Vészjelek a mama hotelekből
2016. szeptember 28. írta: George Herceg

Vészjelek a mama hotelekből

mamahotel.jpg

Az utóbbi években örvendetesen megnőtt a mama hotelekben élők helyzetével és az úgynevezett Pán Péter jelenséggel foglalkozó tudományos és közéleti írások száma. Ez annak a jele, hogy egyre többen ismerik fel, hogy maga a jelenség egyre elterjedtebb nyugaton, de Magyarországon is, és káros mind a társadalomra, mind a gazdaságra nézve. Philip Zimbardo Nincs kapcsolat című könyvében remekül írja le e többségében férfiakból álló csoportot. Olyan középosztálybeli 19 és 35 év közötti fehér férfiakról beszélünk, akik képtelenek leválni a szülőkről és az internetes játékok és a pornó világába menekülnek. Nem érdekli őket sem a karrier, sem a párkapcsolat, sem a szex. Zimbardo szerint a jelenség legfőbb oka, hogy ezek a férfiak a való életben nem tudják megélni a férfi szerepeiket és viselkedési formákat, mint például a hősiesség, a harc, a védelmezés. Továbbá, hogy a feminizmussal elveszett az az illúzió is, hogyha egy férfi nem sikeres az életben, akkor legalább a nőkhöz mérten tud eredményt felmutatni. Véleményem szerint inkább szociológiai, sem mint pszichológiai jelenséggel állunk szemben, bár sok közös pszichológiai vonás lelhető fel a csoporthoz tartozókban, de ez inkább következmény, sem mint okozat.

De mi a helyzet Magyarországon? A Tárki 2014-es Társadalmi Riportja szerint itthon a 18 és 34 év közötti korosztály kétharmada nem tud, vagy nem akar elköltözni családjától. A magyar fiatalok egyébként nemzetközi összehasonlításban eddig is későn hagyták el a családi fészket, de az elmúlt években tovább emelkedett a „mama hotel” népszerűsége: 2008 és 2012 között 56-ról 66 százalékra nőtt az otthon élő, 18–34 évesek aránya.

Véleményem szerint az alábbi okokkal magyarázható a Pán Péter jelenség hazánkban:

  • A mostani 20 és 35 közötti generáció szülei voltak az az első generáció ahol a hagyományos házasság először kapott halálos döfést a társadalomtól. Szüleink generációja, a háború utáni első 20 évben születtetek között, volt először magas a válások aránya. Ebből következően kiugróan magas azoknak a fiataloknak az aránya, akik apa nélkül, sőt megfelelő férfi példakép nélkül szocializálódtak. Mivel ezeket a fiatalokat kizárólag az anyjuk és egyéb női rokonok (pl. nagymamák) nevelték, ezért a féltő gondoskodás lett a domináns az életre, függetlenségre és kockázatvállalásra nevelő apai példakép helyett.  
  • A rendszerváltás után a kelet-európai rablókapitalizmus és a nyugati típusú magas kvalifikációt kívánó gazdasági modell egyszerre jelent meg a gazdaságban. Ennek két hatása lett a mai fiatalok szocializációjára nézve. Először is, mivel a fizikai munka nem volt és most sincs megfizetve, ezért erős nyomás helyeződik a középosztálybeli férfiakra, hogy diplomát szerezzenek, sőt lehetőleg több diplomát és olyan szakokon, ahol nagy a túljelentkezés. Ebből kifolyólag, amíg a szülői generáció átlagosan 18 és 20 év között már az első munkahelyén pénzt keresett, addig a fiatalok 24-25 éves koruk környékén még az iskolapadban ülnek. Utána viszont még hátra van a pályaorientáció és a gyakornoki időszak, már ha olyan szerencsések, hogy saját választott területükön el tudnak helyezkedni. Tulajdonképpen ezek az emberek 30. életévük körül keresnek először normálisan. Másodsorban, akik nyitott szemmel figyelték a kapitalizmus magyar útjának vargabetűit, azt a következtetést vonták le, hogy nem érdemes jelentős időt és energiát befektetni a tanulásba és a munkába, mert ügyeskedéssel, sefteléssel, erőfeszítés nélkül is meg lehet keresni annyi pénzt, hogy ne haljanak éhen. Természetesen annyit nem, hogy megérje feladni a szülő ház kényelmét egy budapesti panel garzonért cserébe. De tegyük fel, hogy a mai fiatal férfi nem tartozik sem az ügyeskedők, sem a karrieristák csoportjába. Ebben az esetben az anyagi biztonság hiánya és a tőkeszegénység akadályozza meg a függetlenedést, mert az első lakás megszerzése önerőből ennek a csoportnak szinte lehetetlen.
  • A párkapcsolatok terén egyet kell, hogy értsek Zimbardo professzorral. Ezeknek a férfiaknak azzal is meg kell küzdeniük, hogy a nők már kitúrták őket az egyetemi karokról és a jól fizető munkahelyekről is. Ráadásul mivel a női hipergámia miatt nem lehetnek méltó társai a sikeres középosztálybeli nőknek, ezért a szerelem és a családalapítás sem lesz az a motiváló erő, ami kirobbantja őket a mama hotelből.

De miért csak a férfiak? Nincsenek Pán Petrák?

Miközben a feministák azt sulykolják, hogy a férfiaknak milyen könnyű, míg a nőknek mennyi elvárásnak kell megfelelni, érdekes módon a nőkre nem jellemző a mama hotelezés. Mi lehet ennek az oka? A lányos anyák a fiús anyákkal ellentétben kidobják ivadékaikat 20 éves korukban? Természetesen nem erről van szó, hanem arról, hogy a sokat szapult férfitársadalom még mindig úgy működik, hogy a férfi elköltözteti a lányt magához a szülői házból. Fordított oldalról nézve a dolgot, még mindig az a helyzet, hogy az anyukával élő Pán Petra akkor hagyja ott a mamahotelt, ha feltűnik a színen egy magasabb egzisztenciával bíró, saját lakással rendelkező férfi. Ez pedig jellemzően egy nő 20-as éveiben következik be. Egy Pán Péterrel ez soha nem fog megtörténni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr9711749811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Provokat Úr 2016.09.30. 12:19:05

@csentecsa: Az a nagy különbség, hogy a szüleink a feleségükkel/férjükkel, sőt gyerekeikkel együtt laktak kényszerűségből a szüleiknél. Nem egyedül. Ég és föld.

darkmirjam_light 2016.09.30. 12:21:34

@guy2: Jep, a gyerek be tud fásítani. Különösen ha nincs segítség. De aztán felnőnek, szépek, okosak és most már el tudok járni síelni. Fontos, hogy amikor már ismét lehet, ne felejtsen el ez ember visszatérni az életbe.

Szputya 2016.09.30. 12:50:27

Minden pasi azt szajkózza, hogy a nő eltartóként tekint rá... és igen, muszáj, ugyanis ha a kétkeresős családból a nő kiesik a gyes-gyed miatt 2-3 évre, és a pasi nem tudja eltartani a megszaporodott családot, akkor gáz van... jó lenne, ha egy keresetből meg lehetne élni... de ez off

Amúgy a mamahotelekhez: szomszédunk értelmiségi család, két szép 30 felé járó gyermekkel... gyermekek dolgoznak, párjuk is van, DE NEM tudnak elköltözni, mert a párjuk jövedelmével együtt sem keresnek annyit, amennyiből ma Pesten egy élhető albérletet fenn lehet tartani... a 28 m2 lehet kiindulás, de hogy nem élhető élettér, az is biztos... és persze, lehet nyomorogni, meg igényeket leépíteni, de szerintetek akkora gáz, hogy valaki néha könyvre vágyik, vagy mozira, vagy utazásra?

Bambano 2016.09.30. 12:55:32

Philip Zimbardo kizárólag a nevét írja le remekül a szerződéseire, amit a marhaságaiért kap.

Az, hogy Zimbardo téved egy problémával kapcsolatban, attól a probléma még létezhet.

erkölcsi hulla 2016.09.30. 12:56:57

@zZz: Magamnon is, és a legtöbb ismerősömnél ezt a jelenséget látom.

GiaMarie 2016.09.30. 13:07:32

@laci_52: Nagyobb baj, hogy az előző generáció felélte a múlt rendszer beli plusz jólétet. Értsd: nekünk még volt nyaralónk, a nagyszüleim falun ugyan, de 100 nm-es kockaházban laktak. Megoldható volt a külön bejáratú lakrész a huszonéves gyerek számára. Teljesen átlagos melós családként mindezt, átlagfizus szülőkkel, nagyszülőkkel. Kicsit már "mamahotel" egy 200 nm-es sorház teljes tetőtéri szintjén lakni a szülőkkel (ugyebár divat volt a többgenerációs ház) mint egy 40 nm-es panel kisszobája. 10-20 éve sokan jutottak abból lakáshoz, hogy a szülők kezdőtőkének betolták a nyaralót (sic: a telek). De ez már elfogyott, ugyebár...

Bambano 2016.09.30. 13:11:08

@tobias2: jaja, szerintem is engedélyezzük pár embernek az akár 2000 feleséget is. így kapna rögtön akár 2000 anyóst is :P

Leylandi 2016.09.30. 13:18:59

@Mallowan: "ha azt a szintet nem tudja teljesíteni, amit a nő, akkor hogyan lehet családfenntartóként, vagy jövőbeni partnerként erre alapozni? Felnézni rá?"

Soha nem értettem, a mai világban hogyan létezhetnek még nők, akik "felnézni" akarnak a férfira, családfenntartóként, magukat mintegy alárendelve, elegendőnek tartva életpályájukat gyereknevelésben és otthon tottyadásban bejárni. Hahó, ez csak a középkorban volt divat, azóta eltelt pár év és történt egy és más! Felejtsétek már el, hogy a férfinak többet kell teljesíteni, mint egy nőnek, mert csak!

Leylandi 2016.09.30. 13:23:54

@Szputya: "ha a kétkeresős családból a nő kiesik a gyes-gyed miatt 2-3 évre"

Már miért kéne kiesnie???
HÁROOOOM ÉVRE??? NOOORMÁLIS?
Kínában a nők 6 (HAT!) hónapig vannak otthon, aztán mars vissza a munkába! És tudod, micsinál a kínai nép? Nem, nem hal bele, ahogy te képzeled. Hanem, kapaszkodj meg, SOKASODIK. Valahogy tehát működik a dolog...
Nem eretnekség 6 hónap után visszamenni dolgozni, és máris nem a férfi az egyedüli családfenntartó, a nő meg legalább nem kap gyesbetegséget.

