Melyik nemnek nagyobb áldozat a család?
2019. október 09. írta: George Herceg

Melyik nemnek nagyobb áldozat a család?

divorce1.jpg

Már megint egy egyoldalú blogbejegyzés, amihez hozzá kell szólnom:

https://intuiciok.blog.hu/2019/10/06/valas_gyerekek_no-ferfi_haboru?ajanlo=1

A szerző azt taglalja, hogy a nők miképpen rendelődnek alá gyermekvállalás után a férfiak munkájának és válnak kiszolgáltatottá. Emellett pedig leírja, hogy válás esetén miért a nők húzzák a rövidebbet.

Lássuk miről is van szó. Adott egy férfi és egy nő, akik gyermeket vállalnak. Hazánkban többségében a nők maradnak otthon a gyerekkel, ezért a karrierjük háttérbe szorul, amiért kiszolgáltatottá válnak a férjüknek, ezért pedig válás esetén még el is szegényednek. Ehhez jön még a szokásos szólam arról, hogy mindig a férfiak keresnek többet. Zanzásítva ennyi a bejegyzés lényege. Mi vele a bajom?

A cikk egyfelől tele van közhelyekkel, és meglehetősen egyoldalú, másrészről tele van igazsággal is, de alapvetően a nézőponttal van baj. Egyrészt, amikor két ember családot alapít, akkor nem azt mérik ki patikamérlegen, hogy ki fog több áldozatot hozni, és ha nem 50-50% az eredmény, akkor sutba vágják az egészet. De tegyük fel hipotetikusan, hogy a szerzőnek igaza van. Ebben az esetben mi a teendő? Mit tegyen a nő? Mondjon le a gyermekvállalásról? Vagy keressen egy olyan férfit, aki hajlandó GYES-re menni helyette? Ha nem akar anyagilag kiszolgáltatottá válni, akkor előbb legyen előbb gazdag, aztán alapítson családot? Ez utóbbi nem is hülyeség, hiszen milyen jó volna, ha a nők többsége a teherbeesés előtt, egy kis megtakarítást képezne magának, hogy minimalizálja a kiszolgáltatottságot. Biztos létezik ilyen, de én még nem tapasztaltam.

 Természetesen a gyerekgondozás és a háztartási munka, mint mindig megfizetetlen láthatatlan munka kerül bemutatásra. (Erről már értekeztem egy korábbi bejegyzésben) Akkor most tényleg minden párnak elemezni kellene, hogy mi ért többet: a pelenka kicserélése, vagy a céges jelentés időben történő elkészítése és elküldése. Egy jól működő családban mindkettőre szükség van. Ha apa nem keres pénzt, akkor éhen halnak, ha anya nem végzi el a házi munkát megeszi őket a kosz és beteg lesz a gyerek. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy érdemes-e a szerepeket felcserélni, mert mondjuk anya jobb karriert futott be és több pénzt tudna beleadni a családi kasszába. Itt viszont nem számolnak a nők a saját természetükkel. A cikkben is említett a férfiak keresnek többet mantra az egyén szintjén valószínűleg igaz, de azért mert „véletlenül” a nők többsége mindig felfelé választ anyagi értelemben, tehát ritka az az eset, mikor azért marad apa otthon a gyerekkel, mert anya többet keres.

A válással kapcsolatos eszmefuttatást pedig a statisztikák cáfolják. Az esetek döntő többségében váláskor az anyák ragaszkodnak a gyermek saját körű elhelyezéséhez, kizárva az apákat, abban az esetben is, ha azok kifejezetten szeretnének közös felügyeletet. A hajléktalanság nemi mutatói pedig kirajzolják, hogy melyik nemnek van nagyobb veszíteni valója a válással. Ugyanakkor a nők is hátrányba kerülnek, hiszen nehezebben találnak új partnert és kevesebb idejük is jut erre. Ezen kívül pedig, ha a volt férj új családot alapít, akkor az abból származó gyerek előnyt élvez az idősebbel szemben. Azt mondjuk nem értem, hogy a szerző miért veszi adottnak, hogy minden válófélben lévő férjnek már új asszonya van, amikor elköltözik a közös ingatlanból. Ezt már részben cáfolja az a tény is, hogy a válások többségét a feleségek kezdeményezik. (Természetesen van az az eset is, amikor a férj a szeretőjéhez költözik, de a válást mégis a feleség indítja el.)

Családalapítással mindkét nem áldozatot hoz, csak másféléket. Arról sem ír senki, hogy a friss apákat miért szeretik a cégek. Úgy vélem azért, mert amíg GYES-en van anyuka, addig Béla nehezebben csábul egy másik állásajánlatra, hiszen a biztosat nem teheti kockára egy bizonytalanabb ígéretért cserébe. Így aztán remekül lehet terhelni és kihasználni. Inkább azon kellene elgondolkodni, ha ezeket az áldozatokat egyik nem sem szeretné meghozni, ha a felek között ennyi minimális bizalom sincs meg, akkor miért akarnak egyáltalán gyereket.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr3515213002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icipicicsipa 2019.10.12. 19:20:03

Nahalka Noémi

"Lelki, szellemi, párkapcsolati coach"

Ha kinevezte magát annak, akkor csak igaza lehet.

Hímhobbit 2019.12.13. 21:55:03

De bezzeg Kiss Ádám.... ő aztán a tuti párkapcsolati coach.... mert ő mondja.... :-)

Hímhobbit 2019.12.13. 22:00:39

Amúgy meg mi történt a hímvonalon? Minden "én vagyok a farok a világban ezért én mondom meg a tutit" fórum behalt? Ez is, a Férfihang is, Deansdale blogja is, aki egy elvált roastival él "boldog párkapcsolatot" befuccsolt. Mi van veletek férfiak? Kifogyott a szufla a nőutálatra?? :)

csi szi 2020.02.05. 16:32:29

@Hímhobbit: Nem "fuccsoltak be", csak egy idő után nincs új téma, ráadásul mindkét helyről kitiltották azokat, akik túl sokat szólogattak be a házigazdának. Mondjuk némelyikük valóban csak személyeskedett, trollkodott.
Az ún. "férfiszféra" valóban bukott dolog egy olyan világban, amit túl nagy erők nyomnak afelé, hogy a fehér keresztény heteroszexuális férfiak az új zsidók, akik minden rossz okozói. Persze azok a bizonyos "régiek" fújják legerősebben ezt, nem véletlenül.
süti beállítások módosítása