Számít, hogy melyik nem szerepel többet a hírekben?
2018. április 06. írta: George Herceg

Számít, hogy melyik nem szerepel többet a hírekben?

breaking-newss.jpg

Számomra meglehetősen erőltetettnek tűnik minden olyan kutatás, amely nemi szempontú megkülönböztetést vél felfedezni olyan területeken ahol az teljesen indifferens. A dolog apropója, hogy a Global Media Monitoring Project keretében 1995 óta ötévente végzik egy kijelölt napon a világ számos országában a TV, rádió, nyomtatott és elektronikus sajtó híreinek tartalomelemzését. Az elemzés azt vizsgálja, hogy a politikai és a gazdasági hírek hány százaléka szól nőkről és hány százaléka férfiakról. Az európai országok híreiben körülbelül minden negyedik megjelenített alany nő. Magyarország esetében ez 2015-ben 21% volt. Különösen alacsony a női alanyok aránya a politikai és gazdasági hírekben, vagyis a klasszikus értelemben vett hatalmi területeket érintő tudósításokban.

 

Induljunk ki abból a feltevésből, hogy ezt a statisztikát igaznak fogadjuk el. Milyen következtetést vontak le a fenti eredményből? :

 

„Egy társadalom nemek közötti egyenlőtlenségi viszonyairól árulkodik, hogy a különböző sajtóhírekben milyen arányban láthatunk nőket. A nők hírekben tapasztalható alulreprezentáltsága is azt fejezi ki, hogy a nők hangja kevésbé számít és kevésbé hallatszik a közbeszédben és a nyilvánosságban.”

 

Itt indul a logikai kisiklás. Már az elsőéves médiaszakos hallgatók is megtanulják, hogy az kerül be a hírekbe, aminek hírértéke van. Magyarán bármi lehet hír, amiről úgy gondoljuk, hogy a hírfogyasztók érdeklődésére tarthat számot. Sőt a média önmaga is gyárt tartalmat (más szóval hazudik), hogy a fogyasztást fenntartsa. Ez pedig azt jelenti, hogy a tartalom gyártás, és a tartalom szolgáltatás sosincs tekintettel a nemekre. Ha valaki bekerül a hírekbe, az azért van, mert valamilyen okból a véleménye, vagy a cselekedete elérte a sajtó ingerküszöbét. Ez azonban egyáltalán nem nem-specifikus.

 

Másodsorban a hírek és sajtómegjelenések többsége nem véleményközlés, hanem valamely esemény, történés bemutatása. Ebből következően nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a nők valós alulreprezentáltsága ezekben a hírekben, azt jelenti, hogy a véleményük kevésbé hallatszik a közbeszédben. Ellenpéldaként emlékezzünk meg a metoo-ról szóló felfokozott média érdeklődésről.

 

Harmadsorban az említett gazdasági és politikai területen a sajtóban megjelenő vélemények témái döntő többségében nem a nemek társadalmi különbségeiről, a feminizmusról, vagy a genderről szólnak. Ebből az következik, hogy a nemek társadalmi kérdéseit nem befolyásolja például, hogy a tőzsdei árfolyammozgásokról nyilatkozó elemző nő, vagy férfi.

 

Ezen okokból a kutatásból levont konklúzió alapvetően hibás. A hírekben szereplők nemek szerinti megoszlása és a nemek társadalomban betöltött súlya között nincs összefüggés. Az pedig végképp hibás következtetés, hogy ez a nők elnyomását mutatja. Mondhatjuk persze, hogy a nők alulreprezentáltsága a gazdasági hírekben azért van, mert az ügyvezetőknek csak kb. 30%-a nő. Ez sem jelent azonban patriarchális elnyomást. Ugyanis ügyvezető nem csak a bankigazgató lehet, hanem az egyszemélyes Kft. ügyvezetője is. Tehát nem arról van szó, hogy a férfiak nem engedik a zsíros cégvezetői állásokba a nőket, hanem azt, hogy a hazai cégstruktúra döntő többségét alkotó kkv-kat is beleszámolva, több férfi ügyvezető van, mint nő. Ennek oka sok egyéb mellett a férfiak erősebb kockázatvállalása és önállósági igénye, nem pedig a sötét férfi hatalom machinációja.