GiaMarie 2016.09.30. 13:34:45

@Leylandi: Próbáld meg a hat hónapos gyerekedet felvetetni bölcsödébe Magyarországon. Sok szerencsét, szólj, ha sikerült. 5 hónapos terhes voltam, mikor beirattam a fiam a bölcsibe két éves korára, és még akkor is a fejcsóválást kaptam ezerrel

zZz 2016.09.30. 13:35:35

@KUNTYI: havi 130e 5 éven keresztül = 7,8millió.
Hol veszel te abból lakást hitel nélkül?

Bambano 2016.09.30. 13:40:05

@Leylandi: az ugye megvan, hogy Kínában gyakorlatilag nincs szociális háló? pláne a nagyvárosokon kívül? azért sokasodnak, mert nyugdíj sincs, a gyereknek kell eltartani a szülőt, nagyszülőt.

Bambano 2016.09.30. 13:41:17

@Leylandi: arról még nem beszéltünk, hogy ez az áldott jó kínai nép mekkora demográfiai tragédiába fog belefutni záros határidőn belül az egyke program miatt...

csakférfi 2016.09.30. 13:41:22

@Mallowan: @tnsnames.ora: jók a kérdések.
Súgok egy kicsit a mérhető eredmény nem önmagam vagyok.
:) :)

Szputya 2016.09.30. 13:44:10

@Leylandi: Ha megfigyeled a magyar szokásokat, bizony kiesik két-három évre, esetleg jön közben a tesó - már ahol, és akkor még többre... az is kérdés, visszaveszik-e... mert ez sem biztos... ugyanis itthon nem mindenhol szeretik a kisgyermekes nőket... :P
Amúgy sok szülőnek nem a munka büdös, nem azért nem megy vissza dolgozni, hanem mert nem tudja bölcsibe adni a kicsit, és nincs kire bízni... Bátyáméknak csak a második gyerektől engedték a bölcsit, amikor a nagyobbik oviba ment... pedig a sógornőm sem akart kiesni végül 8 évre a kutatásból (közben megérkezett a harmadik is)... szóval igen, normális. :) Amúgy meg igen, én sem tartom eretnekségnek, hogy valaki 6 hónap után visszamenjen dolgozni... :)

HoppJúlia 2016.09.30. 14:38:07

@Leylandi: pont ugyanabban a cipőben járok mint Mallowan (végzettség magasabb, kétszer annyit keresek mint a férjem stb) engedd meg h válaszoljak.

Nem feltétlenül FELnézni akarok, csak legalább egy szinten lenni volna jó.
Mi most várjuk az első babánkat. Történt sajnos, h több okból is veszélyeztetett terhes lettem, kórház,minden, kéne nagyon vigyázni. Tudtad, h vesz.terhességre normális táppénz sem jár? csak 50%. Én nem tudtam, mellbe is vágott. Pedig jó lenne pénzt tartalékolni, legalább amíg bent van a gyerek, mert utána megint nem tudja helyettem más csinálni az ellátását (szoptatás pl.) nem fogok tudni keresni.
Úgyhogy összeszorítom a fogam, imádkozom, és visszamentem dolgozni amíg tudok.
Csak tudod van olyan időszak (ez most épp) amikor nőnek kéne lenni, a babámra hangolódni érzelmi értelemben (mert ez sem a kispapa dolga) és nem a családfenntartáson görcsölni. Ha annyit keresne mint én (nem többet!) leszarnám a dolgot.

Leylandi 2016.09.30. 14:42:18

@GiaMarie: "Próbáld meg a hat hónapos gyerekedet felvetetni bölcsödébe"

A világ lakosságának 85%-a nem tudja, mit jelent az a szó, hogy "bölcsőde". (Ja, és nálunk, a magyar falvakban se működik egy se.)
És nem, nem haltak még ki. Élnek. Bár ezt az elkényeztetett 15% el se tudja képzelni.

Leylandi 2016.09.30. 14:51:38

@Bambano: "az ugye megvan, hogy Kínában gyakorlatilag nincs szociális háló?"
"a gyereknek kell eltartani a szülőt"

Erről beszélek.
És nem, nem azért van sok gyerek (akik Kínában - muszájból - úgyis elvándorolnak a szülői háztól), hanem ugyanazért, amiért Afrikában: mert évezredeken át ezeken az igenszegény részeken a 60-70 %-os gyerekhalandóságra állt rá az egész társadalom (így volt stabil a lakosságszám), most meg pár (most már) egyszerű gyógyszer, meg a jóval kevesebb éhínség és háború miatt néhány %-ra esett vissza, a gének diktálta gyermekvállalási ösztön viszont nem tud ilyen hamar korrigálni, csökkenni. Ez biológiai törvényszerűség, nem bölcsész-lázálom.
Többet kéne olvasgatni.

Leylandi 2016.09.30. 14:54:00

@Bambano: "kínai nép mekkora demográfiai tragédiába fog belefutni záros határidőn belül"

Mondjuk a létszámukon nem látszik, és mondjuk Ny-EURÓPA sokkal előbb lesz abban a demográfiai szakadékban.
Bölcsődéstül.
Valami más konzekvenciát kéne levonni:-)

Leylandi 2016.09.30. 15:00:55

@Szputya: "mert nem tudja bölcsibe adni a kicsit, és nincs kire bízni..."

És ki a hibás?
Az emberiség évezredek óta nagycsaládban élt, mert úgy lehetett a munkát jól megosztani. Ma az elkényeztetett fele rí, hogy nem tud elég hamar lakást venni, mert ő nanáhogy külön, meg őneki a mama ne dumáljon bele, mikor fekszik és főz-e ebédet, elvégre ő egy indivídum vagy micsoda. Aztán ha jó messze lakást vesz (a mama élete munkáján összekuporgatott pénzén), rí, hogy egyedül van benne, a nagyszülők nem vigyáznak helyben a kicsire, jajaj meg segítség. Aztán rí, hogy... mindegy, miért. Valaki tartsa el, lehetőleg az állam, persze a többi ember pénzén.
Ázsiában nem rínak, mert nincs kinek. Ott ugyanis a sírás-rívásból hamar éhen lehet halni.
Inkább gondoskodnak magukról saját maguk.

Leylandi 2016.09.30. 15:07:19

@HoppJúlia: "Pedig jó lenne pénzt tartalékolni, legalább amíg bent van a gyerek"

Most ezt nem értem:-(
A gyerekvállalással járó munkakiesés miatt miért terhesen kéne nekikezdeni spórolni?
Miért nem mondjuk - vigyázat, most eretnek dolgot mondok! - előtte?:-o
És azt végképp nem értem, mi köze ehhez annak, hogy a pár egyik fele többet keres, mint a másik. Egyszer ide több, 5-10 év múlva meg oda, manapság már nemtől függelenül. Igenritka, hogy a fizu pont egyforma lenne... De attól még LEHET TAKARÉKOSKODNI, nem??? Hol van az leírva, hogy az egyik nem (tökmindegy, melyik) költsön el mindent, a másik meg keressen marha sokat, aszt rakjon félre?

zZz 2016.09.30. 15:09:53

@Rye: Értem én, hogy Mucsaröcsögén, de pont vidéken munkát találni, főleg 200 nettóért, tudtommal nem könnyű.

Szputya 2016.09.30. 15:13:06

@Leylandi: Hát, azért az ázsiai mintát nem kéne favorizálni... :P
Amúgy meg ja, vigyázhatnának a nagyszülők... csak épp azok is dolgoznak még, mert vagy kevés a nyugdíj, vagy messze még a nyugdíjkorhatár, és a többi... és persze simán visszamehetünk a XIX. századba, vagy a XX. sz. elejére, ahol még együtt élt a család - csakhogy annak is gazdasági okai voltak... nem kéne ugyanazokat a gazdasági okokat visszahozni (szerintem).
Véleményem szerint ez egy átfogó társadalmi probléma, elég összetett, nem csak arról van szó, hogy rí valaki... vannak ilyen emberek is, gondolom, de a környezetemben nem ismerek ilyet... Mondjuk simán lehet, hogy az elkényelmesedett európai fajt unta meg a Földanya... :)

Bambano 2016.09.30. 15:17:29

@Leylandi: a kínai egyke-törvény miatt sok lánymagzatot elpusztítottak, így felborult a nő-férfi arány. egy csomó pasinak nem jut felesleg^h^h^gfeleség.

ilyen fajta demográfiai probléma nincs az eu-ban, az eu a nemek arányát tekintve szimmetrikusan öregszik, ami egy másfajta probléma.

Bambano 2016.09.30. 15:22:23

@Leylandi: jaja, az emberiség évezredek óta ezmegaz, közben a világ semmit nem változott... fail.

1-2-pár száz éve az emberek azért éltek nagycsaládban, mert a kaja megtermeléséhez a lakosság túlnyomó részére szükség volt, és így tudták az akkori technológiai szinten megoldani.

most meg ugye 2016 van, amikoris a magyar lakosság nagyságrendileg 3%-a él mezőgazdaságból és vidékfejlesztésből. tehát nem csak a kaja megtermelését oldja meg 3%, hanem még a vidékfejlesztés is a nyakukba szakadt. a mai technológiai szinten úgy saccolom, és ez nem túl bátor kijelentés, a magyar lakosság nagyjából 10%-a komplett európát el tudna látni kajával, ha arra lenne szükség. a maradéknak más munkát kell találnia. na ezért nem élnek ma már nagycsaládokban.

Billy Hill 2016.09.30. 15:27:55

@HoppJúlia: Az nem opció, hogy a férjed maradjon otthon? (Nyilván 1-2 hónapot Te is.) Már láttam több ilyet, ahol - éppen ugyanígy - a srácnak volt kevésbé jól kereső állása.

zZz 2016.09.30. 15:42:58

@HoppJúlia: Kíváncsi lennék, mennyi lenne az elégséges szerinted. Ezt negatív felhang nélkül, pusztán magamat próbálnám elhelyezni.

HoppJúlia 2016.09.30. 15:43:46

@Leylandi: de-de, már előtte is spóroltam, meg aztán már ketten is spóroltunk (lééényegesen kisebb ütemben, de mindegy). Hol van az elég? Te tudod, hogy mennyi spórolt pénznél lehet hátradőlni? Mert én nem. Amikor egy ismeretlen élethelyzet előtt vagy, beláthatatlan kimenetellel, franc tudja mibe kerül a gyerek, vajon visszavesznek-e majd ugyebár stb.
Tök igazad van egyszer ide több, máskor oda (vagy inkább csak ide kevesebb).
Nem is panaszkodásból írtam, felvetettél egy kérdést arra egy válasz illetve nézőpont.
Egyszerűen FURCSA , hogy van amit MUSZÁJ a nőnek csinálni munka mellett, mert nem felcserélhető, de nem látom mi az amit MUSZÁJ a férfinak, általában véve, manapság. Érted?
Erről nem a férfiak tehetnek (hogy nincs favágás, szénlapátolás) de a törekvés hiányáról igen, h lusták főzni, takarítani arról igen. Itt értünk vissza a mamahotelhez mint jelenség, ami nem az anyuéknál lakásban merül ki, hanem sokkal inkább az ellátásról szól, amit aztán visznek magukkal tovább _elvárásként_, tisztelet a kivételnek.

