Kifuthat-e a férfi az időből?
2017. június 19. írta: George Herceg

Kifuthat-e a férfi az időből?

futo.jpg

Mennyiszer hallhatják a fiatal nők, hogy „Vigyázz, ki ne fuss az időből!”, vagy azt „Ha most nem állapodsz meg, akkor macskás öregasszony leszel!” És a férfiak? Mi nem tudunk kifutni az időből? Tényleg igaz, hogy akár 60 felett és képesek lehetünk családot alapítani? De vajon jó ez a családnak?

A jelenségnek három aspektusa van: egy biológiai, egy társadalmi és egy pszichológiai. A biológiai képlet egyszerű. A hímivarsejtek lassabban öregszenek, mint a petesejtek. Elméletben tehát semmi akadálya nincs a senior apává válásnak. Vannak azonban kockázatok. Az öregedéssel, az alapanyag minősége romlik, nő a genetikai rendellenességek lehetősége. Sok férfinál a mennyiség is a kritikus szint alá csúszhat. Biológiai értelemben tehát a férfiak is „kifutnak az időből” csak később.

Társadalmi szintén a probléma a késői családalapítással ott van, hogy mivel a nők termékenysége rövidebb ideig tart, ezért jóval fiatalabb hölggyel kell összeállni e célból, és itt nem 10 év, hanem 20-25 év korkülönbségről beszélünk, ami azért a hazai középosztályban ritka. Ekkora korkülönbség mellett egy párkapcsolat általában nagy vagyoni különbségek mellett és viszonylag rövid ideig működik. A férfiaknak tehát nemcsak a saját egészségi korlátaikat kell figyelembe venni, de a potenciális partnerek egyre csökkenő számát is. Ráadásul a férfiak élete a száz évvel ezelőttihez képest jó nagy ütemkésébe került. Míg a nemi életet egyre korábban kezdjük, addig a felnőtté válás egyre jobban kitolódik. A felnőtté válással együtt járó leválás a szülőktől, az önálló lakhatás megteremtése és az egzisztencia kiépítése a 30-as évekre tolódott. Viszont amikor ez megvalósul, akkor sokan még élvezni szeretnék a szabad és önálló, kötöttségektől mentes, felnőtt életformát. Ebből következően a mai átlagos, magyar férfi 35-45 év között érik meg minden formában a családalapításra. Persze kérdés, hogy ebben a korban éppen van e mellette megfelelő partner ehhez.

A késői gyermekvállalással megnő a lehetősége annak, hogy az apa nem látja a gyermekét felnőni. Figyelembe véve a magyar férfiak várható élettartamát, ami 71,6 év, könnyen kiszámítható, hogy aki 50 éves koráig vár a családalapítással, az elhalasztja az utódok felnőtté válásának megélését.

A kérdés pszichológiai vetülete, hogy ahogyan öregszünk, egyre kevésbé van meg bennünk a partnerrel és a gyerekekkel szembeni türelem és alkalmazkodóképesség. Aki évtizedeket élt le egyedül, vagy rövid kapcsolatokban, az őszülő fejjel, nehezen viseli mindazt, amivel egy család jár. Az ilyen családba születő gyermekeknek sem optimális ez a helyzet, hiszen időben annyira távol kerül egymástól az apa és az utód generációja, hogy aligha valószínű, hogy megérthetik egymást. Ráadásul az egyik szülő elvesztését tinédzser, vagy fiatal felnőtt korban, még ha nem is „rendkívüli okból”, hanem pusztán a biológiai determináltság okán következik be, sem könnyű elfogadni és feldolgozni.

Az ember legnagyobb ellensége a múló idő, még mi férfiak sem tudjuk kicselezni. Talán rajtunk kisebb a társadalmi nyomás, de ha magunkba nézünk, mi sem halaszthatjuk életünk egyik legfontosabb döntését a végtelenségig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr1012605349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Torz 2017.06.19. 21:33:47

Mesterem elvált 62 évesen, hogy új felesége legyen. Két gyereke lett tőle, most 77 az öreg. Biológiai, társadalmi és számára pszichológiai probléma sem volt, ahogy írja. A gyerekeknek viszont k*rva sz*r az egész helyzet, nyilván. Amúgy hiánypótló cikk, a példám egyedi.

Brix 2017.06.19. 22:00:44

50-60 évesen az ember már nem talál fogamzóképes nőt, ha nem tartozik a társadalom felső 5%-ba. A 20-38 év közöttti nők , az ilyen korú férfiakkal már állnak szóba, csak kivételes esetben...

