Mi az az etikus nőzés és miért nem működik a gyakorlatban?
2017. november 09. írta: George Herceg

Mi az az etikus nőzés és miért nem működik a gyakorlatban?

udvarlas_1.jpg

A glossza.blog.hu egyik bejegyzésében fejti ki a szerző, hogy mit ért etikus nőzés alatt és ez milyen viselkedési formákat követel meg. A cél, hogy ne válhassanak az emberek (persze leginkább a férfiak) szexuális zaklatóvá, ami most ugye nagyon aktuális probléma. Aki a teljes bejegyzést szeretné elolvasni, annak itt a link:

http://glossza.blog.hu/2017/11/04/etikus_nozes_avagy_hogyan_keruljuk_el_hogy_zaklatassal_vadoljanak

Lássuk tehát az etikus nőzés szabályait:

- Az emberi kommunikációban normális és mindennapos jelenség a félreértés. Épp ezért az etikus nőzés/pasizás a folyamatos visszacsatolásra épít: abból, hogy a közeledés legelső lépése (szemkontaktus pl.) sikeres volt, csakis arra következtetünk, hogy a következővel próbálkozhatunk, de nem többre. Abból, hogy a kolléganőd elmegy veled ebédelni, nem következik az, hogy le is akar veled feküdni. De még ha bele is megy a további közeledésekbe, az is lehet, hogy akár az utolsó lépés előtt meggondolja magát (ahogy neked is elmehet a kedved tőle menet közben). 

Teljesen korrekt megállapítás leszámítva azt, hogy a nők ezen irányú kommunikációja korántsem lineális, tehát a reakció a folyamat valamely szakaszában előre is ugorhat akár több lépcsőt, de vissza is. Amit elsőre elfogadott, egy másik alkalommal már visszautasítja, de előfordulhat, hogy a férfi még csak a csóknál jár, amikor a nő már továbblép a következő szintre. A nő mindig az adott szituációra mond nemet, ami nem jelenti azt, hogy az adott férfit utasította el. Másrészről a visszacsatolások sem mindig egyértelműek. A nők sokszor azért viselkednek félreérthetően, hogy biztosítsák a maguk számára az adott szituációból való menekülést.  Viszont ha a kedvezményező férfi egyenesen és félreérthetetlenül kommunikál, azzal az esetek döntő többségében elvágja magát az adott nőnél. Ez a csiki-csuki násztánc a legtöbb nőnél nem úszható meg.

- Vannak célszemélyek, akiktől nem várhatunk egyértelmű visszajelzéseket, ezért velük nem érdemes próbálkoznod, ha nem akarsz akár akaratlanul is zaklatóvá válni. Ide tartozik bárki, akivel valamilyen függőségi viszonyban állsz (akinek a tanára, főnöke, nagyobb tekintéllyel bíró kollégája, potenciális munkaadója, szakmai mentora, orvosa, terapeutája, segítője stb. vagy), és bárki, aki úgy érzi, sarokba van szorítva, túl „fiatal”, szende, naiv, túl részeg, be van drogozva vagy gyógyszerezve, eszméletlen, vagy valamiért éppen túl rossz lelkiállapotban van és túl gyenge ahhoz, hogy nemet mondjon, ha az ilyen irányú közeledés nem esik jól neki. 

Ezzel a megállapítással is egyet tudok érteni, azonban nehéz felmérni, hogy az adott partner mennyire van éppen sebezhető, gyenge állapotban. A bármilyen hatalmi, függőségi viszonyban levővel kezdeményezett közeledés szerintem sem elfogadható és kerülendő. Mondjuk azt nem értem, hogy akit a női szendeség indít be, az miért ne próbálkozhatna be, egy ilyen típusú lánynál.