HoppJúlia 2016.09.30. 15:56:56

@Billy Hill: Opciónak opció, néztem is már, h törvényileg a munkaadó köteles szoptatási munkaidő kedvezményt biztosítani, meg fejni is lehet, stb. de nem tudjuk előre, hogy mi lesz, hogy felépülök-e 1-2 hónapon belül, mert hát a gyerek nem csak úgy egyszer csak ott van a hasban aztán kipottyan, aztán megyünk tovább mintha mi sem történt volna, ezt ne nyissuk ki.
S a téma nem is ez, megoldjuk, nem nélkülözünk. Csak felmerült itt a kérdés, h ugyan miért kéne a férfinak többet keresni, erre mondtam egy konkrét élethelyzetet.

Másik szempont, itt is óvakodnék az általánosítástól, valahogy mégis azt látom főleg a férfiak heccelik egymást a "papucsférjezéssel" ott ahol a férfi a háztartásbeli.

GiaMarie 2016.09.30. 15:57:13

@Leylandi: Sőt, sok helyen Afrikában egy trágyából épült 12 nm-es kunyhóban él együtt 2-3 generáció. Attól még nem róluk fogunk példát venni. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy anyámnak még 14 éve van a nyugdíjkorhatárig, a gyerekem meg 11 múlt...a dédmama (ha élne) közelebb lenne a 80-hoz, mint a 75-höz, kevésbé alkalmas már az ember ennyi idősen óbégató csecsemőt vagy pakolós totyogót gardírozni egész nap, mindennap.

HoppJúlia 2016.09.30. 15:58:58

@Billy Hill: Ja és perpill a terheshasamat sem tudom átpasszolni az uramnak :)

Leylandi 2016.09.30. 16:19:50

@Szputya: "Hát, azért az ázsiai mintát nem kéne favorizálni... :P"

Mi baj az ázsiaiakkal? Vagy bármelyik más földrészen élőkkel? Teszik a dolgukat, sokmindent marhára jobban csinálnak, mint mi, a punnyadt Európa épp most tűnik el a süllyesztőben Kína farvizén, az USA meg tele van kínai kölcsönökkel. Mibaj az ázsiaiakkal? Hogy ott tudás van, know-how van, kistigrisek vannak, hogy dolgozni kell? Az tán csak nem baj. Hogy pl. Dél-Korea akkora (területre), mint Magyarország, de olyan vállalatok vannak ott, mint a Samsung, LG, Hyundai, Daewoo, és bruttó GDP-jük 1400 milliárd dollár, a mienk meg 130? Akkor tényleg biztos, hogy ők csinálnak mindent rosszul:-o

"csakhogy annak is gazdasági okai voltak... nem kéne ugyanazokat a gazdasági okokat visszahozni (szerintem)."

Valóban nem kell.
Itt vannak azok maguktól is.
Vagy nem épp arról folyik a polemizálás, hogy túl kevés a GYES, és a fiatalok nem élnek meg, ha a mama nem vigyáz a kicsire?
Tán nem kellett volna a mamával összeveszni... Tán el lehetne neki nézni ezt-azt ahelyett, hogy a menye minden este elküldi a p.ba.

HoppJúlia 2016.09.30. 16:23:01

@zZz: Mennyi az elégséges? Ez jó kérdés, fogalmam sincs. Lehetséges, hogy magas az elvárásom, én csak a saját inerciarendszeremben élek, magamhoz viszonyítok: közelítve annyi, amit én is meg tudok keresni (nőként, ennek csak annyiban van jelentősége, hogy kimutatott: ugyanabban a munkakörben ~20%-kal kevesebbet keresünk).
Tehát nem annyi, mint a férfikollégáim, vagy a vezetőim, vagy a jól menő vállalkozók, politikusok, rocksztárok, kutatók a cernben vagy ilyesmi. Szerintem semmi extra, csak amit megfelelő hozzáállással, átlagképességgel is el lehet érni, ha az ember AKAR.

Leylandi 2016.09.30. 16:24:30

@GiaMarie: "Sőt, sok helyen Afrikában egy trágyából épült 12 nm-es kunyhóban él együtt 2-3 generáció. Attól még nem róluk fogunk példát venni."

Nna, a másik agysebész...
Vajon mért nem Dél-Koreát vagy Kínát hoztad fel? Ott se a másikra várnak, hogy tegyen valamit, és talán példának is jók. És ne a falusi kínaira mutogassatok, mert ott a városokban úgy 800 millió ember már magasabb életszínvonalon él, mint mi.

Leylandi 2016.09.30. 16:27:40

@HoppJúlia: "Ja és perpill a terheshasamat sem tudom átpasszolni az uramnak :)"

Megmondom neked őszintén, hogy (szoptatással együtt) nem ez a leghosszabb periódus az ember életében. (Mindössze 9+6 hónap, ha nem szólt volna még senki...) Minden mást viszont át tudsz. Sokáig.

Leylandi 2016.09.30. 16:33:33

@HoppJúlia: " Hol van az elég? Te tudod, hogy mennyi spórolt pénznél lehet hátradőlni?"

A hátradőlés nézőpont kérdése, én pl. egy karibi yachttól tudnék hátradőlni. De egy évi minimálbér már kisegít a táppénz miatti veszteségből. Ezt azért egy családra-gyerekre össze kell rakni, vagy jön a rizikó, a máról holnapra élés, az ima, hogy terhesen ne betegedj le vagy ne romoljon el a mosógép.
Vagy a másik opció, hogy együtt kell lakni a generációknak. De ne legénykedjen(leánykodjon) az saját lakásban külön, akinek nem telik rá.

2016.09.30. 16:35:25

@KUNTYI: pontosan ez a legtöbb otthon lakó fiatal terve. Pénzt gyűjteni és elköltözni később hitelmentes lakásba.

Voltak ismerőseim, akik nagy önállóságot hangoztatva beleszaladtak a devizahiteles szívásba annakidején.

Nyugaton a gyerek azért tud elköltözni, mert olyan támogatásokat kap az államtól, ami vetekszik egy minimálbérrel. Egy holland, dán, norvég fiatal a szülők generációja által befizetett adókból kap horribilis pénzeket. Ez is mamahotel, csak éppen az állam a mama, akinek a csecsein élősködik a fiatal.

Én nem is értem hogy lehet mamahotelezni a magyar fiatalokat, akik jellemzően az első állásukkal hazavisznek nettó 130-at. Nyilván van olyan mérnök, informatikus, aki ennek többszörösét is keresi kezdőként, de nem ez az átlag.
Ha a magyar bérszínvonal is osztrák szinten lenne, akkor lehetne mamahotelezni.

Az is teljesen más dolog, amikor valaki egy nagy 5 szobás házban él a szüleivel, gyakorlatilag külön lakrészben, meg az is más, amikor a fiatal az 1+1félszobás panel fél szobájában húzza meg magát, míg szülei a másik szobában laknak.

Aki a szülővárosában dolgozik, tanul, az meg jó, hogy nem idegennek fizet bérleti díjat, hanem inkább a szüleivel lakik és beszáll a költségekbe. Egy budapesti egyetemista vagy pályakezdő, akinek a szülei is Budapesten laknak, az miért is költözne el otthonról? Pláne ha nem is él párkapcsolatban, egyedül minek fizessen egy albérletet?

2016.09.30. 16:39:41

@Leylandi: húha, Kínával, meg úgy Ázsiával kapcsolatban nagyon nagy butaságot írtál. Az igaz, hogy nincs afrikai szegénység, de a kínai lakáskörülmények bizony nem is hasonlíthatóak a magyarhoz. Vannak luxusáron, magyar szemmel nézve is megfizethetetlen lakások, de a kínaiak döntő többsége a magyar panellakásoknál rosszabb körülmények közt lakik.

Leylandi 2016.09.30. 16:41:28

@HoppJúlia: "mégis azt látom főleg a férfiak heccelik egymást a "papucsférjezéssel" ott ahol a férfi a háztartásbeli"

Hááát nemtom. De hogy a nő férjét, aki az asszony helyett megy GYES-re, a nőkollégák elmondják mindenféle férfiatlan puhánynak meg t.ketlennek (ami már csak fél lépés a b.zitól), az biztos! Naponta többször is! A férfiak sokkal kevesebbet foglalkoznak egymással.

Leylandi 2016.09.30. 16:43:09

@karandash: "nagyon nagy butaságot írtál"

Ha már csak személyeskedünk, akkor te meg h.ülye vagy.
1:1.
Így jó?

Szputya 2016.09.30. 17:23:55

@Leylandi: Japánban például nem szexelnek a fiatalok, valamint Ázsia elég heterogén... vannak kemény és puha diktatúrák, iszonyatosan nagy társadalmi szakadékok... ezeket nem kéne átvenni... meg a munkakörülmények, környezetvédelem témája

guy2 2016.09.30. 18:54:34

@Provokat Úr: Ja, meg az ő felmenőik is, kb. 100.000 évig. Mégis inkább azt mondja a legtöbb ember, hogy ez a le nem tesztelt mai módszer a normális, miszerint a friss házasok elköltöznek jó messzire, utána meg tönkremegy a házasságuk, mert belefásulnak az egyedül történő gyereknevelés monotonitásába. A mai rendszer nem jó a családoknak, csak trendiségből követik.

