A karácsonyi válság
2018. december 20. írta: George Herceg

A karácsonyi válság

Miért van karácsony táján annyi szakítás?

grincs.jpg

Csendes éj, bejgli, ajándékok, szeretet. Ez a karácsony, mégis több kutatás alátámasztja, hogy nemcsak az egyedül élők öngyilkossági kísérleteinek száma növekedik meg ebben az időszakban, de a párok, családok közötti törések és szakítások is. Miért ekkor fogy el sok férfi és nő türelme? Miért ekkor robban az eddig szunnyadó elégedetlenség és frusztráció a másikkal szemben, amikor minden a szeretetről, a családról és az összetartozásról kéne, hogy szóljon?

Az első ok, véleményem szerint, a gyerekkorból eredeztethető. Akinek kiegyensúlyozott családja volt, annak általában a gyerekkori karácsonyok a tökéletes harmónia és boldogság emlékeiként maradtak meg. Hiszen Apa és Anya még fiatalok voltak, a nagyszülők még éltek, a világ egyszerű, kiismerhető és biztonságos volt gyerek fejjel. Ilyen családi múlttal a hátunk mögött, nehéz megbarátkozni azzal, hogy a jelenben az aktuális párkapcsolat esetleg nem tökéletes és maga a karácsony sem. (Valószínű a szülőké sem volt az, de ez akkor még nem lehetett nyilvánvaló a gyerek előtt) Az összehasonlításból rendszerint a múlt kerül ki győztesen, ami frusztrációhoz vezethet. Természetesen a frusztráció áldozata a hozzánk legközelebb álló személy lesz. Furcsa mód, ha zűrös volt a gyerekkor, az emberek két módon reagálnak a karácsonyra, vagy ugyanúgy frusztráltan és dühösen megidézik az elbaltázott gyerekkoruk karácsonyi hangulatát, vagy ellenkezőleg a legnagyobb harmóniára törekednek, hogy legalább felnőtt fejjel visszakérjenek valamit a sorstól az elveszett karácsonyi hangulatból.

A második ok, hogy mindenki fejében van egy kép a tökéletes karácsony estéről, amiben tökéletesen tiszta és feldíszített a lakás, tökéletesen megkomponált a vacsora menü, mindenki számára a legmegfelelőbb ajándékok kerültek megvételre és ebből következően mindenki hangulata is tökéletesen emelkedett és szeretetteljes. Ezt sugallják a karácsonyi filmek, reklámok a tökéletes családról és a tökéletes ünnepről. (Még Kevin is megkerül a film végére) Csakhogy tökéletes ünnepek nem léteznek, mert mi sem vagyunk azok. Hány és hány féle módon sikerülhet félre valami egy karácsony estén? Odaég a bejgli, nem sikerül belefaragni a fát a talpba, rossz kedve van az anyósnak stb. A felsorolás végtelen lehet. A tökéletes estéről szőtt álmok ilyenkor darabokra tőrnek és az ebből eredő frusztrációt a párjukon verik le az emberek. És bár ez nem lehet ok a szakításra, lehet, hogy egy elbaltázott szenteste lesz az utolsó csepp, abban a bizonyos pohárban. Talán ha kisebb elvárással közelítenénk meg ezt a nagyszerű ünnepet, akkor magunkkal és családunkkal szemben is megbocsájtóbbak lennénk.

Harmadik okként az összezártságot említeném. A nyári szabadsághoz és nyaraláshoz hasonlóan a ki nem mondott problémák, sérelmek vagy szimplán a másik megunásának jelei akkor tőrnek a felszínre, amikor azt nem tudjuk eltakarni a munka, háztartás, gyereknevelés rutinjaival. Amikor nincsenek kötelezettségek, amik mögé elbújva elkerülhetjük, hogy kimondjuk a nyilvánvalót: Már nem szeretlek, meguntalak, az idegeimre mész, nem bírom tovább. Szerencsés esetben legalább ilyenkor szakítanak, de az igazi szőnyeg alá söprésben szocializálódott egyedek ilyenkor az értelmetlen veszekedést, az alkoholizmust és az egyéb pótcselekvéseket választják. Ez aztán a szeretet ünnepének igazi megcsúfolása.