- Érdemes mellőzni azokat a helyzeteket, amelyek alkalmasak lehetnek a másik megfélemlítésére, mert ezek azt eredményezhetik, hogy a másik félelemből nem mer nemet mondani (azaz az előző pontban szereplő "úgy érzi, sarokba van szorítva" kategóriába kerül és innentől a félelem veszi át a vezérlést). Nem szerencsés olyan helyre megbeszélni egy randit, ahol szabadon garázdálkodhatna akár egy darabolós gyilkos, vagy olyan helyre, ahonnan a másik nem tudna elmenekülni. Férfiként különösen ügyetlen húzás rossz (ezen belül szexista) vicceket mesélni (a jó vicc arról ismerhető meg, hogy - ahogy a jó szatíra is - az adott helyzetben erősebb félt figurázza ki, a rossz pedig arról, hogy az amúgy is gyengébb helyzetben lévőbe rúg bele még egyet), és nemtől függetlenül nem érdemes az exet becsmérelni (hiszen az is valamikor randipartner volt), mert sem a gyengébbe való belerúgás, sem a volt randipartner becsmérlése nem bizalomgerjesztő, hanem arra utal, hogy tartani kell tőled.

Nyílván ne szervezzünk randit tanyára, erdő közepébe vagy sötét teremgarázsba, de mondjuk azt nem tartom életszerűnek hogy a szexista viccek mesélése bármely nőből félelmet váltana ki, szerintem inkább elutasítást és undort.

- El kell felejteni a „vadászati” (a nő mint levadászandó préda), az „ostromolt vár” (a nőt addig ostromoljuk, amíg legyőzzük ellenállását és átadja nekünk a várat/testét, amely fölött ezután már nem ő uralkodik) és a hasonló, az ellenállás legyőzésére irányuló metaforákat. Ugyanis férfiként ebben az esetben a pozitív visszacsatolás hiányán hajlamos leszel átgázolni, hiszen az ellenállás ebben a paradigmában nem egy visszajelzés, amihez tartanunk kell magunkat, hanem egy akadály, amit le kell győzni, nőként pedig, mivel attól tartasz, megszólnak, ha "túl könnyen adod magad", nem mersz egyértelmű "igen"-t mondani. Ezek a metaforák késztetnek arra, hogy azt gondold (férfiként), a "nem" valójában "igent" jelent, illetve arra, hogy (nőként) "nemet" mondjál akkor is, amikor valójában kívánod a pasit. Ilyen körülmények mellett, azaz ebben a paradigmában lehetetlen a valódi visszacsatolás, kommunikáció, ezért soha nem zárható ki sem a zaklatás, sem a zaklatás vádja!

Majdnem lehetetlen egy több évszázados viselkedés mintát teljesen lecserélni. Erre jelenleg egyik nem sem képes. A nők kifejezetten elvárják, hogy teperjen értük a férfi, hódítsa meg őket. Ez a fentebb említett násztáncot jelenti. A dolog lényege, hogy a nők többsége még most sem mond igent egy férfinak elsőre, vagy másodikra. Akkor sem, ha az nagyon bejön neki, akkor sem, ha biztos benne, hogy a férfinek komolyak a szándékai. Ennek oka egyrészt az, hogy tényleg nem akar könnyen kaphatónak tűnni még saját maga számára sem, másrészt meg akar bizonyosodni arról, hogy a férfi a visszautasítások ellenére is elég kitartó. Ezért van az, hogy ha mégis lefekszik valakivel az első randin, akkor hihetetlen önigazoló elméleteket tudnak legyártani a nők (részeg voltam, szopás nem számít szexnek, sebezhető voltam, nem tudtam, hogy ez lehet belőle stb.) Magyarán, ha férfiként nem ostromoljuk a nőket, akkor nő nélkül maradunk és hallgathatjuk, hogy nincsenek már igazi férfiak. Az ostromló státusz a férfi kezdeményező szerepéből ered, ezért ha nagy ritkán egy nő kezdeményez, fel sem merül, hogy a férfi áldozat lenne ebben az esetben.

- Fontos tisztában lenni azzal, hogy a nők más téttel vesznek részt ebben a párkeresős játékban, mint a férfiak: 

