszerzett minden vagyon közös vagyonnak minősül, függetlenül attól, ki szerezte meg.

És ismét elmondom, hogy a házassági szerződés az _védi_ a feleket, még a házasság fennállása alatt is (ismét leírom, hogy pl. ha a férj elveszti a munkáját, és nem tudja fizetni a tartozását, akkor a közös vagyonból rá eső rész (ami törvény szerint 50%) erejéig elviheti a feleség fizetését meg a kocsiját, vagy a feleség nevén levő, közös vagyonnak minősülő ingatlant is a végrehajtó. De ha van szerződés, amiben rögzítik, hogy ezeket a feleség különvagyonának tekintik, akkor lobogtathatja majd ezt az asszony, és akkor nem tudják rajta végrehajtani.)

Az igazságos megosztást meg úgy gondolom (ezt is elmondtam), hogy a felek által külön-külön megszerzett vagyont (pl. munkabérből megtakarítást) külön vagyonnak tekintik. A rosszabbul kereső fél még így is jól jár, hiszen ő is részesül a házasság alatt a jobb életszínvonalból.

De még ha a válásra is készülnek a felek ezzel, az sem jelent bizalmatlanságot, egyszerűen azt, hogy felkészülnek a legrosszabb lehetőség bekövetkezésére (igen, ezzel számolni kell), és hogy azt ne éveken át tartó szardobáló pereskedéssel, hanem minél egyszerűbben és gyorsabban le tudják rendezni.

A lakás problémáját nem értem, ha közösen vesznek lakást, akkor nyilván úgy célszerű, hogy a beleadott pénz arányában jegyzik be a tulajdonjogot, a válásnál meg majd ez alapján számolnak el. Ha nem így volt a tulajdoni arány bejegyzése, akkor sajnos mehet majd a pereskedés.

Egyébként az 50-50%-os törvényi megosztási arány egy idejétmúlt történelmi hagyomány a magánjogban, a házasság ugyanis évezredeken át minden kultúrában elsődlegesen egy vagyonegyesítő magánjogi aktus volt, aminek nyilván az volt a célja, hogy az egyesített vagyont minél erősebben összekovácsolják, a válás meg eleve fel sem merülhetett.
A szerelmi alapú házasság és a tömeges válás már ehhez képest egy modern jelenség, társadalmi méretekben a XX. században terjedt el, elsődlegesen a nyugati kultúrában. De a világ nagy részén még mind a mai napig a kérő és a menyasszony családja közötti arranged marriage a jellemző továbbra is.

gyongyi70 2016.09.03. 07:22:13

@Comment.Elek: a sietség okán írtam másodszor az anyát, fáradt feleség/férj a helyes...

most kapaszkodj... mivel a férjem nem Maon született, házasságkötésünk után, nyelvtudás, állampolgárság nélkül diplomás létére csak nagyon tré munkát tudott vállalni... kb. negyedannyit keresett, mint én, de nagyon fáradtan jött haza a kemény fizikai melóból, ezért eszembe sem jutott, hogy dolgoztassam, amiért "nem termelt elég értéket". Becsültem, hogy dolgozni akart, bármit.
Később változó volt, mikor, melyikünk keres többet, de ez sohasem volt kérdés.

Még egyszer: ami odakint a világban történik, hogy ott hogyan, jól vagy rosszul mérik a párunk munkájának az értékét, az odakint történik.
Otthon ketten (hárman, négyen, stb.) vagyunk és adott egy feladat, amit el kell végezni. A munka elosztása úgy helyes, hogy attól függ, ki mennyi időt tölt otthon, mihez van kedve, tehetsége, képessége, vagy mint nálunk, hogy mindent együtt, ez ízlés kérdése.

De a családtagunkat azért melóztatni, cselédnek tekinteni, mert én többet keresek... hát, ezt nem minősíteném....

2016.09.03. 09:11:13

@tff: hogy tudja kezelni a házassági szerződés azt ha pl indulásnál 50-50%ot adnak bele a felek, aztán közben hússzorosára gyarapszik az ingatlan vagyonuk, de az már a súlyosan eltérő fizetéseik időszakában történik? Pláne itthon ahol a feketén dolgozó számlanélküliség az elterjedt.
Válásnál mi alapján mondja a biróság hogy már 70-30% az ingatlani tulajdonrész ? és hogy lehet ezt bizonyítani ?
sztem sehogy :-(

Francekellregisztralni 2016.09.03. 20:18:52

"Példaként vázoljunk fel egy átlagos magyar családot."