Leylandi 2016.09.30. 20:29:53

@Szputya: " Japánban például nem szexelnek a fiatalok, valamint Ázsia elég heterogén... vannak kemény és puha diktatúrák, iszonyatosan nagy társadalmi szakadékok... ezeket nem kéne átvenni... meg a munkakörülmények, környezetvédelem témája"

A közhelyek és téveszmék hajtogatása semmivel nem visz előre.
Japánban 1,21 a termékenységi ráta, nálunk 1,40. Egyik se elég arra, hogy a népesség létszámát fenntartsák. Csakhogy náluk 3x annyi a népsűrűség, mint nálunk, 15 évvel tovább élnek, és nem tőlük tántorgott ki pár év alatt 500 ezer ember nyugatra. Diktatúrák, hm. Szerencse, hogy nálunk izé... demokrácia van?! Társadalmi szakadékok? Úgy érted, nagyobbak, mint a Csányi-Mészáros-tengely és Miskolc-Lyukóbánya nyomortelepe között? Munkakörülmények. Hát igen, amikor a hankúk-tájernél dolgozóink meglepődtek, hogy létezik a világon túlóra, hétvégi munka, és nem lehet félóránként egy órát cigizve himbilimbizni a barinőkkel, kábé rá is jöhettek, miért 2,8-szorosa a dél-koreai GDP per capita a magyarénak. Környezetvédelem. Ööö... Mire gondolsz? Mert nálunk történt a nemzeti parkok kiherélése (elvették a hatósági jogkört, és a cimbikkel teli hivataloknak adták, hogy ne legyenek útban), a szélerőművek ellehetetlenítése (immár nem épül egy se a feltételek miatt), erdeink belapátolása a hőerőművekbe, az Illatos úti meg a Hortobágyi fel nem számolt veszélyeshulladék, a természetben szemetelés "kultúrája", folyóink vize, külszíni kőbányáink, vegyszerrel és szikes öntözővízzel tönkretett hortobágyi, régen 40 aranykoronás (!), világon egyikvolt legértékesebb tiszántúli termőföldünk, szmogriadóink, stbstb.
Ne dőlj be a hülye propagandának, amikor a legnagyobb környezetszennyezéseket a fél világról kimazsolázzák, és azt mondják, ahhoz képest itt minden kicsit jobb...

csakférfi 2016.09.30. 22:50:12

@Leylandi:
"A közhelyek és téveszmék hajtogatása semmivel nem visz előre."
Kérdem mi a megoldás!
Márha előbbre akarsz vinni.
mert felsorolsz néhány ellentmondást és nem látnám az ellentmondás feloldását.
Esetleg leírhatnád.
:)

2016.10.01. 02:17:56

@Leylandi: ostobaságot írtál, az átlag kínai a farkába harapna örömében, ha egy átlagos magyar panellakás szintjét elérő ingatlan lenne a segge alatt.

Leylandi 2016.10.01. 08:06:00

@karandash: ugass még, szutykoskutya:-) én élvezem, ahogy begörcsöltél:-) hopp-hopp, pitizz!

Leylandi 2016.10.01. 08:27:38

@csakférfi: tanultál matekot? Az a megoldás, hogy nincs megoldás. Természetes folyamatok vannak, amik működnek is szépen, teszik a dolgukat, nem lehet elébük feküdni.
Ez az elpuhult Európa végnapjait éli, ezer jel arra mutat, hogy az ipari forradalomban meg gyarmatosításban kiteljesedő csúcs után elérte fejlődésének korlátait, és ma már hanyatlik, mint anno Róma. (Önpusztító liberalizmus, a feminizmus lovon-átesése, a szinglisedés, a nemek harca és egymást hibáztatása, a fiatalabb korosztályok céljainak, élete értelmének kiüresedése, a mobilabb emberek menekülése más földrészekre, gyermektelenség, mindig másra mutogatás és másra várás.) Hamarosan itt lesznek a barbárok, a háborúk, ahogy ez lenni szokott, és egy teljesen más világ jön, mint amihez ez az elpuhult fehér ember szokott. A világon soha még egyetlen nép se maradt fenn párezer évnél tovább, aztán eltűnt. A fejlődés nem állt meg egyikféle élőlénynél sem, az embernél se fog, és ez bizony időnként nagy küzdelemmel jár, időnként a háborúk képében testet öltő változásban az élők akár negyede-fele is elpusztul. Ez természetes, és mindig is így volt, amióta ez a sárgolyó összeállt.
Én szóltam...

kicsigee 2016.10.01. 10:57:58

"Nincsenek Pán Petrák?" De szerintem vannak, csak más utat járnak be. Először gazdag palit keresnek maguknak. (gyerek, esetleg házasság) Aztán rájönnek, hogy a sok pénzhez nem mindig van ész és érzelem a paliknál. Összeomlanak mint egy zsák s*ar. Válás, megpróbálják a palik pénzét elszedni. Ha nem sikerül gyerek vagy gyerek nélkül vissza a mamahotelbe.

csakférfi 2016.10.01. 12:48:34

@Leylandi: Mindig van megoldás.
Egy meg egy az kettő.
ez igaz.
meg az is amit írtál.
A probléma tehát az hogy ha van két ember és nem egyenrangúaknak tekintik egymást hanem alá vagy fölérendeltségi viszonyt igyekeznek életszerűvé tenni akkor ....

"Ez az elpuhult Európa végnapjait éli, ezer jel arra mutat, hogy az ipari forradalomban meg gyarmatosításban kiteljesedő csúcs után elérte fejlődésének korlátait, és ma már hanyatlik, mint anno Róma. (Önpusztító liberalizmus, a feminizmus lovon-átesése, a szinglisedés, a nemek harca és egymást hibáztatása, a fiatalabb korosztályok céljainak, élete értelmének kiüresedése, a mobilabb emberek menekülése más földrészekre, gyermektelenség, mindig másra mutogatás és másra várás.) Hamarosan itt lesznek a barbárok, a háborúk, ahogy ez lenni szokott, és egy teljesen más világ jön, mint amihez ez az elpuhult fehér ember szokott. A világon soha még egyetlen nép se maradt fenn párezer évnél tovább, aztán eltűnt. A fejlődés nem állt meg egyikféle élőlénynél sem, az embernél se fog, és ez bizony időnként nagy küzdelemmel jár, időnként a háborúk képében testet öltő változásban az élők akár negyede-fele is elpusztul.

akik meg megmaradnak lesznek észzerűbb társadalom tagjai.
Mert egy meg egy az kettő.
Egy sohasem lehet több egynél .
Kettő mindig több egynél.
tehát a mai kor jelentése egy akar uralni kettőt.Négyet hatot .....stb.
Nézz egy családot ahol a gyerek vagy az anya vagy az apa egyedül akar több lenni.
de nézhetsz többet is.

Uff .....én szóltam.
:) :)

2016.10.01. 13:38:57

@Provokat Úr: Igen, és sem írtam mást. Nem a mamahotelezés az újdonság, hanem a sok párkapcsolat nélküli magányos fiatal..

2016.10.02. 23:15:46

@Leylandi: sok okos és értelmes dolgot írsz, de a negatív jelenségek ilyen mértékű egymásra lapátolása csakis abból a nyugati dekadenciából táplálkozik, amit két mondatoddal feljebb te is kritizálsz. Nem, nem ennyire egyoldalú a kép és vannak pozitiv tendenciák is.
Hetesi Zsolt önjelölt prófétaként 5-10 éve már a világvégét jósolta, komoly tudományos számításokra alapozva.. de neki tökéletesen ellentmondó dolgok történtek azóta: pl lényegesen csökkent az olaj ára, mert bejött az olajpala biznissz plusz közel keleti felfordulás, ami nem volt megjósolható előre.
Az emberiség elég virulens és intelligens faj ahhoz, hogy NE haljon ki.

Leylandi 2016.10.03. 11:42:29

@Kulics: "Az emberiség elég virulens és intelligens faj ahhoz, hogy NE haljon ki."

Én nem mondtam, hogy kihal!
Csak azt, hogy ez a hitvány, elkorcsosult nyugat-európai pár nép tűnik el, és helyébe lépnek a nála jóval agresszívabb, erősebb önvédelmi reflexekkel rendelkező népek. Nagy valószínűséggel az iszlamisták, akiknek összes foglalkozásuk évezredek óta az volt, hogy öldösték egymást. Ott, azokon a kietlen buckákon csak ezt csinálhatták (a békésebb, aki nem vette el a másét, az már rég kihullott az evolúció rostáján), és itt is ezt fogják tenni. Miért ne tennék? Csak ehhez értenek.
Ennek a helycserének az előjelei az európai népességfogyás (máshol meg a túlszaporodás), az önvédelmi reflexek teljes hiánya, a feminácizmus, a nemek, népek, országok egymás ellen fordulása, a széthúzás. Jönnek az életképesebbek, ahogy MINDIG IS JÖTTEK, amióta csak élet van a földön, és ameddig csak lesz. Mi meg megyünk a maják, sumérok, gepidák, Húsvét-szigeti polinézek után. Ez természetes folyamat, nem kell meglepődni rajta. És pláne nem kell tagadni.

2016.10.03. 16:13:24

@Leylandi: részben egyetértek veled, hisz a mostani nyugateurópai közgondolkodás a totális impotenciát mutatja a védekezésben. Ám ne felejtsd el, hogy a nyugatnak van ütőképes hadserege és atombombája. A meccs nem lefutott és véleményem szerint lassan elkezdik majd levetkőzni ezt az idióta túltolt multikulti liberalizmust.
Érdekelhet ez a cikk talán téged is:

hetek.blog.hu/2016/09/23/alkalmazott_veresegfilozofia_-tatar_gyorgy_filozofus_europarol_es_a_migracios_krizisrol

Mallowan 2016.10.03. 21:46:35

@Leylandi: Hát én azért gondolom így, mert három diplomával, vezetõ beosztásban szénné robotolom magam, mellette intézem szinte egyedül a gyerekeket, a pénz nagyját sajnos én keresem és nem szeretem ezt a helyzetet egyáltalán, hogy a puha pötsök miatt nekem kell mindig viselni a gatyát!!!!! Ne teljesítsen többet, de hogy senki soha a felére se képes?! Rossz helyen kerestem gondolom.

Mallowan 2016.10.03. 21:51:24

@tnsnames.ora: 1. a kérdés jogos, feltehetöleg erre nem vagyok képes, ami tény, hogy hibás kiindulási pont is lehet. De visszatérek oda, hogy engem az szokott bosszantani, ha valakinek a képessége megvan, de lusta, kényelmes stb. 2.

Mallowan 2016.10.03. 21:52:48

@Leylandi: A pasik tottyadnak körülöttem! Jó a kifejezés.

Mallowan 2016.10.03. 22:01:33

@HoppJúlia: Ugyanezt mondtam én is, mindent ugyanúgy várnak el, mint anno, mikor a férfi feladata volt a család eltartása, kaja, tiszta gatya, gyerekek, de most ugyanez kell, de a nõ keressen min. Annyit v többet emellett. Nem is "kompenzálnak", de nem is tanulnak, törekednek többrre. Csak a töttyedés. Tisztelet a kivételnek, biztos van olyan is sok, csak nem a szûkebb ismeretségi körömben.

HoppJúlia 2016.10.04. 07:50:01

@Mallowan: dettó, szinte teljesen ugyanez a helyzet nálunk, különbség hogy Neked már megvannak a gyermekeid, én még csak most várom az elsőt.
Lehet, h rossz helyen kerestél, de lehet, hogy nem, hiszen a legtöbb férfi el sem tudja fogadni egyáltalán ezt a helyzetet, és bele sem megy. A mifajtánknak egy nagyon, nagyon pici halmazból kell választani...vagy nem választani, hanem egyedül tolni le az életet (mondjuk anyagilag semmiben nem különbözik a két helyzet, ahogy írod semmi törekvés)
Vannak azért egyéb dolgok, amit tesz, csinál, nálunk, amiért még tudok felnézni rá, ezt kell nézni.

