Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Igazságot Casanovának!
2018. szeptember 17. írta: George Herceg

Igazságot Casanovának!

casanova_ritratto.jpg

Már csak néhány tíz oldal van hátra Giacomo Casanova emlékirataiból. Mind bárki más, én is csak annyit tudtam eddig róla, hogy 18. századi szoknyapecér, hódító és lódító, magyarán csaló, szélhámos és kurvapecér volt. Az emlékiratok azonban árnyalják ezt a sablonos képet. Casanova imádta a szép nőket, a jó borokat, a jó ételeket és a szellemes csevegéseket. Megvetette az ájtatosokat, a képmutatókat, a gonoszokat és a gazembereket, mindamellett fel- és elismerte saját gyengeségeit, gyarlóságait.

Casanova fiatal korában, amennyire a korabeli metszeteknek hinni lehet jóképű férfi volt. Ehhez járult még társadalmi státusza, amit saját maga hamisított magának, lévén nem volt született nemes.(Apja és anyja egyaránt színészek és táncos művészek voltak, egyik bátyja jelentős festő lett). Az emlékiratok tanulsága szerint is szerencsejáték függő volt, ami annyit jelentett, hogy sokszor nyert vagyonokat, és még többször veszített. Ennek ellenére sosem volt rest pénz költeni ruhákra, ételekre és nőkre. Láthatjuk tehát, hogy Casanova pont ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezett, ami a mai kor férfiját is sikeressé teszi a nők körében. Megfelelő fizimiska, előkelő társadalmi rang, szellemesség, jó kommunikációs képesség és a megfelelő pénzmennyiség elszórása a nőkre. Lehet mégsem változott annyi minden az 1700-as évek óta? Van még valami, ami kiemeli Casanovát korának férfijai közül. Kortársainak többségével ellentétben Casanovát érdekelte a nők öröme és elégedettsége. Ez csak innen a 21. századból tűnik természetesnek, de ne feledjük, hogy a nemi egyenjogúság ekkor még a szellemi horizonton sincs. A nők szexuális kielégülése pedig senkit sem érdekelt. Casanova bár nem válogat, de mindig a fiatalságot, a szépséget, a nőiességet és gyakran a szerelmet kereste partnereiben.

De még ez a művelt és sokat tapasztalt amorózó sem kerülhette el, hogy megsebezzék. Angliában csúnyán átverte egy kurtizán, aki miatt még legendás libidója is cserbenhagyta. Jómaga ettől az esettől számította ifjúkora végét.

Bár mint minden embernek neki is volt egy sötét oldala. A nemi eltévelyedéseket nem számítva számos alkalommal csapott be embereket anyagi előnyökért, működött besúgóként és hivatalos feljelentőként. Több lánynak vette el úgy a szüzességét, hogy utána azonnal megszakított velük minden kapcsolatot. Nem kétséges, hogy ezekben a jellemvonásokban felfedezhetjük azoknak a „rosszfiúknak” előképét, melyekért a mai lányok is lelkesednek. Mint minden szoknyabolondnak, neki is az öregség volt az egyetlen, de annál könyörtelenebb ellensége. A nők körében csökkenő népszerűségét egyre gyakrabban fizetett örömlányok szolgáltatásainak igénybevételével tudta ellensúlyozni. Élete utolsó éveiben a csehországi Dux-i kastélyban már csak irodalmi munkásságának élt.  

Én meg azon gondolkodom, mit adhat a ma férfijainak Casanova. Nyilván a mai társas viszonyokra, ismerkedési helyzetekre nehéz lenne a Casanova korának nemesi társadalmi miliőjéből bármit átemelni. Mégis van a mai kor emberre számára, valami irigylésre méltó abban a könnyedségben és szellemességben, ahogy ez a velencei kalandor sorra csavarja el a lányok, asszonyok fejét.

Miért kell igazságot szolgáltatnunk a velencei kalandornak? Mert nem egyszerűen csak egy szoknyabolond csaló volt. Egy olyan ember volt, aki felismerte a saját adottságait és tehetségét, ami sikeressé tette a nők körében és sokszor élt is ezzel, néha pedig visszaélt. Ugyanakkor igyekezett boldoggá tenni partnereit. Kiismerte a női természetet annyira, amennyire csak egy férfi kiismerheti. Tisztában volt a vágy és az érzelmek jelentőségével, de azt is jól tudta, hogy ezek csak néhány hónapra, vagy évre elegendő muníciót szolgáltatnak egy férfi boldogságához. Emlékiratai ezért nemcsak szórakoztatóak, de egyben tanulságosak is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr914245445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.09.18. 15:03:41

megfelelő pénzmennyiség elszórása a nőkre - ez a titkok titka!

