Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Az 5 leggyakoribb női sirám és magyarázatuk
2017. november 30. írta: George Herceg

Az 5 leggyakoribb női sirám és magyarázatuk

crying-sad-woman.jpg

Néhány női blog és komment elolvasása után összeállítottam a leggyakoribb 5 női sirám örök listáját az aktuális partnerükkel szemben, okulásul a tisztelt férfitársaknak. Biztonsági öv beköt. Start!

  1. A férjem (barátom, pasim stb.) mindig csak dugni akar

Hát nem csodálatos, ahogyan a szerelem rózsaszín ködében egykor kedvelt közös tevékenység az évek múlásával a férfi állandó és kellemetlen zaklatásává válik? Hát, az az istenbarma férfi, az az ösztönlény állandóan a nőbe akarja rakni a farkát. Akkor is, amikor az haragszik rá, akkor is, amikor megy a Szulejmán, akkor is, amikor halomban áll a mosnivaló? Hát az semmi másra nem tud gondolni? Hányszor és hányféleképpen láttam és hallottam leírva, kimondva ezeket a női alapvetéseket.

Hölgyek! Szerintetek mi egy házasság, párkapcsolat egyik alapja? Nem a háztartás, nem a közös hitel és nem a közös TV nézés, hanem a gyakori és jó szex. A férfinak erre akkor is szüksége van, ha sok a tennivaló, kevés az idő, fáradt asszony, fáradt a férj, nem alszik a gyerek. Emlékeztek az elején Ti is partnerek voltatok ebben, de mostanra ugye elmúlt varázs. Meglett a kis házikó, a 2 gyerek és a családi autó. A szex már kellemetlen kötelezettség, amit jobb lenne elkerülni. Pedig nem történt más, csak már nem az indít be titeket, aki eltart, akivel közös a hitel, közös a ház és közös a gyerek. Soha nem magával a szexszel van bajotok, hanem a kapcsolattal. A felelősség ebben közös, de mégis a nő vet véget általában egy kapcsolatban a nemiségnek.

  1. A férjem (barátom, pasim stb.) semmit sem segít otthon

Halomban áll a mosatlan edény! Döncikének elfogyott a tiszta rugdalózó! Konstans a rendetlenség a lakásban! A férfi meg hazajön a munkából, bont egy sört és ledöglik a TV elé? Mekkora igazságtalanság ez? Basszus! Az ember lánya szül 2-3 gyereket, akik miatt állandóan fáradt és kialvatlan, mert Ödönkét heti kétszer szolfézsra kell vinni, Leokádiát meg hetente négyszer babúszásra. Ez a nyamvadt meg haza jön este nyolckor, kizabálja a hűtőt és leordítja a gyerekek fejét, majd üveges szemmel meccset néz, amíg el nem alszik.  Pedig mennyi mindent meg kellett volna beszélnünk. Hogy a szomszéd a főnökével csalja a férjét, hogy akciós a Sparban a lazacfilé, hogy el kell dönteni lassan hová menjünk nyaralni.  

A konstans női elégedetlenség szinte teljesen független attól, hogy a férj mennyi házimunkát végez és mennyire veszi ki a részét a gyerek neveléséből. Nem tudom, hogy a világ más részin ez hogy van, de nálunk divat lett a férfit, mint családi életre alkalmatlan lusta disznót bemutatni. Talán az áldozatszerep kedves volta miatt, amitől a nő megkapja a szükséges figyelemadagot a környezetétől, talán mert így tudja mutatni, hogy Ő mennyire jó anya, de a nők többsége szívesen hangoztatja, hogy csak ő és egyedül ő dolgozik a családjáért.

  1. A férjem (barátom, pasim stb.) semmit sem keres

Ahhoz képest, hogy milyen sokat dolgozik, amennyit hazahoz még meleg vízre sem elég. A ház már kicsi ennyi gyereknek, építkeznünk kéne, az autót is le kellene cserélni egy egyterűre, de ezt a lúzert csak kihasználják a főnökei, váltani meg gyáva. Ha tudtam volna, hogy ennyire életképtelen sose megyek hozzá. Nyáron is csak Horvátba tudunk lemenni a gyerekekkel egy hétre, amikor már minden barátnőm Thaiföldre jár nyaranta, télen meg síelni Ausztriába. Arról nem beszélve, hogy néha Én is megérdemelnék egy új ruhát, vagy egy kis ékszert nem?

A második ponthoz hasonlóan, általában ez a sirám is független a férfi aktuális jövedelmének szintjétől, hiszen mindig van kit utolérni és kihez igazodni. A fogyasztás és a fogyasztási igények együtt nőnek a bevétellel, sőt annál gyorsabban is. Nem elhanyagolható szempont a tágabb család és a barátnők negatív hatása sem. A családját eltartó klasszikus férfiszerep így alakul át a gátlástalan fogyasztást elősegítő kényszerré.

  1.   A férjem (barátom, pasim stb.) nem tud bánni a pénzzel

Ez most már tényleg hihetetlen. Hazaállított egy új laptoppal, már megint. 5 évvel ezelőtt vette az előzőt és még az is működik. Igazán nem értem miért volt erre szükség. Tudom, hogy azon dolgozik, de ami jó volt akkor, az most is jó nem? Meg aztán hihetetlen dolgokat tud betenni a kosárba szombatonként az Auchanban.  Ezer forintot egy üveg vörösborért? Normális? Bezzeg arra húzza a száját, amikor az én mindenmentes, szuper egészséges müzlimért ki kell fizetnie azt a rongyos kétezret. Meg ott vannak a drága hobbijai. Horgászengedély húszezerért? Minek, úgy sincs ideje kimenni a vízre csak évente kétszer, elvégre családja van és a kertben is van tennivaló. Tiszta pénzkidobás.  

 Ez sirám nem szól másról, mint a teljes pénzügyi kontroll megszerzésének igényéről. Hiszen az alap kiadások mellett, ha marad luxus és hobbikat finanszírozó költésekre azt inkább a nők szeretnék elkölteni, függetlenül attól, hogy ki kereste meg a rávalót. A dolog már csak azért is kényes, mert ha a férfi tud költeni ezekre a kedvtelésekre az nemcsak pénzt vesz ki a közös kasszából, de a férfi minőségi idejét is felhasználja.

  1. A férjem (barátom, pasim stb.) állandóan pornót néz, meg nőket bámul

Minden férfi disznó. Kinyitom a laptopot, erre elindult egy videó, ahol két nagymellű szőkét tömött egy néger. Miért van erre szüksége? Hát nem vagyok már neki elég? Neki szültem a két gyereket. Neki adtam a legszebb éveimet, a fiatalságomat. Erre Ő meg erre csorgatja a nyálát, meg még ki tudja mijét. Az utcán is megfordul minden kis tini csaj után, akin mini szoknya van. ilyenkor szinte látom, ahogy kiguvadnak a szemei. Undorító.

Ez a sirám szorosan kapcsolódik az első ponthoz. Sosem értettem meg, ha egy nő elzárja otthon a szex-csapot, miért csodálkozik azon, hogy a férje minimum pornót kezd el nézni és megbámulja a nőket. Ennél rosszabbat is tehetne, szeretőt tarthatna, vagy elválhatna. Attól még, hogy Ő nem tekint a párjára, mint férfira, attól még a másik libidója nem tűnt el. Persze valójában álságos ez a játszma, hiszen mit sem ér a szex-megvonás, ha a másik, még ha oly szánalmas módon is, mint a pornó, de utat talál nemi gerjedelmének levezetéséhez.  

Természetesen a fenti sirámok nem a nők összességének sirámai és kellően sarkítottak is, azonban mint minden túlzásnak és tipizálásnak valós és tapintható alapja van. Én úgy tapasztalom, hogy a nők férfiakkal szembeni elégedetlensége állandóan növekszik, amire remekül játszik rá a média és a közbeszéd úgy általában. Talán a hagyományos szerepek felbomlásával van összefüggésben, hogy a nemek egymással szembeni elvárásai tökéletesen eltávolodtak attól, amit a másik nem nyújtani tud és akar.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr113406597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.12.03. 23:48:06

@zombigyilkos: "Mesélj már még nekem erről a rémuralomról! :DDD"
Vasárnapi boltzár (*), kötelező "önkéntes" hittan-oktatás...
Az iszlámnál sztem azért beszéltek el egymás mellett mert muszliméknál a "hegyi iszlám-bazári iszlám" tengely nem teljesen megfeleltethető a "világias keresztény - fundamentalista keresztény" -párhuzammal. A "hegyi iszlám" ugyanolyan agresszív tapló mint a fundamentalista redneck ("fundamentalista redneck" címke alatt a különféle szektás ziziket értem akik egészen addig hűdebékességesek amíg nincs hatalmuk).
A japánoknál kellett Hirohito "nőiesebb" bevállalós megadása hogy ne darálja le őket az orosz gőzhenger, mármint a füstölgő romokat... egyébként éppen akkortájt a kínaiak ledarálásán dolgoztak a japánok, térségbeli népszerűségükön ez a mai napig látszik is.
Kína a 20.század első felében meglehetős káoszban leledzett, a komcsipárt legitimációjának egyik pillére hogy amíg ők uralkodnak addig biztos nem züllenek vissza oda.
(*) "a bolti alkalmazottak érdekeinek védelmében" vhogy fel sem merült hogy a vasárnapi bérpótlék meredek emelésével létre lehetne hozni egy érdekvédelmileg és piacilag stabil helyzetet

Untermensch4 2017.12.03. 23:50:28

@tireless treehugger: Tényleg, mostanság azért muzulmán alapkultúrából nem nagyon tudtak kihozni jól fejlődő országot. A törököknél is az a "fékek és ellensúlyok" a sariához való visszaesés ellen hogy ha túlzottan feltörnek a fundamentalisták, a hadsereg megpuccsolja őket és némi tisztogatás után újra beröffentik a demokráciát...

2017.12.04. 00:50:47

@Untermensch4:

"Vasárnapi boltzár"
Élt nagyjából 1 évig.
Ez ám a keresztény rémuralom! :)

.

"kötelező "önkéntes" hittan-oktatás..."
Nem csak hittan, erkölcstan is. És választható!
Ráadásul aki kicsit is ért a pedagógiához, tudja, hogy ha kötelezővé teszel az iskolában valamit, sokkal nehezebben megy a fejekbe, mintha tiltanád. :)

.

"Az iszlámnál sztem azért beszéltek el egymás mellett..."
Szerintem inkább azért, mert kedves olvtársam egy retardált marha.
De ezen nem veszünk össze. :)

.

"A japánoknál kellett Hirohito "nőiesebb" bevállalós megadása hogy ne darálja le őket az orosz gőzhenger"
Az oroszok nemigen jelentettek komoly fenyegetést a japánoknak, tekintettel, hogy a távol-keleti flottájuk (mármint az a pár nyamvadt cirkáló) többsége valahol a Csendes-óceán kifürkészhetetlen mély bugyraiban bugyborékolt. Anélkül (és partraszálló erők nélkül) meg vajmi kis esély lett volna Japánt megszállni. Az amcsik már nagyobb gondot jelentettek.
A megadás meg ugyan valóban nem tradicionális japán jellegzetesség, de a nyilvánvaló pusztulás és a túlélés közül azért még egy japán császár is inkább az utóbbit választja.

.

"térségbeli népszerűségükön ez a mai napig látszik is"
Hiszed vagy sem, a kínaiakat a többi ország sokkal jobban rühelli arrafelé, mint Japánt.

.

"Kína a 20.század első felében meglehetős káoszban leledzett"
Valljuk be, ebben a nyugati hatalmaknak meglepően komoly szerepe volt. :)
Napóleon is azt mondta anno (legalábbis egyesek szerint, bár én kétlem, hogy ő mondta volna):
'Kína egy alvó óriás. Hagyd aludni! Mert ha felébred, mozgásba hozza a Földet.'

.

"Tényleg, mostanság azért muzulmán alapkultúrából nem nagyon tudtak kihozni jól fejlődő országot."
Miért, tudtak ilyet bármikor is? :)
Rettenetesen érdekelne az az ország, amelyik komolyabban vehető fejlődéssel bírt, és ezt a kultúrát a muszlim gyökerű társadalom valósította meg. (És itt nem ér hozni az 1200-1300-as évekig terjedő közel-keletet, mivel az gyakorlatilag a korábbi görög-római és egyéb korábbi kultúrák megszállásával és az ott lévő tudás átvételével volt azonosítható.) Teszem azt volt komolyan fejlődő muszlim ország az 1500-as évek után?

Rubasov et. 2017.12.04. 17:51:56

"Ahhoz képest, hogy milyen sokat dolgozik, amennyit hazahoz még meleg vízre sem elég. A ház már kicsi ennyi gyereknek, építkeznünk kéne, az autót is le kellene cserélni egy egyterűre, de ezt a lúzert csak kihasználják a főnökei, váltani meg gyáva. Ha tudtam volna, hogy ennyire életképtelen sose megyek hozzá. Nyáron is csak Horvátba tudunk lemenni a gyerekekkel egy hétre, amikor már minden barátnőm Thaiföldre jár nyaranta, télen meg síelni Ausztriába. Arról nem beszélve, hogy néha Én is megérdemelnék egy új ruhát, vagy egy kis ékszert nem?"

Tudom, hogy sarkítás, de az a fickó aki ilyen életszínvonalat tud biztosítani, az eleve a társadalom felső 2-3%-ba tartozik...

Rubasov et. 2017.12.04. 18:07:26

@tireless treehugger:

"És nézzétek csak hogy kiket csábítanak magukhoz?, hagyományos társadalmak magas szaporodási rátájához szokott embereket és mostmár kifejezetten lányokat és nőket. Ahogy a nyugat egyre inkább female friendly úgy lesz egyre inkább célpontja a lányoknak. "

Lehethogy a nyugat nőket szeretne magához csábítani, ennek ellenére valahogy mégis férfiak jönnek többségben. És ez nem csak a közel-keleti országokra igaz. Ha megnézed, kitántorgó honfitársaink között is valamivel többen vannak a férfiak, mint a nők.

Rubasov et. 2017.12.04. 18:25:45

@Mia and me:

"A mi nőink szavaztak... mert kimentek nyugatra dolgozni ,vagy épp családdal együtt, ODA szülni, ott élni."

Amit állítasz, azzal szemben a "szomorú" igazság az, hogy a tipikus magyar expat, diplomás (műszaki v. természettudományi), több nyelven beszélő férfi.

De még ha a nagy átlagot nézzük is, akkor is 55% férfi és 45% nő van a Nyugatra költözött magyarok között. És ne felejtsd el, a 45% nőben benne van VV Fanni és Lakatos Dzsenni is akik a liberalizált német prostitúció "áldásait" élvezik valami sötét pincében.