Lehet nem a legszerencsésebb a szakítást karácsonyra időzíteni, amikor az emberek többsége érzelmileg sokkal sebezhetőbb, de őszintébb dolog szakítani, mint eljátszani a fa alatt a szerető feleséget, vagy férjet. Remélem az olvasók közül senkinek sem a fent leírt karácsonyok jutnak osztályrészül. Kellemes Ünnepeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr6414503042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.12.21. 14:53:44

nos, nézzük a másik oldalt is, ha már...

Sok eljegyzés is Karácsonykor születik.
Persze biztos nem másért, mint azért, mert a nőneműek kierőszakolják a hímneműekből azt gyűrűt és azok a békesség kedvéért hagyják magukat inkább, vagy jön a gyerek, vagy zsarolva van az ifjú akármivel.

Azért én hiszem, hogy van olyan eljegyzés, ami érzelmek miatt születik, még ma is, hogy nem a nő kéri meg a férfi kezét, hogy meglepetésként érkezik és okoz boldogságot, hogy vannak naív, egyszerű emberek, akik hisznek még ásó-kapa-nagyharangban, és bár lehet, hogy akárhány év múlva rossz emlék lesz a karácsonyi eljegyzés, de most idén is december 24.-én gyűrű kerül férfiak és nők gyűrűsujjára, boldogsággal körítve és bújnak aztán szerelmesen ágyba...

No és ne felejtkezzünk el az ezen a napon öngyilkosokról sem.

Egy szó, mint száz Karácsony éjszakája sok embernek okoz így, vagy
úgy, de végzetes perceket :D

erkölcsi hulla 2018.12.21. 14:53:47

Apucinak ilyenkor el kell viselnie egész nap az elhízott, elsárkányosodott anyucit. Máskor meg napi 12 órát dolgozik. Ezért.

2018.12.21. 15:00:22

@erkölcsi hulla: Anyucinak ilyenkor kell az elhízott kis családjának még több kalóriát adó zabálnivalót összehoznia, előtte bevásárolnia, aztán feldíszítenie a lakást és a fát, becsomagolni az ajándékokat, aztán nézni, ahogy felszaggatják azokat, ülni az asztalnál és látni, hogy két pofára tömik magukat és böfögnek közben, aztán dőlnek hátra jóllakottan a széken, majd heverednek a tv elé, amikoris Anya leszedi az asztalt, elmosogatja a piszkos edényeket, eltörölget, kiviszi a szemetet, rendbe teszi az asztalt, kikapcsolja a sípoló tv-ket és befekszik Apa malac mellé az ágyba, aki fingik és böfög még álmában is egy kicsit (milyen szerencse, hogy már nem egy takaró alatt alszanak), becsukja a szemét, és arról álmodik, hogy egy alfahím dugja a falnak döntve addig, amíg háromszor el nem élvez egymás után...
Ezért.

2018.12.21. 16:32:25

@CsakSzolokHogy: hm... mi a megfelelő válasz egy nőtől a provokatív kép és a hozzátartozó kijelentést leíró valakinek, akit ugye nem ismer, még sosem találkozott vele és nem beszéltek sosem, egy árva szót sem...
Felteszi a kérdést: te melyik vagy, vagy melyik szeretnél lenni?

Untermensch4 2018.12.21. 16:42:20

@Frau Untermensch4: Nem kell túlragozni a téli napfordulót... :) :D

Burgermeister 2018.12.21. 17:06:26

@Frau Untermensch4: es tudod hanyan megkapjak ezt az unnepek utan? A batrabbak mar 25 vagy 26 an ala fekszenek a farkalasnak.

erkölcsi hulla 2018.12.21. 18:45:38

@Frau Untermensch4: Majdnem. Csak anyuci azert gurizik ennyit a semmiert, hogy majd tudja hibaztatni apucit es a gyerekeket hogy ő mindent megcsinált, (pedig senki sem kèrte) ès hogy milyen hálátlan szar családja van. Cèlja egyedül a bűntudatkeltès, ès az áldozatszerep. Na ehhez mit szól holgyem.

erkölcsi hulla 2018.12.21. 18:46:55

@erkölcsi hulla: Anyám is ezt csinálta kiskoromban. Azóta immunis vagyok az èrzelmi zsarolásokra.