Átlag mi :D:D:D
Túl szép lenne ha tudnád, hogy a heurisztikus átlag (lánykori nevén szereotípia) és a statisztikai átlag nem éppen ugyan az.
Ajánlom figyelmedbe a Központi Statisztikai Hivatalt. (www.ksh.hu/)
Biztos ők is a femináci agendát követik... Ők azt állítják "csak" 25% az átlag különbség, amivel már nem működne a csini számtanpéldád.
Azt viszon nem egészen értem, hogy tudjátok összeegyesztetni fejben hogy mikor reklamáció van a 25% különbség ellen akkor "az nem is létezik". Bezzeg mikor felvázolod az "átlagos családot" akkor 50ezer pluszt hazudsz a faszinak és 10ezer miuszt a csajnak, hogy a különbséget feltornászd 40%-ra, hogy meg bírd támogatni az archaikus világképed.
Azt a részét értem, hogy ezt keresitek, merthát a lábad akarod otthon lógatni míg asszony minden mást elintéz (mint gyerekkorodban anyád)...és azt kénytelen vagy valahogy racionalizálni, hogy a "rendessrác" feliratot ne kelljen "faszkalap"-ra cseréld.

Viszont ezzel magatoknak generáljátok a piac szűkösségét. Erről ugyanis csak az a nő fog álmodni akinek ez előrelépés. Azaz apun még a "nettó faszkalap" tábla volt bőszen és büszkén. Azok aki már eleve nem akarnak ebben a felállásban élni, mivel belátják hogy kétszer 300 ezerből vigabb lenne az élet és vagy megoszthatják vagy fogadhatnak ehhez takarítónőt, azok nem fognak a magadfajtával szóba állni. Aki meg nem tudja ilyen upponnal lenyomni a jelöltet fizetésben az végképp csak álmodozhat róla hogy ágymelegítő házicselédje legyen.
A legirónikusabb az egészben meg az amikor megy a sírás-rívás azon, hogy a nők titeket ki akarnak használni - a pénzeteket meg a BMWteket akarják -, pedig csa olyannal tudjátok ezt eljátszani, következésképp csak olyannal álltok szóba ...a túl jól kereső aki leszarja ezeket, nem party.

Francekellregisztralni 2016.09.03. 20:22:12

@George Herceg: "Női kvóta az egyetemeken és a vezető beosztásokban, apai jogok szűkítése, reprodukciós jogok megvonása a férfiaktól, korai és könnyített nyugdíjba vonulási lehetőség a nőknek stb."

Reprodukciós jogok mi :D:D:D
Szerintem jogotok pontosan ugyan annyi van mint a nőknek ....csak a képesség hiányzik súlyosan. Hidd el én lennék nőként a legboldogabb a földön, ha ez megoldódna.
www.youtube.com/watch?v=64al8TvGYjw

Francekellregisztralni 2016.09.03. 20:27:35

@encir: " Csak sajnos a férfiak hajlamosak rá, hogy a saját nembelire essék a választásuk, hiszen ha nem így lenne, nyilván jóval több nő lehetne felelősebb beosztásban."

Ez sem igaz. Mindkét nem csinálja ezt. A nők is a férfit választják. Meg a szebbet, meg a fiatalabbat, meg a fehérebbet. Azt aki a beléjük nevelt sztereotípia alapján jobban illik az elképzelésükbe... érzésből. Ettől változik olyan nehezen meg. Az ember nem olyan racionális mint hiszi.

Francekellregisztralni 2016.09.03. 20:31:15

@George Herceg: " korai és könnyített nyugdíjba vonulási lehetőség a nőknek stb."

...nem olvasol mi? Akkor se ha kikeresik neked az infót lepereg mint a falra hányt borsó.
Nem azért jár a könnyített nyugdíj mert nő valaki, hanem azért ha szült. A szülésért jár. Ha sikerülne szülnöd neked is járna. Nekem meg nem fog járni hiába vagyok nő, ha nem szülök.

George Herceg 2016.09.04. 07:36:43

@Francekellregisztralni: Ó persze. Annyi jogunk van...de csak a nő nem veszi be az antibébit és erről elfelejt szólni a partnerének, vagy kiszúrja a gumit.

2016.09.04. 11:19:12

@George Herceg: óó de rossz, amikor sarokba szorulsz és démonizálod a NŐket en bloc mert egy egy példányuk alávalóan viselkedik. A pasik meg világháborúkat robbantanak ki és milliószám ölik meg egymást. Utáljuk akkor a FÉRFIakat ezért ?