Én csak azt szeretném kérdezni, ha a 45% nőt a férfiak üldözték el, akkor azt az 55% férfit ki?

2017.12.04. 18:37:38

@Himani: Hát az itthoni traumatológusoknak nem hiszenm hogy szobaszámokat kell keresgélniük, ha a folyósokon torlódnak a betegek.
De ezt hogy programozza le zépeti?

2017.12.04. 18:40:15

@Mia and me: Jóóó de ez egy ájfon 4.es őstelefon, ami kifagy, lefagy, lassú és sokszor a diktafont ki kellegészíteni manuálisan, ami elég nagy művészet, ha nincs nálam a szemüvegem,akkor meg főleg. :D

2017.12.04. 18:47:20

@Mia and me: "hogy a társadalmilag hasznos programozók írnak egy segélyhívó alkalmazást, amire vészhelyzet esetén csak rákattint az ember, megadja a probléma főbb adatait adatait a kiválasztandó mentési protokollhoz"

Nem tudom mit szarakodnak ennyit, nem hogycsinálnának rögtön egy automata műtőt, mint a Prometheus című scifiben. Csaj befekszik felvágott hassal, robot elérzéstelenít, összevarr, fertőtlenít stb.
Mindjár nem kéne annyi társadalmilag hasznos orvos sem. :P

2017.12.04. 18:52:14

@Mia and me: Én soha nem megyek semmféle buliba és soha nem iszom. :PPP Még ilyet mondani rám,mindezt a hülye telefon miatt. :PPP
Lehet ki is dobom a kukába!

Rubasov et. 2017.12.04. 18:52:53

@zpetal:

"Az USA-ban ezt a problémát egyszerűen megoldották, az egyedül maradt "lúzereket" szépen megcélozták az asian dating siteok, aztán pár év múlva már a kamionsofőrök meg a gyári melósok is már a nyomorból érkező egzotikus filippi meg maláj szépségekkel nyomultak. Az öntudatos szpinszterek meg szépen öregedhettek az elvárásaikkal együtt a macskájuk mellett."

Nana. Azért ez nem egészen így van, ne csak a marketing céllal íródott (kamu?) sikersztorikat olvasd el, hanem a véleményszekciót is. Ezeken az oldalakon is rengeteg a kamuprofil, de a nem kamu lányok sem éppen a kedves önzetlen háziasszonynak való kategóriából kerülnek ki. A legtöbbkük bizony még egy amerikai nőhöz képest is komoly anyagi ráfordítást vár el + mellé támogasd a családját is. Ott a család nem a szülőket és esetleg a testvér(eke)t jelenti, hanem kb. másodunokatestvérig bezárólag mindenkit családostúl természetesen.

Sadist 2017.12.04. 18:56:09

@Houston chemist: "Tudom, hogy sarkítás, de az a fickó aki ilyen életszínvonalat tud biztosítani, az eleve a társadalom felső 2-3%-ba tartozik..."

Pont ez a lényeg, mindig a felső néhány százalék a cél, nőknél különösen. Természetesen csak akkor, ha a férfiakkal szembeni elvárásokról van szó, a nők magukkal szemben közel sem várnak el akkora teljesítményt.

Untermensch4 2017.12.04. 18:58:47

@zombigyilkos: "Nem csak hittan, erkölcstan is. És választható!"
Ha bármelyik választás esetén ugyanaz a katolikus pap lesz a tanár akkor az csak nekem tűnik olyannak mint a népi demokráciában a népszavazás helyett parasztvakításnak bedobott "társadalmi vita"?

"Az oroszok nemigen jelentettek komoly fenyegetést a japánoknak, tekintettel, hogy a távol-keleti flottájuk (mármint az a pár nyamvadt cirkáló) többsége valahol a Csendes-óceán kifürkészhetetlen mély bugyraiban bugyborékolt. Anélkül (és partraszálló erők nélkül) meg vajmi kis esély lett volna Japánt megszállni."
Japán megadás nélküli elhúzódó háború esetén az általad felhozottak tekintetében az idő a szovjeteknek dolgozott volna...
lemil.blog.hu/2015/09/02/a_megkesett_bosszu_ii#more7702820

"Hiszed vagy sem, a kínaiakat a többi ország sokkal jobban rühelli arrafelé, mint Japánt."
Nem meglepő, Kína az új domináns nagyhatalom, úton a szuperhatalmi fokozat felé, nagyobb (abszolút és relatív) potenciállal mint ami a Japán Császárságnak valaha is volt... és nem is kapkodnak úgy.

"Miért, tudtak ilyet bármikor is? :)
Rettenetesen érdekelne az az ország, amelyik komolyabban vehető fejlődéssel bírt, és ezt a kultúrát a muszlim gyökerű társadalom valósította meg. (És itt nem ér hozni az 1200-1300-as évekig terjedő közel-keletet, mivel az gyakorlatilag a korábbi görög-római és egyéb korábbi kultúrák megszállásával és az ott lévő tudás átvételével volt azonosítható.) Teszem azt volt komolyan fejlődő muszlim ország az 1500-as évek után?"

A korábbi görög-római és egyéb kultúrák megszállása egész európára elmondható. Az 1500-as években európai országok pont olyan ütemben fejlődtek, amilyen ütemben a gyarmataikat le tudták rabolni. Az Oszmán Birodalom szintén olyan ütemben fejlődött, csak nekik akkor már megállt a terjeszkedésük. Így a pályázati feltételeid eléggé közbeszerzés-szagúak... :)
Úgyhogy ez se lesz igazi skót...
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1805_majus_17_mohamed_ali_megszerzi_a_hatalmat_egyiptomban/
Külön felhívnám a figyelmedet a fejlődés gyors ütemére, nagyhatalmi közöny és ellenszél közepette.

2017.12.04. 18:58:48

@zpetal: 2017-ben, amikor már a 75 éves nagyi is okostelefonon mutogatja az unokák megosztott fényképeit, meg a muffinrecepteket, ennek valahogy úgy kéne működnie, hogy a társadalmilag hasznos programozók írnak egy segélyhívó alkalmazást, amire vészhelyzet esetén csak rákattint az ember, megadja a probléma főbb adatait adatait a kiválasztandó mentési protokollhoz (pl. karambol, egy ember kocsiban ragadt, egy nyílt töréses, egy újraélesztését megkezdtük, vagy épp bokaficam, nem kell mentő, taxival bemegyek), és az alkalmazás már küldi is az adatokat a pontos GPS-koordinátákkal együtt.

És mire jön a taxi, a másik oldalon az alkalmazás már jelzett a társadalmilag hasznos orvosnak, aki még nyugodtan befejezi a liezonját a nővérkével, iszik egy kávét, előkészül, és mire a taxi odagördül a kórház bejáratához, már látja is a beteg a kijelzőn vagy a telefonján, hogy hányas szobába kell mennie.

Azon tanakodunk sm-el, hogy te láttál e már kórházat egyáltalán belülről vala, illetve mielőtt belefognál a zseniális programodba, kéne tenned egy látogatást a Szt János kh traumatológiáján.Az a baj, hogy a legtöbb programozó valahogy nincs tisztában ezzel a napi dolgokkal és úgy írják meg a programokat, hogy azok aztán teljesen használhatatlanok. Egy ilyen általad jabasolt programot is kizárólag orvosokkal és mentősökkel együttműködve lehetne megírni ahhoz, hogy némileg használható legyen.

Untermensch4 2017.12.04. 19:23:03

@Diorella Queen: "Egy ilyen általad jabasolt programot is kizárólag orvosokkal és mentősökkel együttműködve lehetne megírni ahhoz, hogy némileg használható legyen. "
Az mókás lesz. Már a pénzügyesek és IT-sok sem tudják igazán megérteni egymást ( programfejlesztés tekintetében ) pedig nagyjából mindketten a számok nyelvén beszélnek...

tireless treehugger 2017.12.04. 19:31:36

@zombigyilkos:

japán saját magával versenyzett, mikor bekerült egy erősebb mezőnybe csúfosan alaulmaradt megverték őket az angolok az amerikaiak az oroszok.

A germán törzsek nemcsak a németeket jelenti, germán a fél nyugat. Leverték a római birodalmat, leverték a vatikánt, és fentmaradtak és győztek erős ellenfelek között, vikingek spanyolok, olaszok, szlávok, törökök között. Ez az igazi eredmény ennyi vetélytárs és ellenfél között kiemelkedni. A germán viking törzsek mindig is feminista világban éltek, ezért is tudtak győzők lenni. a többi pedig másodhegedűs lett, ők és kizárólag ők akik világ és világtörténelem urai.

kína azért maradt fent mert az angolok megkegyelmeztek nekik, sarcot fizettek. Ugyanúgy a mongolok is csak félig írtották ki őket, a japók is inkább rabszolgát csináltak belőlük.. Kínának nincs szüksége ellenségre önmagát pusztítja el, ha eddig nem sikerült soha birodalom maradni semmi ok azt gondolni hogy most majd sikerülni fog.

A nyugati vendégmunkásnak nincsen alapja a maradáshoz, a britek már eddig is elüldöztek ~ 2millió kelet-európait (meg tudom érteni), és folyamatosan deportálják a többi népséget. Egyre gyorsuló ütemben már az únió is vizsgálódik miatta. A németek is folyamatosan deportálnak, kelet-európait még nem. A franciák már mindenkit. Az olaszoknál már volt egy kísérlet, most újratervezik, csinálják a helyet az afrikai vendégmunkásoknak.

Akit elküldenek annak nagyrésze magától elmegy, egy két felszólítás aztán inkább távozik.

A keresztény kurzusra nem az a válasz hogy így is csökken a keresztény fiatalok száma. Legyen vallásos majd felnőttkorában, agymosott gyerekből használhatatlan idióta lesz.
Aki magyar erkölcsöt tanul sokra nem megy vele, nem jegyzik sehol a világon.

tireless treehugger 2017.12.04. 19:33:56

@Houston chemist:

Én nézem, de nőkből sokkal többet tudok.

Vendégmunkásból van férfi többség.

Untermensch4 2017.12.04. 19:41:04

@tireless treehugger: Tképp a kínát meghódító mongolok dinasztiává asszimilálódtak... mostanra meg mongólia fele kína része és nincs de. :)
A római birodalom leverése sem olyan egyértelmű. MAi napig az "ideál" (végig a "leverés" óta) a római birodalom feltámasztása/túlszárnyalása. Az európai jog alapja a római jog. A kultúra egyik alapja a római birodalom legtartósabb hatalomtachnikai trükkje, a katolikus egyház. A germánjaid egy része latinizálódott.
Róma sokkal önpusztítóbb birodalomként mint kína.

"Aki magyar erkölcsöt tanul sokra nem megy vele, nem jegyzik sehol a világon. "
"Magyar az aki utánad lép be a forgóajtóba és előtted lép ki."
"Akkor bízz a magyarban ha van a homlokán egy harmadik szeme."
Jegyzik azt, csak nem úgy...

Rubasov et. 2017.12.04. 19:48:57

@tireless treehugger:

Lehet nem ugyanabban a közegben mozgunk, illetve helyesebb lett volna úgy fogalmaznom, hogy a határátkelők között eleve

1. enyhén többségben vannak a férfiak
2. a magasan kvalifikált férfiak felülreprezentáltak közöttük a társadalmi arányukhoz képest (azt hiszem 32% a 18%-hoz képest).

Nem beszélve a 2015 őszi hullámról, ahol nem túl sok nőt és gyereket láthattunk. Biztos voltak olyanok, akikhez később csatlakoozott a barűtnő, feleség, gyerek stb., de 2016 szilveszteri események nem pont erről tanúskodnak.

Összeségében konklúzióként azt tudom mondani, hogy Magyarországon élő diplomás nőként pont nem tapsolnék a kivándorlásnak, mert főleg a leginkább partiképes fickók pattannak meg.

Himani (törölt) 2017.12.04. 20:00:39

@zombigyilkos: "Már készen állnak a recepciós robotok, sőt, az ápoló robotok is."

Édes, jó Zombikám! Áruld már el, ha egy ilyen robot ápoló közelítene hozzád egy injekciós tűvel vagy egy katéterrel, mennyit vernél százon Usain Boltra? :)

www.youtube.com/watch?v=I7tYwnqot6M

tireless treehugger 2017.12.04. 20:15:08

@Untermensch4:

Vikingek germánok erőssége a befogadóképesség. Magukba olvasztanak mindent és mindenkit aki náluk jobb vagy erősebb vagy éppen szükségük van rá. És egyáltalán nem csinálnak gondot belőle, onnantól az már germán vagy viking.

Az európa terv nagyon régi germán álom, egyesíteni nyugateurópát, ha ehhez latinokat kell befogadni akkor azt is megteszik, ha spanyolokat/görögöket akkor őket is. Ha ehhez szamojédokat vagy bushmanokat kell befogadni akár őket is. A lényeg hogy a földközi tenger-atlanti óceán-északi tenger-balti tenger közötti területen létrejöjjön a negyedik birodalom. Aztán a végtelenbe és tovább.

A katolikusokat rövid pórázon tartják, most éppen mecseteket építenek százakat, meg visszatérnek a gyökerekhez és mandirt ॐ, ott legalább kitehetik a horogkeresztet 卐, ha problémás csak megfordítják.

Rubasov et. 2017.12.04. 20:19:44

@tireless treehugger:

"Az európa terv nagyon régi germán álom, egyesíteni nyugateurópát, ha ehhez latinokat kell befogadni akkor azt is megteszik, ha spanyolokat/görögöket akkor őket is. Ha ehhez szamojédokat vagy bushmanokat kell befogadni akár őket is."

Javaslom tanulmányozd egy kicsit a középkori angliai normann uralmat. Még filmfeldolgozás is készült az időszakról (Robin Hood-filmek). A hódítók lettek az elit, és nemigazán vegyültek a leigázott angol-szászokkal, amit azok kicsit zokon is vettek.

Rubasov et. 2017.12.04. 20:27:24

@zombigyilkos:

"Teszem azt volt komolyan fejlődő muszlim ország az 1500-as évek után?"

Talán Indonéziát és Malajziát lehet felsorolni. Bár ezek nem a klasszikus arab muszlim országok + az 1950-es évekig mondjuk úgy erős nyugati befolyás alatt voltak.

tireless treehugger 2017.12.04. 20:29:30

@Houston chemist:

Az angolok a normannok a szászok mind germán torzsek. Kedves tőled hogy történelem leckét ajánlasz.

A filmjeidet csókoltatom, tudod film, --->dream, fiction, story storytelling.
Na meg robin hood, oroszlánkirályt kihagytad.

Rubasov et. 2017.12.04. 20:34:54

@tireless treehugger:

"Vikingek germánok erőssége a befogadóképesség."

