Közös kassza vagy külön kassza?
2018. július 26. írta: George Herceg

Közös kassza vagy külön kassza?

Ki hozza a pénzügyi döntéseket a párkapcsolatban?

money_1.jpg

Mikor két ember összeköti az életét, (papírral, vagy papír nélkül) egy közös háztartásban, nemcsak az ágy és az asztal, de a költségek is közössé válnak. Logikusnak tűnik tehát, hogy ennek folyományaként a bevételek is közös kasszába kerüljenek. Sok párnál ez így is történik. A kérdés, hogy melyik fél exponál a közös kassza felett. Számos kutatás, itthon és külföldön egyaránt azt mutatja, hogy többségében a nők hozzák meg a pénzügyi döntéseket, magyarán a nők több pénzt költenek, mint amennyit megkeresnek, mivel férjük jövedelmének többsége felett is ők rendelkeznek. Ezt jól tudják a marketing szakemberek is, ezért szól a legtöbb reklám kifejezetten a nőkhöz, hiszen azt a réteget kell megcélozni amely, az elkölteni való pénz felett rendelkezik. Vajon miért alakult ez így? Miért engedte át sok férfi a pénzügyek irányítását a nőknek? Miért a nők kezelik többségében a közös kasszát? Miért hívjuk közösnek, ha csak az egyik fél rendelkezik vele?

A válasz természetesen sokrétű és egyénenként eltérő lehet. Sok férfi, merő lustaságból engedi ki a pénzügyi kontrollt a kezéből. Nem akarnak bíbelődni a sárga csekkek befizetésével, a rezsi és az élelmiszer költségeinek figyelésével, a gyerekek szükségleteinek anyagi vonzataival. Ezt az aprólékos és figyelmet igénylő macerát átengedik a feleségeiknek, aztán panaszkodnak, hogy az asszony csak követeli a több pénzt, nekik meg 20 forint csörög csak a zsebükben huszadika után.

Mások olyan családban nőttek fel, ahol természetes volt, hogy az anya a pénzügyminiszter, apa csak haza adta a fizetést, de cserébe elvárta, hogy minden bevásárlás legyen elintézve, minden költség legyen időben rendezve és még maradjon is nyaralásra, megtakarításra és szórakozásra is.

Véleményem szerint egy felelősségteljes, felnőtt férfi nem engedheti ki a kezéből a családja pénzügyi irányítását sem és nem terhelheti rá teljesen a feleségére. A közös kassza ugyanis több csapdát is jelenthet. Általában a férj jövedelme a magasabb (tudom, hogy vannak kivételek, de ettől most tekintsünk el), tehát Ő tesz be többet a közösbe. Sajnos az ember könnyebben hoz rossz pénzügyi döntéseket, ha zömmel nem a saját verítéke által megkeresett pénz költi, hanem másét. A feleség könnyebben ad ki felesleges kiadásokra pénzt, ha annak többségét nem Ő kereste meg. Az ember alapvetően azt értékeli csak, amit saját maga állít elő, ez a pénzre fokozottan érvényes. A kiadások megtervezésekor, amennyiben gyerek is van, azért a feleség szava a döntő, mert a férjek általában nincsenek tisztában a gyerekkel kapcsolatos költségek sokrétűségével és mértékével. Ez szintén rossz viselkedési minta. Nem szabad engedni, hogy a feleség határozzon meg minden gyerekkel kapcsolatos pénzügyi döntést, ha csak nem akarunk egy végtelen fogyasztási spirálba kerülni. A nők többsége nem a bevételhez igazítja a kiadásokat, hanem egy ideális életszínvonalhoz próbálja igazítani a bevételeket. Magyarán a férjét fogja hajszolni, hogy hozzon haza több pénzt. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, azonban foglalkozni kell a gyerekkel kapcsolatos kiadásokkal és azok megtervezésével. Lehet, hogy le kell mondani különórákról, sportfoglalkozásokról, márkás ruhákról azért, hogy a családi költségvetés egyensúlyban maradjon. Míg nagyanyáink idején a nők többsége kitűnően tudta beosztani a mainál jóval kisebb jövedelmeket, korunk lányait és asszonyait (tisztelet a kivételeknek) elhülyítette a fogyasztói társadalom és a mögötte dübörgő marketing gépezet. Ebben tehát egy mai férjnek és apának több szerepet kell felvállalnia a saját jól felfogott érdekében.