2016.09.04. 11:55:35

@Francekellregisztralni:

A ferfiakra nezve hatranyos "reprodukcios jogok" alatt gondolom, ilyenekre gondolt:
- arrol, hogy megszuletik-e a megfogant KOZOS gyerek,egyedul a no dont, a ferfinak SEMMI beleszolasa nincs jogilag ebbe (es most nemcsak a nem kivant terhessegre kell gondolni, hanem arra is, amikor pl. arrol kell donteni, hogy vilagra jojjon-e egy csaladban egy varhatoan sulyos fogyatekos, Down-koros gyerek - es ez nemcsak a no problemaja lesz, hanem az apae meg az igy felnovo gyereke is, de az o erdekeiket ugye senki nem nezi);
- a hazassagban a ferj apasagat torveny velelmezi, meg a nyilvanvalo felrelepesbol (pl. a ferj masfel eve kulfoldon el) szuletett gyerek eseten is a ferjnek kulon az apasag megdontesere iranyulo pert kell kezdemenyezni, es amig a jogeros itelet nincs, ugyanugy szamonkerheto rajta a tartasi kotelezettseg. A no viszont meg akkor sem vonhato felelossegre, ha tisztaban van azzal, hogy nem a ferjtol van a gyerek, de szandekosan elhallgatja (akar szimpla haszonszerzesi cellal, mert tudja, hogy a valodi apatol nem szamithat tartasra).
- a kialakult joggyakorlat szerint a birosagok szinte mindig az anyanal helyezik el a gyereket, meg akkor is, ha az apa sokkal jobb korulmenyeket tudna biztositani neki.

A nok korai nyugdijat meg kar vedeni, mar az a
Alkotmanybirosag elott is volt az ugy, ami elismerte, hogy a szabalyozas diszkriminativ, de azert nem valtoztatta meg, mert az alkotmany szerint a noket ilyen teren pozitivan diszkriminalni _kell_.

2016.09.04. 12:11:24

@Francekellregisztralni:

Azoknak a noknek a halmaza, akik nem akarnak az archaikus ferfiszerepet hirdeto "faszkalapok" hazicseledjei lenni, eros atfedesben van azon nok csoportjaval, akik egyedul, gyerektelenul a macskajuk mellett fognak megoregedni a 29 m2-es ikea garzonban.

Persze azert negyvenegynehany evesen ok is rajonnek, hogy megiscsak hianyzik a kakis popsi pelenkazasa, es megsem akkora buli a jo fizetesert agyonhajtani magukat egy ssc-ben, mint amilyennek 23 evesen tunt. Csak hat ekkorra mar csaladalapitast tervezo "netto faszkalap" ferfiak nam nagyon allnak szoba veluk.

youtu.be/PHui_daSvMk

Francekellregisztralni 2016.09.04. 20:16:15

@tff: aha... Nem pont te linkelted a hamis dilemmat?
Itt miert nem latod?

Nem mindenki maganyos aki egyedul van. Nem jobb nem megfelelo tarsal mint egyedul - hosszu tavon semmikepp. Nem csak macskat lehet haza vinni. Nem csak faszkalapok leteznek - en meg az itteni hozzaszolasok kozott is lattam szerintem normalisazn gondolkodo embert.
Egy no tud maganak gyereket szulni, ha akar egyedul is. Nyilvan vannak ilyen szentimentalis nuanszok, hogy de szep lenne, ha inkabb szerelembol szuletne vagy legalabb a gyerekcsinalas legelso szakasza szorakoztatobb lenne mint a utana kovetkezo ...mert az aztan nem lesz az. Orokbe is lehet fogadni. Kinek-kinek izles szerint. Eleg erdekes kerdes vajon az-e a rosszabb ha egy gyereknek nincs apai minta a szeme elott vagy az, ha az a minta "rossz" mert apu csak jobb hijjan van ott.
Van olyan ember akinek jobb is ha a macska van rabizva.

Mindemellet amiket folyton elohoztok mindenbizonnyal letezo helyzetek. De en egy ilyet sem lattam. Nagyon kivancsi lennek valos statisztikara. Amit a kornyezetemben latok tudom hogy nem statisztikai es nem altalanosithato, de a kovetkezokeppen nez ki.