"Az angolok a normannok a szászok mind germán torzsek. Kedves tőled hogy történelem leckét ajánlasz."

Bocs, de te konkrétan a vikingekről írtál. Ők pont nem nagyon fogadtak be nemhogy arabot, de még más germánokat sem.

De ha megnézzük a többi a germán népességet. Lássuk csak: angol-francia háborúk, német-francia háborúk. Német Lovagrend vs. Lengyel Királyság. Középkori királyaink is mintha kissé sokat hadakoztak volna a toleráns, befogadó és békés németekkel...

Untermensch4 2017.12.04. 20:35:06

@tireless treehugger: "Vikingek germánok erőssége a befogadóképesség. Magukba olvasztanak mindent és mindenkit aki náluk jobb vagy erősebb vagy éppen szükségük van rá. És egyáltalán nem csinálnak gondot belőle, onnantól az már germán vagy viking."

Ez a birodalmi logika. Nem germán kulturális sajátosság. Minden sikeres birodalom így tett, amelyik nem, az onnantól nem volt sikeres...
És a "negyedik birodalom" eszméje is a római birodalom emlékéből sarjad.

tireless treehugger 2017.12.04. 20:45:41

@Houston chemist:

Nem érted hogy amiket felsorolsz az mind germán eredetű????

Nem német!!!!! Germán!!

A viking is befogadó, ők pl sok germánt fogadtak be, pl ilyen kölcsönös befogadásból lettek a normannok, a szlávokat és lett belőle kievi fejedelemség, keltákat lettek belőlük welsziek skótok írek.

Untermensch4 2017.12.04. 21:00:42

@tireless treehugger: A kijevi fejedelemség az tudtommal az a sztori ahol a vikingek a szlávok meghódítása közepette először varégokká aztán ukránokká asszimilálódtak...
A keltákat is inkább meghódították, ők mentek oda hozzájuk "befogadni", az hódítás. Szeretik azért ők a germán "befogadóikat"...
www.youtube.com/watch?v=MIvsFuk6RuE

Rubasov et. 2017.12.04. 21:03:20

@Sadist:

"Pont ez a lényeg, mindig a felső néhány százalék a cél, nőknél különösen. Természetesen csak akkor, ha a férfiakkal szembeni elvárásokról van szó, a nők magukkal szemben közel sem várnak el akkora teljesítményt."

Lehet van jópár nő, aki thaiföldi luxusutat vár el a semmiért cserébe, de ettől függetlenül a magyar realitás az az, hogy a férfiak "alsó" 97%-a sosem fog olyan mondatot hallani az életében, hogy miért csak Horvátba vittél nyaralni.

tireless treehugger 2017.12.04. 21:04:34

@Untermensch4:

Nincs több sikeres birodalom, mindegyik elbukott. De a germán törzsek szinte teljesen elfoglalták európa nyugati felét, észak amerikát, ausztráliát és pozíciókat szereztek szerte a világban.

mindenki mást visszavágtak vagy uralmuk alá hajtottak. és mindezt úgy hogy közben még saját fajtájukkal is versenyeztek. ők az egyetlen és abszolút bajnokok, folyamatosan és tartósan jöttek fel. közben buktak néhány központosított birodalmat, de attól még ők a nyerők, és mindez sokezer éves feminizmusuk mellett, szóval lehet hogy az a nyerő formula.

Rubasov et. 2017.12.04. 21:12:53

@tireless treehugger:

Azzal szemben amit állítasz, a valóság az, hogy a "germán tolerancia" az eléggé újkeletű. Németországban a nácik által elkövetett bűntettek miatt érzett bűntudat miatt, Nagy-Brittaniában és Franicaországban a gyarmatokon elkövetett bűntettek miatt, a svédeknél pedig az egymás közti szaporodásból eredő vészes IQ-csökkenés következtében alakult ki (kellett oda egy kis vérfrissítés).

Mostanra azért a repedések eléggé látványosak: Brexit, Le Pen, AfD, ÖVP-FPÖ koalíció, Svéd Demokraták, hogy csak a leglátványosabb jeleit soroljam annak, hogy a germán testvéreink nem fognak örökké hamut szórni a fejükre.

tireless treehugger 2017.12.04. 21:17:10

@Untermensch4:

Attól hogy meghódította még nemcsak uralkodott felette hanem befogadta maga közé. A leigázott pedig még szép hogy befogadta, próbálta volna nem tenni. Nem hiszem hogy birodalmi attitűd, nyitottak más irányába.

Rubasov et. 2017.12.04. 21:27:16

@tireless treehugger:

"...mindez sokezer éves feminizmusuk mellett, szóval lehet hogy az a nyerő formula."

Germánok, USA, feminizmus. Mond csak tudod te egyáltalán mit beszélsz? Jártál akár csak egyszer US-ben például? A gender studies, LGBT, PC csak a felszín.

Ha némi bepillantást akarsz nyerni az igazi amerikai (vállalati-üzleti) kultúrába, akkor olvass bele Trump twitter fiókjába. Ja és ez már egy finomkodó úriember stílus, mert hát elnökként azért mégsem lehet olyanokat mondani, mint egy mezei CEO-ként. Egy tipikus amerikai vállalatigazgató, akarom mondani CEO sokkal nyersebben és durvábban fogalmaz, mint Trump.

Mondhatnám azt is, hogy Amerika eléggé tesztoszteron-szagú, főleg a Deep South. Max esetleg a New York-i, vagy washingtoni kávéházakban van PC-finomkodás.

tireless treehugger 2017.12.04. 21:39:44

@Houston chemist:

ha sokezer év történelméből kiemelsz rövid zűrös időszakot akkor az csak kivétel marad. A nácik egy rövid periódus, nem jött be. A gyarmati bűnök nem számítanak, régen volt.

A mostani eu balhé vihar egy kanál vízben, a nemzetállamok nacionalizmusa és az idegen államok diverziója nem lesz hosszú életű. Még mi is hamarosan felfedezzük hogy nincs élet európán kívül, márpedig nem leszünk bent.
A britek pedig csak köpködnek, 2000 éve veszekednek a kontinens lakókkal, miért pont most hagynák abba?,
A svédek északi ligát akarnak, nevezhetjük viking ligának, a teljes grönland-skandináv régiót álmodják egy gazdasági zónának, az angolok is beszállnának, ott legalább ők lennének a legerősebbek.
Szerintem ez nincs ellenére az eu-nak, mert egyébként sem tartoznak a magországok közé, és így a központi megarégió jobban fejlődhet.
A brexitről én mindig is azt mondtam hogy kidobták őket, már a belépésük is csak usa nyomásra történt, szívatták az angolokat sokat, aztán juncker még hergelte is őket a választás előtt, és a végén még krokodilkönnyekre sem futotta. Nélkülük kevesebb gondja van a negyedik birodalomnak, a nato-n keresztül meg pórázon tartják őket.

tireless treehugger 2017.12.04. 21:43:37

@Houston chemist:

Te most felmondod itt nekem a teljes alt-média bullshitet?,

stop!, ellengőz!, én itt kiszállok.

2017.12.04. 21:53:11

@Untermensch4:

"Ha bármelyik választás esetén ugyanaz a katolikus pap lesz a tanár"
Erkölcstant nem taníthat katolikus pap.
Erkölcstant/etikát csak tanár taníthat. Ne keverjük a kettőt, jó? Az, hogy egy katolikus pap rendelkezik erkölcstan tanári végzettséggel, akkor ő ott tanár, nem pap. Ahogy egy sátánista is megszerezheti az erkölcstan tanári végzettséget és onnantól taníthat erkölcstant.

.

"az idő a szovjeteknek dolgozott volna..."
Feltéve, ha az amcsik nem lettek volna már a kapuban.
Okinawát már elfoglalták, ami után már csak Japán volt (meg ami már magában Japán része). Már júliusban amerikai hajók ágyúzzák Japán partjait. Ha az amcsik partra tudnak szállni Japánban (miért ne tudtak volna - az nem kis sziget, hanem nagy, ergo nehéz mindenhol komoly védelmet összpontosítani), utána a gépesített erők partra rakása után gyorsan végigdübörögnek Japánon. A 3 millió bambuszlándzsával felszerelt önkéntes nem sokat osztott-szorzott volna a helyzeten. Az oroszok szárazföldi ereje ugyanúgy elsöpörte volna Japánt, csak annyi a különbség, hogy nekik nem volt megfelelő eszközük és haditengerészetük a tengeri műveletekhez, hogy megoldják a partraszállást.

.

"nagyobb (abszolút és relatív) potenciállal mint ami a Japán Császárságnak valaha is volt"
Így van, egyetértünk.
/Bár annyit érdemes hozzátenni, hogy Kínának pont ugyanaz a gondja, mint Japánnak volt. Nyersanyaga alig van./

.

"és nem is kapkodnak úgy."
Japán sem kapkodott.
Ők kényszerből kezdtek háborút, miután az amcsik olajembargóval térdre akarták őket kényszeríteni. Japánnak két lehetősége volt: vagy támad és talán nyer, vagy vár és elfogy az olaja (amivel a gazdasága bedől). A japán támadás csak válaszlépés volt. Az amcsik ezt nagyon jól tudták, sőt, ők akarták. Japán eleinte okosan csinálta, mivel eszében nem volt az USA-val összetűzni. Elvolt Mongóliával meg Kínával. Ha az amcsikkal nem vesznek össze, most jó eséllyel Kína helyett Japánt látnánk arrafelé.

.

"A korábbi görög-római és egyéb kultúrák megszállása egész európára elmondható."
Azért nem egészen. Európában a görögök előtt is volt komolyabb kultúra. Gondoljunk mondjuk az etruszkokra. Meg az 1500-as évek után is volt fejlődésünk. Ellentétben a muszlim világgal, amely - miután kifogyott a görög-római lendület - szépen kihalt. (Mármint az a görög-római lendület, ami szintén nem muszlim, hanem európai, ugyebár. :) )

.

"Az 1500-as években európai országok pont olyan ütemben fejlődtek, amilyen ütemben a gyarmataikat le tudták rabolni."
A lengyeleknek milyen lerabolt gyarmataik voltak, mikor az 1600-as években magas szintű kultúrát, komoly gazdaságot és erős haderőt vonultattak fel? Magyarán fejlődtek. Hát a cseheknek? Osztrákoknak? Nekünk Mátyás idején? Svédországnak az 1600-1700-as években? Nem látok ezeknél lerabolt gyarmatokat, mégis roppant erősen fejlődtek mindannyian (amíg mások le nem győzték őket - már amelyiket).
Nem, Európa országai (még a gyarmatosítók sem) attól fejlődtek olyan gyorsan, hogy lerabolták a gyarmataikat. Hanem épp fordítva: azért tudták lerabolni a gyarmataikat, mert sokkal fejlettebbek voltak azoknál.
A muszlim országok meg még akkor sem tudtak fejlődést felmutatni, ha éppen ők hódítottak. (Lásd Oszmán Birodalom. Sem technológiailag, sem kultúrában nem változott semmit Törökország az 1400-as évek után. Egyedül a haditechnikában volt némi előrelépés, de azt is gyorsan túlfejlődte Európa.)
Szóval ez most nem jött be.

.

"csak nekik akkor már megállt a terjeszkedésük"
Pont a fejletlenségük miatt.
Sem komoly ipara, sem komoly mezőgazdasága, sem komoly kultúrája nem volt. Ha Európa nem olyan széttagolt és egységesen fellép, pár év alatt kirugdalták volna a törököket innen. Csak ugye Európa az erőforrásainak nagy részét az egymás elleni csatározások meg a gyarmatosítás foglalta le. A törökök ellen csak annyit vittek, ami feltétlen szükséges volt.

.

Ali jó példa lenne, ha nem lenne ez is írva a cikkben, amit linkeltél:
'Ali számára a minta a nyugat-európai berendezkedés volt'
Szóval ennyit erről.

Rubasov et. 2017.12.04. 22:01:52

@tireless treehugger:

"Te most felmondod itt nekem a teljes alt-média bullshitet?,

stop!, ellengőz!, én itt kiszállok."

Az amerikai tapasztalataimat osztottam meg. Pont azért jöttem vissza Amerikából (többek között), mert nem igazán tetszik annak mostani irányvonala. Szövegértésből elégtelen :)

De ha ha van cáfolatod, akkor ne menekülj, hanem oszd meg amit te tapasztaltál US-ben!

Untermensch4 2017.12.04. 22:02:00

@tireless treehugger: A Mennyei Birodalom most szerzi meg a saját pozícióit a világban. Módszeresen kihasználva a korábbi germán tombolás negatívumainak történelmi-kulturális emlékezetét. És mivel (most még legalábbis) követik a birodalmi logikát (csak a szorosan értelmezett magterületükön centralizálnak nacionalista módra, máshol nem), ők most az egyetlen terjeszkedő fázisban lévő birodalom. Az eu is lehetne, csak ezek a germánok (meg ellatinosodott germánok) egymást sem tudják annyira befogadni hogy sikerüljön a birodalmi jellegű (együtt)működés. Ebből látszik hogy egyáltalán nem befogadásról szól a történet, csak most úgy ki vannak egyensúlyozva hogy egyik hódító sem tud domináns lenni a "békés germán családból"...
"A britek pedig csak köpködnek, 2000 éve veszekednek a kontinens lakókkal, miért pont most hagynák abba?"
Nemmondod hogy már a piktek meg a kelták is germánok voltak... vagy a rómaiak? :) H. Illignél nagyobb naptárreformot ne ilyen mellékesen dobj fel, hanem komolyabban... :)

tireless treehugger 2017.12.04. 22:06:32

@Untermensch4:

Britek. Nem írtam hogy melyik nép. Szigetlakók.

legalább olvasd el!!! miért kötözködsz vaktában?

2017.12.04. 22:07:23

@tireless treehugger:

"japán saját magával versenyzett"
És ez hol mond ellent annak, hogy ugyanúgy voltak belháborúi? :)

.

"germán a fél nyugat"
Mindegyik germán területen állandó volt a törzsek közötti harc.

.

"Leverték a római birodalmat"
1. Mert a római birodalom elnőiesedett, míg a germánok (most kapaszkodj) éppen férfiasak voltak.
2. A rómaiak leverésében azért volt nem kevés szerepe a hunoknak is. Sőt, igazából a germánok Róma elleni harcai pont akkor erősödtek fel igazán. A germánok a hunokkal való, biztos halállal végződő küzdelmük és Róma között döntöttek: Róma irányába fordultak.

.

"leverték a vatikánt"
Mi a bajod megint, agyatlankám???
:DDD

.

"és fentmaradtak és győztek erős ellenfelek között"
Mindenki fennmaradt, aki most él.

