Sanyi és a félresiklott emancipáció
2019. július 11. írta: George Herceg

Sanyi és a félresiklott emancipáció

divorce1.jpg

Sanyi, akkor még Sándor, nem volt egy két lábon járó tesztoszteron bomba, de ott szőrösödött ahol kellett, és kellően markáns arcéllel és mély orgánummal rendelkezett. Ehhez jött még egy közel 2 méteres magasság és egy mérnök diploma. Szóval nem volt egy főnyeremény, de amikor lement a Morrison’s-ba pár női szempár mindig utána villant. Ennek ellenére mikor összejött Rékával többé nem nézett más nőre. Kapcsolatuk a szokásos menetrend szerint alakult. Járás, összeköltözés, majd esküvő. Karrier szempontjából Sándor nem volt túlzottan ambiciózus, átlagos mérnökfizetéssel tologatta a csillét egy középvállalatnál. Ellenben Réka, mint külkereskedő szépen lépegetett a multinacionális vállalati szamárlétrán, mire két csíkot mutatott a terhességi teszt, már osztályvezető volt, millió körüli nettóval. Ekkor jött a dilemma, ki milyen szerepet vállaljon a most létrejövő családban. Sándor és Réka modern gondolkodású fiatalok voltak. Osztottak és szoroztak és rájöttek, hogy jobban jönnek ki anyagilag, ha Réka csak 3 hónapig marad otthon a picivel, majd Sándor megy GYES-re. Így is történt. Réka nem esett ki a céges világból, Sándor pedig néhány hónap alatt beletanult az apa szerep mellett egy kicsit az anya szerepbe is. Most jöhetne a happy end, de mégsem.

Bármennyire is liberálisnak és modernek gondolták magukat és környezetüket, valami lassan mégis megváltozott. Réka imádta ugyan a gyerekét, de beszippantotta a karrier és a multi-világ csillogása. Ahogy feljebb és feljebb lépegetett a ranglétrán kinyílt számára a világ több értelemben is. Nem csak a fizetési átutalások lettek egyre nagyobbak, de megszaporodtak a külföldi céges utak, tárgyalások is, meg a munkavacsorák drága és sznob helyeken. Az egyik héten Párizsban sétálgatott, a következőben Barcelonában kortyolgatta a cavát. Ezzel együtt pedig sok érdekes és izgalmas külföldi embert ismert meg. Kapcsolati hálója megsokszorozódott.

És Sándor? Az ő élete ellenkező utat járt be. A lakás, játszótér, nagymama háromszöget ritkán hagyta el. A haverok, akikkel régen összejárt elmaradoztak, hiszen nem tudott velük tartani gyakran a teremfocira és az azt követő sörözésekre. Viszont kitűnően megtanult főzni és a gyerekekkel bánni. Nem volt elégedetlen az életével, mert látta, hogy Réka boldog mellette. Mégis érezte, hogy valami nincs rendben. Egyrészt túl sokszor volt közöttük csend. Elmaradtak a beszélgetések. Egyre kevesebb közös pont volt az életükben, amiről diskurálni tudtak volna, hiszen Sándor nem tudott hozzá szólni a céges projektek témáihoz, Rékát pedig nem érdekelte, hogy a játszótéren melyik gyerek milyen homokozó vödörrel jelent meg. Volt ennél nagyobb baj is. Réka barátnői, akik régen nem csak Rékát, de Sándort is kedvelték megváltoztak. Egyre több dehonesztáló megjegyzést tettek Sándorra Rékának. Sőt, már nem Sándornak, hanem Sanyinak, néha Sanyikának titulálták. Réka lassan átvette a szóhasználatukat és Ő is így kezdte „becézni” a férjét. Ez azonban nem kedves hangsúllyal, hanem némi lenéző hanglejtéssel történt. És természetesen ott volt Sanyi anyósa, Irma mama. Ő is megjegyezte párszor, hogy a lánya megérdemelne egy olyan férjet, aki többre vitte, mint a felesége. Ekkor kellett volna Rékának megvédenie a férjét, hiszen közös döntés volt, hogy így legyen, de csak egy kínos fintorgásra futotta.

Kettejük között a szakadék egyre mélyült. Réka már nem tekintett férfiként Sanyikára, pedig büszke volt arra, hogy náluk megvalósult a női egyenjogúság és Ő a családfenntartó. Sanyi pedig nem értette, hogyha már beáldozta a hivatását a család érdekében, akkor miért nem kedves és támogató vele a felesége.