Az egyik ismerosomeknel a gyerek 10 eves kora korul apu lelepett es onnantol ra sem hederitett a gyerekre es a tartasdijjat sem lehetett belole kipereli - anyu pedig rokkantnyugdijbol tartotta el magukat. Nem volt agalas, hogy marpedig onala a jobb es o akarja a gyereket nevelni. Otthagyta oket a szarban. Kozvetlen csaladban egy olyan, hogy apu a gyerek 3 eves kora korul lelepett es kiderult, hogy van egy parhuzamos csaladja ugyan ekkora gyerekkel. Azota ra se nez erre a gyerekre - a nagyszulok viszont igen. Masik csaladi szitu, anyut verte apu. Elvaltak. Anyu egyedul neveli a gyereket aki kb 8 eves. Van egy ismerosom aki ennek az egesznek elebe menve eleve egyedul vallat gyereket huszonevesen es el boldogan azota is igy. Van egy olyan is akik 10 ev utan elvaltak mert a faszi meg ekkor 30+osan sem akart gyereket. Elvaltak azota a csajnak van ketto a sracnak meg mindig nincs es mar 40.
Van egy masik ismerosom aki kajak alkesz es elhagyta a feleseg es elvitte a gyerekeket (es rinyal hogy nem lathatja oket, de ontudatlanra issza magat napi szinten). Volt egy olyan eset ahol asszony beleszeretett valakibe. Elvaltak a ferjevel. A szereto kapasbol lelepett. Csaj megolte magat. Masik helyen szinten anyu beleszeretett valkibe. Elvaltak a ferjevel. Szereto meghalt. Ujra osszehazasodtak a regivel.
Plusz kb ugyan ennyi kb harmonikus parkapcswolatrol is tudok, amibol egyben a bejegyzesben emlitett tanitonenei-mernokur paros van, egyben apu van gyesen mert o keres kevesebbet a tobbiben meg nagysagrendileg egy sulycsoportban vannak a felek es vagy van gyerek vagy nincs.

Szoval biztos vannak a ferfiak reprodukcios jogaival gondok, de amiket mondasz egyszeruen nem latom azokat a tomegeket akiket ez sulyt...

Szerintem annyival egyszerubb lenne a felallas, ha az anyagi oldal meg a hazi munka is fifty-fifty lenne eleve es nem kellene ossze-vissza szamolgatni. Ez a fajta szamolgatas meg rinyalas ami itt a blogon megy a budos eletbe nem fog elore vinni senkit.

Hercegem:

2016.09.04. 22:55:25

@tff: "a kialakult joggyakorlat szerint a birosagok szinte mindig az anyanal helyezik el a gyereket, meg akkor is, ha az apa sokkal jobb korulmenyeket tudna biztositani neki."

Ez gigantikus nagy hazugság, látszik, hogy nem a valóságban élsz, hanem a a saját elméleteid börtönében.
kb 5-6 éve már tendencia, hogy sokkal inkább egyenlő a bíróságon az apa és az anya. Közeli ismeretségi körömből kettő példám is van ahol az apánál vannak a gyerekek.

2016.09.05. 07:52:25

@Kulics:

Statisztikat keresve az elso random talalat egy ugyved_no_ 2014-es publikacioja a temaban:

"a magyar bíróság nem anyapárti, ám azok a jogi szempontok, amely alapján a gyermeket elhelyezik valóban az anyáknak kedveznek."

"Nem csak Magyarországon, hanem EU-s statisztikák szerint is az esetek 82-85%-ban az anyánál kerül elhelyezésre a gyermek."

seveled.cafeblog.hu/2014/03/05/gyermekelhelyezes-az-apanal/

Es ezen a kozeli ismerosi korodbol vett anekdotaidon alapulo torz ervelesed nem sokat segit.
Ennyit arrol, hogy ki hazudozik kettonk kozul gigantikus modon...

De betudhatjuk annak is, hogy szimplan csak nem latsz tul a kozeli ismerosi korodon, es az o kiragadott anekdotaikbol altalanositasz. Apropo, a kozeli ismerosi korodben hany olyan valas volt az emlitett esetek mellett, ahol az anyanak iteltek a gyereket?

Barbaarb 2016.09.05. 07:57:40

@gyongyi70:

"tehát itt sántít, amit írsz"

Hát ha nem olvasod el, amit írok, akkor lehet, hogy így értelmezed. Mint írtam, a gyümölcstermesztést csak olyan példaként említettem, mint a páromnak a mosogatás. Nincs olyan év, hogy ne legyen évente egy-két nagy munkám házon, és még nagyon messze vagyunk attól, hogy elégedettek legyünk vele, de az udvar is folyamatosan munkával lát el.

Egyébként nekünk is nagyobb kertünk van ennél, a gyümölcsös ami kb. 500 nm. A gyümölcsös pont kisebb munkaigényű, mint a veteményes.

Én igenis úgy gondolom, hogy ha valaki sokkal kevesebbet tesz le az asztalra, az otthon tegyen ki magáért jobban. Persze nem ide tartozik az, hogy ha az egyik fél, vagy valamely családtag beteg, ilyenkor nyilván plusz teherrel is segíteni kell. Az viszont nem járja, hogy egy életen át egy ember vigye a hátán az egész családot.
Nyilván nem tudják piaci körülmények sem tökéletes pontossággal belőni a bért, de nagyságrendileg igen, hiszen többet nem érdemes fizetni annál, mint amit az illető munkája ér, azt pedig hogy kevesebbet fizessenek annál, azért a munkavállalói oldal a felelős.