Kevesen értik ezt szerintem, én értem. Most is azt nézem, mit kéne még tanulni majd babázás mellett, visszatéréskor nagyobb fizetési potenciálért...neki uezt hiába mondom egyik fülén be,másikon ki.

Jah, és a felsorolásból kihagytad az egyéb házastársi kötelmeket, ugyebár, aminek szintén eleget kell(ene) tenni...! Meg hogy nem szabad nemet mondani... Hát én mondok,sajnos! Ugyanis _tényleg_ hulla fáradt vagyok. Érdekes, amikor nincs a munkahelyi hajtás,stressz csak a házimunka, főzés, ( pl.szabadságon) akkor megy...de érdekes.

S közben látom mekkora központi kérdés a szex a férfiaknak, milyen szinten vannak kiborulva a kevesebb mennyiségtől, felhatalmazást érezve a félrekúrásra, mert ez ugye alapelvárás, totál felidegesítetem magam!
Hát b meg, mert lófaszt nem csinálnak egész nap, azért van ennyi energiájuk. Egész nap lóval szántana, vagy kaszával ártana, mint nem is olyan régen, örülne, ha vizszintesbe kerül!! Pf, Ágh!!

HoppJúlia 2016.10.04. 07:51:43

Kaszával ártana = szántana

HoppJúlia 2016.10.04. 07:52:44

Kaszával aratna! (Bocs, idétlen szövegfelismerő, ezeket a szavakat fel se ismeri)

2016.10.04. 15:37:04

@HoppJúlia:

Válasz csak neked:
www.ferfihang.hu/2016/09/28/a-nok-szerelme/#comment-64284

Egyébként mi a francnak neked gyerek attól a férfitól, akit utálsz? Ja, hogy ő adja a segged alá a megélhetést, mert önállóan életképtelen vagy? Gondolom, miután megszülted, gyorsan el is válsz tőle, hogy aztán vihesd a tartásdíjat, nem? Így jó ez, így kell parazitaként élni másokon. Veregesd majd meg a vállad helyettem is. :)

Nem kéne annyi korrektség, hogy mindezt elmond a férjednek, mielőtt gyereket vállaltok? Ja, nyilván nem! Hogy nézne már ki, hogy ne baszd át a másikat és utána ne rinyálj habzó pofával a szemét férfiakról!? Mennyivel jobban veszi ki magát váláskor, hogy rá kenheted a balhét meg utána is az ő pénzéből élősködsz? Nemde? Jó az úgy, te kis ártatlan bárányka. Utána még te pocskondiázod a férfiakat, miközben annyi őszinteség nem szorult beléd, hogy megmondd neki, mi a bajod. Gratulálok!
:)

2016.10.04. 15:42:36

@Mallowan:
Akkor miért nem válasz el aranyom? :)
Egyáltalán miért mentél hozzá? Annyira gáz, hogy három diplomás vezetőnek írod magad. Úgy kilóg a lóláb a hazudozásoddal, hogy ihaj! Annyira avgy te 3 diplomás vezető beosztású, mint én bányamérnök. :D

Ja, hogy te a 7 hozzászólásos feminista vagy a Gumiszobáról és megint jöttél osztani a nem létező eszedet, hogy többnek mutassátok magatokat a férfiak pocskondiázásában?
Bocs, ez el is kerülte a figyelmemet! :D LOL

De így már érthető a 3 diploma is. Hogyaszongya:
- Gender studies
- Kommunikáció
- Könyvtár
Eltaláltam? :DDD

2016.10.04. 15:44:42

@HoppJúlia:
Ja, HoppJúlia meg a 18 hozzászólásos nicked?! Bocsi, benéztem. Nem tudtam, hogy csak te írogatsz ide férfiszapouló marhaságokat több nicken is, kedves Gumiszobás.
Hagylak is kibontakozni. További jó fröcsögést! :D

/Hogy ne lenne ilyen könnyű kiszúrni benneteket... :) /

2016.10.04. 16:23:48

@zombigyilkos: és akkor arról ugye ne beszéljünk milyen férfi mintát lát egy ilyen családban a felnövő gyerek és utána persze puhapöcsöket nevelnek a gyerekükből az ilyen erős nők.. jajj.. generációkra kiható szar minták.

HoppJúlia 2016.10.04. 17:45:03

@zombigyilkos: Nem utálom a gyerekem apját, hanem szeretem ezért szülök neki és ezért mentem Hozzá és nem máshoz.
Nem olvastad el valószínűleg a többi hozzászólást, amiből kiderül többszörösét keresem az ő keresetének, nem szorulok az anyagi javaira. Itt néhányunk között folyik egy beszélgetés ami arra vette az irányt, hogy van ilyen is.

A férjem még nem volt a férjem amikor mindezt átbeszéltük először, és azóta folyamatosan. Tudod ez ilyen lelki és mentális kapcsolat is, nem csak testi. A jelenség adott, ő is tudja, ennek ellenére mentem hozzá. De előtte még ráírattam a házam negyedét, csak úgy, mint gesztus, és jelezvén, h ebből nem lesz probléma (ti. házasság előtti vagyon, külön vagyon! ha válunk, megszívom.)
Amikor viszont az ember gyermeket vár, akkor újraformálódnak a gondolatai, fontossá válik a létbiztonság, de mivel nekem kell szülnöm, szoptatnom és gyermeket nevelnem, nem fogom tudni abban az időben ellátni családfenntartói szerepemet, erről van most szó, semmi többről.
Le fog zuhanni az életszínvonalunk, és feléljük a tartalékainkat (igen,az én keresetemből keletkezett), ezt előre tudjuk. Nem az adott helyzet, keresetkülönbség a probléma, hanem hogy nincs törekvés a feljebb lépésre.

Mindez úgy jön a mamahotelhez, hogy általában a mamahotelesekben sincs törekvés az anyagi előrelépésre, és látszólag sokszor sajnos még a párválasztásra sem.

A szex meg sehogy nem jön ide, azt csak egy hozzászólásra reagáltam, mint az elváráslista kötelező eleme és a gond nem ez, hanem hogy a hiánya feljogosít egyeseket mindenre.. Egyelőre meggyőződésem, hogy az uram nem lép félre (elvakult vagyok), annak ellenére sem hogy sajnos és tényleg sajnálom bármily hihetetlen, időnként nemet kell mondanom. Sok férfi feleannyit sem tesz a közösért, mint az én férjem, és mégis félremegy, sajnos ezt viszont látom saját szememmel a környezetemben.
Szeretik a férjek azt hangoztatni, hogy számukra bezzeg _csak_ a kaja és a szex, de ez nem igaz.
Tiszta ruha is kell, a helyén készen, meg a gyerekkel se neki kelljen már bajlódnia, és egyébként a háztartás egyéb apró cseprő ügyeivel is legyenek már békén hagyva (mint h mi fogy el éppen, mire való a domestos, hol kell bediktálni a villanyórát, mikor kapja a kutya köv. oltást és sorolhatnám) amivel egyébként nem lenne gond, csak esetenként az asszonynak még a családot is el kell tartani, nem nyolcórában, és így már sok.

Ha ide süllyednénk, egyértelműen elválnék, ennek egyelőre a közelében sem tartunk.
Vállalom a véleményem mindenkor mindenki előtt.

Fogalmam sincs miről hadoválsz az accountommal kapcsolatban, nincsenek alteregoim. Korábban nem kommenteztem, mert nem volt rá időm, most viszont sokat kell feküdnöm (az orvos a munkától is eltiltott, mi viszont nem engedjük ezt meg magunknak, úgyhogy így csak munka után), de azt hiszem inkább rápörgök valami építőre, mert ezeknek az (azt hittem) eszmecseréknek az ég világon semmi értelme nincsen, leesik lassan.
Belenéztem pár topicba, de hogy ne személyeskedés, sértegetés és hőbörgés legyen benne, olyat még nem találtam. Pedig a koncepció jó lenne szerintem, na mindegy.

Na megyek összeragasztom a linzerkarikákat, úgy csinálok mintha hagyományos, rendes asszony lennék :D

csakférfi 2016.10.04. 17:52:36

@HoppJúlia:
Amikor a feleségemet feleségül vettem gondolkodás nélkül kifizettem a milliós tartozásait.
:)
Értem és tudom miről beszélsz,írsz.
Üde színfolt vagy a kommentelők között!
:) :)

Mallowan 2016.10.04. 20:14:19

Igen, ilyen nők nem léteznek... :) szomorú, hogy ez nem elképzelhető. Mérnöki, szakmérnöki, logisztikusi és sales, angol felső, német közép, munka vegyipari multi. Más fórumon még soha életemben nem írtam, ide regisztráltam először, mert érdekelt a téma, FB-n sem szoktam véleményt alkotni. De szerintem ez is lesz az utolsó a sok konstruktív hozzászólót olvasgatva. Könyvtárba csak járok, feminista végképp nem vagyok, a kommunikáció az szerintem töltelék szak.

Mallowan 2016.10.04. 20:17:38

@HoppJúlia: Veled beszélgetnék szívesen máshol is.
A mamahoteltől a hozzászólásaim máshová vezettek, a tieidek is, de a gyökere ugyazaz. Nálam a mamahotel fogalom és a véleményem nem vonatkozik arra, aki szeretetből, pénzhiány miatt stb. lakik a szüleivel, hanem csak arra aki lusta tohonya.

Sadist 2016.10.04. 20:19:22

@Mallowan: Emancipáció, cukorfalat! Ha olyan baromi jól keresel és olyan ambíciózus vagy, akkor miért nem vállalod a felelősséget is a családfenntartó szerepében?

Persze értem én, kell a jó fizu, meg a karrier, de csak azért, hogy megkövetelhesd a férfitől is ugyanezt, elvégre te nem akarod hordani a nadrágot.

Mallowan 2016.10.04. 20:21:02

@zombigyilkos: ha már mindkettőnknek írtad, a Gumiszoba valami blog vagy mi a csuda, vagy csak dilisek vagyunk én és HoppJúlia szerinted? :)

Mallowan 2016.10.04. 20:26:09

@Sadist: Na ez az utolsó marhaság, amire válaszolok. 1. nem vagyok karrierista, kell a pénz. 2. vállalom, és csinálom, de sok az összes hagyományos női szerep ellátása mellett. Azért nem követelem, hanem örülnék neki, hogy megoszthassam valakivel. 3. hordom a "nadrágot", pedig kényelmetlen, sajna a férfiak nem akarják hordani manapság, ezért lesz sok nő velem egyetemben kényszerkarrierista - kanyarodhatunk vissza a mamahotel témához.
Ezek a kérdések szándékosan ennyire provokatívak, vagy tényleg ilyen egysíkúan látod a világot???