E.T.A. 2017.06.19. 22:25:34

Azért ha egy férfi ad magára, nem iszik, nem dohányzik, rendszeresen sportol, akkor akár idősebb fejjel is találhat magának fiatalabb nőt, ellenben a nők hamarabb elsorvadnak, egy 40 -50 éves nő nem nagyon kell már senkinek sem.

Sandor Akarki 2017.06.19. 23:50:43

A fogamzóképes nők külföldön vannak. 90%-ban. Becserkészik a gazdag angol-német férjet és lecsapnak.
Hány olyan vegyesházasság van ahol a férfi a magyar? Ehhez képest hány olyan ahol a nő?

Untermensch4 2017.06.19. 23:58:55

@Sandor Akarki: " Becserkészik a gazdag angol-német férjet és lecsapnak."
Egy részüknek meg akkor jön meg az élet-(és szaporodási)kedve amikor kimásznak a medencéből nyugatra és látják hogy máshol hagyják élni az alattvalókat.

odamondó 2017.06.20. 02:35:37

Utolsó előtti bekezdés elejétől a végéig hülyeség.

Amúgy igen a férfiak is kifutnak az időből, de ez az egész kölcsönösen történik. Ha egyetlen nő sem akar 20 évesen gyereket akkor egy férfi hogy akarjon 28 évesen gyereket ha egyszerűen nincs kivel. Aztán valahol lakni is kell tehát tényleg 35+ simán az első gyerek.

murray 2017.06.20. 08:46:34

egy férfi már 40 felett kifutott az időből. ha eddig nem kellett senkinek vagy nem jött össze, ő már nem szokik hozzá egy feleség hisztijéhez. így szokta meg. ismerek párat.

ha meg elvált és ha van egy csepp esze nem lép bele ugyanabba a csapdába újra, ezentúl éli vígan az életét.

kisrednek 2017.06.20. 08:58:00

Hát először is, lehet hogy a „alapanyag minősége romlik”, de ha a szülők bármelyike 40 feletti akkor kötelező a gyerek születése előtt, még a terhesség első 3 hónapjában bizonyos vizsgálatokat elvégeztetni. Ha probléma van, a szülők meg az orvosok döntenek. Valahol azt olvastam, hogy az idős szülők (jellemzően az apa) gyerekei között sokkal kevesebb a problémás gyerek. Hát ezért.
Másodszor. Akit pedig zavar a gyerek, nincs meg a türelem és alkalmazkodó képesség, általában eleve bele sem megy ilyen helyzetbe. Viszont akit nem zavar, az hozzáfiatalodik a családhoz, kapott 20 évet ajándékba a sorstól. Van ilyen a ismeretségi körömben.
Harmadszor, ismét csak ha valakinek nincs meg a lelki, fizikai egészségi kondíciója nem vállal fel ilyen helyzetet. De aki nem iszik, nem dohányzik, sportol, az bízhat abban, hogy megéri az 55 éves korában született gyermeke felnőtt korát. A villamos meg 20 évesen is elüthet valakit, és az sem éri meg a gyermeke felnőtt korát.

NagyLaszlo137 2017.06.20. 09:21:24

Sziasztok,
40eves vagyok es ugy nez ki hogy csak most sijerult nekem is a normalis emberek koze kerulnom. Tavalyelott talaltam meg a parom es ha minden ugaz most mar terhes is.
Banim es sajnalom h mar 40 vagyok ebben a pill es igazay adok a cikk irojanak es sok hozzaszolonak is.
Szerintem ez a neoliberalizmus egyik oka h ez tortenik aztan importaljak a gyerekeket. A media is elferditett azt gondoltam eddig h csak Pamela Anderson igazi' meg tenyleg sok lany is azt gondolja h csak a penzes-kigyurt pasi az igazi es akkor eddig enhem elkerultek a lanyok.
Szoval nem konnyu az egesz de a bisztos a legszebb erzes es a legragabb vagyon!!