Barbaarb 2016.09.05. 07:59:26

@Kulics:

Nyilván nem ezekről beszélek, a közszféra nem ide tartozik, a korrupció pedig ezzel összefüggésben van.
Igen, sokan érdemtelenül gazdagok, ez viszont nem jelenti azt, hogy ha egy mérnök keres 400-at, a párja meg csak 150-et, az nem reális bérkülönbség.

gyongyi70 2016.09.05. 09:04:50

@Barbaarb: te nem a valóságban élsz. Kb. azt az eszmét vallod, hogy akinek nincs pénze, az annyit is ér.

Az a rossz hírem, hogy - ha olvasod az indexen kb. egy éve folyó cikksorozatot a bérekről -, hogy ha Mancika a minimálbért kereső Józsi felesége, akkor minimálbért él a htb munkája, ha viszont a gazdag vállalkozó Egon felesége, akkor az ő port legyintgetése is méregdrága. Avagy: miért keresnek többet az osztrákok, nézz utána.

Nem, a munka értéke sajnos nem annyi, amit éppen itt és most fizetnek érte. Akkor nem keresne egy takarítónő kétszer annyit Ausztriában, mint Maon egy egyetemi professzor.

gyongyi70 2016.09.05. 09:09:42

@tff: Jogász családból származom, nagypapám bíró volt, anyukám ügyvéd, én jogász-közgazdász, de soha, senkinek nem jutott még eszébe házassági szerződést kötni.
Az arra jó, hogy mi, ügyvédek keressünk a hülye ügyfeleken. :-)

Ugyanis bármilyen házassági szerződésbe bele lehet kötni, ha nem tegnap kötötték, illetve nem találtak még ki tisztességesebb és jobb megoldást a házassági vagyonközösségnél..

Pont azért, mert ha elkezdjük boncolgatni, hogy ugyan a férj ennyit meg annyit keresett, akkor egy ügyvéd forintosítja asszonyka háttér-megteremtését és máris ott vagyunk, ahol a part szakad. :-)

Ha nem kívánsz a pénzeden osztozni gyermekeid anyjával/apjával, akivel állítólag holtodiglan és jóban rosszban, akkor ne vedd el, ne csinálj vele gyereket, élj egyedül és nincs gond.

Ahol család van, ott bizony felelősségvállalás van én nincs enyém, csak miénk.

gyongyi70 2016.09.05. 09:12:05

@Francekellregisztralni: ez nagyon jó. :-) a férjem, mikor meséltem neki az itteni blogot, hasonlóan fogalmazott, csak nem ilyen frappánsan

Barbaarb 2016.09.05. 12:23:36

@gyongyi70:

A bérekre természetesen hatással van a környezet, országonként pedig a termelékenység határozza meg ezt. Ahogy persze a kereslet-kínálat is meghatározó, de én ezeket az elvégzett munka értékének tekintem, országon belül mindenképp.
Azonban itt most nem is erről beszélünk, hiszen egy pár esetén nyilván nem az van, hogy az egyik takarít Ausztriában, a másik meg Magyarországon, és ezért nagyon különbözik a bérük. Most itt arról beszélünk, hogy van mondjuk egy karbantartó, aki egész nap dolgozik 1 órát, de a tudását meg kell fizetni, és sokkal jobban keres, mint a párja, aki kimerül a szalag mellett negyedannyiért.
A HTB munkájának ideszámítását meg végképp nem értem.

gyongyi70 2016.09.05. 12:30:39

@Barbaarb: ezek szerint nem olvastad a cikksorozatot. Pedig érdemes.
A lényege, hogy bizonyos munkakörökben meg lehet magyarázni a munkabér különbségeket eltérő termelékenységgel, technológiai háttérrel, de két fodrász pl. ugyanazt csinálja mindkét helyen. A bérük különbsége pusztán abból ered, hogy az osztrákok többet képesek fizetni érte, mint a magyarok.

Egon is többet képes fizetni htb feleségének, mint Józsi, a minimálbéres.

Az a rossz hírem, hogy ha már szóba került a házassági vagyonszerződés is, ott is be kell árazni a feleség otthoni munkáját, és az a férj keresetének X százaléka.