.

"vikingek spanyolok, olaszok, szlávok, törökök között"
A vikingek germánok ám! :)
A spanyolok részben szintén azok (figyelmedbe ajánlanám ez ügyben a vizigótok, a szvébek, a vandálok és hasonló törzseket tanulmányozásra).
Ja, hogy nem tudtad? Nem lep meg. :DDD

.

"A germán viking törzsek mindig is feminista világban éltek"
:DDD
Mesélj még! :))

.

"ők és kizárólag ők akik világ és világtörténelem urai"
Észrevetted esetleg, hogy mindig a patriarchális társadalmak hódítottak?
Mindig az, amelyik férfiasabb volt? Hogy Róma is akkor hódított, mikor patriarchális rendszert követett? Vagy hogy a hanyatlása is akkor kezdődött, mikor feminizálódott és így nem tudott ellenállni a támadásoknak és a bevándorlásnak (mint ahogy most mi)? Vagy hogy a vikingek is akkor hódítottak, amikor felhagytak a feminizáltabb időszakukkal?
Nem tudtad ezt sem?
Ez sem lep meg. :)))

.

"kína azért maradt fent mert az angolok megkegyelmeztek nekik"
LOL :DDD

.

"a mongolok is csak félig írtották ki őket, a japók is inkább rabszolgát csináltak belőlük"
Mondjuk inkább úgy, hogy Kína beolvasztotta a mongol hódítókat, ahogy sokakat másokat is.
Kína korábban (amikor még a vikingek ősei nyamvadt bárkákon heringet halásztak valahol a Norvég tenger körül, akkor több különálló terület volt. Később lett egységes.)
És azóta Kína mindig is birodalom.
Volt, van és lesz.

.

"A nyugati vendégmunkásnak nincsen alapja a maradáshoz"
De: a segély.

.

"a britek már eddig is elüldöztek ~ 2millió kelet-európait"
Aha. :D
Forrás esetleg? Ja az nincs. Mert hazudsz. Értem. :)

.

"folyamatosan deportálják a többi népséget"
:DDDD
Mond, akkor most kell nekik a vendégmunkás, vagy nem?
mert egyre jobban belebonyolódsz és mostanra már önmagadnak is sikerült ellent mondanod.
Bár szó se róla, engem szórakoztat! :D
.

"Akit elküldenek annak nagyrésze magától elmegy, egy két felszólítás aztán inkább távozik."
:DDDD
Hát persze. :))

.

"agymosott gyerekből használhatatlan idióta lesz"
Erre láthatóan te vagy az élő példa. :DDD

Rubasov et. 2017.12.04. 22:12:25

@tireless treehugger:

"A brexitről én mindig is azt mondtam hogy kidobták őket, már a belépésük is csak usa nyomásra történt, szívatták az angolokat sokat, aztán juncker még hergelte is őket a választás előtt, és a végén még krokodilkönnyekre sem futotta. Nélkülük kevesebb gondja van a negyedik birodalomnak, a nato-n keresztül meg pórázon tartják őket."

És még én tolok alt-media bullshitet :). Nagy-Britannia Európa 3. legnagyobb gazdaságaként + US-sel a háta mögött, nettó befizető tagállam (volt?), nyilván ki akarták dobni őket, és most is azért csuklóztatja őket az EU (támaszt újabb és újabb feltételeket feléjük), mert azt akarják, hogy menjenek minél előbb. Ezt azért gondold át még egyszer. Ennyire zagyva ideológiájú emberrel rég beszéltem. Te keményebb cuccot tolsz, mint Matolcsy :)

Mond csak egyébként, ha lenne valaki aki rendszeresen fizetne neked havi 1 millát, akkor te simán pofán vágnád az illetőt és közölnéd vele, hogy nem kell a pénzed?

2017.12.04. 22:13:00

@Himani:
"ha egy ilyen robot ápoló közelítene hozzád"

Teljesen megfelelne egy ilyen ápoló.

Jobb lenne, mint ez:
dyk2.homestead.com/files/real1509.jpg
Erről nem is beszélve:
waytofamous.com/images/nan-martin-03.jpg

Ráadásul nem hisztis, nem rinyál hogy fáradt, nem sztrájkol több pénzért, és nem nézi be a gyógyszeradagot sem. Semmi kifogásom nem lenne ellene. És még csak a kísérleteknél tartunk. Hol lesz még, mikor élesben működnek?!

2017.12.04. 22:17:04

@Houston chemist:
"Talán Indonéziát és Malajziát lehet felsorolni."

Ezek az országok ugyan mára már muszlim országok lettek, de korábban nem voltak azok. Csak az utóbbi 100 év erőszakos muszlim hódításának köszönhetik a muszlim mivoltukat.

tireless treehugger 2017.12.04. 22:17:17

@zombigyilkos:

a vikingek nem germánok. a spanyolok sem.

>>>>"A nyugati vendégmunkásnak nincsen alapja a maradáshoz"
>>De: a segély.

Nem kap segélyt. vendégmunkás = gazdasági bevándorló/menekült. Csak politikai menekült kap és nők.

>>És azóta Kína mindig is birodalom.
>>Volt, van és lesz.

Aztán ez a birodalom 15 angol hajó 4000 katonájának kapitulált.

A többi is butaság, nagyon égő hogy ilyenben veszek részt.

További szép napot

2017.12.04. 22:28:17

@Houston chemist:

Nekem kezd az a meggyőződésem lenni, hogy ez a szerencsétlen tireless csak szórakozik. Mert ekkora idióta barom nem jöhet létre csak úgy magától. :))

2017.12.04. 22:29:19

@tireless treehugger:

"ha sokezer év történelméből kiemelsz rövid zűrös időszakot akkor az csak kivétel marad"
Érdekes, hogy az 5ezer éves Kínánál ilyet nem mondtál.
:DD

2017.12.04. 22:35:41

@tireless treehugger:

"a vikingek nem germánok"
Ezt majd azért magyarázd el nekik is!
Biztos értékelni fogják.
:DDD

"a spanyolok sem"
De van bennük bőven germán vér.

.

"Nem kap segélyt. vendégmunkás = gazdasági bevándorló/menekült."
Aha.
Kár, hogy a valóság teljesen más, mint ami az álomvilágodban szerepel. :)

.

"Csak politikai menekült kap és nők."
Tehát azért csak kiderült, hogy a nők segélyből élnek.
Köszi a megerősítést! :))

.

"Aztán ez a birodalom 15 angol hajó 4000 katonájának kapitulált."
Mint ahogy a németek is kapituláltak az I. vh. után, holott egyetlen hatalom sem tette a lábát az országa területére.
:))

Rubasov et. 2017.12.04. 22:36:04

@zombigyilkos:

Alapvetően én is úgy érzem, hogy tireless egy szimpla troll. Nem tudom mit csinálna egy tetszőleges politikai blog dühöngőjében. Nem mondtam neki semmi rosszat, erre puff besértődik és eltűnik :)

2017.12.04. 22:44:41

@Houston chemist:
Én azt nem értem, hogy egyáltalán hogyan keveredett ide.
De mindenesetre ha már itt van, azt mondom, nem baj. Kell ilyen is. :)

Untermensch4 2017.12.04. 22:50:04

@zombigyilkos: "Erkölcstant nem taníthat katolikus pap.
Erkölcstant/etikát csak tanár taníthat. Ne keverjük a kettőt, jó? Az, hogy egy katolikus pap rendelkezik erkölcstan tanári végzettséggel, akkor ő ott tanár, nem pap."
Aha. Tényleg életszerű hogy a papi esküjét telibe le tudja szarni és teljesen objektív módon tanít... főleg a konkrét iskolában amit a katolikus egyház működtet. Majd az iskolafenntartó saját egyháza jól odafigyel nehogy elfogult legyen a katolikus egyház irányába. :)

" Ha az amcsik partra tudnak szállni Japánban (miért ne tudtak volna - az nem kis sziget, hanem nagy, ergo nehéz mindenhol komoly védelmet összpontosítani), utána a gépesített erők partra rakása után gyorsan végigdübörögnek Japánon. "
lemil.blog.hu/2014/12/23/az_offenzivak_koronaja
lemil.blog.hu/2015/02/13/az_offenzivak_koronaja_ii
A japánokhoz hasonlóan a szovjetek nem voltak érzékenyek a saját élőerő-veszteségre. Az amerikaiak igen.

" Európában a görögök előtt is volt komolyabb kultúra. Gondoljunk mondjuk az etruszkokra. "
A közel-keleten is volt korábbi kultúra. Gondoljunk csak mezopotámiára, az asszírokra... a mai európai kultúrában mégis mi az a kibaszott jelentős etruszk hatás? A gladiátorviadalt sztem máshol is üzembiztosan fel tudták találni, sőt az aztékok a kosárlabdával is kombinálták, tökre önálló szabadalom. :)

A kultúra hogyan mérhető? Azért kérdezem mert a "magas szintű kultúra" úgy hangzik mintha lenne egy univerzális lineáris skála. Ha ezt tisztáztuk akkor tudom folytatni a kulturális szálat, tekintve a korábbi definíciós problémákat a genetikában. :)

Mátyás idején még nem nagyon dübörgött a gyarmatosítás, a Magyar Királyság volt európa legnagyobb arany- és ezüst-kitermelője. Az akkori tortaméretből voltunk akkora szelet hogy tényleg csak a korai halál állította meg a császárság felé vezető úton...
Az erős haderő milyen indikátora a fejlődésnek? Csak mert az Oszmán Birodalom sokszor tudott akkor is erős haderőt felmutatni amikor szted már nem fejlődött.
A lengyelek lenyomták a litvánokat, aztán addig sikerült kulturálisan fejlődniük hogy a nemesi anarchia pont megállította őket és szépen fel lettek darabolva.
A habsburgok dinasztikus terjeszkedési politikát folytattak, mennyiben fejlődés az európai főnemesség egyre nagyobb belterjességét építgetni? Mellesleg időnként volt kapcsolatuk a fejlett spanyolok által talált erőforrásokhoz.
Az európai gyarmatosítók amerikát azért tudták lenyomni mert földrajzi-gazdaságtörténeti okokból ott nem volt nagyállattartás (illetve elenyésző, láma és finito), kicsi volt a kontinens-léptékű mozgás, így járványügyileg nem "fejlődtek", az idő és a statisztika európának dolgozott.
"'Ali számára a minta a nyugat-európai berendezkedés volt'
Szóval ennyit erről."
Akkor a 20.századi japán is kuka. Európai mintára kezdtek modernizálni... :)
Ali számára mi kellett volna hogy minta legyen ha nem az induláskor nála fejlettebbek? A versenykiírásod szerint muzulmán alapkultúrájú hely (ja nem, hiszen ott volt az ókori egyiptom, nem érvényes...), elkezdte és hamar meg is csinálta. Mutass inkább egy európai országot ami egy (akár mégoly gyenge, hanyatló) nagyhatalom perifériájaként néhány év alatt hasonló mértékű fejlődést produkál, az 1800-as években. Lehet hogy nincs is ilyen..?
"Sem komoly ipara, sem komoly mezőgazdasága, sem komoly kultúrája nem volt." A spanyol birodalomnak sem, miközben nem nyugodott le benne a nap és hordták hajószám haza az amerikai aranyat... tényleg meg kéne állapodni abban hogy mivel mérjük a kultúrát, a spanyolok kulturáltak voltak mert elüldözték a zsidókat és felpörgették az inkvizíciót (amiben egyébként a portugálok voltak a durvábbak, csak az nem olyan felkapott)? A törökök kulturálatlanok voltak hogy némi pénzért lehetett annyi vallásszabadsága az alattvalóknak amennyiért nyugat-európában kb száz évig mészárolták egymást?

Rubasov et. 2017.12.04. 22:53:38

@Diorella Queen:

"Jóóó de ez egy ájfon 4.es őstelefon, ami kifagy, lefagy, lassú és sokszor a diktafont ki kellegészíteni manuálisan, ami elég nagy művészet, ha nincs nálam a szemüvegem,akkor meg főleg. :D"

Pár hónapja egy barátomnak segítettem belakni egy iPhone 7-est. Na akkor döntöttem el Apple never and ever. Kb. 3 óra volt. Ami droidon egy koppintás, az ios-en kb. 1/2 óra szívás, miután letöltötted a megfelelő segédszoftvert a gépedre. Számomra a legkiábrándítóbb az volt, amikor egy szimpla zenei fájl átmásolásához is iTunes kellett. No comment. Ennél még a mára már meghalt windows mobile is okosabb platform.

Sadist 2017.12.04. 22:55:18

@Diorella Queen: "Az a baj, hogy a legtöbb programozó valahogy nincs tisztában ezzel a napi dolgokkal és úgy írják meg a programokat, hogy azok aztán teljesen használhatatlanok. Egy ilyen általad jabasolt programot is kizárólag orvosokkal és mentősökkel együttműködve lehetne megírni ahhoz, hogy némileg használható legyen."

A szoftverfejlesztés nulladik lépése az igények felmérése és a specifikáció, amiben ha általában nem is közvetlenül, de részt vesznek a végfelhasználók is.
Már megint olyan dologban akarsz okoskodni, amiről halvány lila gőzöd sincs.

Untermensch4 2017.12.04. 23:00:14

@tireless treehugger: " Szigetlakók." Ha ez a szigetlakó attitűd a fő kontinuitás akkor mellékes a germán-kultúrás elméleted... vaktában mi? Egy seggel nem lehet két lovat megülni, bár elegáns megoldás lenne hogy a nagy befogadás után minden ami jó az germán, ami rossz az meg a kelta-pikt-többiek hibája mert nem jól fogadódnak be a kis rohadékok...
Ha a szigetlakóság felülírja a germánságo (vikingek?) vagy a germánság oszlik szárazföldi és tengeri kultúrára (wehrmacht-RoyalNavy) akkor az éghajlatilag túl változatos európai kontinens sem lehet egységes kultúrájú (jut eszembe, a szicíliaiakkal mi a helyzet, ellatinosodott vikingek de kedves, nőies, fejlődőképes nép, a technikai innovációk kútfői ugyebár...)?

Untermensch4 2017.12.04. 23:14:11

@Sadist: "A szoftverfejlesztés nulladik lépése az igények felmérése és a specifikáció..."
És akkor az emberi tényező...
"Mit tudjon a program."
"Mindent." :)
Még nem hallottam olyan szakterületről ahol pontosan meg tudták volna fogalmazni az igényeket. :(

Untermensch4 2017.12.04. 23:15:15

@zombigyilkos: A káromkodó robotos kibeba..tt jó :) :D XD

tireless treehugger 2017.12.04. 23:23:58

@Untermensch4:

Nem ír felül semmit.