Mallowan 2016.10.04. 20:27:14

@Sadist: Továbbá cukorfalat az öregapád.

Sadist 2016.10.04. 20:40:21

@HoppJúlia: "Lehet, h rossz helyen kerestél, de lehet, hogy nem, hiszen a legtöbb férfi el sem tudja fogadni egyáltalán ezt a helyzetet, és bele sem megy."

Vedd észre, hogy ti nők nem mentek bele ilyen helyzetekbe. Egy férfinek nem okoz lelki törést, ha a nője többet keres és emellett vállalja is a felelősséget. Értsd zokszó nélkül rak bele anyagilag többet a közösbe és nem csinál mártírt magából. Ez volna ugyanis a normális.

"A mifajtánknak egy nagyon, nagyon pici halmazból kell választani...vagy nem választani, hanem egyedül tolni le az életet"

Azt a halmazt ti szűkítitek le saját magatoknak. Ugye nem várod, hogy ezért sajnáljunk titeket?

"Most is azt nézem, mit kéne még tanulni majd babázás mellett, visszatéréskor nagyobb fizetési potenciálért...neki uezt hiába mondom egyik fülén be,másikon ki."

Van, akinek nem minden a pénz és a karrier. Miért akarod a saját preferenciáidat ráerőltetni?

"Jah, és a felsorolásból kihagytad az egyéb házastársi kötelmeket, ugyebár, aminek szintén eleget kell(ene) tenni...! Meg hogy nem szabad nemet mondani... Hát én mondok,sajnos! Ugyanis _tényleg_ hulla fáradt vagyok. Érdekes, amikor nincs a munkahelyi hajtás,stressz csak a házimunka, főzés, ( pl.szabadságon) akkor megy...de érdekes."

Valamelyik másik blogon volt egy vagy több vérfeminista, akiknek hétszámjegyű fizetésük volt, de inkább a pasijuktól követelték meg a házimunkát ahelyett, hogy pici pénzért fizettek volna egy bejárónőt.
Nálad is kb. ugyanezt érzem. Mi értelme van gürcölni és talicskaszámra tolni haza a pénzt?

"S közben látom mekkora központi kérdés a szex a férfiaknak, milyen szinten vannak kiborulva a kevesebb mennyiségtől, felhatalmazást érezve a félrekúrásra, mert ez ugye alapelvárás, totál felidegesítetem magam!"

Igen, egy férfi-nő kapcsolatnak az alapja a szex, bármilyen hihetetlenül is hangzik. Neked mi a fontosabb? +8 óra munka, hogy keressél még x rongyot, vagy 8 óra fergeteges kúrás a pasiddal? Költői kérdés, nem kell rá válaszolnod.

"Hát b meg, mert lófaszt nem csinálnak egész nap, azért van ennyi energiájuk. Egész nap lóval szántana, vagy kaszával ártana, mint nem is olyan régen, örülne, ha vizszintesbe kerül!! Pf, Ágh!!"

Mert te mit csinálsz, cuncimókus? Egész nap a szénbányában gürizel? A nők 99%-a egy 20 literes vizes ballont nem tud megemelni, hogy belerakja a vízautomatába.
Egyszer majd azért nézz szét magad körül, hogy mi mindent köszönhetsz "az egész nap lófaszt nem csináló férfiaknak".

Sadist 2016.10.04. 20:47:04

@Mallowan: "3. hordom a "nadrágot", pedig kényelmetlen, sajna a férfiak nem akarják hordani manapság, ezért lesz sok nő velem egyetemben kényszerkarrierista"

AHAHAHAHAHAHA :D Kényszerkarrierista, ez jó. Feldobtad a napomat :D

Mi a baj azzal, hogy nem akarják a férfiak hordani a nadrágot? Nem ezt akartátok? Munkát vállalni, pénzt keresni, a magatok ura lenni?
Az emancipáció kétélű fegyver, nem csak jogokkal, hanem felelősséggel és kötelességgel is jár, de úgy látom te is olyan vagy, mint a feministák. A jogok kellenek, de ha a felelősségről van szó, akkor hirtelen visszavedlesz gyenge nővé, akinek szüksége van egy férfire, akivel megoszthatja a terheit.

Mallowan 2016.10.04. 20:56:43

@Sadist: Hát te beteg vagy. ÉN nem akartam, sőt, szerintem a hagyományos modell a normális, de a mai társadalmi rendszerben ez nem opció. Mi ez a magatok ura lenni?! Általánosítás. Nem vedlek vissza gyenge nővé, de ki az aki az összes terhet akarja? Mutass már egy olyan férfit vagy nőt, aki örömmel dolgozik, tartja el a családot, végez minden házimunkát és gyereknevelést egyedül önként. Nem a megoldandó élethelyzetekről beszélek időszakonként.
És aki meg akarja osztani a terheit az miért gyenge? Nem ez lenne a normális? Az a gyenge, aki átruházza a terheit a másikra.
Nem is értem az okfejtésedet.

Sadist 2016.10.04. 21:13:27

@Mallowan: "ÉN nem akartam, sőt, szerintem a hagyományos modell a normális, de a mai társadalmi rendszerben ez nem opció."

A nővérkéidnél tessék raklamálni :) Nem a férfiak harcolták ki ezt a társadalmi berendezkedést.

"Nem vedlek vissza gyenge nővé, de ki az aki az összes terhet akarja? Mutass már egy olyan férfit vagy nőt, aki örömmel dolgozik, tartja el a családot, végez minden házimunkát és gyereknevelést egyedül önként. Nem a megoldandó élethelyzetekről beszélek időszakonként."

Bizony van ilyen, igaz, hogy többségében férfiak, mert ők nem riadnak meg a kihívásoktól. Apukákat nem látsz rimánkodni, hogy nem tudnak mit kezdeni a gyerekkel, a házimunkával és a munkájukkal, a férfiaknak nem opció bedobni a törölközőt azzal a felkiáltással, hogy mentse meg őket egy nő vagy legalább a terhük egy részét vegye át.

"És aki meg akarja osztani a terheit az miért gyenge?"

Mert egyedül nem tud megbirkózni a feladattal. Aki valóban erős, az nem riad meg a kihívásoktól, hanem inkább lehetőségként tekint rá.

Mallowan 2016.10.04. 21:16:50

@Sadist: További kérdés, hogy aki nőként normálisan /jól keres, az miért karrierista? És akinek karrierje van (külső szemlélő szerint vagy épp objektíve) az miért lenne feltétlen karrierista is egyúttal a szó pejoratív értelmében, tényleges jelentése szerint: "Törtető; személyes érvényesülése érdekében tisztességtelen eszközök felhasználásától sem visszariadó személy."
Fogalomzavar.

Mallowan 2016.10.04. 21:25:14

@Sadist: Neked mindegy mit ír az ember, azt olvasod, amit szeretnél. Én meg tudok birkózni a feladattal egyedül, csak jobb lenne megosztani, nincs problémám. Aki egyedül meg tud valamit csinálni, de szívesebben osztaná meg valakivel az már gyenge?
"Bizony van ilyen, igaz, hogy többségében férfiak, mert ők nem riadnak meg a kihívásoktól. Apukákat nem látsz rimánkodni, hogy nem tudnak mit kezdeni a gyerekkel, a házimunkával és a munkájukkal, a férfiaknak nem opció bedobni a törölközőt azzal a felkiáltással, hogy mentse meg őket egy nő vagy legalább a terhük egy részét vegye át."
Ilyen férfit még nem láttam, sajnos. Biztos van, nem kétlem. De többségében... vicces vagy :)))) Nem véletlen indult a topic a mamahotelben lakó férfiakkal...

Reklamálni elhalt feministáknál pedig tényleg nem tudok. Ebben igazad van.
Viszont ilyen parttalan beszélgetésre viszont biztos, hogy nem érdemes több időt szánnom, további jó eszmecserét.

Sadist 2016.10.04. 21:28:00

@Mallowan: "Aki egyedül meg tud valamit csinálni, de szívesebben osztaná meg valakivel az már gyenge?"

Ha emiatt panaszkodik, akkor hívhatjuk rinyáló puncinak is.

Mallowan 2016.10.04. 21:42:11

@Sadist: +1 válasz: Nem tudom mit iszol, de árt neked, a szövegértelmezési képességeidet mindenképpen rontja. Ki panaszkodott? Szerintem a cikk pont ilyen szerencsétlen figurákról szól, mint amilyennek te látszol a hozzászólásaid alapján. Alaposan frusztrált lehetsz, te szegény... sajnállak.

2016.10.04. 21:58:43

@Mallowan:
Annyira szánalmas, ahogy próbálod itt mosdatni a szerecsent, két nicken is a kitalált történetekkel, hogy már szinte aranyos. :)

Külön tetszik, hogy azonos szófordulatokat és írási megoldásokat használsz mindkét nicken. Legalább arra odafigyelhetnél, hogy kissé máshogy írj, mert így gyorsan lebuksz. No de sebaj, majd a következő nickeden máshogy csinálod, ugye? :)

Az sem rossz, ahogy a kitalált történeteket meg a tipikus feminista kliséket nyomod a férjét eltartó nőről, aki még a házimunkát is elvégzi. :D Pláne nagyot nevettem a "Sok férfi feleannyit sem tesz a közösért, mint az én férjem" dumánál. Mintha annyi férfit ismernél... :D

Legjobban meg az tetszett, mikor egyből tudtad, hogy a Gumiszoba egy blog. Szép beégés volt egy olyanról, aki 'tök véletlenül' idetévedt és valami 'különös véletlen folytán' éppen ide írt. Régen nevettem már olyan jót, mint most a meséden. :D.

Erőlködj még, légyszi! Utána ha már szerinted is szénné égetted magad, gyere majd egy újabb nick-csapattal! Ahogy azt már megszoktuk tőled... :)

Mallowan 2016.10.04. 22:08:58

@zombigyilkos: Gondoltam mivel ez egy blog, ahol ti képben vagytok az is az lehet. Milyen másik néven? A szófordulataim az enyémek, itt és nem máshol. Miért kéne más néven írni valakinek itt meg ott, nem is értem ezt. Ki csinál ilyet? Az indexre tették ki ezt az témát, onnan keveredtem ide, de minek?
Hihetetlen, soha nem írtam még sehová, de ez volt az első és az utolsó. Ki is lépek erről a szarról, azt hittem lehet értelmesen beszélgetni és erre tele van elmebetegekkel. Sziasztok, folytassátok magatokban. Ez borzasztó. Mi a frászt kell valakinek tenni, hogy ne azt feltételezzétek, hogy amit ír azt kitalálta? Megadni a nevét, címét, mhelye nevét vagy mi? Ki a fene feminista? Azért mert vki dolgozik és még házimunkát is végez az mese? Ti mind bolondok vagytok az biztos, jó éjt.