- Azok a nők, akik magukévá tették azon paradigmák egyikét, amelyben a nőnek csak „komoly” kapcsolatban, szerelemmel összekötve lehet szexuális élete, és amelyben lenézik és megbélyegzik azokat a nőket, akik lazábban veszik a szexet, „túl könnyen adják magukat”, drágán (környezetük megvetésével) fizetnek a szexuális örömökért, ha nem kizárólag "komoly", azaz hosszú távú elköteleződést vállaló kapcsolat keretében élnek szerelmi életet. Aki ilyen közegben élő nőkkel ismerkedik, annak számolni kell azzal, hogy ezeket az elvárásokat számon kérik rajta („komoly” kapcsolat kényszere, gyerekvállalási kényszer, a válás kudarcnak minősítése és ennek megfelelően rossz szemmel nézése), rosszabb esetben manipulálással kényszerítik ki ezek betartását, ha meg nem tartod be, gaz csábítónak fognak tartani és joggal vádol majd a nő azzal, hogy visszaéltél a bizalmával (ugyanis csökkentetted az "értékét", a társadalmi státuszát abban a közegben). - Ha férfiként egy ilyen nővel ismerkedsz, érdemes elgondolkodnod azon, kell-e neked ez a „csomagajánlat”, mielőtt megteszed nála a következő lépést. Ha ennél szabadabban élő nőként ismerkedsz egy ilyen közegben élő férfival, akivel hosszabb távúnak ígérkezik a kapcsolat, azzal kell számolnod, hogy a környezete sosem fog teljes értékűnek befogadni (hanem a "laza" előéleted miatt kurvának tekint akkor is, ha a tisztes családanyákkal ellentétben soha egy fillérre nem volt szükséged a párodtól).  
- De a szabadabb, a szexuálisan aktív nőket nem stigmatizáló közegben élő nő is kénytelen jobban „vigyázni” magára. Az, hogy a társadalom egy jelentős része szexuális zaklatásokra, bántalmazásokra az áldozat hibáztatásával reagál, arra készteti az egyébként szexuálisan szabadon élő (vagy élni akaró) nőket is, minden férfiban potenciális bántalmazót
is lássanak és nagyon körültekintően döntsenek arról, kiben bíznak meg, hiszen ha mellényúlnak és bűncselekmények sértettjévé válnak, segítségre nem annyira számíthatnak, arra viszont igen, hogy még őbeléjük rúg bele a társadalom még mindig nem elhanyagolható része. Számszerűen és objektíve igaz, hogy a férfiak veszélyesek a nőkre: Magyarországon úgy évi bő ötven nő fizet az életével a párkapcsolatért, ráadásul gyakran azt követően, hogy már kilépett a bántalmazó kapcsolatból. 

A fentebb leírtak talán igazak voltak 20-25 éve és vidéken talán mai is azok. A nagyvárosi élet, a posztmodern individualizmus korában a szűkebb (család) és a tágabb (szomszédság, ismerősök) környezet kontrollja az egyén szerelmi élete felett teljesen megszűnt. Nem véletlen, hogy a szexuálisan szabados életforma elsősorban a városokra jellemző. Felnőtt egy olyan női generáció, amely ugyanazt a szexuális megítélést követeli magának, mint  a férfiak. Akárhány pasival fekszenek le, nekik az jár és senki ne kárhoztassa őket ezért, hiszen az ő testük, az ő döntésük. Ezen siránkozhatunk férfiként, nőként egyaránt, de nincs ellene orvosság.  Lehet etikusan nőzni, csak ahogy a fentiekből kiderül, az erősen csökkenti az eredményességet. A kérdés persze az, hogy az etikus viselkedés hogyan alakul később a kialakított párkapcsolatban, házasságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr8613217671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2017.11.09. 11:18:40

Etikus nőzésről nekem az dumáljon, aki életében látott már etikus pasizást:)

Idióták.

Serrin 2017.11.09. 11:44:55

Ok, tanár diákkal (korról függetlenül), meg eszméletlen személlyel nem "próbálkozunk", meg a disznó vicc tényleg nem nyerő ötlet. Ugyanígy nem szervezünk randit a sötét garázsba sem érthető okból.

Viszont valódi nőt nem láthatott, aki ezt az elméletet eredetileg kitalálta.
A másik lehetőség, hogy az ölébe hullanak a nők és neki semmit sem kell tennie érte. (gazdag, nagyon jóképű és hasonlók)
A harmadik, hogy egy szélsőséges feministától ered...

Ha egy férfi betartja ezeket az elveket, akkor egyedül marad.

2017.11.09. 14:36:24

@Serrin: "Ha egy férfi betartja ezeket az elveket, akkor egyedül marad."

vagy kicsit tovább keresgél, kicsit kevesebbet .szik a keresgélés ideje alatt is, és talál egy hozzá passzoló nőt.