A külön kassza ellenzői, akik általában nők, azzal érvelnek, hogy közös háztartás és főleg közös gyerek esetén lehetetlen a külön kasszák működtetése. Úgy gondolom, hogy amennyiben a felek között van minimális kommunikáció, empátia és értelem, akkor úgy is lehet egy családot gazdaságilag üzemeltetni, hogy nem olvad össze a két fél jövedelme teljesen. A közös kiadások finanszírozását lehet fele-fele arányban, vagy a fizetések arányában megosztani, e mellett pedig a jövedelmével mindkét fél szabadon rendelkezik. Ha valamelyik fél anyagi bajba kerül, akkor természetesen a másik kisegíti a saját kasszájából. Így senki nem frusztrálódik, hogy olyan dolgokra megy el a megkeresett jövedelme, amit ő nem igazán akart megvenni. A módszer hátránya, hogy több kommunikációt, odafigyelést és tervezést igényel mindkét féltől.

Összefoglalva a lényeget, a férfiaknak előnyösebb a külön kassza, viszont ehhez több munkát és odafigyelést kell tanúsítaniuk, hogy a családjuk pénzügyi helyzete stabil maradhasson.  Természetesen szögezzük le, hogy a férfiak között is sok a pénzügyileg felelőtlen ember, nekik tényleg jobb, ha egy erős jellemű asszonynál tartják a családi pénzes kassza kulcsait.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr4314142569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.07.26. 20:01:18

külön
nem kell elszámolni
lehet külön utakat finanszirozni

Rubasov et. 2018.08.04. 23:04:10

Ezzel kapcsolatban általában azt kell megnézni, hogy a barátnő/adott randipartner mennyire van elszállva anyagiak terén, mennyire él szerényen stb... A magas (anyagi) elvárások egyértelműen "piros zászló" minden amőbánál kicsit is értelmesebb fickónak. Én ezt már randi alkalmával felmérem.

Hiába a külön kassza, ha az asszony toporzékol, hogy kevés a zseton.

Wildhunt 2018.08.07. 08:05:10

Ha a pár egy életre tervez, akkor közös kassza. Ha a kettő közül bármelyik is nem, akkor meg semmiképpen.

Untermensch4 2018.08.07. 12:16:11

@Diorella Queen: Én meg összességében azt állapítottam meg h mióta elváltam nem fogy el hó végére a pénz... :)

2018.08.09. 20:32:27

" A közös kiadások finanszírozását lehet fele-fele arányban, vagy a fizetések arányában megosztani, e mellett pedig a jövedelmével mindkét fél szabadon rendelkezik. Ha valamelyik fél anyagi bajba kerül, akkor természetesen a másik kisegíti a saját kasszájából."

egyetértek, azzal a kitétellel, hogy szintén a fizetéseik egymáshoz viszonyított arányában - havonta egy részt "tegyen el" előre nem látható kiadásokra- ami ha bekövetkezik akkor ebből a "közös félretett" pénzből megy és nem csak az egyik vagy csak a másik "félretett pénzéből".

Plusz a gyerek luxuscikk, tehát azért ha annak kell valami speckó eszköz, vagy eü dolog, akkor fizetheti az (nem számonkérve a felét a másikon, aki esetleg 6 hónap alatt gyűjtené össze)- akinek több nagyságrendekkel a fizetése, mivel a gyerek mindkettőjük közös szerzeménye, és ha az egyik "megteheti" hogy ad, akkor adjon, akkor is ha a másik meg nem teheti meg.

2018.08.09. 20:35:28

@Untermensch4: :) ezt veled együtt sok elvált nő is megállapította, úgy is hogy marhakevés gyerektartást kap....
Nincs ugyanis aki eligya azt amit ketten beadtak a közösbe, így megmarad az amit a nő keres meg ami keveset a faszitól levonnak a gyerekre.

(ezt nem neked írtam, :)- csak általánosságban, az elvált ismerőseim mind ezzel jönnek, hogy kevesebből is jobban elvannak, mint mikor még velük élt a férj. :)

Untermensch4 2018.08.10. 07:48:04

@Mia and me: Én ugyanannyit "eliszok" (egy kalap alá véve a pénzszórás különféle formáit). Exem ugyanannyit, új férje sztem jobban keres mintha én lennék a helyében. Tehát az "alapjárat" ugyanannyi bevétel gyerektartás+egyébbel megtuningolva (továbbra is "hobbim" a gyerek). De ahogy különféle mértékű havi bevételnél velem, úgy most is csak hóvégéig elég a pénz (exemnél)...

Hallottam olyan felállásról h törvényes fizetést teljesen hazaad a ffi, maszek melós bevételek meg a "külön kassza, zsebpénz". :)
süti beállítások módosítása