Duplaxiii 2017.06.20. 10:06:48

Érdekes és valós kérdéseket feszegető írás!
Sok tévedéssel, melyek jellemzően sztereotípiákra, előítéletekre épül.
Nekem több barátom vállalt új családot 50 felett, többen az előző feleségük halála után, ahonnan nem volt gyerekük. Mind egészséges ma is, bőven 70 felettiek, az új családból a srácok egyetemisták. Itt egyik férfi sem volt a felső 5% tagja, igaz közmunkás sem, hanem megfelelő állapotú értelmiségiek. Volt aki nem vállalt gyereket a válás után, az új 50 feletti családjából pedig már a második feleség is meghalt, a férfi most egyedül él.
A férfiak és a nők evolúciós görbéje más! Minél idősebb kort vizsgálunk, annál nagyobb korkülönbség ideális, hiszen a nők öregedése gyorsabb a férfiakénál. Egy férfi 50-70 között nem sokat változik, míg egy nő 50-70 között rengeteget. Egy 60-as férfi még potens és életerős, a 60-as nő maximum ideális feleség és nagymama...
Az egzisztencia csak a gyerekvállalásnál szempont, hiszen az pénzbe kerül, így egy 60-as átlagember a nyugdíj előtt már ilyen okokból sem vállalhat új családot, tehát lényegtelen a körkülönbség, egy még gyereket akaró 40-es nő nem fog "megállapodni" mellette. Kivéve ha a 60-as férfi tehetős és a nőnek már vannak gyerekei, de ez nem család...
A férfi tehát csak egészségügyi okokból futhat ki az időből, minden más esetben 50 felett már ő van a nyeregben! Ő választhat, hogy ha akar, milyen célból válasszon párt, azaz milyen életkorúra vadásszon.
A 35-45 éves női halmaz meg egy darabig még reménykedik egy 25 éves nagyfarkú hercegben, aztán bemenekül a 55-60-as valódi férfi odujába!

Duplaxiii 2017.06.20. 10:15:03

@NagyLaszlo137:
Elég közel vagy a valódi okokhoz, de pontosítanék.
A globalizált marketing, a jóléti társadalom 25-30 év alatt torzított el egy generációt és még jobban torzítja ma a PC és gender elvekkel a aktuális társadalmi halmazt.
Lényeg volt a "fogyassz" elv és a fiatal halmaznak kitalálta a szingli-kategóriát, hogy ne családban, szerelemben gondolkodjon, hanem a plázákban, a bulikban, vegyék át a férfiak szerepét! Majd mellérendelték a metroszexualizmust, amivel a férfihalmazt is besorolták! Nem azért jó a borotvált pöcs, a dezodorok és a buzistílus, mert az menő, hanem mert így még több borotva, illatszer adható el, a divat az uniszex miatt olcsóbban forgalmazhat többet.
Ez a generáció ma a 40-es, és ezek a legproblémásabbak.
A fiúk nem tanulták meg az evolúciós alapokat, már nem "vadászni" jártak a lényok után, nem udvaroltak (kinek???), hanem pláza, bulik, egységesített programok jellemezték a kritikus időszakukat.
A mai 20-25-ös korosztály még rosszabb, mert nekik már ott a végső megoldás! A hálózat, az internet és ők már ezen keresztül irányíthatók! Ők már a párkeresést is egy virtuális azonnali baszásként élik meg...
Szóval ti, 40-esek már szenvedni fogtok, mert a problémáitok többsége nem javítható, hiszen azokra 14-17 éves korban kellett volna már megoldást találni.
Örülj, ha megtalálod a megfelelőt és vigyázz rá!

Duplaxiii 2017.06.20. 10:18:35

@murray:
Te valójában másról beszélsz. Az a férfi, aki 40-es korára nem állapodott meg, nem elvált, hanem folyamatosan egyedül élt, nem családra nem alkalmas már, hanem a közösségi életre sem!
Az egy deformált halmaz, nem érdemes a poszthoz behozni őket.
Egy 35-40-es nő is beteg, ha eddig egyedül élt és most akar átkapcsolni feminista függetlenből családanyává.

Cunctator (törölt) 2017.07.16. 22:23:10

Csak a nők futnak ki az időből. Mint aki 25 évesen 50-nek néz ki.

Bicepsz Elek 2017.09.19. 23:37:24

Sokfel ember van. A gyerekvallalas inkabb penz es elhatarozas kerdese, nem kor kerdese. Sokan csinalnak 2-ik es 3-ik csaladot vagyis tobbnejuek idoben eltolva. Most joval tobb fiatal(60 alatti) ferfi el, mint no(mert nincs haboru), igy a nok vannak helyzetben.
youtu.be/YwZ0ZUy7P3E

tikk 2017.10.08. 23:02:52

csaladhalo.hu/egeszseg-es-lelek/egyre-kisebb-esely-drasztikusan-csokken-a-ferfiak-spermaszama/

Hát azért én most két harmincas párt ismerek, mindkét férfi sajnos terméketlen, ez már náluk sem életkorfüggö .
süti beállítások módosítása