Hogyan kommunikálnak el egymás mellett férfiak és nők?
2017. május 30. írta: George Herceg

Hogyan kommunikálnak el egymás mellett férfiak és nők?

veszekedes.jpg

Kata jelenleg nem boldog. 5 év után elköltözött a közös házból ahol barátjával, Péterrel éltek együtt. Ülünk a presszóban és hallgatjuk Katát, aki elmondja miért döntött úgy, ahogy. A mondatok, melyek kijöttek a száján, bármelyik Barátok közt részben, vagy brazil szappanoperában elhangozhattak volna.

  • Tudod, elegem lett abból, hogy úgy kell viselkednem vele, mintha az anyja lennék. Hogy nem veszi észre, amikor megbánt. Nem figyel rám eléggé. És különben is. Legalább feleségül elvehetne ennyi év után, de eszébe sem jut, pedig direkt mutatom neki a neten a szebbnél-szebb esküvői ruhákat és helyszíneket, de ő csak elvonul a gépével és kész. Ha minden úgy maradna, ahogy most van örökre, Péter azzal is teljesen elégedett lenne.

Nem akarom Katát megbántani, de mint férfi muszáj, hogy a nem jelenlévő Pétert vegyem védelmembe.

  • Beszéltetek ezekről a problémákról? Lehet Ő sem érezte már jól magát ebben a kapcsolatban. Kettőn áll a vásár mindig.

Kata szőke fürtjeit hátradobja a homlokáról és fúj egyet.

  • Miért kell nekem minden dolgot a szájába rágnom? Miért nem tudja ennyi év után, hogy mit szeretnék? Annyira figyelmetlen, hogy nem ért a finom utalásokból, a gesztusokból. Olyan mintha nem lennének érzelmei. Ül abban a langyos vízben, amit kapcsolatnak nevez és kész. Nekem kéne ránevelnem arra, hogy hogyan kell egy nővel együtt élni? Ezt a szüleinek kellett volna megtenni. Ez nem az én dolgom.

Másik nap, másik presszó. Jelenleg Péter sem boldog. Arcán kiütközik a világfájdalom és az elmúlt esték italozásainak nyomai. Ha azt mondom megviselt, az nem írja le megfelelően a karikás szemeket és a barázdált arcot.

  • Én nem értem a nőket. Főleg a saját nőmet nem. Régen olyan eleven és vidám volt. Most meg teljesen becsavarodott. Semmi nem jó, amit csinálok. Ha magamtól elvégzek valami ház körüli melót, az biztos nem felel meg neki, ha meg nem csinálom meg, akkor nem segítek és hagyom egyedül szenvedni. Néha minden ok nélkül csapkod és szabályos hiszti rohamokat produkál. Ha megkérdem mi a baj, akkor rávágja, hogy semmi és folytatja tovább.
  • És amikor éppen nyugalom van, akkor nem próbáltad meg kihúzni belőle, hogy mi bántja? - Tapogatózom.
  • De persze. – Péter elmereng – De csak valami érzelmi sivárságról és meg nem értettségről hadovált. Meg, hogy nem érzi nőnek magát mellettem. Mi az, hogy nem érzi nőnek magát? Szoktam elvinni ide-oda, járunk nyaralni, van társadalmi életünk, kap ajándékokat, virágot is, és nem csak születésnapokon. A szex is rendben van. Akkor mégis mi a baja?

Ezt a kis valós példát, azért írtam le, mert kitűnően bemutatja, hogy mennyire másképpen kommunikál férfi és nő. A nők egy olyan elvárást támasztanak, melyeknek rengeteg férfi nem tud megfelelni. Ez pedig a gondolatolvasás tudománya. Kata sem értette, hogy sem a finom utalások (esküvői ruha), sem a duzzogás, sem a hiszti nem üti meg Péternél azt a kommunikációs ingerküszöböt, aminek segítségével átmenne az üzenet, hogy pontosan mit vár el a társától. (ugyebár elsősorban esküvőt és imádatot) Mivel Péter ezen a teszten megbukott, ezért Kata a férfiasságát vonta kétségbe. Erre utal, a nem vagyok az anyja kitétel, tehát gyerekesnek tartja a másikat. Innen valószínűleg már nincs vissza út, a szakítás borítékolható, mert a nő szemében Péter már nem férfi, tehát nem lehet szerelmi partner, viszont hasznos lenne, ha Kata a következő kapcsolatában már elfogadná, hogy a férfiaknak konkrétan és szemtől-szembe kell megmondani, hogy mit szeretne tőlük, különben a konfliktus újra és újra ki fog alakulni, csak más férfival kapcsolatban.