Az utolsó szúrást az adta meg a házasságuknak, amikor Réka Londonban lefeküdt egy Key Account Managerrel. Stephen természetesen egy igazi macsó volt, ráadásul ír és 100%-osan házas. Réka azonban ettől az aktustól ébred rá arra, hogy már semmilyen vonzalmat nem tud Sanyika iránt érezni. Hazatérve beadta a válókeresetet.

Tanulság? Talán csak annyi, hogy a társadalom és az emberi psziché mégis lassabban változik, mint az egyesek remélték. Szép dolog az emancipáció, de egyrészt támogató környezet nélkül, másrészt az emberi alaptermészet felülvezérlése nélkül nem vezet jóra. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek a nők egyenrangúak és ne csinálhassanak fényes karriert, de kellően rugalmasnak kell maradni és ha azt érezzük, hogy erre rámehet a házasságunk és a szexuális vonzalmunk a párunk iránt akkor korrigáljunk az életünkön.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr3514937484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefi100 2019.07.12. 20:33:46

És milyen javaslataid vannak a korrigálásra?

Stefi100 2019.07.12. 21:53:52

@Stefi100: Nincs válasz? Sejtettem....

George Herceg 2019.07.13. 10:05:30

1. A feleség helyrerakhatta volna a barátnőjét és az anyját. Nem tette, sőt!
2. visszavehetett volna a karrierjéből és támogathatta volna a férje visszatérését a munkába.
3. fizethettek volna babysittert, magán bölcsit, hogy a férj újra dolgozhasson és találkozzon a barátaival. Pénzük lett volna rá.

Most kb. ennyi jutott eszembe.

Frau Untermensch4 2019.07.13. 15:06:33

Nevezzük Rékát Sándornak és Sanyit Rékusnak, ami inkább jellemző, Sanyi azért elég ritka madár.

Ez esetben Sándort "beszippantotta a karrier és a multi-világ csillogása. Ahogy feljebb és feljebb lépegetett a ranglétrán kinyílt számára a világ több értelemben is. Nem csak a fizetési átutalások lettek egyre nagyobbak, de megszaporodtak a külföldi céges utak, tárgyalások is, meg a munkavacsorák drága és sznob helyeken. Az egyik héten Párizsban sétálgatott, a következőben Barcelonában kortyolgatta a cavát. Ezzel együtt pedig sok érdekes és izgalmas külföldi embert ismert meg. Kapcsolati hálója megsokszorozódott."

Ebben az esetben Rékus élete ellenkező utat járt be. A lakás, játszótér, nagymama háromszöget ritkán hagyta el. A barinők, akikkel régen összejárt elmaradoztak, hiszen nem tudott velük tartani gyakran a bulikba, a közös vásárlásokra, mozikba.
Nem volt elégedetlen az életével, mert látta, hogy Sándor boldog mellette. Mégis érezte, hogy valami nincs rendben. Egyrészt túl sokszor volt közöttük csend. Elmaradtak a beszélgetések. Egyre kevesebb közös pont volt az életükben, amiről diskurálni tudtak volna, hiszen Rékus nem tudott hozzá szólni a céges projektek témáihoz, Sándort pedig nem érdekelte, hogy a játszótéren melyik gyerek milyen homokozó vödörrel jelent meg.
Kettejük között a szakadék egyre mélyült. Sándor már nem tekintett nőként Rékusra.

Sándor Londonban lefeküdt egy Key Account Managerrel. Stephanie természetesen egy igazi szexéhes macska volt, ráadásul ír és 100%-osan házas.

Sándor azonban ettől az aktustól ébred rá arra, hogy már semmilyen vonzalmat nem tud Rékus iránt érezni. Hazatérve beadta a válókeresetet.

Tanulság?
1. "Egy nő legyen szakács a konyhában úrinő a társaságban és szajha az ágyban" ha már kifogott egy Sándort.
2. Miért kellene Sanyit sajnálni vagy együtt érezni vele (te változatod) és miért evidens, ha mindezt Rékus éli meg (mint általában az életben)?