A germánság nem jelent automatikus közösséget, csak közös tulajdonságokat. A közös eredet csak azért fontos mert megmutatja hogy lennie kell olyan dolognak ami a sikerüket jelenti. Szerintem a feminizmus az, a latinok az olaszok a görögök a törökök az arabok a hunok a magyarok a mongolok .... mind mind férfias kultúrák és mind bukdácsol.

Aztán hogy a britek köpködnek nagyon természetes, ehhez szoktak.
Kevesek ők ahhoz hogy beleszóljanak a kontinens ügyeibe.

Miért magyarázol bele dolgokat amik nincsenek ott?, miért nem hagyod hogy ez az egész germán-feminista dolog először letisztázódjon benned?.

mint amikor belekavarok a hangyabolyba olyanok vagytok, lazítsatok gondolkozzatok emésszétek. Nincsen szükség kapkodásra.

Annyi vad hülyeséget hoztatok fel hogy elég volt.

Majd. Máskor.

best

Untermensch4 2017.12.04. 23:37:41

@tireless treehugger: Mitől feministák a germánok? A általad felsorolt "férfias kultúrák" ugyanúgy asszimilálták a rabszolga-jelleggel beszerzett nőket. A germán "vezér-kultusz" sem femininebb mint bármely másik nép szervezeti-vezetési megközelítése.
Mitől feministák a germánok?

2017.12.05. 14:56:53

@Untermensch4:

"Tényleg életszerű hogy a papi esküjét telibe le tudja szarni és teljesen objektív módon tanít"
Ismétlem, mert láthatóan nem ment át:
- Van a tanár, aki taníthat erkölcstant.
- Van a pap, aki taníthat hittant.
A kettő közül választ az ember.
És igen, van tanár, aki egyben katolikus pap is. Meg van tanár, aki egyben sátánista vagy muszlim. Sőt, meggyőződésem, hogy ateista tanár is van.
Mi nem érthető ezen?

.

"főleg a konkrét iskolában amit a katolikus egyház működtet"
Egy katolikus egyház által működtetett iskolában miért baj, ha katolikusok tanítanak katolikus elvek szerint? Ha te működtetsz egy iskolát, akkor ott nagy mértékben a te elveid szerint működik minden. Nem?
Senkit nem köteleznek, hogy katolikus iskolába járjon.

.

"A japánokhoz hasonlóan a szovjetek nem voltak érzékenyek a saját élőerő-veszteségre. Az amerikaiak igen."
Nem a veszteség volt a kérdés.
Az amik számoltak ezzel a veszteséggel. Tudták, mi jöhet, ha partra kell szállniuk. Nyilván nem rajongtak volna érte, de azért megtették volna és végigvitték volna.
Az oroszok viszont hiába voltak kevésbé érzékenyek a veszteségekre, ha nincs rendes flottájuk, nincsenek rendes partraszálló eszközeik, akkor cseszhetik a dolgot. Még az amcsik is csak pár hadosztályt tudtak partra rakni egyszerre, és később sem tudtak volna ilyen távolságokra gyorsan nagy erőket összevonni. Pedig ha valakinek volt ehhez elegendő mennyiségű és minőségű eszköze, azok az amerikaiak voltak. Teszem azt az oroszoknak egyetlen repülőgép-hordozójuk sem volt. Az amcsik meg tucatjával tolták oda Japán partjaihoz. Hiába nem érzékeny az orosz a veszteségekre, ha odarak talán 1-2 hadosztályt megfelelő utánpótlás nélkül, akkor csak idő kérdése, hogy azok végleg ott is maradjanak.
/Egyébként az oroszok is kimerülőben voltak erősen. Nekik sem volt már annyira mindegy a veszteség. Már 44-ben is soroztak be a 16 éves korosztályból. 45-ben Magyarországon már 14-15 éves oroszok is harcoltak szép számmal./

.

"Gondoljunk csak mezopotámiára, az asszírokra"
Akik ugye megint csak nem muszlimok! :)
Köszönöm, hogy alátámasztottál.

.

"a mai európai kultúrában mégis mi az a kibaszott jelentős etruszk hatás?"
Mondjuk Róma? :)

.

"A kultúra hogyan mérhető?"
Ha jól rémlik, elsősorban FEJLŐDÉSRŐL beszéltünk. A kultúra csak kapcsolódott.
Fejlődés az, amikor a korábbinál jobbat, hatékonyabbat alkot valaki.

.

"a "magas szintű kultúra" úgy hangzik mintha lenne egy univerzális lineáris skála"
Valóban nincs, ha azt nézzük, ki életképes.
De azért valahol érthető szerintem az a felfogás is, hogy az egysejtű vagy egy csimpánz nem annyira fejlett (kulturált), mint mi.

.

"Mátyás idején még nem nagyon dübörgött a gyarmatosítás"
Valóban nem dübörgött, de azért elkezdődött.
Mondjuk ennyi erővel Amerika kivételével egyébként is csak az 1800-as évekre kezd el dübörögni.

.

"a Magyar Királyság volt európa legnagyobb arany- és ezüst-kitermelője"
És? Ez nem értem, hogyan kapcsolódik.
/Egyébként ezüstből csak a másodikak voltunk, ha jól emlékszem./

.

"Az erős haderő milyen indikátora a fejlődésnek?"
Fejlődésről van szó.
A fejlődés nem az, hogy az 1400-as évek oszmán hadereje jóformán semmiben nem különbözik az 1600-as évekétől. 200 év alatt jóformán ugyanoda jutottak, ahol voltak. Sőt, később sem lettek jobbak igazán.
Ez nem fejlődés.

.

"A lengyelek lenyomták a litvánokat"
Nem lenyomták.
Perszonálunió.

.

"aztán addig sikerült kulturálisan fejlődniük hogy a nemesi anarchia pont megállította őket és szépen fel lettek darabolva"
Most az az érved a fejlődés ellen, hogy egy ország idővel megbukik?
Gratulálok! :D

.

"mennyiben fejlődés az európai főnemesség egyre nagyobb belterjességét építgetni?"
Óbaszdki, ne játssz már te is tireless-t!
Az, hogy van egy dinasztia, amelyik hatalmat akar szerezni (úgy, ahogy), ne hozzuk már egybe azzal, hogy közben az adott ország fejlődik-e avagy sem! A kurva istenit baszdki, legalább neked ne kelljen már magyarázni az ezidőtájt fejlődő (osztrák, lengyel, magyar, stb.) hadsereget, építészetet, mezőgazdaságot, ipart, bányászatot meg a többit! Nekünk magyaroknak még az oszmán hódoltság alatt is komolyabb fejlődésünk volt építészet, művészet, ipar és egyéb területeken, mint a törököknek.

.

"járványügyileg nem "fejlődtek", az idő és a statisztika európának dolgozott"
Egyébként is lenyomták volna. Az is csak idő kérdése volt.
Európa iparilag, katonailag sokkal fejlettebb volt, mint Amerika bármely területe. Nem volt esélyük.

2017.12.05. 15:03:01

@Untermensch4:
"Akkor a 20.századi japán is kuka"
A 20. századi lehet.

.

"Mutass inkább egy európai országot ami egy (akár mégoly gyenge, hanyatló) nagyhatalom perifériájaként néhány év alatt hasonló mértékű fejlődést produkál, az 1800-as években."
Szabad ajánlanom Magyarországot?
Eleve másik hatalom által (részben) elnyomott, plusz egy levert szabadságharc ellenére eljutott az iparilag fejlett nyugatig, nem csak iparral, hanem mezőgazdasággal, építészettel, művészettel, találmányokkal, stb? Esetleg Dánia a Napóleoni háborúk után? Talán szabad a németeket említenem esetleg a széttagoltságukkal, majd az egyesülés után pár évvel gyakorlatilag nagyhatalommá válásukkal?

.

"A spanyol birodalomnak sem"
Nem volt komoly ipara, kultúrája a spanyoloknak???
Ne röhögtess már! :))
Akkor hogy a büdös francba építették a hajóikat, öntötték az ágyúikat, fegyverezték fel a spanyol terciókat olyan szintre, hogy senki nem volt méltó ellenfelük? Vagy a granadai katedrális meg az Escorial honnan a búsból került oda (az az Escorial, amibe a Kék mecsetet úgy 8x bepakolhatod)? A jóisten teremtette talán? Az ebben a korban létrejött találmányaik meg (gőzhajtású szivattyú, stb.) csak úgy maguktól jöttek?
Mindezt úgy, hogy nem egy már 200 éve fennálló, folyamatosan hódító hatalom csinálta, amelyet komolyabban senki nem fenyeget (oszmánok), hanem egy 100 évvel előtte még több országból álló, mások ellen védekező kis picsafüst államocskák.
Mi ez, ha nem fejlődés a korábbihoz képest?

2017.12.05. 15:07:17

@Untermensch4:
"Mitől feministák a germánok? "

Attól, hogy ő azt mondta! :)
És jobb lesz, ha ezt a germánok is az eszükbe vésik!!!
Főleg a nem germán vikingek (sic!), akik még valamennyire tényleg nőiesebb társadalommal rendelkeztek, legalábbis náluk a nőknek voltak olyan jogaik, amiket ő a (többi) germánok nyakába akar varrni. :)

Untermensch4 2017.12.05. 18:40:23

@zombigyilkos: Mivel a történelemben nincs "mi lett volna ha..." az elhúzódó távol-keleti frontot a 2.vh-ban sztem át is ugorhatnánk, van így is épp elég bajunk... :)
Az etruszkok pont annyira kimutathatóak a mai európai kultúrából mint a mezopotámiaiak a mai közel-keleti muszlim kultúrából. Már ha párhuzamosíthatónak véljük az "európa" és a "közel-keleti muszlim" kategóriát.
A "fejlődés" és a "kultúra" fogalmait kellőképp homályosan használod ahhoz bármi alátámassza hogy igazad van, és a bárminek az ellenkezője is... :) (mellesleg a művészetek sem mérhetőek)

""Mutass inkább egy európai országot ami egy (akár mégoly gyenge, hanyatló) nagyhatalom perifériájaként néhány év alatt hasonló mértékű fejlődést produkál, az 1800-as években."
Szabad ajánlanom Magyarországot?"
M.Ali 1805-ben kiáltotta ki magát kormányzónak, egy tartomány élére. 1820-ban már gyakorlatilag önááló hódítással, kvázi független államként funkcionált (ha az aki papíron felettese/királya/szultánja vkinek, nem utasítja hanem kéri, az nevezhető függetlenségnek). Magyarország mikor produkált 15 év alatt ilyen fejlődést az 1800-as években? Papíron persze megvolt ugyanez a fokú függetlenség, de a gyakorlatban az akkori fejlődés üteme is csak annyira volt elég hogy a lemaradás ny-európához képest lassabban (de folyamatosan) nőtt. Ilyen értelemben az 1800-as évek végi japán inkább fejlődött.

""a Magyar Királyság volt európa legnagyobb arany- és ezüst-kitermelője"
És? Ez nem értem, hogyan kapcsolódik."
Csak úgy hogy ha a kontinens újonnan kibányászott aranyából sok van egy helyen abból lehet finanszírozni, a többiekhez képest jobban. Szaud-arábia az olajpénzekből hasonlóan tudott finanszírozni az egyébként meglévő gazdasági-technikai, katonai és demográfiai súlyánál nagyobb külpolitikai befolyást. Mátyásnak megvolt a sereg finanszírozásához is a képessége, nem csak a vezetéséhez. "Csak" ennyit számít hogy a tortából éppen ki mennyit birtokol.

"Most az az érved a fejlődés ellen, hogy egy ország idővel megbukik?
Gratulálok!"
Oszmán birodalom. Gratulálok!

2017.12.05. 20:25:58

@Untermensch4:

"az elhúzódó távol-keleti frontot a 2.vh-ban sztem át is ugorhatnánk"
Felőlem. :)

.

"Az etruszkok pont annyira kimutathatóak a mai európai kultúrából mint a mezopotámiaiak a mai közel-keleti muszlim kultúrából"
Nagyjából így van.
Ezért is utaltam rá, hogy a muszlim társadalmak önmaguktól jóformán semmilyen érdemi fejlődést nem tudtak felmutatni. Míg a többiek igen.
/Mert ugye Mezopotámia sem muszlim kultúra volt./

.

"A "fejlődés" és a "kultúra" fogalmait kellőképp homályosan használod ahhoz bármi alátámassza hogy igazad van, és a bárminek az ellenkezője is... :) (mellesleg a művészetek sem mérhetőek)"
A kultúrára írtam is, hogy az csak mellékszál. Te kapaszkodsz bele minduntalan. A fejlődésről írtam. Az meg egyértelmű szerintem. Meg is fogalmaztam, mit értek alatta. Ha nem világos, szólj, mi nem az benne, és próbálom pontosítani.

.

"Magyarország mikor produkált 15 év alatt ilyen fejlődést az 1800-as években?"
Na, most kevered igazán a szezont a fazonnal!
Ali zseniális, kiváló elme volt, ezt nem tagadom, nem is tagadtam, még ha sok hibát is követett el. De maga a muszlim társadalom, amit vezetett, gyakorlatilag nem fejlődött szinte sehová akkor sem. Ali bevezetett pár dolgot, és ennyi. Némi javulás beállt, és jól hangzanak a nagy reformok, de ezeknek a gyakorlati látszata elenyésző volt. Muszlim viszonylatban még nevezhető komolynak, de egyéb értelemben aligha. Hiszen ennyi erővel hozhatnám Napóleont, aki egy válságban lévő, külföldi nagyhatalmak által megtámadott országot rángatott ki a szarból, és hozott olyan változásokat, ami nem csak Franciaországra, hanem sok esetben egész Európára (így valahol a világra is) hatással volt.
De ha Magyarországot vesszük, akkor hozhatjuk a 48-49-es szabadságharcot is, ha Alival akarjuk összevetni. Ott 1 év alatt hoztunk közel olyan fejlődést, mint Ali 15 év alatt. De egy rövid fellángolás, amit egy (vagy több) karizmatikus vezető megcsinál, még nem biztos, hogy fejlődés. Főleg, ha alig van hatása az utána jövő időszakra. (Bár a szabadságharcunknak azért volt.)

.

"Csak úgy hogy ha a kontinens újonnan kibányászott aranyából sok van egy helyen abból lehet finanszírozni"
Jaaa!
Akkor nézzük meg mondjuk a Mali birodalmat. Amely ugye lófaszt se ért el, holott több aranyuk volt, mint nekünk meg a lengyeleknek együttesen.
Egy kultúra fejlődése szerintem nem abban mérhető, hogy mit tud megvenni pénzért. Hanem abban, hogy ő maga mit tud alkotni, mivel tud többet tenni, mint ami előtte volt.
De írtam példaként Svédországot is. Náluk nemigen volt sok aranybánya, sem más komoly feltétel, mégis igen szép fejlődési utat járt be, kis létszámú országhoz képest komoly hatalmi tényező is lett egy időben. Pedig az oroszokkal már akkor sem volt valami jó móka összeakasztani a bajszot.