Nézzük Péter oldalát! Ő azon kívül, hogy kiderült róla, hogy nem gondolatolvasó, szintén rosszul kommunikált. Ő tettekkel fejezte ki ragaszkodását a nő iránt (szállítás, nyaralás, ajándékok). Ez mind szép és jó, de kevés. Kellenek a szavak, a gesztusok és a figyelem, vagy legalább a figyelés látszata. És persze ha akarta volna, akkor meg kellett volna kérnie a kezét. Ha azonban nem házasságpárti jobb kommunikációval az esküvőt is és a szakítást is elkerülhette volna. Az is tipikus volt, hogy amint Kata behisztizett, Péter rögtön passzivitásba vonult és találgatott, ahelyett, hogy határozottan megkövetelte volna az őszinte és egyenes beszédet a nőjétől. Sajnos ez tipikus férfi betegség, de remélhetőleg a tanult az esetből és a következő hölgynél már rutinosabban fog a „jéghegyek” között lavírozni.

Mennyivel egyszerűbben lehetne megoldani a párkapcsolati problémákat, ha nők nem a gondolataikkal, a férfiak meg nem kizárólag a tetteikkel kommunikálnának egymással. Kérdés persze, hogy a nyílt és őszinte beszélgetések eredményét mennyire lennének képesek elviselni a felek, hiszen esetleg olyan dolgok és vágyak is felszínre törhetnek, melyeknek egyik, vagy másik fél nem nagyon örülne. De ez már egy másik történet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr1812552095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2017.05.30. 20:23:21

Nem, ez nem kommunikációs probléma.

Kata tipikus szappanoperás nő: azzal van elfoglalva, hogy mit VEHET KI a kapcsolatból, eszébe se jut, hogy BELE TENNI kellene valamit.

Kata kb 32 éves, ha jól saccolom. Nagy büszkén kilépett a kapcsolatból, pedig ez volt élete utolsó esélye, hogy ne vénkisasszonyként, macskák között öregedjen meg.

Péter meg talán 35 éves. Van háza, fél éven belül beújít oda egy 25-28 éves csajt. Vele is rendben lesz a szexuális élete, járnak majd nyaralni, meg társasági életük is lesz, ajándékok, csoki, virág, satöbbi.

Kata túlértékeli magát, Péter meg alul. Kata már lefelé csúszik az SMV görbén, Péter meg felfelé araszol. Ez van, game over. Ezen kommunikációval nem sokat lehet javítani.

Untermensch4 2017.05.30. 21:03:07

Van egy, ilyen kommunikációs témába vágó könyv:
www.libri.hu/konyv/barbara_pease.miert-nem-kepesek-tobbfele-figyelni-a-ferfiak-es-miert-nem-tudnak-eligazodni-a-terkepen-a-nok.html
Ezt érdemes a nőnek és a ffinak elolvasni és megbeszélni, egy csomó egymás melletti elbeszélést meg lehet vele előzni.

2017.05.31. 23:46:28

A nő ott baszta el, hogy összeköltözött a pasival. Attól kezdve már minek venné feleségül a pasija, ha úgy is ott van minden nap? Hisz az csak egy papír, mondják a ffiak. És sok nő is ugyan ezt szajkózza, de amelyik nő azt állítja ,hogy neki nem fontos a papír, az mind hazudik!

Untermensch4 2017.06.01. 18:37:10

@Diorella Queen: Pedig tényleg csak egy papír. Összességében nem is okoz több pozitív mint negatív dolgot az ember életében. És röhejes hogy az állam lefénymásolta az egyházi monogám házasság intézményét.
Ha nem költöznek össze, a pasi akkor sem lenne képes a gondolatolvasásra.

2017.06.10. 16:18:09

A posztban Kata és Péter nem szerették egymást, nem volt köztük egy intim légkör amiben mindketten elmondhatták mit szeretnének. Valószinű egyikük sem tudja mi az intimitás, se azt hogy mi az elköteleződés.
Egy szerelmes férfinak le kellene, hogy essen atantusz, ha a kedvese esküvői dolgokra célozgat, akkor mit is akar.
Ha meg a pasi nem akarja ezt akkor meg kell beszélni.
De azért egy csajnak azt kezdeményezni nyiltan, hogy "figyu, vegyél már el feleségül" - ez végtelenül kiábránditó nyomor szint.
Érzelmi nyomoroncok mindketten.

erkölcsi hulla 2017.06.13. 21:53:04

@Diorella Queen: Hogyne lenne fontos a papír. Kell a vagyon felezéséhez, és a gyerektartás igényléséhez. :D

2017.06.15. 12:17:59

@Untermensch4: Nem kell gondolatolvasni. Elég csak a pasinak figyelmesen meghallgatni mit mond a csaj, közben lehet bókolni is :)

bron32 2017.06.20. 15:18:02

Elég lett volna az egyik félnek egy kicsit jobban figyelni a másikra, akkor nem jutottak volna idáig.

@Diorella Queen:

Szerintem pedig nagy hiba lett volna házasságot kötni úgy, hogy 2 napig sem éltek együtt addig.

Ott rontotta el a nő, hogy nem dobta ki a férfit 1 év tétlenség után. Tétlenség alatt azt értem, hogy nem jelezte a férfi, hogy komolyak a szándékai. Csak a nő idejét rabolta.
süti beállítások módosítása