 

Végül pedig fordítsunk egyet a dolgon. Bár nem végeztem kutatást, de sejtésem szerint a bulvárban felülreprezentáltak a női szereplők. Levonhatjuk ebből azt a következtetést, hogy a férfi celebek hangja el van nyomva?  Szerintem nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr4113813486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.06. 21:24:02

"Ha valaki bekerül a hírekbe, az azért van, mert valamilyen okból a véleménye, vagy a cselekedete elérte a sajtó ingerküszöbét."

"Bár nem végeztem kutatást, de sejtésem szerint a bulvárban felülreprezentáltak a női szereplők."

vagyis a nők csak akkor érdekesek a sajtónak, híreknek, ffiaknak :), ha vetkőznek, lehet csámcsogni h ki dugja őket vagy ha valamiért pellengérre lehet állítani őket. Egyébként meg kussoljanak :), ne legyen hírértékük, csöndben mossanak meg szüljék a magyar unokákat... :)

Nyilván az nem hír, hogy a magyar nők jó része azzal tölti az életét, hogy viszi a hátán a fél vagy háromnegyed ország "mindennapjait". (gyerekek, férj, öreg szülő, nagyi ellátása és minden megszervezése és összeegyeztetése)

George Herceg 2018.04.07. 06:15:02

@Mia and me: Ahogy az sem hír, mikor a férfiak másod- harmad állásokban dolgozzák magukat agyon és nem tudnak elég időt tölteni a családjukkal. Sőt az sem hír, hogy elválnak és mehetnek a híd alá.

A média az egyik legaljasabb hatalmi ág.

A poszt arról szól, hogy nem a nemed dönti el, hogy benne leszel e a híradóban, tehát nem érdemes következtetéseket levonni abból, hogy a hírek 21%-ban vannak nők.

2018.04.07. 09:39:07

@George Herceg: "Ahogy az sem hír, mikor a férfiak másod- harmad állásokban dolgozzák magukat agyon és nem tudnak elég időt tölteni a családjukkal"

nyilván :) (bár azért ilyet nem sokat tudok a nem hírekből se, de biztos van ilyen is)

A szürke ffiak akkor lesznek hírértékűek ha kidobálják a 4. csecsemőt az ablakon ...

Amúgy meg vannak ffi celebek is, szóval a vetkőzés, paraszt viselkedés is hírértékű :) nemtől függetlenül :)- nálunk M.o-on meg külön iparág a zuhanyzóban éneklőket felfedezni, a fél világot el tudnánk árasztani sztárokkal :)

George Herceg 2018.04.07. 09:44:08

@Mia and me: A nők meg akkor amikor megszülik a gyereküket a WC-én, majd megölik azokat. :-(

2018.04.08. 11:41:47

Tele vannak a hírek, pacsirtahangú meleg férfiakkal.

Untermensch4 2018.04.08. 16:44:08

@Mia and me: "vagyis a nők csak akkor érdekesek a sajtónak, híreknek, ffiaknak :), ha vetkőznek, lehet csámcsogni h ki dugja őket vagy ha valamiért pellengérre lehet állítani őket."
"Amúgy meg vannak ffi celebek is, szóval a vetkőzés, paraszt viselkedés is hírértékű :)"
Utána meg röhögsz a kötözködőkön... nem semmi troll humorod van. :D XD

Frederick 2018.05.14. 16:54:51

Most a média kifejezetten negatív képet fest az antifeministákról. Köszönhetően pár elmebetegnek:
cassetto-tiroir.blogspot.hu/2018/05/nemi-sovinizmus-2018_57.html
süti beállítások módosítása