2018.09.18. 15:32:32

Milyen nyelven olvasod? Tudtommal magyarul nem adták ki a teljes emlékiratot.
Egyébként Szerb Antal írja valahol (aki eléggé kedvelhette, hiszen szemelvényeket fordított is tőle), hogy más forrásból is maradtak fel sztorijai, ahogy azt vendégeinek mesélte és azokban teljesen más szerepel, mint a memoárban. Az a típus lehetett, aki mindig hozzákölt valamit a hatás kedvéért a sztorihoz.

Terézágyú 2018.09.18. 15:57:29

Szerette a transzvesztitákat, kasztrált fiúkat.... :)

sure_shot 2018.09.19. 08:47:11

Egy olyan hamis nemes, szélhámos, csaló és kurvapecér, aki megvetette a képmutatókat és a gazembereket...
Hát ja:D

George Herceg 2018.09.19. 10:20:31

@nemorino: Magyarul. Az atlantisz kiadó annak idején 2 kötetben kihozta a Szerb Antal féle válogatást és a második kötetben a többit.

Inzon 2018.09.22. 19:08:47

"Több lánynak vette el úgy a szüzességét, hogy utána azonnal megszakított velük minden kapcsolatot."
És? Csak ezért köteles életük végig eltartani őket?

"Ugyanakkor igyekezett boldoggá tenni partnereit."
Erősen kétlem, hogy a legtöbb korabeli férfi nem így gondolta volna. Max. kevesebb tapasztalattal rendelkeztek, így ügyetlenebbek voltak. Azonban a férfiak - ha jó volt a nő/személyisége is vonzó - a visszatérő partnerek érdekelték. Vagyis oda kellett figyelniük a nők kielégülésére is. Ez abban a korban sem volt másképp.

Szerintem azért kell igazságot szolgáltatni neki, mert még ha igaz is lenne, hogy ő egy 18. századi szoknyapecér, hódító és lódító, magyarán csaló, szélhámos és kurvapecér volt, az akkoris a partnerei hibája, amiért ilyen férfi kellett nekik, és erre volt igény. Ő csupán - ahogy a cikk is írta - felismerte az adottságait, és kamatoztatta azokat.

Almandin 2018.10.02. 17:00:13

@Inzon: Miért a partnereit hibáztatod? Casanova nagy eséllyel a nőket is hamis ígéretekkel szerezte meg. Ha más téren gátlástalan csaló volt, a magánéletében miért lett volna becsületes? Biztos volt egy-két tapasztaltabb nő, aki átlátott rajta és szintén csak kaland volt neki is, de sok naiv nőt téveszthetett meg.

Inzon 2018.10.14. 21:40:01

@Almandin: Mond, te hány éves vagy és milyen nemű, hogy még ilyen alapdolgokat sem tudsz.

1. A nőknek mindig hazudni kell (prostikat kivéve), hogy szétnyíljanak a lábak. Ezt hívják nagymenőzésnek. Ez a mai napig így van, és ez a nők hibája, mert nekik a Mr. Tökély kell, és nem egy Emberi Lény.
2. Ha a nő úgy dönt, hogy nem szexel, akkor az vagy sztornó. Vagy erőszak. Ezutóbbi esetben (a kor szokásainak megfelelően) a nő hozzátartozói álltak bosszút, de ez az ő esetében nem kellett, mert a csajok adták magukat erőszak nélkül.
3. Casanovában arra gerjedtek, hogy jól adta a gazdag rosszfiút, amire mai napig is sokan nedvesednek. Tehát ez kellett, ezt kapták. Egy idő után híre ment, de ez nem zavarta a csajokat. Ez volt benne az egyik vonzó tulajdonsága+ismerte azokat a kódokat a női agyakhoz, amivel elérte, hogy még öregkorában is bizsergést indított be a női lábak között. Hetero férfiként mondom: rendkívül vonzó tulajdonság volt benne. Sokat lehetne tőle tanulni. :)

Inzon 2018.10.14. 21:44:40

@Almandin: Vagy te tényleg azt hiszed, hogy csak azért, mert egy nő lefekszik egy férfival, a férfinak kötelessége őt élete végig eltartani?
Egek...

Fish Bonanza 2019.04.15. 17:35:23

@George Herceg: (és nemorinonak is válaszolva). Casanova zseni: remek író és eredeti filozófus. Én a (majdnem) eredeti francia nyelvü kiadást olvasom (már másodszor). Facsimilben kb 3.500 oldal 8 kötetben. Attól tartok, ennek csak egy minimális részeröl készült magyar fordítás. Minden jót.

George Herceg 2019.04.16. 14:32:05

@Fish Bonanza: Kösz a kiegészítést. Sajnos az utókor csak a csajozóművészt látja benne, nem a filozófust. Önmagát elsősorban filozófusnak és írónak tartotta.
süti beállítások módosítása