És máris nem lesz annyi válás meg félrement kapcsolat meg család mint így.... hogy a kapcsolatok fele eleve a félrement kommunikáció miatt lett egyáltalán "kapcsolat", ... és vagy azóta is egymás mellett élve , egymás mellett elbeszélve tengetik napjaikat ... vagy elváltak, és ugyanúgy hiányos meg félrecsúszott kommunikációval keresik a következő és következő "partnert".

Ez a nőkre is érvényes.
Ahol nincs tiszta értés, megértés, ott csak félreértések sorozata van.
Mindkét nemnek meg kellene tanulnia emberként közeledni a másikhoz.
Most ilyen köztes állapot van: sokan még a régi mismásolás szerint gondolkodik, sokan meg már a kor szellemének megfelelően. A gond hogy ez nincs ránk írva, tehát igen nehéz kipuhatolni hogy melyik férfinél/nőnél jön be a tiszta beszéd és őszinte jelek, és hol "kell" a régi minden mást jelent mint amit mutat módon évődni... vagyis ezért szívás mindenkinek :).

MutánsJane 2017.11.09. 17:52:57

"Mindkét nemnek meg kellene tanulnia emberként közeledni a másikhoz."

Ez a kulcsmondat. Persze, amilyen sűrű sötét homályok itt a törzskommentelők, fogalmuk sem lesz, hogy ez valójában mit is jelent.

tireless treehugger 2017.11.09. 18:41:08

Ha jól belegondolok én mindig etikus voltam, mert hagytam magamat, de akkor ezek szerint megerőszakoltak a lányok. Segííííííítség!!!

2017.11.09. 18:49:28

@tireless treehugger:
"Ha jól belegondolok én mindig etikus voltam, mert hagytam magamat, de akkor ezek szerint megerőszakoltak a lányok. Segííííííítség!!!"

Azok nem a lányok voltak...
www.youtube.com/watch?v=nlGclIZV5JQ

tireless treehugger 2017.11.09. 21:42:01

@zombigyilkos:

üdvözlöm fartúró uram, mi járatban errefelé?,
azt a bemutatkozást nekem küldte?, nagy huncut maga hogy ilyenekben szerepel, tudja ezt a kedves férje?, na meg hogy idegen férfiakat szólít le a neten?, ne legyen már ennyire rámenős, nem az esetem!.

Rubasov et. 2017.11.10. 04:56:29

"A nők kifejezetten elvárják, hogy teperjen értük a férfi, hódítsa meg őket."

Én a magam részéről kifejezetten szánalmasnak tartom azokat a férfiakat(???) akik így viselkednek. Én azt látom, hogy a nőket az ilyen nyálgépek kifejezetten idegesítik, persze néha jól jönnek ego boost-nak (főleg szakítás után), de max. ennyi.

Amit látok az inkább az, hogy a nők a gerinces, véleményüket, gondolataikat, életfilozófiájukat, világnézetüket határozottan, de nem bunkó módon felvállaló férfiakat részesítik előnyben.

Amúgy szerény véleményem szerint a legtöbb fickó ott szúrja el, hogy semmilyen elvárása nincs a másikkal szemben, max annyi hogy nő legyen. Én is láttam már olyat, akinek minden mindegy odamegy mindegyik csajhoz, mindegy neki, hogy illik-e hozzá vagy sem. Aztán csodálkozik, hogy még szűz...

Rubasov et. 2017.11.10. 17:46:41

@zombigyilkos:

"Egyedül a bunkóságot nem venném bele. Ugyan a nő számára jobb, ha nem vagy bunkó, de ha az vagy, azért az sem akkora gond."

A bunkóságban csak annyiban értek egyet, hogy még mindig jobb, mint ha valaki papucs, de hosszútávon szerintem ugyanúgy kinyírja a kapcsolatot.

"-Majd pedig jön a bunkó de nem magabiztos.
(Ugyanis a bunkó férfi magabiztosnak tűnik, még ha nem is az.)"

A nem magabiztos, de bunkó szerintem a legrosszabb kombó, ami létezhet. Ilyen fickók nemhogy a kapcsolatig, de még a "szárazbarát" státuszig sem fognak eljutni. Egy papucsnak, ha legalább van egy szerethető tulajdonsága, a friendzone-ba eljuthat. A nők kiszagolják a hamis magabiztosságot, főleg az intelligensek, de még a kába diszkós Rozikák is rá fognak jönni pár hét után, hogy "there is a disturbance in the Force".