.

"Oszmán birodalom. Gratulálok!"
Az oszmánok ellen nem az volt az érvem, hogy megbukott. Hanem az, hogy nem fejlődött évszázadokon keresztül szinte semmit.

Untermensch4 2017.12.06. 00:21:41

@zombigyilkos: Tényleg nem értem jól hogy mit értesz fejlődés alatt, vszeg rosszul fókuszáltam a kultúrára.

Napóleon és 1848-49 jó példa, bár utóbbinál "európai mintára" kezdtek bele, ahogy a reformkorba is. Európai minta nélkül (és a sminket lehámozva azzal együtt is, napjainkig...) ugyanaz a fejlődésben megrekedt, balkáni feudális posvány vagyunk mint az oszmán birodalom volt. :(
Meg amit említettél is, a karizmatikus vezető. De sztem inkább az gyengíti a napóleonos és 1848-49 -es példát hogy végig háború volt, ezt nem sportszerű békeidőbeli fejlődéssel összemérni. Ezzel együtt napóleon maradandó hatást gyakorolt európára, a egységesülés felé vezető úton (és dinasztiát adott a svédeknek...) :)
Svédországnak volt frankó vasérce és ki is termelték, ez volt az "aranyuk".
Mali és a többiek amerikához hasonlóan a geográfia áldozatai, afrika is eléggé szerencsétlenül tagolt, a földrajz nagyon nem kedvez az interaktív kereskedelemnek és kommunikációnak, ebből a szempontból nyugat-eurázsia szerencsés.

2017.12.06. 20:34:55

@Untermensch4:

"Tényleg nem értem jól hogy mit értesz fejlődés alatt"
- Azt, amikor valami változik, és mindezt úgy teszi, hogy a korábbit hatékonyabbá teszi: Fejlődés a bot után lándzsát készíteni, a kunyhó után házat, a kis templom után katedrálist, a szekér után vonatot.
- De fejlődés az is, ha olyat hozol létre, ami korábban még nem volt, és összességében értékes (hasznos avagy élmény a társadalom számára): Fejlődés Strauss Kék Duna keringője, Rembrandt Éjjeli őrjárata, Jedlik Ányos villanymotorja, avagy Michelangelo Dávid-szobra.
Ezt értem fejlődés alatt.

"utóbbinál "európai mintára" kezdtek bele"
Ebben valóban van igazság.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy több dologban eltért a magyar felkelés a többi európaitól (pl. abban, hogy ez nem maradt abba a forradalomnál, hanem szabadságharc lett belőle).

.

"Európai minta nélkül (és a sminket lehámozva azzal együtt is, napjainkig...) ugyanaz a fejlődésben megrekedt, balkáni feudális posvány vagyunk mint az oszmán birodalom volt"
Szerintem egyáltalán nem.
Az európai minta náluk inkább csak elindított egy olyan folyamatot, ami egyébként is megvolt a társadalomban. Ha nem lett volna európai minta, akkor is elindulunk ezen az úton, max. csak valamivel később. Pl. a reformkor ugyan nyugati hatásra indult, de mielőtt nekikezdtünk, már igen sok dolog megvolt belőle. Nem kevés ember kezdett már bele egyfajta továbblépésbe (a maga területén) anélkül, hogy egyáltalán hallott volna nyugati mintáról.

.

"hogy végig háború volt, ezt nem sportszerű békeidőbeli fejlődéssel összemérni"
Ha jól emlékszem, Ali volt a példa.
Ahol ugye korántsem beszélhetünk békebeli fejlődésről.

.

"Svédországnak volt frankó vasérce és ki is termelték, ez volt az "aranyuk"."
Ennyi erővel jóformán minden országnak voltak adottságai.
A muszlimoknak is:
- Kis-Ázsia: vasérc, szén, petróleum, aszfalt
- Szíria: vasérc, só
- Fönícia: bíbor
Nem beszélve arról, hogy a nyugati hajózás fellendülése előtt a keleti kereskedelmi utak többsége éppen muszlim országokon keresztül futott, ami óriási előny nem csak gazdasági, hanem fejlődési szempontból is (technológiák tanulása, stb.). Sőt, az európaiak kirajzása ellenére is megmaradtak ezek az útvonalak, nem szűntek meg egyáltalán.

.

"Mali és a többiek amerikához hasonlóan a geográfia áldozatai"
???

"afrika is eléggé szerencsétlenül tagolt"
Érdekes. Mikor az európaiak odamentek, nekik nem okozott különösebb gondot, hogy kereskedelmi telepeket létesítsenek arrafelé.

Európa egy elég kis kontinens. Összevetve egy hasonló méretű területtel, nagyjából kijön belőle a Közel-Kelet Észak-Afrikával. Korábban, amíg a muszlimok nem mentek oda, ez a terület prímán elvolt, fejlődött, alakult. Kultúrák virágzottak, építettek, fejlesztettek, kereskedtek - nem okozott nekik gondot a geográfia. Sem a Mezopotámiában élő népeknek, sem Kis-Ázsia népeinek, sem az Afrika északi részén élőknek. A rómaiaktól a sumerekig, a föníciaiaktól a perzsákig, Karthágótól a szeleukidákig senkit nem zavart sem a kereskedelemben, sem az információ áramlásában a geográfia.
Utána jöttek a muszlimok, akiknek meg igen?
/Miközben éppen ők ültek a korábban évezredeken át használt kereskedelmi utakon?/

Untermensch4 2017.12.08. 15:33:55

@zombigyilkos: Akkor tehát technikai és életszínvonalbeli (utóbbiba értve a kultúrát) fejlődés. Így már értem. Mi van akkor ha vhol úgy érzik hogy elértek egy optimumot? Van ugye a vicces sztori amikor az 1800-as évek végén a franciáknál felvetődött hogy meg kéne szüntetni a drága szabadalmi hivatalt mert már minden lényeges dolog fel van találva. :)

"nem okozott nekik gondot a geográfia. Sem a Mezopotámiában élő népeknek, sem Kis-Ázsia népeinek, sem az Afrika északi részén élőknek."

Hát ez az. Mali már közép-afrika. És akkortájt hanyatlott le amikor a szahel-övezet meg attól északabbra kissé, erőteljesen sivatagosodni kezdett.
Az európaiak már évszázadok óta hoztak létre kereskedelmi telepeket... a tengerpartokon és onnan behajózható folyami részeken. A nehezebben járható területek voltak a sarkvidékeket leszámítva az utolsó "fehér foltok". A közép- és dél-afrikai részen meg a fel-feltörő kultúrák nem voltak egymással jól járható utakon kapcsolatban, a hiányzó interakció miatt nem tudták azt lejátszani amit az eurázsiai kereskedelmi utak mentén élők.

2017.12.08. 22:50:41

@Untermensch4:
"Mi van akkor ha vhol úgy érzik hogy elértek egy optimumot?"
Nyilván voltak ilyenek úgy 50ezer éve is.
Csak ők és az utódjaik most nincsenek már köztünk. :)

.

"akkortájt hanyatlott le amikor a szahel-övezet meg attól északabbra kissé, erőteljesen sivatagosodni kezdett"
Az már sok évezreddel korábban elkezdett sivatagosodni.
Nem volt új keletű jelenség.

.

"a tengerpartokon és onnan behajózható folyami részeken"
Mert nem kezdtek utakat építeni a belső területekre. Nem volt rá szükségük. Kötve hinném, hogy ha valahová sikerül egy kikötőt építeniük, ott ne tudnának beljebb menni. Mi akadályozná őket?
Érdekes, hogy a borostyánúton végig tudtunk menni az északi területek eléggé kies, hideg és mocsaras őserdei között. A selyemútról már ne is beszéljünk, ahol vagy Afganisztán és Irán igen durva vidékén át, avagy (másik verzióként) a mongol hegyeken és pusztákon, a kazah sivatagon meg egyéb nyalánkságokon kellett átjutni. És ugye a selyemút hossza magában több volt, mint Afrika teljes szélessége. Mégis megcsináltuk. Afrikában meg töredéknyi utat nem tudtak megtenni, egyáltalán nem nehezebb területeken?
/Mondjuk nem meglepő egy olyan földrész esetében, ahol a fehér ember megjelenése előtt a legtöbb helyen még a kereket sem ismerték, nem hogy még a tenger felé akartak volna menni, meg utakat építeni.../

.

"nem voltak egymással jól járható utakon kapcsolatban"
Lehet, építeni kellett volna és akkor nem lett volna ilyen gondjuk.
Másoknak sikerült. Teszem azt az inkáknak az Andokban sem volt egy leányálom megcsinálni, mégis összehozták. Ahogy a majáknak, aztékoknak a közép-amerikai dzsungelen keresztül sem lehetett egyszerű. Ők is megcsinálták. Valahogy érdekes módon szinte mindenki másnak sikerült kies területeken, magas hegyeken, dzsungeleken, több ezer kilométeres sivatagokon átjutniuk, kapcsolatot teremteniük más területek embereivel.

Untermensch4 2017.12.10. 09:32:51

@zombigyilkos: "Mégis megcsináltuk. Afrikában meg töredéknyi utat nem tudtak megtenni, egyáltalán nem nehezebb területeken?"

Ja, persze. Azért is voltak olyan nagyszabású lendületes hadműveletek is afrikában az 1.vh-ban mert annyira járható a terep hogy csak na.

2017.12.10. 20:25:01

@Untermensch4:
Nagyon szép csúsztatás. Ügyes!

1. Senki nem mondta, hogy Afrikában könnyű a terep. Annyit írtam, hogy van máshol is nehéz terep és ott érdekes módon sikerült utakat építeniük másoknak. Egyedül Afrika volt erre képtelen.

2. Nyilván a közel-keleten is oly' lendületesek voltak a hadműveletek az i. vh. idején. ... Ja nem, ott sem. Vajh miért is? Ja, mert a modern vasút és utak még nem voltak meg ott sem. (Aranyos, mikor a középkori közlekedést veti össze valaki a modern korral. :) )

3. Európában 1000 éven át építettek utakat. Plusz ugye eljutottak addig, hogy vasútjaik is voltak. Nem gondolod, hogy talán ez az oka, hogy ott gyorsabban közlekedtek, mint Afrikában?

+1. Európában sem voltak azért olyan lendületesek azért, ha jobban belegondolunk (még ha helyben is voltak és nem kellett több ezer km-re vinni a cuccot). Állóháború megvan? :) A mozgékony hadviselés a 2. vh. idejére lesz jellemző.

Untermensch4 2017.12.14. 19:17:30

@zombigyilkos: 1. afrikában nehezebb a terep. A mérsékelt és a trópusi őserdő közötti különbség miatt. Az inkák is csak "belföldön", főleg hegyvidéken építgették az útjaikat.
2. Kisebb akciók voltak lendületesen is. Arábiai Lawrence ismerős? Afrikában ugyanakkor kisebb alakulatok is addig tudtak akciózni (a kevés, már kiépített vasút közvetlen közelében is...) ameddig 50 teherhordó le nem lépett, akkor megállt a hadigépezet...
3. Ha már csúsztatás... mintha a vasút előtti korszakokról is beszélnénk, te pedig túlzottan kevered az idősíkokat. Is. Az állóháború oka nem a terep volt hanem ( - dobpergés - ) a géppuska. De ha EZ ténylegesen érv akkor afrikában meg régóta van cecelégy és álomkór. A maláriát hagyjuk, az európában is volt. :)

2017.12.15. 13:55:50

@Untermensch4:
1. Kicsit el kéne gondolkodni azon a híres-neves trópusi esőerdő dolgon. Mármint hogy valójában mennyire is hátráltatta Afrika fejlődését. Ugyanis Afrika nem egyenlő a trópusi esőerdővel. A növényvilágának döntő része szavanna:
www.ungi.eoldal.hu/img/mid/69/05.-afrika-termeszetes-novenyzete.-.jpg
Hol vannak az afrikai szavannákon létrejött társadalmak? Ja sehol.

2. Lawrence sem csinált olyan hadműveleteket, mint amilyen Európában volt. Mert nem volt vasút meg hasolók. Annyi tette lehetővé a hadműveleteket, hogy nem olyan kevés csapat volt arrafelé, hogy simán elkerülték egymást, ha akarták.
Emellett Afrikában a német területek jó részénél (ahol volt nekik számottevő csapatuk) mindenhol esőerdő volt (pl. Kamerun, Kelet-Afrika), de ez nem jelent semmit. Ahol nem volt esőerdő (Dél-Afrika), ott ugyanúgy mentek a lendületesebb hadműveletek. Csak ugye a német területek főként szar helyen voltak. Mondom: Afrika nem egyenlő az esőerdővel. Afrikának csak 10% trópusi esőerdő. Ne erre fogjuk már, hogy nem voltak képesek normális társadalmat építeni...!

3. Továbbra is az a kérdés, hogy hol vannak Afrika útjai. Mármint amit az afrikaiak építettek, teszem azt a szavannákon. Mert nálunk még a magashegységekben is sikerült, ők meg még a kerékig sem jutottak el.
/Érdekes egyébként, hogy Rommelt annyira nem zavarta a géppuska az időtájt. Javaslom elolvasásra a "Gyalogság előre!" című irományát: moly.hu/konyvek/erwin-rommel-gyalogsag-elore Bár tény, hogy sokat hátráltatott, de szépen be is jött rá válaszul a harckocsi intézménye. Két év kellett csak hozzá./

Ja, nekik álomkoruk volt, meg cecelegyük. Nekünk meg pestisünk meg vérhasunk (na jó, az nekik is), meg egy kis kolera is. De ez még nem ok arra, hogy ne legyenek útjaik a szavannán, meg hogy ne tudjanak felhúzni egy normálisabb kisvárost valahol. Még az inkák is építettek az Andokban, pedig az tényleg nem az a húde jól járható terület. (Meg az aztékok és a maják is mintha őserdőben éltek volna asszem.)

