Illúziók nélkül
2021. április 30. írta: George Herceg

Illúziók nélkül

felho.jpg

Az egyik ok, amiért úgy tűnik, hogy a mai párkapcsolatok nem sikeresek, a túlzott elvárásokból adódik. Mindkét nem illúziók tömegével a fejükben vág bele újabb és újabb kapcsolatokba, és mindkét nem szerint a másik nem elvárásai rugaszkodottak el a valóságtól. A nők szerint minden férfi, még a legcsúnyább, legöregebb, legcsóróbb is modellcsajt szeretne, egy pornószínésznő szexuális technikájával, lehetőleg Teréz anya partnerszámával. A férfiak szerint pedig egyszerre kéne feministának, gazdagnak, jóképűnek és érdekesnek lenni az aktuális nő igényei szerint. Ha megvizsgáljuk ezeket az elvárásokat látható, hogy alapvetően azokat az alaptulajdonságokat tartalmazzák, melyek évszázadok alatt érlelődtek ki. A férfi a fiatalságot, a szépséget és a háziasságot nézi a nőben, a nők az eltartó képességet, a jó genetikát és az együttműködési képességet keresik a férfiakban. Viszont mégis érezhetően van túlzás ezekben az igényekben, melyek mérsékelten nyernek kielégítést egy átlagos férfi és nő kapcsolatában. Nincs elég topmodell nő, és nincs elég milliárdos, sármos férfi ahhoz, hogy mindenkinek jusson. Az elvárások területén mégis úgy gondolom, hogy a nők támasztanak nagyobb igényeket, illetve hajlandóak kevesebb kompromisszumra. Ennek legfőbb oka, hogy azok az együttműködési kényszerek, ami miatt egy átlagos férfi mellett is jobb életkilátások vártak a nők többségére egyszerűen megszűntek. Mivel a nők is dolgoznak, és bárki bármit állít, keresnek annyit, mint az ugyanabban a pozícióban lévő férfiak, csak akkor éri meg csatlakozniuk egy férfihez, ha annak életszínvonala jóval magasabb, mint az övék.  A vele egy szintén lévő férfi, hosszú távon nem perspektíva, ennek ellenére ideig-óráig elszórakoznak a nők velük, hiszen ha nem így lenne, magányos férfiak milliói tengetnék életüket az országban. Ma már a gyerekvállalás sem akkora ösztönző a nők többsége számára, hogy miatta „megalkudjanak” korunk Átlag Józsijával. Egyrészt minden nehézsége ellenére a gyermekét egyedül nevelő anya státusza is kedvezőbbnek tűnik sokaknak, mint az alkalmazkodás egy férfihez, aki kevés pluszt tud hozzátenni a nő életéhez. Másrészt a gyermek kisajátítása az anya részéről igazából egy válás után, vagy egy eleve ilyen céllal létrejött terhesség után válhat teljessé. E mellé tegyük hozzá, hogy egyre több a gyermektelenséget tudatosan választó nő, nekik aztán tényleg annyira van szükségük velük együtt élő férfira, mint halnak a kerékpárra. Ez persze nem zárja ki, a hosszabb-rövidebb viszonyokat.

Mi van a férfi elvárásokkal? A férfiak két dolgot szeretnének: gyakori és jó szexet, egy jó adottságú nővel, gondoskodó és házias társat, aki gondozza az utódokat. Milyen egyszerű! Csakhogy ez a két tulajdonság mintha nehezen lenne található egyetlen nőben, és főleg egy időben. A férfiak többsége, akik gyereket szeretnének hajlamosabbak engedni az elsőből, a második javára. A másik csoport inkább cserélgeti a partnereket az első tulajdonság megtartása érdekében, a második rovására. Csakhogy egyik stratégia sem vezet boldog, hosszú távú kiegyensúlyozott kapcsolatokhoz. Mivel a fent bemutatott női illúziók amúgy is csökkentik a párkapcsolatra alkalmas nők számát, a férfiaknak kevesebb lehetőségük van igényeiknek mindenben megfelelő partnert találni és főleg hosszabb távon megtartani. Ez magyarázza nagyobb kompromisszumképességüket. Ez persze nem oldja a férfiak többségében a nőkkel szembeni frusztrációkat.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy mindkét nem váljon meg a másikkal szemben táplált illúzióitól és adja lejjebb a túlzott elvárásait. Ez nem fog megtörténni addig, amíg elkényelmesedett nyugati civilizációnk nem omlik össze, vagy változik meg radikálisan oly módon, hogy a túlélés záloga ismét kizárólag az szoros együttműködés lesz férfi és nő között. Amíg ez nem következik be, addig a párkapcsolatok szerepe és fontossága az egyén életében egyre kisebb és kisebb lesz. Helyét mindinkább a fogyasztás veszi át. A két nem pedig csak mint egymást szórakoztató fogyasztási cikkei jelennek meg a jövőben.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiszemmel.hu/api/trackback/id/tr5016518004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2021.05.01. 16:19:22