Én a magam részéről az összes fiatal srác és felnőtt férfi számára Eric Knight: Légy hű magadhoz című művét tenném kötelező olvasmánnyá minden évben legalább egyszer. Ahogy a férfi főhős viselkedik, azt hívják úgy hogy férfias viselkedés. Ezerszer jobb bármelyik redpill, mgtow, vagy pua írásnál.

2017.11.11. 00:36:06

"Mièrt nem működik a gyakorlatban?"
Azèrt, amièrt hosszútávon ellenben remekül beválik: mert unalmas.

tireless treehugger 2017.11.11. 10:39:29

@Inkábbolvass:

Tud izgalmas is lenni, csavarni kell a dolgokon.

Hogyan legyünk a kiszemelt nő "áldozata"?

Burgermeister 2017.11.11. 21:17:27

nem volt, nincs, nem is lesz
alfanak mindent lehet
bétának majdnem mindent lehet
zétának semmit, és ha bármit csinál az már zaklatás
és amikor egy nő mondja hogy basszál pinán fasszal (má' elnézést)
az zaklatás?

Burgermeister 2017.11.11. 21:19:51

@zombigyilkos: egyszer voltam ilyen szárazbarát státusban, abban tartott, de rájöttem...bosszubol amikor a csaj elaludt én meg rávertem, oszt cső, soha nem hivtam utána...remélem végleg rászáradt

MutánsJane 2017.11.11. 22:23:55

@Burgermeister: Ha utcán mondja egy vadidegen pasinak, aki nyilvánvalóan nem akar tőle semmit, akkor igen, egyértelműen zaklatás. Ha főnöknőként mondja egy ugyanígy tőle semmit nem akaró beosztottnak, szintén zaklatás, hatalommal való visszaéléssel megfejelve, ahogyan azt fentebb már másvalaki is megemlítette.

2017.11.21. 07:19:57

Szerintem most sem fordult ki a világ annyira magából, a szabályok nem változtak. A férfinak kell ostromolnia a nőt és nem fordítva.A férfinak kell mennie a nőhöz és nem fordítva.A férfinak kell a nő kegyeit keresni és nem fordítva. Én nem tudok olyanról hogy nő ostromolt volna pasast,vagy nő halmozta volna el ajándékokkal virágokkal a pasast mert akart tőle valamit.

2017.11.21. 07:28:43

Szerintem a munkahelyi zaklatásokkal meg annyi szokott lenni a baj mindössze, hogy ha a férfi nem veszi észre azt, hogy nincsenek jelek a nő részéről irányába,illetve ha félreért dolgokat és meggyőződése hogy szabad a pálya és úgy kezdeményez.Mert ha elutasítást kap,akkor utána már hiába mondja azt hogy elnézést,az elmaradt prémiumot vagy fizetésemelést is elég nehéz megindokolnia hogy nincs összefüggés az elutasítás illetve az elmaradt béremelés között. Ráadásul a dolog nem visszaállítható,nem tekinthető semmisnek egy kezdeményezés főnök/beosztott esetében.

MutánsJane 2017.11.21. 15:34:53

@Diorella Queen: "A férfinak kell ostromolnia a nőt"

Meg még a többi, ahogy megfogalmazod ugyanebben a hozzászólásodban, szerintem szélsőséges és elég rettenetes. Egypólusú, kiegyensúlyozatlan, átmenet nélküli. Szerintem meg pont az ilyen elvárásokat (a férfi, és csakis ő "ostromoljon") kellene már végleg a szemétbe vágni. Az ilyeneknek a következménye, amikor valaki nem képes elviselni / elfogadni a visszautasítást, és teljesen betorzul, aztán zaklatóvá válik, stb. stb. Blöeeeee. Én baromira nem szeretnék egy ilyen előre leosztott szerepes, sőt, megkoreografált társasjátékban részt venni. Az ilyenből teljesen kimarad az a tényező, hogy mindeközben legalább ugyanannyira emberek is vagyunk, mint amennyire nő, férfi, stb.
süti beállítások módosítása