2018.12.21. 18:54:27

@erkölcsi hulla: hogy az Édesanyád ezt csinálta kiskorodban, ezért kialakult ez a kép, valószínű, hogy találtál más nőt is aki ilyen, hiszen azt mondják, hogy az anyját keresi egy nőben a pasi (ezt nem tudom), de azt is mondják, hogy vagy pont az ellenkezőjét, ezért javaslom, hogy az ellenkezőjét keresd, és szerintem, ha keresed, meg fogod találni és tapasztalni fogod, hogy van nő, aki nem az áldozat szerepét játssza Karácsonykor, hanem szereti. Esetleg ha segítesz is kicsit neki, akkor azért nagyon fog téged szeretni a Karácsonnyal együtt :)

Én szeretném, ha soha nem gondolnék a Karácsonyi őrületre úgy, hogy áldozatot hozok értük. Inkább kevesebbet fogok tenni max., ha már öreg leszek és nehezebben megy majd.

Egyszerű tükör volt csak, amit írtam, arra amit te írtál, semmi több. Nem "ellened" írtam, hanem "melléd".
Kívánom Neked, hogy megtaláld az igazit! :)

Zsuzsi25 2018.12.21. 19:48:01

@Frau Untermensch4: Egy gyürüt, hogyan lehet kieröszakolni??? Ugy mégis? :D - Azt a férfi vagy adja, vagy nem! Aztán a nö eldönti, hogy együtt marad igy a férfival, vagy leves, és keres olyat, aki megbecsüli! :D

Untermensch4 2018.12.21. 20:28:18

@Zsuzsi25: "Egy gyürüt, hogyan lehet kieröszakolni??? Ugy mégis? :D - Azt a férfi vagy adja, vagy nem! Aztán a nö eldönti, hogy együtt marad igy a férfival, vagy leves, és keres olyat, aki megbecsüli! :D"

Ironikus h egy kommenten belül már írod is a választ a saját kérdésedre... igen, a manipuláció a kierőszakolás.

oriblog.blog.hu/2012/11/30/az_elet_rendjenek_letetemenyese

Almandin 2018.12.21. 22:34:35

Benne lehet az év vége is. Az emberek hajlamosak úgy gondolkodni, hogy az új évben új életet kezdenek, nem véletlen, hogy a munkahelyeken is gyakoriak a kirúgási hullámok decemberben. A sok újévi fogadalom is ehhez kötődik.
Másrészt a karácsony a szeretet ünnepe, ezért ha nem működik a szeretet a kapcsolatban, ilyenkor jobban előtörnek a frusztrációk. Különösen, hogy nagy a nyomás a szeretet kimutatására.

tireless treehugger 2018.12.22. 10:44:09

Kérdéseim:

Van statisztika arról hogy hányadik együtt töltött karácsonyra borul a bili?

Mi van akkor ha a karácsony nem ok hanem lehetőség a szakításra?

Zsuzsi25 2018.12.22. 12:38:01

@tireless treehugger: Az exem ügyvéd, ö mesélte, h Amerikában ilyenkor töltik le a legtöbb válással kapcsolatos formanyomtatványt.

2018.12.27. 12:01:45

@egy vödör korom: Mi ebben a csúsztatás? Két véglet került leírásra.
Az, hogy te hogy érted, lesz@rom.

"Miért nem rögtön a normális szeretetteli családi képet rajzolod"
Ha akarod, rajzolgasd

2018.12.27. 20:47:37

@egy vödör korom: te kis perverz céda, ez lenne neked a "normális szeretetteli családi kép"??? :DDD

2018.12.29. 23:43:28

@erkölcsi hulla: ha már anyuci meg apuci nem keresett magának, akkor keress te egy jó pszichológust (csak magadnak, ők főljenek tovább a saját levükben) ;-)

erkölcsi hulla 2018.12.30. 21:56:49

@Mia and me: Tetszik ez a segítő szándék részedről. És a kéretlen tanács is :)

Adok én is egyet: törődj a te kis szaros életeddel, riherongy :)

Untermensch4 2019.01.06. 07:55:23

@Diorella Queen: Az igazán stílusos karácsonyi ajándék: tömjén, mirha és arany :)

( - mondta az udvari bolond... )
süti beállítások módosítása