Untermensch4 2017.12.15. 18:40:28

@zombigyilkos: Mondjuk a maják őserdővel együtt pont az útépítésre basztak rá... de lehet hogy nekem kimaradt az azték-maja-inka úthálózat a maga összefüggő mivoltában... volt ilyen? Az inkák is ismerték a kereket de nem igazán használták. Mellesleg a közép-amerikai civilizációk eléggé átfedésben voltak egymással időben, és térben se túl távol. Az afrikai civilizációknál nem volt ilyen szinkron (vagy mégis? MElyik két szereplő között hiányolod a szavannai utat?). Olyan úthálózatuk akár lehetett is mint a keltáknak, lehet hogy nem volt olyan szerencséjük hogy vmelyik hódítóbb hajlamú ország rá legyen kattanva az útépítésre is meg még a beton technológiáját is ismerjék. Európában is volt már gőzgép az ókorban, csak utána jónéhány évszázadig ment a lúzerkedés mire felkapott lett az ötlet. :)

2017.12.15. 20:48:40

@zombigyilkos: "Hol vannak az afrikai szavannákon létrejött társadalmak? Ja sehol"

Továbbra is az a kérdés, hogy hol vannak Afrika útjai. Mármint amit az afrikaiak építettek, teszem azt a szavannákon.

.... De ez még nem ok arra, hogy ne legyenek útjaik a szavannán, meg hogy ne tudjanak felhúzni egy normálisabb kisvárost valahol."

Ennyi erővel a Hortobágyon is szét lehet nézni... :)... Ott sincs se kisváros se út... (jó most már van pár egy ideje)

2017.12.15. 20:56:15

@Untermensch4:
Inkák útjai:
hu.wikipedia.org/wiki/Inka_%C3%BAth%C3%A1l%C3%B3zat
Majáról meg aztékról nem találtam. De feltételezem, volt nekik valami, ha már építettek piramisokat meg miegymást. Gondolom a bazi nagy köveket nem a fejükön szálllították oda.

"inkák is ismerték a kereket de nem igazán használták"
Magashegységben körülményes sok esetben. Logikus, hogy alig használták. Enek ellenére mégis ismerték, holott alig kellett. Az afrikai nagy büdös szavannán meg azért csak jól jött volna, ha van kerék, ennek ellenére mégsem ismerték. Ez sokat elárul a két népcsoport képességeiről.

"Az afrikai civilizációknál nem volt ilyen szinkron"
Egyáltalán milyen afrikai civilizációról beszélünk??? Mert legalább némi civilizáció kéne, hogy utakat, vagy akár ... bármit találj ott.

"MElyik két szereplő között hiányolod a szavannai utat?"
Épp ez az, hogy egy szereplő sem volt. És nem csak két szereplő között, hanem a saját területén is lehet utakat építeni. A rómaiak is így csinálták. Az inkák is. ... Afrikában meg nincs semmi. Kőbaltás, csontdárdás emberek, esetleg néhány agyagedény.

"Európában is volt már gőzgép az ókorban, csak utána jónéhány évszázadig ment a lúzerkedés mire felkapott lett az ötlet."
Afrikában meg jóformán lófasz se volt, nem hogy gőzgép.

Íme Afrika egyik ékessége, a világörökség része, a Szongai Birodalom uralkodójának híres-neves síremléke (bár durván arab eredet ez is, de legalább alkottak valamit):
hu.wikipedia.org/wiki/Aszkia_s%C3%ADreml%C3%A9ke
Mifelénk az elszántabb kamaszgyerekek szoktak ilyen homokvárat építeni a strandon...

2017.12.15. 21:00:37

@Mia and me:
Most kötekedni jöttél, vagy hülyeségeket beszélni?
Mindkettőt jól csinálod.

"Ennyi erővel a Hortobágyon is szét lehet nézni"
Hortobágy mellett 20 km-re van Debrecen.
Nyilván nehéz lehetett megtalálnod.

2017.12.15. 21:16:05

@zombigyilkos: hát x-szeres nagyítással szerintem afrikában is van egy-két lakott hely.

Nem kötekedésből írtam, csak ha felnagyítod a Hortobágyot fél afrika nagyságúra, akkor kb. ugyanaz. Ott meg annyival neccesebb ezeken a szavannákon, hogy nem öleli körbe egy hegység ami "benntartja" a csapadékot - tehát jobban fel kell készülni ha valaki nekiindul a száraz időszakban sétálni a pusztán...

Untermensch4 2017.12.16. 09:17:08

@zombigyilkos: "Épp ez az, hogy egy szereplő sem volt. És nem csak két szereplő között, hanem a saját területén is lehet utakat építeni. A rómaiak is így csinálták. Az inkák is. .."
afrikatanulmanyok.hu/application/essay/942_1.pdf
A rómaiak részben a korábbi kelta úthálózatra építkeztek rá, az inkáknál is volt előzmény-civilizációs útépítés.

2017.12.16. 14:45:59

@Untermensch4:
Remek. Volt előzmény. Tehát valaki már korábban is csinált ott utat. Hol is? Ja Európában. Meg az Andokban. Mindegy ki csinálta, a lényeg, hogy csinált utat. Nekik sikerült.
Afrikában meg nem csináltak utakat. Sem semmi mást. Ennyi.

2017.12.16. 14:57:14

@Mia and me:
"hát x-szeres nagyítással szerintem afrikában is van egy-két lakott hely."
Óóó, te hülye picsa te! :))
Nem arról pofáztam, hogy laktak-e ott! Hanem arról, hogy volt-e ott út, nagyobb épület, civilizáció. Nálunk kiválasztottad a Hortobágyot, ami egy picurka kis terület, és találtál egy pusztát rajta. Jaj de ügyes lány vagy! Ha kimegyek az utcára, akkor a bejárat előtt találok pár négyzetméter területet, amit ha kellően felnagyítok, mondhatom, hogy lakatlan puszta. Hogy te mekkora idióta, vagy, baszdki! :D
De ha a picurka Hortobágyunktól arrébb megyek 20 km-t, találok egy várost, több száz/ezer éves civilizációval, épületekkel, gazdasággal, iparral, mindennel. Ha meg a nagy büdös Afrika egészét nézem, nem találok egy picsafüstnyi értelmes épületet se. Meg mást se. A nagy hős afrikai király csodás síremlékét ha lehugyozza egy nagyobbfajta marhacsorda, eltűnik örökre. A portugálok által (szintén Afrikában) épített erődök tovább maradnak meg, mint fekete Afrika valaha épített bármely épülete. :)

" hogy nem öleli körbe egy hegység ami "benntartja" a csapadékot"
Milyen csapadékot tart benn? :DDD
Egyébként az orosz pusztát sem öleli körbe hegység, mégis vannak és voltak útjai, építettek épületeket, stb. Volt civilizáció. Egyiptomot sem ölelgeti semmilyen hegy, mégis tudtak civilizációt építeni. Vagy ott volt a selyemút, ami sok esetben sivatagon vezetett át, ezer kilométereken keresztül. Ott érdekes, nem okozott nekik gondot a szárazság ahhoz, hogy utak meg városok épüljenek. Csak ezeknek a szegény kis négereknek volt gond a nagy puszta. :))
Ne legyél már ennyire marha. :))

2017.12.16. 16:59:14

@zombigyilkos: "Ha meg a nagy büdös Afrika egészét nézem, nem találok egy picsafüstnyi értelmes épületet se. Meg mást se. A nagy hős afrikai király csodás síremlékét ha lehugyozza egy nagyobbfajta marhacsorda, eltűnik örökre."

de ez mitől fokmárője bárminek is? (bocs nem olvastam vissza Rommelig..-szóval nem tudom mi a vita eredője)
Úgy értem az épület azért van hogy védjen a (hidegtől melegtől elefánttól farkastól, szomszédtól,...)
Ahol szavanna van, és mindenki élelmet kutat, ott az út (a látható út), és az épület ( a látható épület:) figyelemfelhívás hogy ott élő hús van. Szóval tökre érthető hogy miért nem húztak nyilakat a hiénáknak, hogy merre vannak a kis fekete embergyerekek... :)

"Egyébként az orosz pusztát sem öleli körbe hegység, mégis vannak és voltak útjai, építettek épületeket, stb. Volt civilizáció."

hát afrikában is volt.

"Egyiptomot sem ölelgeti semmilyen hegy, mégis tudtak civilizációt építeni."

-Azért a Nílus elég kiszámítható módon hozta az áradást, a vizet, az iszapot , és ez meg a termést. Valamint lehet hogy pont azért van most ott körös körül sivatag mert ott volt egy többezer éves földművelő kultúra (ha nem vigyázunk mindenhol ahol öntözéssel művelnek földeket ez lesz a vége 5-6 ezer év múlva). Az hogy a szahara alatt olaj, na meg nem kevés víz van, azt jelenti, nem mindig csak homok volt ameddig a szem ellát. Simán lehet, hogy ott volt a bővebb vegetáció 10 ezer éve, és afrika középső része volt kietlen.

2017.12.16. 18:30:05

@Mia and me:

"szóval nem tudom mi a vita eredője"
De azért muszáj volt belekotyognod, mi? :)

.

"Szóval tökre érthető hogy miért nem húztak nyilakat a hiénáknak, hogy merre vannak a kis fekete embergyerekek..."
Te nagyon hülye vagy. :))
A ragadozó állatok éppen kisebb eséllyel mennek a lakott területek közelébe. Egyébként meg érdekes, hogy azok a bolond európaiak meg mégis húztak ilyen 'nyilakat', csak nekik nem hiénáik, hanem farkasaik meg medvéik voltak.

.

"hát afrikában is volt"
Mesélj már róla!
Annyira érdekel engem az a fekete-afrikai civilizáció. :))

.

"Azért a Nílus elég kiszámítható módon hozta az áradást"
Ahogy szinte minden folyó Afrikában. A Kongó, a Niger és társai is.

.

"azért van most ott körös körül sivatag mert ott volt egy többezer éves földművelő kultúra"
Ott azért van körös-körül sivatag, mert:
1. A globális lehűlés utóbbi pár ezer évében csökkent a csapadékmennyiség és elsivatagosodott a Szahara. (A mostani felmelegedés miatti lassan növekvő csapadékmennyiség idővel újra termékennyé tehetné, ha ... és itt jön közbe a második pont.)
2. A korábbi öntözéses földművelő népet megszállták azok a drága jó kecskepásztor arabok és négerek, majd a sok kecske lelegelte a növénytakarót.

"és afrika középső része volt kietlen"
Jártál te földrajzórára???

2017.12.16. 19:39:56

@zombigyilkos: "De azért muszáj volt belekotyognod, mi? :)"

Ja már olyan rég beszélgettünk. ;-)

"A ragadozó állatok éppen kisebb eséllyel mennek a lakott területek közelébe. Egyébként meg érdekes, hogy azok a bolond európaiak meg mégis húztak ilyen 'nyilakat', csak nekik nem hiénáik, hanem farkasaik meg medvéik voltak."

Igen pont azért. A farkas, medve ragadozó. A hiéna meg inkább dögevő meg kisebb állatokat "lopdosó" fajta. Ahol nincs élelem bizonyos időszakokban ott a hiénafélék pont hogy igen hamar rájöttek volna, hogy míg apu a pórázos majommal elmegy vízet keresni, addig a csaj ottmarad 8 gyerekkel és a legkisebbet el lehet lopni. :)

Untermensch4 2017.12.17. 14:04:34

@zombigyilkos: " Mindegy ki csinálta, a lényeg, hogy csinált utat. Nekik sikerült.
Afrikában meg nem csináltak utakat. Sem semmi mást. Ennyi"

A bronzkor működtetéséhez technológiailag szükséges volt némi távolsági kereskedelem. Ahogy beköszöntött a vaskor, a kelták (érdekes módon nem birodalomépítő civilizáció), leszálló ágba is kerültek.
Az inkáknál is, a különféle nyersanyagokra épülő gazdaság összehangolásához kellett út d ez sem jelentett nekik túléléso előnyt a spanyolokkal szemben.
Afrikában meg legfeljebb a szahel-folyosó/n/ban) lett volna értelme úthálózatot építeni. Ha tudnának arrafelé lovakat használni vontatásra. A tevének viszont pont indokolatlan utakat építeni, tudtommal nem vontatható vele kocsi.

Untermensch4 2017.12.17. 14:15:18

@Mia and me: A hiénás sztori ellen pont a lengjobb megoldás olyan házak építése lenne mint amit anatóliában már korábban is csináltak...
www.google.hu/search?q=catal+h%C3%BCy%C3%BCk&client=firefox-
Bejárat a tetőn. Apu elmegy vízért, anyu felhúzza a létrát, hiéna véges magasságig ugrik... ha esetleg apu miatt is aggódunk akkor a ház mellett lehet elfektetve egy másik létra hogy neki is legyen "kulcsa" :)
A mongolok a farkasokkal jurtákban is boldogultak. Pedig még a 20.sz vége felé is voltak az ottani farkasok olyan kemények hogy két panelház között eltüntették az egyedül átsétálni kívánó kalasnyikovos embert... :)

2017.12.17. 14:20:51

@Mia and me:
Akkor most a földrajzóra után menj be biológia órára is.
Ugyanis a hiéna is elsősorban ragadozó, akárcsak a farkas vagy a medve. És a medve és a farkas is hasonló arányban eszik dögöt, mint a hiéna.
Szóval megint nem nyert. Szerintem ne erőltesd.

2017.12.17. 14:48:11

@Untermensch4:
Már jó ideje komolyan gondolkodom rajta, hogy szándékosan provokálsz, vagy csak poénkodsz. Hosszú hozzászólások óta tetteted itt nekem a hülyét, pedig tudom, hogy nem vagy az.

1. Afrikában bárhol értelme lett volna úthálózatot építeni.
Már önmagában Dél Afrika is óriási, csak a dzsungeltől délre lévő terület nagyobb, mint 6millió km2. (Összehasonlításképp Európa az Urálig 10millió.) A keltáknak a (max. kiterjedés idején) 2millió km2-nyi területen megérte utakat építeni. A rómaiaknak már a kezdetben a 300ezer km2-nyi területen ugyancsak megérte építeni. A görögöknek a viszonylag kis területükön a tengeri kereskedelem ellenére megint csak megérte. De még azoknak a mocsok etruszkoknak is a picsafüst 100ezer km2-nyi területükön szintén megérte utakat építeni.
De bezzeg Dél-Afrikában baszdki a 6millió km2-nyi területen nem érte meg!
Hihetetlen vagy baszod.

2. Afrikában a zebrát simán lehetett volna ugyanúgy háziasítani, mint nálunk a lovat. Szóval az, hogy nem volt állat hozzá, nem kifogás. Az afrikaiaknak több ezer éven keresztül nem jutott eszükbe a zebra háziasítása, igás- vagy hátasállatként való hasznosítása. Az európaiak meg mikor odamentek, egyből elkezdték háziasítani. (Egyébként Amerikában az inkáknak meg a majáknak sem voltak lovaik, mégis építettek utat. Azok a marhák, ha tudták volna, mennyire nem kellett volna építgetniük, hiszen nem tudnak mivel kocsit húzatni...!)