Barbaarb 2016.09.06. 07:54:15

@gyongyi70:

Ne haragudj, de gazdasági alapvetés, hogy a termelékenységgel közvetlen kapcsolatban nem álló szolgáltatások árai is a termelékenység miatt alakulnak úgy, ahogy. Nem rég szó is volt erről a médiumokban a Lidl kapcsán.
Az, hogy jogilag hogyan kell számolni váláskor a HTB-nek fizetendő összeget, nagyon nem ide tartozik.

gyongyi70 2016.09.06. 08:41:14

@Barbaarb: én is pont ezt írom. Épp ezért nem érv, hogy te jobban keresel, ezért nem kell otthon dolgoznod. Ugyanis akkor a htb munka is többet ér nálatok, ergo be kell segítened.

gyongyi70 2016.09.06. 08:50:19

@tff: én is linkelek, olvasd át, amit a kolléganő erről ír: www.csaladjog.com/hazassagvjsz.pdf

Egyébként nem írtam, hogy hülyeség a htb munka forintosítása, csak azt, hogy normális párkapcsolatban hülyeség. Nagy különbség.
Olyan kapcsolatokban, ahol a férj képes elülni a kanapén és elvárni, hogy a felesége körülugrálja, mert ő jobban keres (szerencséje volt, mert épp olyan szakmában dolgozik, ami felkapott, amiből hiány van, olyan céghez került, ahol jobbak a fizuk), vagy válás, vagyonjogi vita esetén, ahol a felek megpróbálják kisemmizni egymást, sajnos előkerülhet és elő is kerül, mert ott helye van.

A házassági vagyonjog szerződést több okból meg lehet támadni, ha méltánytalan, kényszer alatt született, alapvetően megváltoztak a viszonyok, ezért az egyik fél fel kívánja mondani, meg kívánja változtatni. Mivel egy átlagos családban 20-30 év alatt nagyon sok minden történhet (hol az egyik keres többet, hol a másik, gyermek születése, betegség, munkanélküliség, jól menő cég is csődbe mehet hipp-hopp) egy ilyen akkor korrekt, ha 2-3 évente kiigazítják. Míg a válásra egy házasság alatt egyszer, vagy egyszer sem kerül sor, egy ilyen szerződéssel gyakran kell(ene) kopogtatni az ügyvéd ajtaján. Más kérdés, hogy ez nincs így, ezért előfordulhat, hogy valójában nem véd a papír és nem rendez el mindent.

Ráadásul egy ilyen szerződés nem lehet méltánytalan, ezért már a szerződés kötésekor sem lehet az egyik felet előre kizárni mindenből, mert bizony ennek során is vélelem, hogy a nem dolgozó fél megteremti a hátteret, ezáltal hozzájárul az anyagi gyarapodáshoz. Ismét ajánlom figyelmedbe a belinkelt cikket.

gyongyi70 2016.09.06. 08:54:28

@tff: ennek nézz utána. a méltánytalanság címszónál keresgélj

Barbaarb 2016.09.07. 07:32:11

@gyongyi70:

Párkapcsolaton belül igen ritkán játszik, hogy két lokális okok miatt nagyon különböző fizetésért dolgoznának, ahogy a HTB munka értéke sem függ a másik fél keresetétől.
Tehát ha egyik fél hazavisz 250 ezret, a másik 100 ezret, akkor az azért van, mert a 250 ezret kereső munkáltatójának (nem közszféra) megér ennyit fizetni, vagy az illető munkája ennyit ér. A 100 ezret keresőé pedig szintén ennyit.

gyongyi70 2016.09.07. 08:41:31

@tff:
Ptk. IV. Könyv, Családjog
VII. Fejezet
A házassági vagyonjogi szerződés
4:73. § [A vagyontárgyak használata és kezelése; tartozások, költségek és kiadások viselése]

(1) Ha a házasulók vagy a házastársak között szerződés vagy a bíróság határozata alapján vagyonelkülönítés jön létre, a házassági életközösség fennállása alatt a vagyonukat önállóan használják és kezelik, azzal önállóan rendelkeznek, és tartozásukért önállóan felelnek.

(2) A házastársak a közös háztartás költségeit, a közös gyermek és az egyik házastárs hozzájárulásával a másik házastárs közös háztartásban nevelt gyermeke megélhetéséhez, felneveléséhez szükséges kiadásokat közösen viselik akkor is, ha vagyonelkülönítésben élnek. Semmis az a kikötés, amely e költségek és kiadások alól bármelyik házastársat teljesen vagy túlnyomó részben mentesíti. A háztartásban és a gyermeknevelésben végzett munka a költségviselésben való részvételnek minősül.

gyongyi70 2016.09.07. 08:46:32

@Barbaarb: Most nem mennék bele abba, hogy a termelési függvény szépen kimutatja, hogyan függnek össze a termelési tényezők és befolyásolják egymás értékeit és hogy összességében mennyi értéket képesek előállítani, mert messzire vezet.

Talán egy plasztikus példa viszont segít: adott egy nagyon jó agysebész. Tedd be egy hiper-szuper felszerelt műtőbe New Yorkba vagy Berlinba, majd Afrikában egy sátorba, kezében egy szikével és egy kis morfiummal. Nem fog ugyanúgy életet menteni utóbbi helyen, bármennyire is igyekszik, bármennyire is tanult, nem rajta múlik.