Frau Untermensch4 2019.07.13. 15:08:07

@George Herceg:
Ezt ugye úgy gondolod, hogy Sándornak is meg kéne tennie Rékusért, illetve a kapcsolatukért (az én verziómban) ezeket:
1. Helyrerakja a haverokat és az anyját, akik megjegyzéseket tesznek Rékusra.
2. Támogatja Rékust a munkába való visszatérésre.
3. Fizet babysittert, hogy Rékus újra kicsit Réka lehessen, kimozduljon otthonról, és így kiegyensúlyozottabb legyen.

Stefi100 2019.07.13. 15:38:49

@George Herceg: És természetesen ugyanezt javasolnád, ha felcserélnénk a két szereplőt.

George Herceg 2019.07.14. 09:56:57

Mindkettőtöknek igaza van, egy dolgot kivéve. Fordított esetben a férfi szexuális érdeklődése nem tűnik el, azért mert az asszony HTB. A férfi és a nő különbözik. A karrierista Rékák gyakrabban lohasztják le a férfi libidót.

George Herceg 2019.07.14. 09:59:17

@Stefi100: Igen, ezt javasolnám, csak tegyük hozzá, hogy fordított esetben is az otthon unatkozó Rékuci zárja el a szexcsapot...

Stefi100 2019.07.14. 17:43:19

@George Herceg: Csak sikerült leírnod, hogy mindig a nő hibás, amiért nem rendeli alá magát a férfi libidójának. Azért az is sokat elmond a gondolkodásodról, hogy ha Sándor marad otthon pár évet a gyerekkel, akkor ő áldozatot hoz, ha meg a nő, akkor csak egy unatkozó Rékuci.

Frau Untermensch4 2019.07.14. 19:30:48

@Stefi100: George Herceg azért ezzel a gondolkodással nincs egyedül.
A férfiak többsége gondolja így.
Nem is férfi szinte, aki nem - legalábbis szerintük, de minimum egy szerencsétlen béta csak. Az meg nem divat.
George Herceg még nem is olyan elvakult, mint jó néhányan az internetes blogokon, és gondolom az életben is hasonlóak.
Talán a "nőies vonalunk" illata ide csalogatja őket előbb-utóbb, ha mégsem, hamar találhatsz ilyen helyeket, hemzsegnek :)

George Herceg 2019.07.14. 21:01:32

@Stefi100: Én azt mondtam, hogy a férfi libidóját nem töri le ha a nő HTB, a nőjét viszont letöri hosszú távon, ha a férje női szerepet visz.

Stefi100 2019.07.15. 01:01:43

@Frau Untermensch4: Néhány ilyen blogba már belefutottam, ezek mindegyikét pszichésen sérült férfiak írják, akik a nőket fikázzák és a beteg elképzelésiket akarják rákényszeríteni a világra. Céltalan, bizalmatlan, elköteleződésre és érzelmi kötődésre képtelen emberek.
George Herceg sem különb, sem a lélek, sem a szellem nem játszik szerepet nála egy kapcsolatban vagy házasságban, csak a puszta szexualitás.

George Herceg 2019.07.15. 06:28:10

@Stefi100: Példátlan leegyszerűsítés, sommás megállapítás, téves következtetés. Ha ez a véleményed miért olvasol ilyen blogokat? Hogy legyen mit kikérni magadnak?

icipicicsipa 2019.07.15. 09:52:38

@Stefi100:
A kérdés alapjaiban rossz.
Ugyanis a nővel való kapcsolatban nincs lehetőség korrigálásra.
Ahol korrigálni lehetne, ott a fiúk kamasz korukban való tanítása arra, hogy a nőknél 99%-ban el fog jönni az, hogy megcsal és elhagy/elválik illetve ezzel együtt az a pillanat is, amikor te semmi leszel a szemében, szó szerint.

A gond az, hogy ez az igazságot nem tanítja senki, hogy erre nincsenek felkészítve, az alapvető női természet működését nem mondják el nekik, hanem etetik őket mindenféle hazugsággal illúzióval.

icipicicsipa 2019.07.15. 09:57:15

@Stefi100:
Senki nem "fikázza" a nőket, az nem fikázás, ha leírjuk az igazságot.

Sátán meg a Jocó 2019.07.16. 11:20:42

Stefi obligát shaming language-e meglepően szegényes.
Ha már alulmaradt egy első látásra is egyértelmű példázat magyarázatának megértésében, legalább írhatna még. Kihagyta, hogy OP másfél méter, kicsi a farka, sőt, nem is volt nővel, stb. stb.

Kicsivel több fantáziát, ha kérhetnénk.