Ez az elmélet. No de mi a gYakorlat? Nálad mi a helyzet? Azért most is sok szép család van, boldog parkapcsolatbol. Nem kell aa vilagvegere vagy a nyugati civilizáció összeomlására várni, hogy neked is legyen.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.05.01. 19:54:43

@Andy73: Ugyan hol? nekem se a baráti körömben, se a munkahelyemen nincs ilyen. A volt munkahelyemen kb 30-an dolgoztunk, mindenki vagy elvált volt vagy szingli, az életkor 20 és 60 között mozgott. A mostani munkahelyemen 200+ ember van, de nem ismerek még mindenkit, lehet itt jobb az arány. De ismerek már pár szinglit + néhány nőcsábászt, akik közül egy sem akar megállapodni, még akkor sem, ha a sok barátnője közül egy-kettő már terhes is...

exilis 2021.05.01. 21:59:04

Andy73 te hol élsz? Én 50 felett vagyok picivel éves vagyok. Nincs senki, de tényleg senki a barátaim között akinek ne lenne katasztrófa a magánélete. Nemrég volt érettségi találkozónk, egyetlen egy olyan lány van aki az első férjével van együtt, mindenki elvált, sokadik kapcsolatban, sokan egyedül. És ami jellemző, és ami miatt a fiatalok azt mondhatják, hogy hülyeséget beszél a posztoló, hogy nem a 20-30 éves korosztály válik, szinte mindenki 40 felett, és szinte mindenhol az asszony borítja a házasságot. Olyan házasságok fuccsoltak be ebben a korban amikről 35 éves korukban mindenki, és a pár is azt gondolta, hogy örök, és semmi nem robbanthatja szét.

Andy73 2021.05.02. 08:06:52

@exilis: a statisztikák szerint a házasságok fele végződik válással. Viszont az első házasságoknal ennél valamivel jobb a helyzet, mert ebben a számban benne vannak azok is, akik többször elválnak, és ők rontják a statisztikát. Tehát nincs más teendő, csak az emberek szerencsésebb feléhez kell tartozni. A szerencse forgandó, de mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.05.02. 18:43:52

@Andy73: A házasságok fele válással végződik. Ezek szerint a maradék az mind tökéletes? Vagy annak a fele is döcögősen megy?

Andy73 2021.05.03. 19:40:32

@Balogh Zsolt: ezen a földön semmi és senki sem tökéletes. Ezt nem ártana tudatosítani, mielőtt felad valaki bármit, akár egy házasságot. De attól még lehet boldog.

Sadist 2021.05.23. 22:59:03

@Andy73: "Azért most is sok szép család van, boldog parkapcsolatbol."

Hol élsz te? Komolyan kérdezem. Kb. egy kezemen meg tudom számolni, hogy a tágabb ismerősi körömben hányan házasodtak össze huszonévesen, alapítottak családot és élnek azóta is boldogan. Mindenki más elvált vagy még mindig várja a herceget.

Sadist 2021.05.23. 23:01:57

@Andy73: "Tehát nincs más teendő, csak az emberek szerencsésebb feléhez kell tartozni. A szerencse forgandó, de mindenki a saját szerencséjének a kovácsa."

Baszki, hogy neked mennyire zseniális tanácsaid vannak!

cerveza01 2021.09.02. 20:18:18

Nagyon jó és erősen hiánypótló cikkeket írsz. Maximálisan egyetértek veled. A hímsovinizmus, mintha negatív szemléletként említetted volna az egyik cikkedben. Azzal nem értek egyet. Ez bizony a normalitás jele. Tulajdonképpen akiket ma ezzel a jelzővel illetnek, azok az igazán bátrak, mert kimondják a frankót. Annak a megoldását amit tulajdonképpen te is írsz. Persze ez szembe megy az önmagát "modernnek", "erősnek" tituláló "nő" mérhetetlen önzőségével. Ez miatt ahogyan írtad is, valószínűleg nem lesz változás. Akkor talán lehetne, ha több ilyen bátor férfi lenne és elérnénk azt a kritikus tömeget aminek a véleményét már semmiképp sem lehetne figyelmen kívül hagyni. Esetleg így állhatna helyre a rend.

cerveza01 2021.09.02. 20:21:59

Nagyon jó és erősen hiánypótló cikkeket írsz. Maximálisan egyetértek veled. A hímsovinizmust, mintha negatív szemléletként említetted volna az egyik cikkedben. Azzal nem értek egyet. Ez bizony a normalitás jele. Tulajdonképpen akiket ma ezzel a jelzővel illetnek, azok az igazán bátrak, mert kimondják a frankót. Annak a megoldását amit tulajdonképpen te is írsz. Persze ez szembe megy az önmagát "modernnek", "erősnek" tituláló "nő" mérhetetlen önzőségével. Ez miatt ahogyan írtad is, valószínűleg nem lesz változás. Akkor talán lehetne, ha több ilyen bátor férfi lenne és elérnénk azt a kritikus tömeget aminek a véleményét már semmiképp sem lehetne figyelmen kívül hagyni. Esetleg így állhatna helyre a rend.
süti beállítások módosítása