Már csak azért sem érdemes ezen vitatkozni, mert azt magyarázom, hogy ennek semmi köze a háztartási munka megosztásához. Szokás ezt második műszaknak is nevezni... nevezzük mi is annak. Ha te másodállást vállalsz, senkit sem fog érdekelni, hogy az első munkahelyeden több értéket termeltél-e, mint a társad, ugyanúgy kell dolgoznod, ha ugyanannyit akarsz keresni.

Barbaarb 2016.09.07. 11:41:49

@gyongyi70:

Nem véletlen, hogy csak közszférás példát tudsz felhozni, ezen alapul a téves álláspontod.
Persze a mérnök sem fog ugyanannyit keresni Afrikában, mint az USA-ban, de mivel jellemzően a párja is vele él, az arányok nem változnak. És mivel most ez az egész a párkapcsolaton belüli munkák forintosításával jött elő, ez a lényeg.

gyongyi70 2016.09.07. 12:13:43

@Barbaarb: koncentrál a hozzászólásom második felére

Barbaarb 2016.09.08. 07:27:04

@gyongyi70:

Semmiképpen nem összevethető semmilyen állás a háztartási munkákkal, másodállás sem. A háztartási munkákat az ember saját magának, családjának végzi. Ha az egyik fél hazavisz 100 egység értékű pénzt, és otthon előállít még 10-et, még mindig jóval többet tesz a közösben, mint a párja, aki mondjuk 30-at visz haza, és 20-at tesz hozzá.
A jó kereset mögött általában sok tanulmány, szorgalom, képességek és megfelelő hozzáállás van.

gyongyi70 2016.09.08. 08:12:54

@Barbaarb: De összevethető, mert olyan szolgáltatást nyújt, amit ha nem óhajtasz megcsinálni magadnak és nem találsz egy balekot, aki ingyen megcsinálja, akkor fizetned kell érte.

Barbaarb 2016.09.08. 11:43:33

@gyongyi70:

Olyan esetben, amikor egyedül él az ember, akkor vagy megcsinálja magának, vagy fizet érte.
Párkapcsolatban, családban nincs ilyen helyzet, ezért fel sem merülhet. Ha én megtermelek 1 kg krumplit az ebédhez, azt azért termelem, mert azt akarom, hogy én és a családom jól lakjunk, és eszem ágában sincs forintosítani. Teljesen önszántamból teszem. Ezen a munkán nincs adó, nincs nyereség, nincs a piaci verseny hatása, ez sima ingyenmunka.

gyongyi70 2016.09.08. 11:45:40

@Barbaarb: Olyan esetben, amikor egyedül él az ember, akkor vagy megcsinálja magának, vagy fizet érte.

Családban is vagy megcsinálod magadnak, vagy fizetsz érte.

Barbaarb 2016.09.08. 13:23:06

@gyongyi70:

Szerinted. A valóságban viszont szerencsére nincs így. Én megtermelem az 1 kg krumplit fizetség nélkül is, és a párom is megfőzi azt fizetség nélkül is.

gyongyi70 2016.09.08. 13:37:29

@Barbaarb: akkor te megcsinálod magadnak, meg a párod is: nincs itt ellentmondás

Barbaarb 2016.09.09. 07:47:11

@gyongyi70:

Csak magamnak? Csak magának?

Barbaarb 2016.09.19. 12:00:44

Tegnap este egy nagyszerű nap után elgondolkodtam a nap történésein, és rájöttem, hogy a nap nagy részében dolgoztam. Bevásárlás, főzési segédmunka, javítás, felszerelés, rendrakás, gyerekre felügyelés, stb. Ha összeszámolnám, biztosan napi 10 óra munka, és ki lehet számolni mekkora összeg. Miközben egy kifejezetten kellemes és szórakoztató napon vagyok túl.
Na ezért sem érdemes számolgatni a házimunkát.

KalmanBlog 2016.09.24. 02:05:20

Ha fáj a feje az asszonynak, akkor elmegyek egy nagygenerálra, és kiszámlázom neki, hiszen az ő dolga lett volna.

Medgar 2016.09.30. 09:48:36

Alapvető probléma, hogy a feministák nem tudnak családban gondolkodni. A család ugyanis sokkal több mint egy férfi és egy nő kapcsolata.

Leylandi 2016.10.01. 11:53:54

@Medgar: a feministákkal semmi baj, hidd el! Szerintem kevered a feministákat a feminácikkal (előbbiek a nemek egyenlőségéért harcolnak, utóbbiak, Hitler "méltó" utódai pedig a nők többletjogaiért, uralkodásukért a férfiak felett). A feminista békés egyenlőségben szeretne élni a férfival, a femináci viszont egyenlőtlenség-hívő, le akarja tiporni, meg akarja alázni a férfit (ezen blog látogatói között is akadnak ilyen defektesek).