2016.10.04. 22:19:42

A cikknél az okoknál kimaradt pár dolog:

.

1. A FIATALOKAT NŐK NEVELIK

Otthon is anyu nevel, és az óvodában, iskolában is nők nevelnek. Holott tudjuk, hogy a nők döntő része nem tud gyereket nevelni, nem tudja átadni a világgal való szembenézés képességét. A nő óvni tud, nem pedig felkészíteni a világgal szembenézésre.

Már egy lánygyerekre nézve is káros, ha szinte csak nő mintákat lát (látjuk a mai elribancosodott fiatal lánygeneráción), hát még egy fiúra. Anyuci meg tanárnéni által nevelt, elkorcsosított fiúk nehezen lesznek férfiak. Pláne egy olyan társadalomban, amelyik ilyen szinten át van itatva feminizmussal, férfigyűlölettel.

.

2. AZ OKTATÁSI RENDSZER A LÁNYOKNAK KEDVEZ

A fenti pontnál látjuk, hogy nők nevelik a jövő generációját. Azok pedig nőiesen próbálkoznak, holott pl. egy fiúnak a padban ülő, seggelő megoldás nem hogy nem jó, hanem kifejezetten még káros is. A fiúk nem jókislányok, akik a tanító néni kedvencei lesznek és okosan magolnak. Ők alkotni, tenni akarnak, nem pedig pofázni a bemagolandó dolgokról. Ergo nyilván nagyobb eséllyel lesznek rosszabb tanulók.

Erre jön rá, amit több országban is felmértek már (Német Oktatási Minisztérium; Északír Oktatási Körzet, stb.), hogy a fiúk jellemzően rosszabb osztályzatot kapnak ugyanarra a tudásra, a lányok meg jobbat (mint amit megérdemelnének). Ez a diszkrimináció főként a női tanárok tanítása során igaz (akik ugye a tanárok döntő részét teszik ki), de férfi tanárok is kivételeznek a lányokkal. Úgy meg ugye könnyű jobb pontszámot szerezni a felvételihez, hogy eleve fél-egy jeggyel jobb valakinek az átlaga csak azért, mert körülnőtte a punciját.

Utána meg ott van még az, hogy a vegyes osztályokkal szemben a külön fiú- és lányiskolák hatékonyabbak (nem csak a fiúknak, bár nekik jobban) - márpedig a legtöbb országban sajnos a fiúk és a lányok együtt tanulnak. Ami óhatatlanul a lányokkal való kivételezésben (és a fiúk lehúzásában) nyilvánul meg. (Gondoljunk csak arra, hogy egy fiúnak 3-4X annyi esélye van, hogy 1-est kapjon egy el nem készített házi feladatra, mint egy lánynak.)

Ki ne hagyjam azt, hogy a felsőoktatás alapvetően női szakokat részesíti előnyben. Az olyan szakokat, amire egyébként semmi szüksége nincs az országnak, de azért csak tolják, mert az egyetemista picsa majd az itt szerzett könyvtár/kommunikáció/stb. szakos papírjával lesz jogosult az eltartásra (látszatmunkára). hiszen ha van 'diplomája', akkor úgyis bekerül majd valami körömreszelő munkára, még ha egyébként segghülye is. ... Közben meg gépész- és villamosmérnökökből Európa-szerte óriási hiányok vannak. Na ja, hiszen gender studies szakon, meg politológián és germanisztikán kell ám képezni az embereket...

Namármost egy olyan rendszer, ami eleve nem kedvez a fiúnak (magoltató, padban ülő oktatás-módszertani megoldás, értelmetlen oktatási anyag, idióta tanárok akik alkalmatlanok példaképnek, stb.) meg ami negatívan le is húzza őket, plusz eleve nem kínál olyan képzést számukra, mint a lányoknak, az nyilván nem segíti elő a tovább tanulásukat, ergo a boldogulásukat sem.

.

És (a cikket a fentiekkel kiegészítve) máris látjuk, miért van annyi mamahoteles srác. Nekik nem jár büfészakos diplomával puncivakaró meló a könyvtárban meg a hivatalban, és nem is lesz nő, aki majd eltartja őt (ellentétben a csajszikámmal, aki ha segghülye, akkor is szerez majd egy balekot, aki majd dolgozik rá).
Ennyi. :)

2016.10.04. 22:24:08

@Mallowan: Sajnos én azt látom a környezetemben jelenleg, hogy azok a nők vállalnak gyereket, akiknek nem számít a karrier, míg a jó pozícióban , jól kereső nők még csak nem is gondolkodnak rajta. És tényleg, ha belegondolsz, keményen gályázott egy poziért életszínvonalért, most pedig jó pár évre hagyja ott az egészet? "Hát egy frászt.." Majd talán egyet úgy 40 felé , de az se biztos. A gond ezzel az, hogy a női emancipáció miatt a modern, nyugatos berendezkedésű társadalmak e fognak jutni oda, hogy gyakorlatilag generációnként megfeleződnek. Így ha nem változik valami drasztikusan, pár száz év és már csak egy érdekes történet leszünk a harmadik világ egyre szaporodó lakóinak mondáiban: "a hófehér bőrű emberek, akik nagy jó dolgukban arra az ostobaságra jutottak, hogy nem szaporodnak. Mindenük meg volt, de mára csak mutatóban van előlük egy-egy, mert kapzsik voltak, rátartiak, és önzők.." Szép jövő..

2016.10.04. 22:30:03

@csentecsa:
"pár száz év és már csak egy érdekes történet leszünk"

Okos gondolat, valóban így van.

Annyi csak az eltérés, hogy nem kell 100 év sem ehhez.
Magyarország magyar lakossága évente mintegy 100ezer fővel csökken. 10 év alatt több, mint 1millióval lettünk kevesebben. Németország német lakossága évente mintegy 1%-al csökken (ez kb. 7-800ezer fő évente). Spanyolországban a 90-es évek legvégén 3%-nyi nem spanyol volt. Most ez 20% körül van (nem számolva a legutóbbi bevándorlási hullámot). Évente 1%-al változik az arányuk.
És más európai országban sem jobb a helyzet, legyen szó az angolokról, franciákról, svédekről, norvégokról, stb.

2050 környékén a bevándorlók száma a legtöbb európai országban több lesz, mint a befogadóké. A gyerekek esetében már 2035-2040-re fordul a kocka. Nem kell ide több száz év, és kipusztulunk.
Köszönjük feminizmus! :)

Mallowan 2016.10.04. 22:33:28

@csentecsa: Végre valaki értelmesen ír. Teljesen igazad van, egyetértek azzal amit leírtál, hasonlóképpen látom a környezetemben is. De ez szomorú. És inkább a karrieristákra vonatkozik, akiknek a munka és a pénz fontosabb és nem a megélhetés miatt kell tanulás és meló, no meg hogy ne haljanak el a tv előtt otthon az agysejtjei. Egy pozíció mi? Illúzió. Azért nem vállal valaki gyereket?! Én az első gyerek után 2 évet voltam otthon, utána viszonylag könnyen kaptam újra munkát, a második után nehezen sikerült hasonló állást találni mint korábban és ellátni is nehezebb egyszerre mindent. Ez tény. De nem volt kérdés.

Sadist 2016.10.04. 22:49:47

@Mallowan: "Ki panaszkodott? Szerintem a cikk pont ilyen szerencsétlen figurákról szól, mint amilyennek te látszol a hozzászólásaid alapján. Alaposan frusztrált lehetsz, te szegény... sajnállak."

Nézd, cicuka, idézet tőled:
"Hát én azért gondolom így, mert három diplomával, vezetõ beosztásban szénné robotolom magam, mellette intézem szinte egyedül a gyerekeket, a pénz nagyját sajnos én keresem és nem szeretem ezt a helyzetet egyáltalán, hogy a puha pötsök miatt nekem kell mindig viselni a gatyát!!!!!"

Mi ez, ha nem frusztrált rinyálás? :)
Sajnálnod meg nem kell, nagyon jól megélek az egyetlen, de annál piacképesebb diplomámmal, nem kell robotolnom és vígan elvagyok a családi háztól távol saját háztartásban.

Mallowan 2016.10.05. 08:01:57

@Sadist: 1. Idegen embereket lecicukázni nem illik.
2. Nem szántam panaszkodásnak, csak ténymegállapításnak, ha annak hangzott, legyen, nem változtat azon, amit gondolok, hogy neked mi jött le. Rinyálni biztos a te családodban szoktak, ha nem találsz kulturáltabb kifejezéseket a szótáradban.
3. Örülök, ha jól megélsz. Vajon én miért nem feltételezem, hogy kitaláltad, meg ilyesmi? Szuper.
Viszont korlátolt szemléletre vall, hogy több diploma nem lehet egy adott, szintén piacképes szakmához tartozó több képzés, ami egy bizonyos szakterületen mélyíti el a tudást. Aki több iskolát végzett, nem feltétlen diplomahalmozó sok büfészakkal.
De itt jutunk vissza ahhoz a hozzászólásoddal, hogy valaki beéri azzal amit egyszer kiizzadt magából, van egy diplomám és ez már elég is, hogy ellegyek kevés munkával. Ha ez elég, akkor neked már kész az életed... Örülj neki.

inkvisitor 2016.10.05. 09:03:02

@Leylandi: Csak ott van olyan, hogy nagyszülő a közelben, akire lehet bízni a gyereket.

KalmanBlog 2016.10.05. 10:29:30

Elköltözni fasszág. Ha elég nagy a mamahotel, akkor oda kell vinni az asszonyt is. Ez a szétköltözésesdi értelmetlen pénzszórás, egyedül a háttérhatalomnak jó.

Sadist 2016.10.05. 17:43:47

@Mallowan: "1. Idegen embereket lecicukázni nem illik."

Puhapöcsözni viszont illik? Érdekes mércéd van.

"2. Nem szántam panaszkodásnak, csak ténymegállapításnak, ha annak hangzott, legyen, nem változtat azon, amit gondolok, hogy neked mi jött le."

A ténymegállapítást nem öt felkiáltó jellel és láthatóan frusztrált állapotban szokták írni. A rinyálást onnan lehet felismerni, hogy érzelmi alapú (esetedben ez pipa) és nem a megoldás keresése a cél, hanem csak az, hogy a világba kiabáld a frusztráltságodat (szintén pipa).

"Rinyálni biztos a te családodban szoktak, ha nem találsz kulturáltabb kifejezéseket a szótáradban."

