Hogyan (ne) legyünk rosszfiúk
2021. január 07. írta: George Herceg

Hogyan (ne) legyünk rosszfiúk

Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?

Az, hogy a nők a rosszfiúkra buknak evidencia. Arról már megoszlanak a vélemények kortól, nemtől, műveltségtől és szocializációtól függően, hogy miből is áll a „rossz-fiúság”. Van, akinek a kigyúrt, tetovált BMW-s „vállalkozó”, van, akinek a bőrdzsekis rock gitáros és van, akinek egy egészen más megjelenésű és habitusú ember jelenti a rosszfiút. Mégis kell, hogy legyen ezekben az emberekben valami közös, ami úgy hat a nőkre, hogy saját józan eszük, neveltetésük ellenére nem tudnak nekik ellenállni. Ez a közös pont, véleményem szerint, hogy a rosszfiúk felette állnak a társadalmi elvárásoknak, a lehető legnagyobb mértékben különböznek az u.n. „átlag embertől”. Ezért például a nők egy része kifejezett vonzalmat érez a nehézsúlyú bűnözők iránt. De ez csak a legnyilvánvalóbb példa. A rossz-fiúság alapmotívuma az egoizmus. Az, hogy az egyén nem veszi figyelembe a környezete szükségleteit, csak a sajátját. A saját érdekeit nézi és nem képes a nagylelkűségre és az önfeláldozásra. Röviden szóval a rosszfiú pszichopata, vagy szociopata. E két elnevezés sajnos nem pontos, hiszen jelenleg a pszichológiában sincs megegyezés e fogalmak pontos használatáról.  Egyes pszichiáterek szerint a két megnevezés közt nincs különbség, ugyanazt az embertípust jelölik, míg mások szerint ezek az antiszociális személyiségzavar két altípusát képviselik. A pszichopatának nevezett altípus örökli a betegséget, míg a szociopatákat a körülményeik, az elhanyagoló szülői magatartás, iskolai traumák, a szegénység vagy a rossz társaság viszi tévútra. Egy harmadik megközelítés szerint szociopata az a pszichopata, akinél a törvénnyel és a társadalmi szabályokkal való szembehelyezkedés dominál.

Na de ebből az első mondat alapján az következik, hogy a nők a pszichopatákra buknak? Igen is és nem is. A pszichopatákra viselkedés ugyanis olyan tulajdonságokat fejez ki, ami minden nő számára vonzó. Az ilyen ember a társaság központja, minden helyzetben keresztülviszi az akaratát, a jég hátán is megél, ledominálja a körülötte lévőket. A saját világában, a saját életét éli. Más oldalról viszont olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami a nőket, amennyiben hosszú távú kapcsolatban gondolkodnak, kifejezetten taszítja. Az ilyen férfiak hazudnak, megbízhatatlanok, csalfák. Akkor mégis miért vannak behozhatatlan előnyben a nőknél a jófiúkkal szemben? – teszik fel a kérdést sokan. Az evolúciós válasz ismert, nem is említeném. Jegyezzük azonban meg, hogy a női elvárások annyira komplexek és sokrétűek a férfiakkal szemben, hogy simán egymást teljesen kizáró személyiségjegyek meglétét keresik egyetlen egy emberben. Ez a felismerés sem új, hiszen minden nő olyan alfát (rosszfiút) keres, aki csak az ő kedvéért úgy lesz családfenntartó, monogám béta (jófiú), hogy az alfa viselkedés egyes jegyeit megőrzi. Ez persze már így leírva is képtelenség. A pszichopata összebékíthetetlen a fedhetetlen mintapolgárral. Persze aztán a többség mégis kiköt egy jófiú mellett, mert az „unalmas” kiszámíthatóság mégis fontosabb, ha gyereket kell szülni és nevelni, mint az izgalmas érzelmi hullámvasút. Kérdés persze, hogy a megalkuvás okozta frusztráció milyen mennyiségben gyűlik fel a nőkben az évek folyamán és nem-e járt rosszabbul a végül révbe ért jófiú az adott párkapcsolattal.

Férfiként a kérdés az, hogyan legyünk rosszfiúk úgy, hogy ne legyünk bűnözők, pszichopaták, és el tudjuk saját magunkat is viselni? Aki nem született ilyennek, annak maximum egy kapcsolat elején sikerülhet a felvett rosszfiús viselkedéssel szédíteni a kiszemelt nőt. Amikor egy kapcsolat az együttélés szakaszába lép, a látszatot fenntartani egyre nehezebb, sőt szinte lehetetlen. Kérdés, hogy tudatos személyiségformálással meddig juthatunk el? Kifejleszthető bennünk néhány rosszfiús tulajdonság? Egyáltalán érdemes akár a legszebb nőért erőszakot tennünk a saját személyiségünkön?  Az utóbbi kérdésre az én válaszom egyértelmű nem. Másfelől azonban az élet sok területe, a párkapcsolatok mellett is, rákényszeríthet némi rosszfiús viselkedés felvételére: határozottság, önmagad megvédése stb. Ezek pozitív dolgok, amiket érdemes eltanulni a rosszfiúktól, még akkor is, ha esetleg irigyeljük a sikereiket a dekoratív nők körében. Sok férfi méri az élete sikerét a nők között aratott sikerekben. Van is ebben valami, hiszen aki, a nőkkel sikerrel érteti meg magát az olyan soft skill-ekkel rendelkezik ami az élet más területén is hatékonyan hasznosítható. Ugyanakkor bármennyire is bejön a rosszfiú a nőknek, semmi esetre sem forduljunk ki saját személyiségünkből.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr9916376348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2021.01.08. 13:34:14