Ahogy a liberálisokat is keverik az anarchistákkal, holott előbbiek megállnak ott, amikor tevékenységük más embereket zavar, az utóbbiak meg csak akkor indulnak be igazán, amikor észreveszik, hogy végre zavarni, akadályozni, idegesíteni tudnak.
Egy femináci szükségszerűen anarchista is! Márpedig egészséges társadalom az anarchistákat kilöki magából, mint egy betegséget az immunrendszer. Amelyik nem löki ki, az nem egészséges.

New Chouhan Freight Carrier 2018.12.13. 08:20:29

Hello barátok ... szezonális üdvözletet mindenkinek. Én vagyok Mary Michael, a legnagyobb városoktól, néhány nappal ezelőtt elolvastam egy megjegyzést, amelyet egy kapcsolat-tanácsadási blogra írt. egy müncheni ember, egy újságíró, feltárja, hogyan gyógyította meg a gyenge erekciót és a gyors ejakulációt három héttel a felesége miatt a betegség miatt. olvasva a történetet, és azt mondta, hogy Drigbinovia, az a férfi, aki segített neki elérni mindent, kivonta az ex-feleségét az elválasztás után. Nagyon szerencsés voltam, hogy másolni a doctorigbinovia93@gmail.com címet az online kommentumból. Beszélgetek a Drigbinovia-val, a házaséletemben rejlő kihívások miatt. Szükségem volt olyan óvatos segítségre, hogy visszaszerezzem a férjemet. Néhány hónappal ezelőtt harcoltam a férjemmelegítővel, egyenesen a szemembe nézett; Azt mondta, hogy köztünk volt, befejeztük a házassági kapcsolatot, elvittük fiam, kevin és hazánkba utazott Spanyolországban élni. Azóta megpróbáltam hívni, és üzeneteket küldeni telefonon, szociális hálózaton keresztül. középen és e-mailben, de teljesen megakadályozta a vonal elérését, annyira frusztrált, és segítségre volt szüksége, hogy beszéljen a fiammal, Felixel, elolvastam, hogy bocsánatot kérjek, még akkor is, amikor mindketten tudjuk, hogy bántalmazott engem. 7 hónapig szavak nélkül nincs levél. Ez a helyzet minden nap meggyilkolt, depressziós voltam, és kétségbeesetten segítségre és sürgős megoldásra volt szükségem a probléma megoldása érdekében, ezért kapcsolatba léptem Drigbinovia e-mail címével, mert szerintem csak segíthetek a férjemnek hazatérni a fiammal. Beszéltem vele, és biztosította, hogy segíthet nekem, hogy visszatérjek férjemmel és fiaimmal haza, engedelmeskedjek és kövessem utasításait lépésről lépésre. Két nappal később, Drigbinovia elmondta, hogy ebédet ejtette szerelmi szerelési erőivel a templomán. Mindezt egyedül csinálta, semmit sem tettem, csak a szükséges tételeket szolgáltattam. Ugyanazon az estén a férjem, Chandler hívott a telefonon, hogy bocsánatot kérjen, nagyon nyugodt volt. Beszélt velem, ő is nagyon sajnálta, hogy mindent megtett, hogy bántalmazzon. Chandler tegnap tegnap hazatért fiam fiával, ma boldog vagyok, hogy visszaállítottam a családomat, és hogy a férjem és én jobban szeretjük egymást, mint valaha. Mindig értékelem és értékelem Drigbinovia segítségét. Megígérem, hogy megosztom a jó hírekről szóló bizonyságomat a barátaim és a többiek iránt. Nekem van egy pozitív szándékom, hogy a dolgok meg fognak működni számomra, és rájöttem, hogy jó lenne veled megosztani veled, mivel tudom, hogy másokat is inspirálni fog, mivel nemrégiben találkoztam, élő tanú vagyok, akitől én munka. Én, a férjem, hazatért hét napon belül, hihetetlen és csoda. a tanácsom az, hogy kétségbeesetten keresi az állandó és sürgős megoldást a szerelmi kapcsolatok válságára, és ha visszanyerte elveszett partnereit és boldog családot hozott létre. Élő meggyőződésem, hogy ezek a szerelmi hatalmi erők hatékonynak bizonyulnak, és ennek megfelelően dolgoznak, hogy tervezzenek néhány nappal az ex aktiválásuk után, hogy bocsánatot kérjenek tőle. Sok szerencsét kívánok neked

Untermensch4 2018.12.15. 18:10:36

@New Chouhan Freight Carrier: Hungarian is NOT an indo-europian language. Google translator is NOT your friend... :D
süti beállítások módosítása