Nope, én kaptam rendes nevelést a szüleimtől és a hisztit csírájában elfojtották, egyébként nagyon helyesen.
Lehet, hogy nálad nem rinyálásnak hívták, de attól még a hozzászólásod az, mit szépítsünk rajta?

"3. Örülök, ha jól megélsz. Vajon én miért nem feltételezem, hogy kitaláltad, meg ilyesmi?"

Összekeversz valakivel, nem írtam sehol, hogy a diplomáid kitaláltak.

"Viszont korlátolt szemléletre vall, hogy több diploma nem lehet egy adott, szintén piacképes szakmához tartozó több képzés, ami egy bizonyos szakterületen mélyíti el a tudást. Aki több iskolát végzett, nem feltétlen diplomahalmozó sok büfészakkal."

Az vall igazán korlátolt szemléletre, hogy azt gondolod, a diplomám megszerzése óta nem is tanultam semmi újat, nem vettem részt semmilyen szakirányos képzésen vagy tettem vizsgákat, amik a szakterületemhez kapcsolódnak.

"De itt jutunk vissza ahhoz a hozzászólásoddal, hogy valaki beéri azzal amit egyszer kiizzadt magából, van egy diplomám és ez már elég is, hogy ellegyek kevés munkával. Ha ez elég, akkor neked már kész az életed... Örülj neki."

Na, ebből a kommentedből látszik, hogy miért is vagy karrierista. Számodra csak a munka létezik, abban akarsz minél inkább előrejutni és mástól is azt várod, aki pedig nem felel meg a mércédnek, azt lenézed.
Számomra a munka csak egy terület, amiben már elértem egy elég jó szintre, de még ott is folyamatosan fejlődök. Viszont van még ezernyi más dolog az életben, amiben az ember mehet mindig előrébb. Nálad ez láthatóan nincs meg, te csak egy dologra, a munkára tudsz koncentrálni.

bron32 2016.10.15. 12:29:44

@HoppJúlia:

"nőként, ennek csak annyiban van jelentősége, hogy kimutatott: ugyanabban a munkakörben ~20%-kal kevesebbet keresünk"

Ezt úgy érted, hogy ha felvesznek 5 nőt és 5 férfit ugyanakkor, ugyanoda, a nőknek 20%-kal kevesebb kezdő fizetést adnak?

2016.10.15. 17:11:56

@bron32:
Ne foglalkozz vele, csak hazudik. Feminista.
Bizonyított már egy jó ideje, hogy azonos munkakörben nemigen van olyan, hogy többet keres a férfi. Elég ritkaság, és ráadásul néha a fordítottja is előfordul.
Pl. ott vannak a katonák, ahol a nőknek plusz juttatás jár csak azért, mert nők. Vagy az a jelenség, mikor a rendőröknél, katonáknál azonos fizetésért a nőnek kisebb követelményei vannak, mint a férfinak.

Szóval feminista, avagy feminista agymosott véleményére ne adj. Olvasd el inkább ezt. A TÁRKI, az Egyenlő Bánásmód Hatóság által végzett kutatás eredménye:
www.ferfihang.hu/2013/12/21/berkulonbseg-a-kiirthatatlan-feminista-hazugsag/

Bicepsz Elek77 2016.10.27. 11:23:52

Szerintem kimaradt a katonaskodas. Mar vagy 200 eve kotelezo volt, altalaban 2+ evre. Egyreszt kiszakitotta a szülőktől az embereket, masreszt fegyelmet es fizikai edzettseget adott, harmadrészt uj világokat stb. ismerhettek mega saját addigi lakhelyukon kívül Sokan akkor házasodtak meg. Szoval jo dolog is volt igensoj szempontbol(az USA ban csak 1941-1975(?)között volt, Európában joval tovabb) . Mellesleg férfiakat is tartott tavol a"piactol".
A Mama hotel elkerülhetetlen a mai tarsadalmakban. A hosszú beke 1945 ota de foleg 1990 ota elnoiesitette a nyugati társadalmakat.

Reactor 2018.07.06. 02:25:26

Nevetséges műbalhé ez a "mamahotel" körül. Ez is csak egy ürügy arra, hogy az adott lány miért nem jön össze az adott pasival - se több, se kevesebb.
A "mamahotelezők" döntő többsége nem azért dekkol a szülői házban, mert az neki olyan nagyonnagyon jó, hanem mert erre futja, pláne a népesebb családoknál, ahol az örökségéből is maximum használt ezeröcsi Ladára futná, lakásra nem. Manapság baromira elszálltak az ingatlanárak, rengeteg a csaló ingatlanos és lakásmaffiózó, önálló kecót szerezni a magyar fizetések mellett "misön impászibül", és itt most abszolút nem a fővárosi lakásokra kell gondolni, vidéken se jobb a helyzet. Múltszázadi vályog parasztház, amiben klotyó sincs, minimum 5 millió, de ha nagyobb a kereslet a lakáspiacon, a tulaj még feljebb srófolja az árat. Egy alacsonyszintű városi lakás, mondjuk egy panel cirka 10 misibe fáj. Családi házat pedig örülhetsz, ha 15 millióért kapsz (kétszobásat). Hiába akarna elköltözni a "mamahoteles", ha nincs miből. Még akkor is 3-4 évig kéne spórolnia, ha mittomén, senior szoftverfejlesztőként havi félmillát visz haza tisztán. Az építkezés pedig még ennél is drágább.
Persze, lehet albérletbe is menni, a gond csak annyi, hogy egy szög nincs a falban, ami az övé lenne, plusz ha valaki ráígér az illetőre, a főbérlő úgy kivágja mint a közmondásos négylábú állatot szarni, mert neki a bevétel a lényeg. Azonkívül, ha valami elromlik az albérletben, a tulajnak nem lesz sürgős megcsináltatni, az albérlő meg miért csináltatná meg a másét?
SZVSZ aki nem tudja zsebbű' kicsengetni egy lakás árát, az ne "mamahotelezzen" másokat, mert még a végén segg lészen a szájából.
A "Pán Péter" egy másik röhejes műbalhé, ennek igazából nincs köze a lakásproblémához, ezzel a címkével azokat fikkantják, akik próbálnak megőrizni valamit a gyermekkorából, ami fényévekkel jobb a felnőttéletnél? Vagy lemaradtam valamiről, és 30 felett kötelező besavanyodott karótnyelt lárvaarcú mizantróp búskomor szerencsétlenséggé válni, csak mert az a "felnőttes" és "érett" viselkedés? MegaLOL :DDDDDDDDDDDDDDDDDD Tényleg baromi bizalomgerjesztő, mikor egy 40 éves úgy viselkedik, mintha 80 lenne :DDD
Persze nekem mindegy, lehet pánpéterezni, én meg savanyúuborkázok akkor, kettőn áll a vásár.

@a nemzet fogatlan provokátora: Puncs.hu. 'Nuff said.

@midnight coder: Amíg egy határral odébb a mekis burgerforgató annyit visz haza, mint idehaza egy senior programátor, addig nem kéne a tudás létét/nemlétét firtatni.

@Fenek Elek: Hogy ne az övéké fogyjon! A gazdag emberek jellemzően sokkal kapzsibbak, mint a szegények, azt a 2 fillért is jól meg kell bszni röptében...

@Mallowan: A nagy áldozathibáztatás közben azért utánanéztél, mennyivel is élünk rosszabbul a gengszterváltás óta? 4,6 millió nincstelenünk van, a Matolcsidióta meg nagy pofával kijelentette, hogy 47 ezerből meg lehet élni. Egyikről sem az átlagférfi tehet, te mégis őket okolod ezek miatt.

2018.09.19. 14:19:12

@KUNTYI: milyen kéglit vettél te 7 és félből 2016-ban? :D békés megyében egy félkomfortos 1,5 szobás vályogházat? :D
mert élhető helyen te nem kapsz garzont 12 alatt az kurva élet. és akkor még mellé tarts meg egy jobb melót 8 évig folyamatosban mire össze kuporgatsz te egy garzonra, elmesélem mire össze jön a lóvé rá addigra pár millióval vastagabb lesz az ára mint mikor elkezdted, itthon te ennyiből nem költözöl normális helyre, ezzel etesd az öreganyád a tolószékben.

2018.09.19. 17:01:35

@tnsnames.ora: az mindenki magánügye és maszek nyomora ha phD-t tesz azért hogy a szaros guglinak dolgozhasson a többi droid közt, semmi nem kényszer, követelni meg gondolkodni lehet mindenféle baromságban az más kérdés ki fogja megütni ezt a mércét a jelentkezők közül.

@Mallowan: mondjuk esetleg család alapítás előtt közösen össze kaparják ketten az egzisztenciát? ilyen egyszerű logikus dologra nehéz eljutni egy pinával a lábad közt, pedig magadat olyan kurva sokra tartod, de azt képtelen vagy össze rakni fejben hogy egy mai magyar fizetésből te nem fogsz eltartani egy családot magadon kívül. ennyi.
ja persze tegye bele a sok kis lotyó a seggét a készbe amit 10 év alatt kapart valaki össze mert nekik a komplettre tálalt asztal kell a végén csak mert úgy képzelik hogy az nekik jár, azt meg a nagy lófaszt mama!

@jotekony koc: még jó hogy nem szóltak rá semmit, elvégre a nők ugyanezt csinálják vissza felé, nehogy már ne legyen valakinek szerencséje egyszer pasi létére!

Reactor 2020.01.19. 02:32:34

@Valakiateleprol: A megoldás alapból az volna, hogy bérúniót, vagy nyugati szintű fizetéseket adni az átlagembernek. Hegyeshalmon túl ez már a gengszterváltás óta nem téma; ezzel szemben idehaza minden csak romlott az elmúlt 30 évben: egyre csak fogy a nemzeti vagyon, a forint folyamatosan romlik, zsinórban szűnnek meg a munkahelyek, a megmaradtaknál pedig a főnökök mind dilettáns rabszolgahajcsárok, akik normális fizetés gyanánt odavágnak az alkalmazottnak egy marék gombot.
Nem véletlen, hogy aki teheti, menekül Orbánisztánból, mint a patkányok a süllyedő hajóról. Ez a hely egyszerűen élhetetlenné válik. 2012-höz képest 8 helyet estünk vissza a GDP-listán. Anno Banglades és Pakisztán jócskán lemaradva kullogtak mögöttünk, mára mindketten megelőztek.

Mallowan-on pedig ne nagyon húzd fel magad. Az ő ideális világképe az, hogy PÁRkapcsolat címén minden a pasin múlik, mindenért a pasi felel, ő pedig nagy kegyesen a lábaközével fizet. Ő nem "mamahotelezik", inkább "pasihotelezik". Az sokkal jobb, ugye. Valahol a laposférgek és a levéltetvek szintje között van félúton ezt a stikkes nyomoronc.
süti beállítások módosítása