Untermensch4 2017.12.17. 15:09:16

@zombigyilkos: A szándékom az hogy a részben egymás melletti elbeszélést a kommunikációs összhang irányába mozdítsam.
1. nekem úgy tűnik hogy számodra "út=kiépített út" ?
Dél-afrikában úgy emlékszem legeltető állattartás volt a fő gazdasági produkció, a görögöknél sem azok a poliszok jártak élen az útépítésben ahol nagyon rá voltak fókuszálódva a kecsketartásra. Sőt minálunk az 1700-as években amikor eléggé jellemző volt nagy marhacsordáknak akár lábon eljuttatása a "nyugati exportpiacra" :), ez nem emelte az útépítési kedvet. Mert indokolatlan lett volna, nem érte meg a befektetettendő energiát, az etruszkok meg hozzánk hasonló területen nem legeltettek nagyüzemi szinten.
2. Mire jutottak az európaiak a zebra háziasításával? Csak mert annyira emlékszem hogy volt az a remek ötlet hogy az egyébként ideges típusú de afrikai klímára és kórokozókra jól adaptálódott, vastag bőrű zebrát hibridizálni kéne a jól kezelhető de afrikában nem akklimatizálódó lóval. Az eredmény meg az lett hogy az allélok istenei csak a zebra ideggyengeségét és a ló afrikába elégtelen immunrendszerét engedélyezték... :)
Sajnos nem találom a cikket a maják mészkőből épített útjairól, pedig vicces sztori.... Az inkák eredetileg azért a kevésbé lakható hegyvidéken kezdtek civilizációt építeni mert az oxigénhiánnyal együtt oda már nem ment a konkurencia, sajnos így rá voltak kényszerítve az építgetésre mert teraszos műveléshez is kell meg az utak is jó ha nem vezetnek ellenséges területen keresztül. És az inkák sem bírtak nagy állatcsordákkal.

2017.12.17. 16:42:55

@Untermensch4:

"A szándékom az hogy a részben egymás melletti elbeszélést a kommunikációs összhang irányába mozdítsam."
Azannnnya! Mondom én, hogy nem vagy hülye!
Ilyen szépen megfogalmazni azt, hogy 'Ne pofázzunk már fölöslegesen!' sose lettem volna képes. ;)

.

1. Igen, az út alapvetően a kiépített út.
Tény, hogy nálunk is a legeltető állattartók nem sok utat építettek. (Persze azért csak volt mellette városunk, templomunk, miegymás, amit Afrikában sehol nem találunk.) Ugyanakkor Afrikában sem csak nagy puszták vannak. Akad ott azért 'némi' hegyvidék is, ami igencsak hasonló a görög, etruszk és hasonló területekhez. Teszem azt Kelet-Afrika. Afrika egy földrész, ahol az égvilágon szinte semmi nem valósult meg. Európában, Ázsiában, Amerikában meg az ugyanolyan területeken lettek utak, városok, várak, templomok, stb.
Ez a mondandóm lényege.

2. Megint kiforgatod a szavaimat.
Kérdezed, hogy mire jutottak az európaiak a zebra hasznosításával??? Könyörgöm, lovat vagy 5ezer éve használunk. Ne várd már el, hogy 200 év alatt tudjuk háziasítani a zebrát! (Pláne, ha eleve nekünk már van háziasított lovunk.) Annyi volt a mondandóm, hogy a zebrát is lehetett volna háziasítani és most ott tarthatna, mint a ló. Ja, meg nekünk eközben volt háziasított lovunk is. Meg szarvasmarhánk is. Miközben a gnút, zebrát, bivalyt az afrikaiak nem háziasították. És ne jöjjünk azzal, hogy nem háziasítható, mert az európaiak meg az ázsiaiak a bivalyt prímán háziasították és használják. Nekik/nekünk sikerült ez is, Afrika nagy részének viszont ez sem. Pedig elég jól jön még a pusztán is, ha egy bivaly segítségével szántok (igaz, ahhoz komolyabb eke is kellene, ahhoz meg némi fém), vagy kocsit kötök utána (ja, ahhoz meg kerék kellene).

Untermensch4 2017.12.17. 18:00:49

@zombigyilkos: " Vagy ott volt a selyemút, ami sok esetben sivatagon vezetett át, ezer kilométereken keresztül. Ott érdekes, nem okozott nekik gondot a szárazság ahhoz, hogy utak meg városok épüljenek. Csak ezeknek a szegény kis négereknek volt gond a nagy puszta. :))"
A selyemút egyáltalán nem végig kiépített út. Ha ilyen csúsztatást alkalmazol akkor ne sértődj meg ha "kiforgatom a szavaidat".
Főleg az után hogy a nagyarcú letámadásos személyeskedéssel már próbálkoztál hadtörténelem-haditechnika témakörben és annyira nem vált be. Miután a genetika-kultúra-nyelv összefüggéseinek témakörében nem tudtad a saját egyéni definíciódat rákényszeríteni a valóságra... és ide kanyarodunk végül vissza. Mert lehet hogy van a rasszisták örömére genetikai oka annak hogy (közép- és dél-) afrika nem termelt ki a technikai fejlődésre nagy hatású civilizációkat. (Egyiptom egyébként afrika. Hatással volt a görögökre és a közel-keletre. Csak hogy az előzményekkel való érvelést eltanuljam tőled. A későbbi hanyatlása meg ugye nem érv, előtte fejlődtek sokat...). Csak ez a genetikai ok nem mérhető, nem bizonyítható és nem cáfolható. Az hogy egyéb tényezőket tetszésed szerint súlyozol, teljesen fingfűrészeléssé változtatja az egészet.

2017.12.18. 08:50:01

@Untermensch4: "A tevének viszont pont indokolatlan utakat építeni, tudtommal nem vontatható vele kocsi"

Meg is válaszoltad zombi nagy dilemmáját :) az utakkal kapcsolatban. Az egész afrika egy óriási úthálózat. :)
Azért nem építettek utakat, mert az mindenhol és bárhol OTT van :), a tevével.

2017.12.18. 11:36:10

@Untermensch4:

"A selyemút egyáltalán nem végig kiépített út."
De könyörgöm, legalább ahol kellett, építettek valamit.

"Főleg az után hogy a nagyarcú letámadásos személyeskedéssel már próbálkoztál hadtörténelem-haditechnika témakörben és annyira nem vált be."
Ha akkor baromságot beszélsz, mint amit, úgy ne lepődj meg ilyeneken.

"Miután a genetika-kultúra-nyelv összefüggéseinek témakörében nem tudtad a saját egyéni definíciódat rákényszeríteni a valóságra"
Mármint hogy te nem fogadtad el a tényeket és így próbálsz kitérni előle?
Van az úgy...

"Egyiptom egyébként afrika"
Megint egy gyönyörű csúsztatás részedről. Gratulálok!
Ugyanis írtam, hogy Egyiptom eredetileg fehér kultúra volt. Plusz ugye fekete afrikáról beszéltünk végig. De téged ez láthatóan nem zavar, sőt, megint találtál egy dolgot, amit próbálsz csúsztatni. Nagyon ügyi próbálkozás, de nálam nem jön be.

"Csak ez a genetikai ok nem mérhető, nem bizonyítható és nem cáfolható."
Legalábbis ballib hozzáállással, ahol a homokba dugod a fejed a tények elől, biztosan nem.
Ha meg a tényeket vesszük, rájövünk, hogy a négerek IQ szintje messze alacsonyabb, mint a fehéreké vagy a mongoloidoké. És azt is tudjuk, hogy az IQ döntő részt veleszületett adottság, csak nagyon kismértékben fejleszthető. Ergo döntő részt nem környezeti/nevelési hatás az oka, hanem már születéskor eldől, lesz-e valakiből mérnök vagy atomfizikus, avagy nem.

De persze kapálódzhatsz a tények ellen kedvedre.
Most is gecikínos lett számodra, hogy Afrika kapcsán ilyen frappánsan beégtél. Kapaszkodtál mindenbe, amibe csak tudtál, az utak szükségességétől és építhetőségétől kezdve mindenig, csak hogy próbáld menteni a menthetetlent. Szánalmas kapálódzás volt - ilyen az, mikor a tényekkel szemben próbál az ember érvelni. Beég. Ilyenkor a normális ember elfogadja, hogy a tények tények. Te meg inkább nekiállsz tovább terelni. Egészségedre.

2017.12.18. 17:39:35

@zombigyilkos: Talán valami másra számítottál? :) Nem kellett volna.

Untermensch4 2017.12.18. 19:40:37

@zombigyilkos: ""Miután a genetika-kultúra-nyelv összefüggéseinek témakörében nem tudtad a saját egyéni definíciódat rákényszeríteni a valóságra"
Mármint hogy te nem fogadtad el a tényeket és így próbálsz kitérni előle?
Van az úgy..."

""Azért az afrikaiak aránya sztem magasabb mint a brit szigeteken"
Előre is elnézést kérek és elhatárolódom magamtól, de részemről az USA lakosságának genetikájába nem vettem bele a négereket (meg az angolokéba sem).
Mea culpa. ;)"

Ez így utólag hivatkozva "tény" mint a balib tévés nem reprezentatív emeltdíjas-sms-es "közvéleménykutatás" amiről másnapra lekopik a "nem reprezentatív" (mintha csak varázslatosan átváltozna reprezentatívvá...) de semmi baj, hiszen szembesítéskor a "tény"-ed "elsősorban poén"-ná változik...
Van az úgy.

""papírforma szerint bizáncnak volt jelentős katonai ereje"
A létszám szart se ér, ha a csapatok kakik.
A bizánciak elit gárdája, a varég testőrök szart se értek ellenünk. Egy gyalogos csapat - akármilyen jól képzett és erős fegyverzetű - nem veheti fel a versenyt a lovasokkal. Pláne nem a magyar területen (pusztán), és pláne nem olyan lovasokkal, amelyeknek a nyilai 100-200 méterről már kiválóan pusztíthatják a jónépet."

Tehát a a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab hagja ott a fekedben azt mondta hogy én a varég testőrségre gondoltam "bizánci haderő"-ként. Ezt a valójában tőled származó ötletet kiváló érzékkel baromságnak is minősítetted. Már csak annyi a zavar hogy összekevered kettőnket... :)

Lehet hogy már említettem, ez a fajta "érvelés" amit művelsz, szóban ugyan jól működik de írásban vissza lehet keresni a párbeszédet. Ha nem tudod a bloggazdával kitöröltetni/átszerkesztetni a kommenteket (ami ironikus módon egy jellemzően ballib genyó trükk lenne), akkor ne így "érvelj". Az ostobaságod jobban éget téged mint engem a felületességem.

IQ-tesztek ügyébenlegutóbb ott tartottunk hogy a "raven" eléggé kultúrafüggetlen de vmennyire specifikus iq-szeletet mér. Egyéb tesztek nél meg kulturális-szubkulturális torzítások fordulnak elő ha tartalmaz lexikális tudáson alapuló kérdést (abból az előfeltevésből kiindulva hogy a magasabb iq kötelezően korrelál bizonyos lexikális tudáshalmazzal).
A csúsztatás az hogy ugyan nagyobb mértékben befolyásolja a genetikai állomány az iq-t mint a környezeti feltételek, te ezt nagyjából kizárólagosnak állítod be és erőlteted az átfedésbe hozását a rassz-kategóriákkal (amiknél az elmosódó határok viccesek lehetnek). Van egy rossz hírem, ha a fejlődés alapján nézelődsz, az utóbbi évtizedekben a top500 egyetemi listába ázsiai egyetemek kúsznak be, és egyre feljebb. Még abban választhatsz talán hogy a nálunk fehéreknél felsőbbrendűbb sárgák közül a helyezési sorrendben hogy állnak egymáshoz képest a japánok és a kínaiak... :) :D XD

Untermensch4 2017.12.18. 19:43:29

@Mia and me: " Az egész afrika egy óriási úthálózat. :)
Azért nem építettek utakat, mert az mindenhol és bárhol OTT van :), a tevével. "
Viccesnek vicces de a teve csak a "szahel-folyosóra" műxik. És a szahara nyugati részében is említenek (a muzulmán beyomulás előtti időre visszautaló kifejezéssel") "régi kocsiút"-at.

Untermensch4 2017.12.20. 22:56:39

@zombigyilkos: "Ezt az egyetlen, a témához csak részben kapcsolódó mellékszálban történt félreértést hozod egy szintre az eddigi teljes vitánkban történő belemagyarázásaidnak cáfolatával?"
"A varég gárda volt a bizánci haderő legjobb egysége. Az akkori világban ismert és rettegett alakulat volt. példaként hoztam arra, hogy a bizánci haderő nem ért fel velünk, mivel még a varég gárda sem tudott hatékonyan harcolni a magyarok ellen."
Egy példa - egy példa...
"Nem, inkább te képzeled bele a mondandómba, hogy ezt teszem."
Lehet hogy ezt a hibát mindketten elkövetjük. Érdemes odafigyelnünk rá.
" Játszál mással ballibsiset."
Ha jobban megfigyelsz láthatod hogy jobblibsi vagyok. Ha már ragaszkodsz a címkézéshez.

Untermensch4 2017.12.23. 00:07:55

@zombigyilkos: Akkor vszeg amikor jól megértjük egymást az az alapvetően hasonló gondolkodásmódunkból adódik. Amikor nem, az meg egyéni különbségekből. Az "egyéni különbségek"-rovatban nem meglepő ha kissé furcsának látszom, erős sejtéseim vannak különféle személyiségbeli hibáimról amiket tömören és felületesen úgy lehet összefoglalni hogy "ez a fazon nem teljesen normális".
Hogy ne legyünk teljesen offtopic, kitalálhatnánk hogy párbeszédünk alapján egy hatodik (félreértésen alapuló, mert "női logikával" máshogy látszik) női sirám forrását mutattuk be, ami (a sirám): "A pasim egy másik fazonnal vitatkozik műszaki/történelmi/politikai/lényegtelen dolgokról feleslegesen."
Pedig ismeretterjesztő párbeszéd volt.

2017.12.23. 14:16:00

@Untermensch4: "Pedig ismeretterjesztő párbeszéd volt."

:D

Én szeretem az ilyeneket, tök sokat tanultam általa ....... a Hortobágyról :D ;-).

Untermensch4 2017.12.23. 21:21:31

@Mia and me: A felvetődött témák közül neked csak a Hortobágy kapcsán sikerült új infóra lelned..?

Az úthálózat kapcsán... a híres maratoni futó lesprintelte a 42 km-t aztán felfordult. Manapság meg nyugdíjas- , szívátültetett-, kitudjamilyen-maratonok vannak és az indulók közül annyira nem hal meg szinte senki (a futkározók teljes létszámához képest). NEked ez nem gyanús?
süti beállítások módosítása