A pszichopaták három legmarkánsabb jellemzője, hogy nem szeretnek, nem tanulnak és nem szoronganak. Amikor azt állítom, hogy van mit ellesnünk tőlük, úgy nyilvánvalóan a harmadik vonásra gondolok. Egy átlagos ember annyi gátlással, szégyenérzettel és bűntudattal él, melynek a negyede is túlságosan megterhelő egy elégedett, hatékony és komplex létezéshez. Aki sohasem blöfföl; aki nem keresi az adóoptimalizálás lehetőségeit; akinek duplájára nő a pulzusa, ha tíz méternél többet halad a buszsávban; aki kölyökkorában sosem lógott be strandra vagy kertmoziba; aki képes megkérdezni egy nőtől, hogy megcsókolhatja-e - nos, ezt az embert nem úgy hívja a köznyelv, hogy becsületes, hanem úgy, hogy tökéletesen élhetetlen. A mai pszichológia egyik legfelkapottabb területe - elsősorban Paulhus és Williams kutatásai nyomán - az ún. Dark Triad személyiség vizsgálata, amely három, némiképp egymást átfedő vonásból tevődik össze: a fent már említett pszichopátia mellett itt megjelenik a nárcizmus és a machiavellizmus is. Azért izgalmas ez a kombó, mert a jelentős karriert befutó üzleti, politikai, társadalmi vezetőket rendszerint ez a személyiség jellemzi. Természetesen nem születtünk mindannyian topmenedzsernek, s a legtöbben nem is vágyunk az ezzel járó felelősségre és hatalomra, ezzel együtt is érdemes megfigyelni a kiemelkedően sikeres embereket, jellemvonásaik közül egyet-egyet magunkává téve. Talán nem kívánunk arrogáns, antiszociális, érzéketlen, kritikát nem tűrő fickóvá válni, viszont a karizmatikusság, a bátorság, a józan kockázatvállalásra való hajlandóság és a jó értelemben vett gátlástalanság mindannyiunknak jól jöhet. Szóval az én válaszom: érdemes csiszolni a személyiségünket az intelligens rosszfiút célozva.

G. Nagy László 2021.01.08. 17:07:57

@I Kent Get No Satisfaction: Valahogy úgy. Csak én mindig olyan körülményesen fogalmazok... :)

MutánsJane 2021.01.09. 02:12:45

"Ezért például a nők egy része kifejezett vonzalmat érez a nehézsúlyú bűnözők iránt."

Hol? A putrisoron?

MutánsJane 2021.01.09. 02:16:14

"A pszichopatákra viselkedés ugyanis olyan tulajdonságokat fejez ki, ami minden nő számára vonzó. Az ilyen ember a társaság központja, minden helyzetben keresztülviszi az akaratát, a jég hátán is megél, ledominálja a körülötte lévőket."

Nettó fasság. Szerintem eleve több (legalábbis az általam ismert értelmes) nőnek baromira nem szimpatikus a társaság középpontja típus. Akiket ez vonz, azok szerintem inkább jellegzetesen proli közegben szocializálódtak. Az ilyen "keresztülviszi az akaratát", meg "ledominálja" típusokat meg megint csak a kicsit is értelmes és iskolázott nők széles ívben kikerülik.

Untermensch4 2021.01.15. 09:15:17

@MutánsJane: Tényleg csak kötözködésként kérdezem, az említett, általad ismert értelmes nők mennyire tartós kapcsolatokat tudnak kialakítani azokkal a típusokkal akik szimpatikusak nekik és milyenek is azok..?

MutánsJane 2021.01.18. 20:52:54

@Untermensch4: Több ilyen kapcsolat (házasság) is van a környezetemben. Ennyi az, amit hajlandó vagyok elárulni róluk. Pláne a beleegyezésük nélkül. Ha akarod, elhiszed, ha akarod, nem.

Untermensch4 2021.01.20. 22:58:05

@MutánsJane: A "milyenek is azok" nem írható le tipizáltan?

MutánsJane 2021.01.24. 18:21:28

@Untermensch4: Általam semmiképpen nem írhatóak le tipizáltan, mivel én nem típusokban gondolkodom. Ha most hasraütésszerűen elkezdeném, akkor meg ezer százalék, hogy lényegében semmi átfedés nem lenne az általam gyorsan kiagyalt típusok, meg azok között, amikre te építesz, és ami a magyar "közös tudatalattiban" valószínűleg fellelhető (és amivel én egyáltalán nem foglalkozom).
süti beállítások módosítása